Raseprofil: Boykin spaniel

Boykin spaniel er en mellomstor spanielhund fra staten Sør-Carolina i USA. Der ble den avlet frem som en apporterende fuglehund som kunne være med ute på jakt i våtmarksområder hvor man bruke småbåter som gjorde det vanskelig å ta med større hunder som retrievere.

Boykin spaniel er ikke en godkjent hunderase hos Norsk Kennel Klub (NKK) eller FCI, men er godkjent av den amerikanske kennelklubben American Kennel Club (AKC). Det betyr blant annet at boykin spanieler i Norge ikke kan selges med en NKK-stamtavle.

Raseprofil Boykin spaniel

Boykin spaniel kort oppsummert

  • Regnes som en god familiehund.
  • Enkel å oppdra og trene.
  • Kan være en del variasjon på pelslengde og tetthet.
  • Tung kropp i forhold til størrelse.
  • En god jakthund.
  • Ikke godkjent som rasehund av NKK.
  • Veldig sjelden i Norge.
Boykin spaniel
Boykin spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos boykin spaniel

Boykin spaniel er en energisk og aktiv hund som regnes som svært tilpasningsdyktig. De er kjent for å elske oppmerksomhet, og vil gjerne prøve å være sentrum i familien.

Rasen er mer stabil i ukjente miljøer enn mange raser, og kan fungere optimalt selv om det er mange uromomenter rundt den. Dette gir den gode bruksegenskaper.

Samtidig er det en energisk hund som har veldig mye energi i kroppen sin. Om den ikke får dette ut på normal måte kan man oppleve en tornado i hjemmet sitt.

Boykin spaniel
Boykin spaniel. Foto: jetsonphoto / CC BY-SA 2.0.

Spesielt unghunder har utømmelige mengder energi. Om den får brukt seg nok i hverdagen er boykin spaniel en rolig og avslappet hund innendørs, men det krever at den faktisk får brukt både hode og kropp godt nok.

Boykin spaniel er en god familiehund som knytter seg til alle den bor med. Selv om det kan være en helt super familiehund er det viktig å være klar over at et er en litt krevende hund som trenger mer av eierne sine enn typiske selskapshunder.

Temperamentet regnes som stabilt, og det skal jevnt over mye til for å vippe hunden av pinnen. Rasen er kjent for å være flink med barn, men som med alle hunder er dette noe man må trene den til.

Rasen er glad i lek og moro, og vil trives veldig godt om den får ha et uteområde hvor den kan ferdes fritt for å få ut litt energi. De er også helt ypperlige svømmere som elsker å bade uansett om det er iskaldt i vannet.

Boykin spaniel er også en sosial hunderase som ofte setter pris på å få være sammen med andre hunder, så den blir veldig glad om den får noen turer til en hundepark, eller om man har et fast turfølge som dere kan gå tur med.

Boykin spaniel
Boykin spaniel. Foto: Sarah and Jason / CC BY-SA 2.0.

Mosjon av boykin spaniel

Boykin spaniel er en rase som bør få en solid mengde med mosjon. Disse hundene elsker å gå tur, og trives veldig godt ute i skogen. Om jeg skal anbefale en minstesum vil jeg si en langtur på minst en times tid, men den kan gjerne få mer enn dette.

Boykin Spaniel KI

En boykin spaniel i god form kan ha enormt med energi, og tåler lange dagsturer og solide fjellturer. Den vil trives godt ved siden av deg når du jogger, sykler eller står på ski, og er altså ikke redd for høyaktivitetstrening.

I tillegg til vanlig fysisk mosjon trenger også hunden en god dose mental aktivisering. Dette er jo tross alt en hund som har vært avlet frem som jakthund, og hvis den ikke får bruke hodet sitt så mye som den burde vil den kunne bli understimulert. En understimulert hund er aldri noe gøy å ha, og kan føre til bjeffing, hyperaktivitet, ødeleggende atferd og generell mistrivsel for både hund og eier.

Boykin spaniel
Boykin spaniel. Foto: Sarah and Jason / Redigering: Miyagawa / CC BY-SA 2.0.

Trening av boykin spaniel

Boykin spaniel regnes som veldig enkel når det kommer til trening. Den har et naturlig ønske om å gjøre som eieren ønsker, så den liker å jobbe. Om den dessuten får godbiter og ros når den gjør ting riktig er den i himmelen!

Både oppdragelse og trening av boykin spaniel bør gå veldig enkelt, og den har godt potensiale for å bli svært lydig.

Boykin spaniel
Boykin spaniel. Foto: Boykinspanieling / CC BY-SA 4.0.

Bruksområder for boykin spaniel

Boykin spaniel er en allsidig hund som kan brukes til mye forskjellig. Rasen har jo tradisjonelt sett vært brukt som jakthund, og har egenskaper både som apporterende fuglehund, til å skremme opp fugler, så vel som sporhund til hjortedyr. Denne allsidigheten har vært svært nyttig når den ble brukt til jakt i våtmarksområder i USA, men det finnes bedre jakthunder til disse oppgavene i nordiske forhold.

Med litt trening kan boykin spaniel gjøre det veldig godt på ulike typer hundesport, og det er flere boykin spanieler som har rangert gode på agilitykonkurranser. Den kan også gjøre det godt på lydighetskonkurranser og andre typer hundesport.

Boykin spaniel
Boykin spaniel. Foto: jetsonphoto / CC BY 2.0.

Helsen til boykin spaniel

Siden boykin spaniel ikke er en godkjent rase i størstedelen av verden mangler det en del informasjon om lokale helseproblemer. Derfor er helseinformasjonen om boykin spaniel først og fremst hentet fra USA. Det er trolig ganske likt som helsetilstanden her i Norge, da de fleste hunder her i landet er hentet fra USA i løpet av de siste få generasjonene.

Det største problemet til boykin spaniel er hofteleddsdysplasi (HD). Over 30 % av amerikanske hunder har dette i en grad som er nok til å gi helseplager. Dette skyldes trolig at hunden er tyngre for størrelsen sin enn gjennomsnittlig, noe som legger belastning på hoftene. HD kan være smertefullt og plagsomt for hunden.

Også albueleddsdysplasi (AD) er oppdaget hos boykin spaniel, men det har lavere forekomst enn HD. Det er dessuten oppdaget en viss grad av arvelige hjerteproblemer, cushings syndrom, collie eye anomaly (CEA), degenerativ myelopati (DM) og lavt stoffskifte hos rasen. Ideelt sett bør alle avlsdyr sjekkes for alt dette før man setter valper på dem.

Boykin spaniel tegning KI
Boykin spaniel tegning.

Fysikken til boykin spaniel

Boykin spaniel er en mellomstor hund med en kroppsfasong som på mange måter kan minne om en litt liten retriever.

Hannhundene er litt større enn tisper, og de har en mankehøyde på mellom 39 og 43 cm, med en forventet vekt på mellom 14 og 18 kg. Tispene på sin side får mankehøyder på mellom 36 og 42 cm, og kan veie mellom 11 og 16 kg.

Pelsen kan variere en del i lengde og tetthet, og kan ha alt fra en lys, gyllen farge til mørk sjokoladebrun. Pelsen er som oftest krøllete, men kan i noen tilfelle også være glatt.

I USA er det vanlig å klippe av omtrent 2 / 3 av halen når valpene er tre dager gamle, men i Norge er dette forbudt. Det er likevel lov å importere hunder med klipt hale.

Boykin spaniel
Boykin spaniel. Foto: PCullomO / CC BY-SA 3.0.

Pelsstell hos boykin spaniel

Det er en del pelsstell med boykin spaniel, og man bør regne med å bruke en del tid på å børste over hunden, og stusse den etter ønske. Noen børster dem ukentlig, mens andre går over med børsta litt oftere. Her må man nesten bare se an hvor ofte som er nødvendig for deg. Det viktigste er at man unngå at pelsen tover seg.

Boykin spaniel sin rasehistorie og utvikling

Boykin spaniel ble avlet frem i Sør-Carolina i USA for å være den perfekte jakthunden for våtmarks- og sumpområdene i delstaten. Den skulle være like god som de andre jakthundene, men likevel liten nok til å få plass i en liten kano. Disse brukes ofte for å komme seg ut på jakt i sumpområdene der.

Opprinnelig stammer alle boykin spanieler fra en gatehund med navn Dumpy. Denne ble gitt til Lemuel Whitaker Boykin som avlet på den. Over tid ble rasen avlet selektivt for å bli en bedre jakthund, og han krysset inn både engelsk springer spaniel, cocker spaniel, amerikansk vannspaniel, chesapeake bay retriever og flere jakthunder for å få det ønskede resultatet.

I 1980 ble stamboka til boykin spaniel lukket, og da ble det ikke lenger godkjent å blande inn andre hunderaser for å utvikle rasen. All videre utvikling skulle derfor skje ved å avle frem de beste boykin spanielene. Rasen ble godkjent av de amerikanske kennelklubben i 2007, men har ennå ikke blitt godkjent internasjonalt.

Boykin spaniel
Boykin spaniel. Foto: Newbhewer / CC BY-SA 3.0.

Spørsmål og svar om boykin spaniel

Er boykin spaniel en god familiehund?

Boykin spaniel kan være en veldig god familiehund, og passer inn i de fleste hundeinteresserte familier.

Går boykin spaniel godt overens med barn?

Boykin spaniel regnes for å være en hunderase som går godt overens med både store og små barn. Men som alle hunder må den trenes opp til å gå overens med barn, og man kan ikke bare sette en gammel hund sammen med en 3-åring og regne med at hunden takler dette. Det er aller best om man introduserer småbarn til hunden fra den selv er ung, så lærer den seg hvordan den skal oppføre seg rundt barn.

Hvor mye pelsstell er det med en boykin spaniel?

Det er en del pelsstell med en boykin spaniel, men det kan også variere stort. Noen hunder har mye og tett pels, og disse trenger mer pelsstell. Men du må regne med å børste over hunden minst et par ganger i uken.

Hvor vanskelig er det å trene en boykin spaniel?

Det er ganske enkelt å trene en boykin spaniel, for dette er en hund som både er intelligent og elsker å jobbe. Den vil synes treningen er morsom så lenge du bruker positiv forsterker med godbiter og ros for å belønne den.

Egner boykin spaniel seg for førstegangs hundeeiere?

Boykin spaniel kan være et OK alternativ for de som er ute etter sin første hund, men det er også en hund som krever mye av eierne sine, så det er ikke en direkte nybegynnerhund. Om man skal ha en boykin spaniel som sin første hund bør man sette seg godt inn i oppdragelse, trening og aktivisering av hund.

Hvor mye røyter boykin spaniel?

Boykin spaniel røyter en helt normal mengde i forhold til hva man kan forvente seg fra størrelsen den. Så det blir litt røyting rundt om i huset, men ikke de helt enorme mengdene.

Er boykin spaniel allergivennlig?

Boykin spaniel regnes ikke som allergivennlig.

Er boykin spaniel en vanlig rase?

Boykin spaniel er ikke en vanlig rase, men er tvert imot sett på som en utrolig sjelden rase. Den er noe vanligere i USA, og definitivt mest vanlig i hjemstaten Sør-Carolina.

Hvem passer boykin spaniel for?

Boykin spaniel passer for deg som vil ha en aktiv hund med typiske spanieltrekk, men som gjerne vil ha noe litt spesielt. Den passer for personer som har økonomi til å følge opp eventuelle helseproblemer som måtte oppstå, da dette er en hund som har en del potensielle helseutfordringer.

Fungerer boykin spaniel til hundesport?

Boykin spaniel kan gjøre det veldig godt på hundesport, og har blant annet gjort det godt på agility og lydighet.

Fungerer boykin spaniel til jakt?

Boykin spaniel er en god jakthund, og kan fungere til flere typer jakt. Den kan blant annet skremme opp fugler slik at jegeren kan skyte dem, apportere sjøfugl som har blitt skutt, eller spore annet vilt med luktesansen sin.

Egner boykin spaniel seg til utstilling?

Boykin spaniel kan ikke stilles ut her i Norge, eller i de fleste andre land for den saks skyld. I USA kan den stilles hos klubber som er knyttet opp mot AKC (American Kennel Club).

Hvilken raseklubb tilhører boykin spaniel?

Boykin spaniel har ingen raseklubb her i Norge.

Går boykin spaniel overens med andre hunder?

Boykin spaniel er en sosial hund som trives overens med andre hunder.

Er boykin spaniel en klengete hunderase?

Boyskin spaniel er ikke klengete av seg, men samtidig er det en hund som liker å være der det skjer.

Liker boykin spaniel å leke?

Boykin spaniel er en leken hunderase.

Hvor lenge lever en boykin spaniel?

Forventet levealder for en boykin spaniel er ifølge AKC mellom 10 og 15 år.

Hvor mye koster en boykin spaniel?

Det er umulig å si hvor mye en boykin spaniel koster ettersom den er så sjelden her i Norge. Trolig må man regne med å importere den fra utlandet, og da kan totalsummen bli ganske høy.

Hvor stor blir en boykin spaniel?

Hanner får en mankehøyde på mellom 39 og 43 cm, mens tisper får mankehøyde på 36 til 42 cm.

Hvor mye veier en voksen boykin spaniel?

Vekten på en voksen boykin spaniel er mellom 11 og 18 kg.

Bjeffer boykin spaniel mye?

Boykin spaniel er ikke kjent for å være spesielt bjeffete av seg.

Hvilket land kommer boykin spaniel fra?

Boykin spaniel kommer fra USA, nærmere bestemt staten Sør-Carolina.

Hvor ofte må man bade en boykin spaniel?

Boykin spaniel trenger kun å bades etter behov. Det er ikke anbefalt å bade den for ofte, og spesielt er det frarådet å bruke sjampo, da dette kan skade de vannavstøtende egenskapene i pelsen dens.

Hvor lange turer trenger en boykin spaniel?

Boykin spaniel er en aktiv hund som bør få en solid dose mosjon, og turer på minst en times tid daglig.

Legg igjen en kommentar