Hvordan dotrene kaniner

Siden kaniner må få være frittgående i boligen din største delen av dagen er det lurt å dotrene dem skikkelig slik at de blir renslige. Det er jo ikke noe moro å finne kaninlort eller tiss rundt om i hjemmet sitt, men heldigvis er det relativt enkelt å trene kaniner til å bli renslige.

Kaniner er renslige av natur, og vil alltid foretrekke å gjøre fra seg på doen sin hvis de får mulighet til dette. Det regnes som enkelt å dotrene kaniner, med unntak av ukastrerte hannkaniner, da disse bruker urin for å markere.

Løvehodekanin
Løvehodekanin. Foto publisert med tillatelse.

Slik kommer du i gang med dotrening av kanin

For å komme i gang med å få kaninene sine renslige trenger man åpenbart en do til dem. De fleste velger å løse dette ved å kjøpe en kattedo, da de som selges til kaniner i dyrebutikker ofte er litt for små for de fleste kaniner. En kattedo som denne fra Zoo.no fungerer bra.

Start med å ha doen på en fast plass i buret til kaninen når den er låst inne. Fjern alt materiale i buret som kan være fuktabsorberende, ettersom kaniner foretrekker å tisse på noe som absorberer tisset. I dokassa skal det selvsagt være noe som absorberer det, som en type strø.

Det er anbefalt å ha dokassa under der hvor kaninen spiser høy fra. Da får kaninene kort vei til doen etter å ha spist, og blir vandt til å være i dokassen.

Hvis kaninen ikke tar hintet om at den skal tisse og gjøre fra seg i kassa bør du ta avføringen den gjør fra seg på andre steder og legge i kassa. Bruk litt dopapir for å få opp tisset, og legg bæsjekulene i dokassa. Vask godt der hvor kaninen gjorde fra seg slik at det ikke tisser igjen noen rester eller lukter som kan friste kaninen til å gjøre fra seg på samme plassen igjen.

Sørg for at dokassa alltid er fin og ren, og unngå å ha noe fuktabsorberende materiale i resten av buret frem til kaninene lærer å bruke doen.

Hvis kaninene av en eller annen grunn ser ut til å gjøre fra seg på en helt annen plass enn der hvor dokassa står kan det være lurt å flytte kassen din. Kaniner liker å gjøre fra seg på samme plassen, så hvis de allerede har valgt seg en favorittplass er det enklest å tilpasse seg valget deres.

Kanin
Kanin. Foto publisert med tillatelse.

Dotrening utenfor buret

Det er jo helt nødvendig å ha kaninene renslige utenfor buret også, og prinsippet er mye av det samme. Det er enklere å lære dem å bruke dokasser utenfor buret hvis de allerede bruker det inne i buret.

Man bør regne med én dokasse per rom kaninen får lov til å være i. Noen får det til å fungere med færre, men jeg foretrekker selv å ha mange dokasser enn å ha flere uhell.

Igjen er det bare å ta all avføring fra når den gjør fra seg over i kassa. Om du ser kaninen tisse eller bæsje kan du godt bære den over i kassen for å få den til å ta hintet. Alternativt er det også mulig å flytte dokassa til plassen kaninen allerede har valgt som tisseplassen sin.

Når du løfter kaninen ut av buret for dagen kan det være lurt å legge den rett i dokassa slik at den har full kontroll over hvor den er.

Angorakanin
Angorakanin. Foto publisert med tillatelse.

De fleste kaniner er ganske renslige

Som nevnt tidligere er de aller fleste kaniner ganske renslige av seg. Med bittelitt innsats vil nesten alle klare å tisse i dokassen så godt som 100 % av alle gangene, men det er vanligere med uhell i form av bæsjekulene. Disse er heldigvis relativt enkle å håndtere.

Ofte går dotreningen helt av seg selv. Sett inn en kasse med noe fuktabsorberende i, så gjør kaninene resten av jobben selv!

Det er alltid noen unntak. Unge kaniner på under 4 – 5 måneder kan ha problemer med å bli skikkelig dotrente. Det er bare å jobbe med dem, så vil de gradvis bli mer renslige ettersom de blir eldre.

Det andre unntaket er altså disse ukastrerte hannkaninene. Disse kan urinere rundt om for å markere territoriet sitt, og denne atferden er nesten umulig å bli kvitt. Hvis du har problemer med en ukastrert hannkanin som markerer mye er det ikke mye annet å gjøre enn å sterilisere eller kastrere den.

To kaniner
Kaniner. Foto publisert med tillatelse.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar