Collie eye anomaly (CEA) hos hund

Collie eye anomaly er en hundesykdom som kan føre til dårlig syn eller blindhet hos hundene som får det. De fleste bruker navnet collie eye anomaly om sykdommen, men det er ikke slik at det kun er collier som kan få den, og alle raser som på et punkt har vært krysset med en eller annen collie er utsatt for sykdommen.

Selve sykdommen er genetisk betinget, og fungerer ved at hunden ikke klarer å utvikle choroidea ordentlig. Choroidea er en liten del av øyet som ligger mellom netthinnen og senehinnen. I praksis kan det føre til «hull» på netthinnen, noe som kalles for kolobomer.

CEA kan også føre til noe som heter netthinneløsning hvor netthinnen rives løs langs kanten og blir hengende inne i øyet. Da får ikke øyeceller nok blod, og vil dø. Dette betyr redusert syn, eller blindhet.

Nå ble det mange fremmedord, men poenget er at sykdommen kan føre til at hunden får dårligere syn, blir helt blind, eller får utvikling av nye blodkar i øyet. Det siste fører faktisk til at hunden kan blø fra øyet. Det er heldigvis kun rundt 1 % av de med CEA som blør fra øyne. Sykdommen kan angripe enten bare ett øye, eller begge to.

Noen hunder blir ganske hardt rammet, mens andre bare vil få dårligere syn, og likevel ha et godt og omtrent normalt liv. Det er det samme genet som gir mild og alvorlig sykdom, så det er litt tilfeldig hvor hardt hunden blir rammet.

Shetland sheepdog er utsatt for CEA
Shetland sheepdog er utsatt for CEA. Foto publisert med tillatelse.

Hvilke hunder kan få collie eye anomaly?

Collie eye anomaly er det som kalles for en autosomal recessiv sykdom, noe som betyr at den i teorien nedarves fra foreldre. Foreldre kan være bærere av sykdommen uten å få den, men når to bærere får barn får barna begge utgavene av genet, og får sykdommen.

Nyere forskning har vist at sykdomsnedarvingen er hakket mer komplisert enn den normalt autosomal recessive nedarvingen, men i utgangspunktet fungerer det omtrent slik.

Det betyr også at gentester av foreldre, samt øyelysning er en god måte å forhindre sykdommen på.

Noen raser som har fått påvist collie eye anomaly er:

Nova scotia duck tolling retriever kan få CEA, men det er sjeldent.
Nova scotia duck tolling retriever kan få CEA, men det er sjeldent. Foto publisert med tillatelse.

Slik sjekker du hunden din for collie eye anomaly

Man sjekker hunden sin for collie eye anomaly hos en autorisert øyelyser for hund. Milde utgaver av CEA kan påvises hos valper i 5 til 8 ukers alder, men etter hvert som valpene blir 12+ uker blir det vanskeligere å oppdage.

Man bør derfor kun kjøpe valper som har fått øyelysning, så er det mye lavere risiko for å få CEA. Dessverre vil det ofte være noen individer som går gjennom øyelysning uten å finne noe, men som fortsatt har sykdommen.

Voksne hunder som er plaget av sykdommen kan også oppdages via øyelysning, selv i voksen alder. Om sykdommen har rammet hunden alvorlig er det relativt enkelt å diagnostisere hos øyelyser.

Øyelysning kombineres gjerne med DNA-test, og det er normalt å ta en slik gentest av hunder før man bruker dem til avl. Disse er et viktig supplement til øyelysning, og kan være med på å avgjøre om hunden egner seg til videre avl eller ikke.

Hvis man har en hund man vil bruke i avl, kan NKK og raseklubben din hjelpe deg med å skaffe gentest og øyelysning. Dette må man gjøre før hunden brukes i avl.

Australian shepherd får sjeldent CEA, men har mulighet for det.
Australian shepherd får sjeldent CEA, men har mulighet for det. Foto publisert med tillatelse.

Behandling av collie eye anomaly

Det finnes dessverre ingen behandling for collie eye anomaly. Det er heller ingen medisiner eller noe som kan redusere eller stoppe utviklingen av sykdommen.

Hvor vanlig er collie eye anomaly?

Collie eye anomaly er relativt vanlig hos flere av rasene, og studier har vist langhåret og korthåret collie har betydelig høyere risiko for sykdommen enn noen andre raser. Tett etterfulgt er Shetland sheepdog.

Nedenfor er en tabell som viser informasjon om ulike studier hvor de har testet tilfeldig utvalgte collier for å se hvor stor andel som har kliniske symptomer på CEA. Merk at dette er prosentandelen som faktisk er plaget med sykdommen, ikke prosentandelen som er bærer av genet.

Rase og sted% av rasen med CEA
Collier i USAMellom 80 og 90 %.
Collier i NederlandRundt 40 %
Collier i StorbritanniaCa. 65 %.
Collier i Norge (kun langhåret)40,8 %
Shetland sheepdog (utvalg fra hele verden)72 %
Australian Shepherd i Australia4 %
Border collier i Storbritannia6 %

Med collier mener en sammenslåing av korthåret collie og langhåret collie. I studiene er det trolig en stor overvekt av langhåret collie, og det er usikkert om den korthårede utgaven er mer eller mindre eksponert enn den langhårede.

Korthåret collie
Korthåret collie har relativt stor risiko for CEA. Foto: Jacklab72 / CC BY-SA 3.0.

Kilder og videre lesning

Det meste av informasjonen fra denne artikkelen er basert på en vitenskapelig artikkel med navnet «Collie eye anomaly: A review» som ble publisert i Veterinarni Medicina. Klikk på linken i navnet for å kunne lese den.

Legg igjen en kommentar