Raseprofil: Flat coated retriever

Flat coated retriever er en svært aktiv og energisk retriever som fungerer både som selskapshund og jakthund. Den er sosial og glad, men trenger veldig mye mosjon for å fungere godt.

Om du vil ha en svært intelligent retriever som har høyere energinivå enn både labrador retriever og golden retriever til sammen, kan flat coated retriever være rasen for deg. Ofte forkortes navnet til «flatt» i ubestemt form og «flatten» i bestemt form.

Flat coated retriever
Flat coated retriever. Foto: Bonnie van den Born / CC BY-SA 3.0.

Flat coated retriever kort oppsummert

  • Elsker vann!
  • En god familiehund som også er knallgod på å hente fugl.
  • Enkel å trene.
  • Trenger mye mosjon og mental aktivisering.
  • Veldig glad i mennesker (som retrievere pleier å være).
  • Bruker rundt 3 år på å bli voksen, så er valp veldig lenge.
  • Har stor forekomst av kreft.
Flat coated retriever
Flat coated retriever. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos flat coated retriever

Flat coated retriever er en snill og glad hund med mye energi. De elsker mennesker, og knytter sterke bånd til alle i familien. I ekte retriever-stil er de også kjempeglad i mennesker som kommer på besøk, mennesker de får hilse på, eller de som bare går fordi dem raskt!

Flatten elsker vann nesten like mye som den elsker mennesker, og er definitivt en rase som kommer til å benytte enhver sjanse til å bli våt. Den hopper ut i både innsjøer, elver, bekker, små gjørmepytter eller alt annet den kan finne på å bli våt i. Dette er jo koselig, men det betyr også at man må skylle den fri for søle ofte.

Det er viktig å vite at flat coated retriever er en veldig aktiv rase. De trenger mye fysisk mosjon og mye mental aktivisering, så dette er noe dere som eier rasen må bruke mye tid på. Den passer derfor best hos ganske aktive personer som liker å jogge, sykle eller være mye ute i naturen.

Så lenge den får nok mosjon er den avslappet og harmonisk innendørs, men vil bli stressa og energisk hvis den er understimulert eller får for lite mosjon.

Som regel går flat coated retriever veldig godt overens med barn. De godtar både egne og fremmede barn.

Rasen pleier også å gå fint overens med andre hunder, men det er alltid lurt å sosialisere dem godt i ung alder for å sikre at det går bra.

Flat coated retriever er den desidert raskeste retrieveren, og regnes som en av de beste til jaktbruk. De er nesten alltid dyktige svømmere, og egner seg veldig godt for å hente vannfugl.

Flat coated retriever er kjent for å bruke veldig lang tid på å modnes, og er som valper i hodet i opptil tre år. Noen bruker til og med nærmere fire år før de begynner å oppføre seg med som voksne hunder.

Dette er ikke nødvendigvis et problem, men noe man må ha i bakhodet når man skaffer seg rasen.

Flat coated retriever har ikke egne bruks-, utstilling- og jaktlinjer, men er heller dual purpose som det kalles. Dette betyr at den samme linjen brukes både til jakt og familiehund.

Ellers er det verdt å merke seg at flat coated retriever er veldig glad i å hoppe når den skal hilse på mennesker, noe som kan være en dårlig kombinasjon med at den ofte er våt eller veldig gjørmete etter å ha badet i en gjørmepytt. Det er heldigvis ganske enkelt å trene vekk hoppingen.

Flat coated retriever
Flat coated retriever. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av flat coated retriever

Flat coated retriever er kanskje en av de hundene som krever mest mosjon i vektklassen sin, for en flat coated retriever er nemlig helt avhengig av lange turer og mye fysisk mosjon.

En flat coated retriever kommer ikke til å være fornøyd ved å gå halvtimes lange turer i boligfelt. Denne trenger å få brukt både kropp og hode mer på tur, og bør fortrinnsvis eies av personer som liker å jogge, gå lange turer i skog, mark og fjell, eller som vil ta med hunden på sykkelturer eller tilsvarende.

Sett av minst én time om dagen til mosjon, samt et par kortere turer på morgen og kveld. Her mener vi at 1 time på ettermiddag er minstekravet, og at denne timen enten bør økes litt, eller tas i et høyt tempo.

Om en flat coated retriever ikke får nok mosjon kan den bli rastløs og uharmonisk i hjemmet.

I tillegg til mosjon trenger flat coated retriever betydelige mengder med mental aktivisering. Det anbefales å sette av mye tid til daglig lydighetstrening, eller daglige runder med agility, sporsøk eller tilsvarende.

Flat coated retriever
Flat coated retriever. Foto publisert med tillatelse.

Trening av flat coated retriever

Flat coated retriever er intelligent og veldig lærevillig. I motsetning til mange hunderaser har en flat coated retriever et sterkt ønske om å gjøre som eieren gir beskjed om, så treningen går stort sett veldig enkelt.

Selv om den er lydig og lærer fort bør man jobbe med trening jevnlig slik at den får brukt hodet sitt til dette hver dag.

Flat coated retriever er jevnt over en rase som er skikkelig motivert av mat, så klikker og godbit fungerer knallgodt.

Flat coated retriever
Flat coated retriever. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for flat coated retriever

Flat coated retriever er en gyllen miks av en selskapshund og jakthund. Om man bare vil ha den som familiehund fungerer det, men det kan også være en super familiehund som blir med som jakthund innimellom.

På jakt brukes den som en retriever, altså at den henter fugler som jegeren skyter. Den elsker jo vann, og har ingenting i mot å hoppe ut i sjøen for å hente en død and eller annen vannfugl.

Rasen har også kjempegod luktesans, og kan gjøre det godt på både spor og rundering.

Helsen til flat coated retriever

På mange måter er flat coated retriever en sunn og frisk rase, men de har noen få problemer. Dessverre er rasen predisponert for flere ulike typer kreft, og disse kan være ondartet. Dette er med på å føre til en lav gjennomsnittlig levealder på rett under 10 år, noe som er minst 2 – 3 år lavere enn forventet for rasen ellers.

Omtrent 55 % av alle flat coated retrievere dør av kreft [kilde].

I tillegg til kreften kan rasen få hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi (AD og HD), noe man bør sjekke før man bruker hundene i avl.

Det finnes noe øyesykdom innad i rasen, men ikke av noen alvorlig grad.

Fysikken til flat coated retriever

Flat coated retriever er en stor hund med mellomlang pels. Hanner har en mankehøyde på et sted mellom 59 og 61,5 centimeter, og en vekt på mellom 27 og 36 kg, mens tispene blir mellom 56 og 59 cm høye og veier et sted mellom 25 og 32 kg. Hannene er altså tydelig større enn tispene.

Fargene på pelsen kan være enten sort eller leverfarget (som på bildet nedenfor). Det er desidert vanligst med sort pels.

Pelslengden kan bli ganske lang, men mange velger å klippe den kort eller halvkort.

Leverfarget flat coated retriever
Leverfarget flat coated retriever. Foto: Fesoj-wr / CC BY-SA 4.0.

Pelsstell hos flat coated retriever

Normalt pelsstell hos en flat coated retriever består av å børste pelsen etter behov for å unngå floker. Den bør ikke bades med sjampo, da dette ødelegger fettsyrene i pelsen som gjør den motstandsdyktig mot regn og vann.

Du må likevel dusje, bade eller vaske den hvis den har badet i saltvann eller klorvann, men da bør du altså skylle den godt uten å bruke hundesjampo.

Om man skal stille den ut kan man klippe hunden, og det er vanlig å klippe flat coated retrievere som skal stilles ut betydelig kortere enn de normalt ville vært.

Flat coated retriever
Flat coated retriever. Foto: I, Gunnandreassen / CC BY,SA 3.0.

Flat coated retriever sin rasehistorie og utvikling

Flat coated retriever stammer fra England, og ble trolig laget på tidlig 1800-tallet. Der avlet man frem retrievere til å bli større samtidig som de kunne hente byttet fra viltjakt. Man brukte ulike typer vannhunder, gjeterhunder, newfoundlandhund og settere for å avle frem de første retrieverne, og derfra avlet de altså videre frem til den store og aktive flat coated retrieveren.

Målet med flat coated retriever var å avle frem en nokså stor hund som kunne hente og avlevere byttet raskt. Denne rasen er derfor mye raskere enn de andre retrieverne.

Spørsmål og svar om flat coated retriever

Er flat coated retriever en god familiehund?

Flat coated retriever regnes som en god familiehund, gitt at den får de fysiske og mentale behovene sine dekket.

Går flat coated retriever godt overens med barn?

Flat coated retriever går som regel veldig godt overens med barn.

Hvor mye pelsstell er det med flat coated retriever?

Det er ikke direkte mye pelsstell med en flat coated retriever, men den har en tendens til å bli sølete og møkkete, så man må dusje den relativt ofte. Ellers må man børste pelsen innimellom etter behov.

Hvor vanskelig er det å trene en flat coated retriever?

Flat coated retriever er både smart og lærevillig, og regnes som veldig enkel å trene.

Egner flat coated retriever seg for førstegangs hundeeiere?

Flat coated retriever er ikke noen superhund for de som skal ha sin første hund, da den kan ha mer krevende enn man kanskje tenker. Men om man har nok tid til mental aktivisering og fysisk mosjon kan den fungere godt, men husk at dette er en rase som ha mye av begge disse.

Hvor mye røyter en flat coated retriever?

Flat coated retriever røyter ganske mye. Man kan begrense det litt ved å børste den jevnlig, men den vil alltid regnes som ganske røytete.

Er flat coated retriever allergivennlig?

Flat coated retriever regnes ikke som allergivennlig.

Er flat coated retriever en vanlig rase?

Flat coated retriever er en middels sjelden hunderase. Det er langt ifra den du møter på oftest, men den er heller ikke direkte sjelden. Den lever i skyggen av de nært beslektede retrieverne labrador og golden.

Hvem passer flat coated retriever for?

Flat coated retriever passer for friluftsinteresserte eller veldig aktive mennesker som kan gi hunden store mengder mosjon hver eneste dag. Den egner seg også for de som er glade i fuglejakt, og ønsker en supergod apporterende hund.

Hvor mye koster en flat coated retriever?

Prisen for en flat coated retriever er som rasehunder flest, og ligger typisk på 18 000 til 24 000 kr for en valp.

Fungerer flat coated retriever til hundesport?

Flat coated retriever kan gjøre det godt på hundesport, og kan brukes til ting som lydighet og agility.

Fungerer flat coated retriever til jakt?

Flat coated retriever regnes som en jakthund, og er utrolig god som apporterende fuglehund.

Egner flat coated retriever seg til utstilling?

Flat coated retriever er en godkjent hunderase, og kan stilles ut. Man må regne med litt ekstra pelsstell hvis man skal stille den ut.

Hvilken raseklubb tilhører flat coated retriever?

Flat coated retriever tilhører raseklubben Norsk Retrieverklubb.

Går flat coated retriever overens med andre hunder?

Flat coated retriever pleier å gå godt overens med andre hunder. Men det er lurt å sosialisere den godt fra tidlig alder av, så øker man sjansene for at den godtar alle andre typer hunder.

Hvor lenge lever en flat coated retriever?

Den gjennomsnittlige levealderen for flat coated retriever er rett under 10 år.

Hvor stor blir en flat coated retriever?

Mankehøyden hos flat coated retriever er:
Hannhunder: 59 – 61,5 cm.
TIsper: 56 – 59 cm.

Hvor mye veier en voksen flat coated retriever?

Voksne hanner av rasen flat coated retriever veier som regel mellom 27 og 36 kg, mens tispene som regel veier et sted mellom 25 og 32 kg.

Bjeffer flat coated retriever mye?

Flat coated retriever er ikke kjent for å bjeffe stort.

Hvilket land kommer flat coated retriever fra?

Flat coated retriever kommer fra Storbritannia, og det er også dette landet som er ansvarlig for rasen den dag i dag.

Hvor ofte må man bade en flat coated retriever?

Man må regne med å skylle over flat coated retrievere relativt ofte, da de liker å rulle seg i søle eller ta et gjørmebad. Men de bør ikke bades for ofte med hundesjampo ettersom dette skyller vekk en del av de naturlige fettsyrene i pelsen dens. Disse er viktige for å la pelsen være motstandsdyktig mot vann og regn.

Hvor lange turer trenger en flat coated retriever?

Flat coated retriever trenger lange turer, og i tillegg til kortere turer på morgen og kveld bør den få en daglig tur som er på minst én time hver dag. Den kan gjerne få lenger turer, eller turer i høy intensitet (som ski, sykling osv).

Hva er wavy Coated Retriever?

Man ser noen ganger at wavy Coated Retriever omtales sammen med flat coated retriever. Wavy Coated Retriever var rett og slett forgjengeren til flat coated, og brukes av mange som det gamle navnet på flat coated retriever. Men wavy hadde noen ulikheter som skiller seg fra dagens flattere.

Legg igjen en kommentar