Raseprofil: Cocker spaniel

Cocker spaniel er en mellomstor jakthund som også er populær som familiehund. Ofte kalles rasen bare for cocker, mens den i mange andre land også kalles for engelsk cocker spaniel for å unngå forvirring med rasen amerikansk cocker spaniel.

Dette har lenge vært en av de mest populære hunderasene i Norge, men i motsetning til hva mange tror er det ikke en hund som automatisk passer som en selskapshund. Cocker spaniel er nemlig en hund som trenger mye mosjon og mental stimuli for å trives.

Om du er en av dem som ønsker en søt familiehund som kan luftes litt i nabolaget én gang om dagen er cocker spaniel feil rase. Disse trenger mye lengre turer, og må trenes til å bruke hodet, og helst gå lange turer i skog og mark.

Cocker spaniel
Cocker spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Cocker spaniel kort oppsummert

 • En svært leken rase som gjerne vil leke med barn!
 • Fungerer til jakt som apporterende fuglehund, sporsøk eller lignende.
 • Knallgod på hundesport som agility, lydighet osv.
 • Passer kun i familier med mye tid til stell, og som er veldig aktive av seg.
 • Krever en del pelsstell.
 • Kan fungere som første hund, men kun om du klarer å dekke alle behovene dens.
 • Svært lojal og kjærlig, men også ganske sta.
Cocker spaniel
Cocker spaniel på utstilling. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos cocker spaniel

Cocker spaniel er en snill og glad hund som elsker å være i aktivitet. Den passer knallgodt inn i familier som elsker å gå tur hver dag, og som gjerne bruker helgene på å stå på ski, gå fjellturer eller sykle.

Det er en jakthund som fortsatt har et sterkt jaktinstinkt, så dette er noe man må ta hensyn til uansett om man skal bruke den til jakt eller ikke.

Det er en relativt viljesterk rase som kan være veldig selvstendig. Den trenger derfor en tydelig leder som kan sette grenser for den, og som tålmodig trener den til å godta disse grensene med positiv forsterker.

Så lenge cocker spaniel får nok mosjon vil den være rolig og balansert hjemme, og kan fint fungere i en byleilighet under disse forutsetningene.

På hjemmebane er det ofte en svært kjærlig og kosete hund som elsker å ligge tett ved siden av eieren sin. De kommer ofte veldig godt overens med barn, spesielt de som er store nok til å ville leke med hunden. Som oftest går de også veldig godt overens med andre hunder fra andre raser.

Cocker spaniel regnes som en smart og lettlært rase, og det er aldri noe problem å få den til å lære nye ting, gitt at du får motivert den til det.

Det er også verdt å merke at det er en hunderase som er veldig avhengig av eierne sine, og som vil mistrives om den må være mye alene uten disse. Så dette er en rase som egner seg best for de som kan ha den boende tett på seg. En del har opplevd at hunden blir destruktiv om den må være mye hjemme alene.

Cocker spaniel
Cocker spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av cocker spaniel

Cocker spaniel er på alle måter en veldig aktiv hund, og trenger mye mosjon. Du må kunne sette av minst én time hver dag til å lufte den, og aller helst bør den få kunne være i skog eller mark hvor den kan få litt ulike inntrykk.

Det er også mulig å bytte ut deler av turen med trening i form av agility eller lek, men dette bør helst være et supplement til den timelange turen.

Cocker spaniel passer ofte knallgodt inn i aktive familier hvor én eller flere i husstanden tar den med på lengre turer, jogger litt med den, eller bare har mye tid til å aktivisere den.

Cocker spaniel
Cocker spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Trening av cocker spaniel

Cocker spaniel er en smart rase som kan lære nye ting veldig fort, og treningen går ofte veldig greit. Samtidig kan den være litt sta, så det gjelds å klare å finne en måte å motivere den til å ville trene på. Som oftest løser man dette ved å finne en godbit eller leke den liker ekstra godt.

Om du har lyst til å trene lydighet så egner den seg godt til dette, og kan gjøre det ganske godt på lydighetskonkurranser. Det er derimot ikke den mest lettlærte rasen om du sammenlignet den med raser som border collie eller hvit gjeterhund.

Rasen har en supergod nese, og vil bli veldig glad om du trener den til å søke etter ting. Dette kan være så enkelt som at du får hunden til å bli mens du gjemmer godbiter eller visse gjenstander den lærer å søke etter. Om du vil ha det mer avansert kan du fint trene den til å søke etter sopp i skogen eller lignende.

Det er også lurt å trene den på sosialisering med andre hunder og mennesker. De aller fleste cocker spaniel er svært sosiale, men noen kan utvikle litt skepsis mot fremmede om den ikke er sosialisert nok.

Bruksområder for cocker spaniel

Cocker spaniel har et stort bruksområde, og kan brukes til veldig mye forskjellig. Den er jo avlet frem som en jakthund, og vil fortsatt fungere veldig godt til dette. Da vil jobben dens ofte være å hente fugler som jegeren har skutt.

Om du ikke skal jakte med den er det lurt å få tømt den for energi på en annen måte. Mange løser dette ved å trene agility eller lydighetstrening. Rasen kan gjøre det gode på både agility, reallylydighet, vanlig lydighet, og har vært brukt som både tjenestehund, ettersøkshund og politihund som har luktet etter ulovlige stoffer som bomber og sprengstoff.

Cocker spaniel er ofte å se på utstilling, og man kan egentlig bruke den til det aller meste. Den er en ålreit varslerhund, men ikke noen utpreget god vakthund.

Cocker spaniel
Cocker spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til cocker spaniel

Cocker spaniel er en relativt frisk rase, men som har noen raseproblemer man må følge litt med på. Noen av disse er:

Ingen av disse er utpreget vanlig for rasen, men likevel noe man må følge med på.

Rasen er utsatt for øreproblemer og hudproblemer, og begge disse stammer fra den lange pelsen. Begge kan også heldigvis unngås ved jevnlig og riktig pelsstell, samt at man rensene ørene til hunden jevnlig.

Les også: Slik renser du ører hos hund.

Fôring av cocker spaniel

Cocker spaniel er en hund som ofte spiser veldig mye, og som har lett for å bli overvektig hvis du lar den få spise like mye som den vil. Du må derfor velge fôr med høyt næringsinnhold av vitaminer og mineraler, slik at den får i seg alt den trenger uten å måtte spise for mye.

Fysikken til cocker spaniel

Cocker spaniel er en mellomstor hund som pleier å veie mellom 12 og 15 kg i voksen alder. Mankehøyden skal være omtrent 40 centimeter hos begge kjønn.

Rasen kommer i alle slags pelsfarger, så det kan være stor variasjon i hvilke farger og fargekombinasjoner man finner.

Den mest karakteristiske tingen med cocker spanieler er jo de enorme ørene de har. Disse henger langt ned, og er blant de største ørene i hundeverden.

Cocker spaniel
Cocker spaniel. Foto: Allymcpink / CC BY-SA 3.0.

Pelsstell hos cocker spaniel

Cocker spaniel krever ganske mye pelsstell. Den må først og fremst børstes ofte for å unngå at pelsen floker seg. Man bør gjerne bade og klippe den litt ukentlig for å holde pelsen ved like.

Om du ikke skal stille den ut kan du godt klippe hunden kort. Den må fortsatt børstes ofte for å unngå at pelsen floker seg, men det er mye mindre arbeid enn om den har full pels.

Jaktcocker / «Working» cocker

Jaktcocker er en utgave av cocker spaniel som ofte kalles for «working» cocker. Dette er bare en linje med hunder som har blitt avlet til spesifikke formål, og utseendemessig avviker de en del fra rasestandarden for rasen nå.

Den største forskjellen i utseende er at «working» cocker har et bredere og flatere hode, og mindre pels.

I atferden er det større forskjeller, for som du kanskje kan gjette er disse «working» cockerne avlet frem til å brukes til jakt eller arbeid. Det er disse som har den utrolige gode luktesansen, og som brukes av tollvesen og politi i arbeid.

Som privatperson er det sjeldent spesielt interessant med en «working» cocker, med mindre du ønsker en cocker spaniel som er bedre til å være med på jakt eller er bedre egnet til å drive med hundesport.

Selv om disse er bedre egnet til å arbeide kommer dette også med noen ulemper. Først og fremst er det behov for både fysisk og mental mosjon. Dette er høyt på vanlig cocker spaniel, men ennå betydelig høyere hos en jaktcocker. Så denne varianter av rasen krever mye av eierne sine.

Les mer om jaktcocker her.

Cocker spaniel sin rasehistorie og utvikling

Cocker spaniel kommer fra de britiske øyer hvor den ble brukt som en fuglehund. Der var den lenge populær som jakthund, men ble på starten av 1900-tallet gradvis også brukt som familiehund.

Nå er det en populær rase som har et stort fotfeste i nesten hele verden. Det er blant de mest vanlige rasehundene i hele verden, og har lenge vært blant den mest populære hunderasen her i Norge også.

Cocker spaniel
Cocker spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om cocker spaniel

Er cocker spaniel en god familiehund?

Cocker spaniel er en supergod familiehund hvis den får nok mosjon og nok mental stimuli. Den kan bli hyperaktiv innendørs om den ikke får det, så det er viktig at alle behov dekkes dersom du skal ha rasen som familiehund.

Går cocker spaniel godt overens med barn?

Cocker spaniel går stort sett veldig godt overens med barn, og er spesielt glad i barn som er store nok til at de kan leke og kaste ball med den.

Hvor mye pelsstell er det med cocker spaniel?

Cocker spaniel krever ganske mye pelsstell, og må som regel børstes etter hver tur ute i skogen for å unngå at pelsen blir flokete. Det er mulig å klippe hunden kort for å minske pelsarbeidet.

Hvor vanskelig er det å trene en cocker spaniel?

Cocker spaniel er middels vanskelig å trene. Det er en veldig smart og til tider lærevillig hund, men som også kan være litt sta. Med riktig motivasjon går det som regel veldig bra.

Egner cocker spaniel seg for førstegangs hundeeiere?

Cocker spaniel kan egne seg for deg som skal ha din første hund, men det er langt ifra den aller enkleste rasen. Om du er en av dem som leser deg godt opp på rasen og oppdragelse av valper kan det fungere helt fint, men det blir likevel gjerne en liten utfordring.

Cocker spaniel bør ha en konsekvent oppdragelse fra valpestadiet av, så lag en plan for oppdragelsen allerede før du får valpen.

Er det vanskelig å få tak i en cocker spaniel?

Cocker spaniels pleier å få veldig mange valper, så det er som regel relativt korte ventelister på valper hos oppdrettere.

Hvor mye røyter cocker spaniel?

Cocker spaniel røyter en del.

Er cocker spaniel allergivennlig?

Cocker spaniel egner seg ikke for de med pelsallergi, og regnes ikke som allergivennlig.

Er cocker spaniel en vanlig rase?

Cocker spaniel er en veldig populær rase, og har lenge vært blant de vanligste rasene i Norge.

Hvem passer cocker spaniel for?

Cocker spaniel egner seg for deg som er veldig aktiv, og ønsker deg en turkompis du kan ha med på tur hver dag, og som har lyst til å trene agility eller jaktprøver med deg.

Fungerer cocker spaniel til hundesport?

Cocker spaniel fungerer som regel veldig godt til det aller meste av hundesport, inkludert både lydighetskonkurranser, rallylydighet og agility.

Fungerer cocker spaniel til jakt?

Cocker spaniel er en god jakthund til fuglejakt.

Egner cocker spaniel seg til utstilling?

Cocker spaniel kan gjøre det veldig godt på utstilling, men det krever ekstra mye pelsarbeid for å stille den ut.

Hvilken raseklubb tilhører cocker spaniel?

Cocker spaniel tilhører Norsk Spaniel Klub.

Går cocker spaniel overens med andre hunder?

Cocker spaniel pleier som oftest å gå veldig fint sammen med andre hunder.

Hvor lenge lever en cocker spaniel?

Forventet levealder for en cocker spaniel er mellom 11 og 15 år, så de lever ganske lenge.

Hvor stor blir en cocker spaniel?

Cocker spaniel blir som regel 38 til 42 cm målt i mankehøyde, hos begge kjønn.

Hvor mye veier en voksen cocker spaniel?

En voksen cocker spaniel veier som regel et sted mellom 12 og 15 kg.

Bjeffer cocker spaniel mye?

Cocker spaniel er ikke neon utpreget bjeffer, men vi si ifra hvis det er noen som ringer på dørklokka eller sniker utenfor huset.

Hvilket land kommer cocker spaniel fra?

Cocker spaniel kommer fra Storbritannia.

Hvor ofte må man bade en cocker spaniel?

Cocker spanieler har en tendens til å måtte bades ofte for å holde pelsen deres fin og ren.

Hvor lange turer trenger en cocker spaniel?

Cocker spaniel trenger daglige turer på minst én times tid, gjerne i skog eller ulendt terreng.

Har cocker spaniel underull?

Cocker spaniel har underulll.

Kan cocker spaniel gå uten bånd i skogen?

Mange trenger cocker spaniels til å gå løse når det ikke er båndtvang, men noen hunder vil ha såpass sterke jaktinstinkter at det ikke er helt trygt.

2 kommentarer om “Raseprofil: Cocker spaniel”

  • Hei, Sigrid.

   Cocker spaniel kan få alt mellom 2 og 12 valper, men det er aller vanligst at kullstørrelsen er på mellom 5 og 7 valper.

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar