Om glaukom (grønn stær) hos hund

Glaukom hos hund er en sykdom hvor trykket i øyet er for høyt. På folkemunne kalles ofte glaukom for grønn stær, og er en arvelig sykdom som er mer eller mindre vanlig hos noen hunderaser.

I motsetning til mange øyesykdommer kommer glaukom akutt, og må behandles så raskt som mulig når det oppstår. Selv med god behandling er det en seriøs risiko for blindhet, og uten behandling fører det garantert til blindhet kombinert med smerter.

Nedenfor skal vi se nærmere på årsaker, symptomer, behandling og forebygging av glaukom hos hund, men først og fremst vil jeg bare nevnte at du bør kontakte veterinær med det samme hvis du mistenker at hunden din har grønn stær.

Hva er egentlig glaukom?

Glaukom er en sykdom hvor en forstyrret drenasje i øyet fører til økt trykk. Det betyr at væsken som kommer inn i øyet ikke klarer å renne ut av øyet igjen like fort som det kommer inn, og trykket bygger seg opp etter hvert som det blir for mye væske der.

Det er to typer glaukom:

Primær glaukom. Dette er når det er feilaktige former på kammervinkelen på øyet. Dette er arvelig, noe som betyr at noen raser er mer utsatt for primært glaukom enn andre. Et par spesielt utsatte raser er beagle, samoyed, welsh springer spaniel, engelsk springer spaniel, chow chow, puddel, grå elghund, dasch, cocker spaniel og flat coated retriever. Primær glaukom rammer begge øyne, men ikke nødvendigvis samtidig.

Sekundær glaukom kommer som et økt trykk som følge av et annet problem. Dette kan for eksempel skyldes skader, svulster, betennelser eller andre ting som påvirker kammervinkelen og får trykket i øyet til å øke. Her kan hunden få glaukom på enten ett eller begge øyne, avhengig av hva som forårsaker infeksjonen.

Alle hunder kan få glaukom, selv raser som ikke har arvelig/primær glaukom. Man bruker glaukom som et slags fellesnavn for flere ulike problemer som fører til økt trykk i øyet.

Både mennesker, hunder, katter og andre dyr kan få glaukom, men i denne artikkelen snakker vi altså primært om hunder.

Flat coated retriever
Flat coated retriever har problemer med arvelig glaukom. Foto: Bonnie van den Born / CC BY-SA 3.0.

Symptomer på grønn stær hos hund

Det vanligste symptomet på glaukom hos hund er at øyet blir rødt, og hunden kniper igjen øyet. Hornhinnen kan se gråaktig eller gråblå ut, og hunden kan få redusert allmenntilstand.

Det er vanlig at symptomene kommer veldig raskt, men hos noen hunder kan de kommer smygende. Så det er litt ulikt sykdomsforløp som varierer fra individ til individ.

Glaukom er smertefullt for hunden, så man vil tydelig merke at hunden har vondt i øyet.

Som hundeeier kan det være vanskelig å skille glaukom fra andre øyeproblemer. Dette gjør derimot veterinærene enkelt ved å bruke et såkalt tonometer. Tonometeret måler væsketrykket på øyet til hunden, og kan sette diagnosen glaukom.

Kom deg til veterinær hvis du mistenker glaukom hos hunden din

Hvis hunder har akutt glaukom er det viktig å komme seg til veterinæren med det samme. Jo høyere trykket er, jo dårligere tid har man til å komme seg tid.

Normalt trykk på øyet er 15 – 25 mmHg. Når trykket blir over 30 mmHg begynner øyet å ta skade, og i løpet av noen dager til uker vil øyet bli blindt. Om trykket derimot øker til over 40 mmHg vil man ha under 12 timer på seg før øyet er helt blindt.

I noen tilfeller kan også trykket øke til over 50 mmHg, og da er det snakk om noen veldig få timer før øyet blir blindt.

I tillegg vil glaukom være smertefullt for huden, så ved mistanke om denne sykdommen gjelder det å være rask til veterinæren.

Behandling av glaukom

Når man kommer til veterinær med en hund som har glaukom består behandlingen av to deler: redusere trykket i øyet, og redusere smerten hunden har på øyet sitt. Begge behandlingene foregår først og fremst via øyedråper, måling av trykk, og overvåking. Noen ganger kan man også gi hunden trykksenkende midler med drypp rett i blodet, og drive intensivbehandling på øyet.

I tilfeller hvor man ikke klarer å redusere trykket i øyet til et smertefritt nivå er det vanlig å operere bort øyet. Dette er uansett blindt, men ved å operere det bort kan man fjerne all smerten.

Hvis det er sekundær glaukom må man også behandle primærårsaken til sykdommen, noe som selvsagt vil avhenge av hva som forårsaker sekundærinfeksjonen.

Selv med god, trykkreduserende behandling er det en stor risiko for at hunden blir blind på øyet. Mange hunder har allerede mistet synet på øyet innen de er fremme hos veterinæren. Men det er fortsatt viktig å dra dit, da sykdommen er veldig smertefull for hunden om den ikke behandles.

En hund som er blind
En blind hund. Foto publisert med tillatelse.

Forebygging av glaukom

Det er lite man kan gjøre forebyggende for å forhindre at hunden sin får glaukom, og det viktigste du som hundeeier kan gjøre er å ta den med til årlige helsesjekker hvor veterinærer kan undersøke øyne dens for å sjekke at de er som de skal være.

Ellers bør man sørge for å kjøpe valper fra en oppdretter som har sjekket hundene for øyesykdommer, og ikke har foreldre eller slektninger som har problemer med glaukom.

Hvis hunden har fått primær glaukom på det ene øyet kan man forebygge at den også skal få infeksjonen på det andre øyet ved å gi hunden trykkregulerende medisiner.

Ved sekundær glaukom kan man forebygge glaukom ved å behandle årsaken til infeksjonen.

Legg igjen en kommentar