Om retrievere: info og oversikt over alle ulike retrievere

Retrievere er en gruppe med hunder som alle er det som kalles for apporterende hunder. Disse har blitt avlet frem for å hente sjøfugl som bli liggende i vannet etter at jegere har skutt de, og skal da svømme ut for å hente fuglen og levere den til eieren. Dette er også grunnen til at de heter retrievere, og kommer fra det engelske ordet «retrieve» som betyr å hente.

Det er seks ulike retrievere blant de godkjente hunderasene, inkludert noen av verdens mest populære hunderaser. Alle retrievere har en del fellestrekk, men det er også en del ulikheter fra rase til rase både når det kommer til atferd og utseende.

De fleste retrievere har en del fellesegenskaper som at de elsker vann, er veldig sosiale av seg, er ganske lærevillige og intelligente, og har en sterk vilje til å samarbeide med eieren sin. De kan alle brukes som jakthunder, men det er også veldig vanlig å ha noen av retrieverne som familiehunder.

Golden retriever
Golden retriever. Foto publisert med tillatelse.

De seks retrieverrasene kort oppsummert

Nedenfor skal vi se nærmere på de seks ulike retrieverrasene som finnes. Jeg tar først og fremst for meg hva som er unikt med rasen og skiller den fra de fem andre, så alle fellesegenskapene som finnes hos alle retrieverne får ikke mye plass der selv om det er til stede hos dem alle.

Teksten gir bare en kort innføring i hver enkelt rase. Om du ønsker å lære mer anbefaler jeg deg å klikke deg videre inn på raseprofilen. Der får du mye mer informasjon om hver enkelt rase.

Labrador retriever

Labrador retriever er nok den meste kjente av alle retrieverene, og er den retrieveren som det finnes flest av i Norge. Selv om alle retrievere er jakthunder brukes labradoren først og fremst som en familiehund, og den regnes for å være en av de mest kontaktsøkende og sosiale hunderasene som finnes.

En labrador er alltid glad i alt og alle, og elsker å hilse på nye mennesker. Det er få ting i verden som er like glad som en labrador som får hilse på noen!

Hvis du vil ha en stor humørspreder som alltid er med på en tur kan labrador være rasen for deg. Denne mellomstore hunden har jo blitt en av de mest populære hunderasene i Norge, og det er ikke uten grunn. Labradoren er den eneste av de seks retrieverrasene som har kort og glatt pels.

Til tross for at mange har den som familiehund er det en rase som trenger mye mosjon, samt mye mental aktivisering for å trives. Man bør være et aktivt menneske om man vil ha seg en labrador, for denne trenger lange turer i både fint og dårlig vær.

Les mer om labrador retriever på raseprofilen dens her.

Labrador retriever
Labrador retriever. Foto publisert med tillatelse.

Golden retriever

Akkurat som med labradoren er også golden retriever en populær hunderase som ofte brukes som familiehund. Dette er nok den av alle retrieverene som har det laveste kravet til fysisk mosjon og dermed egner seg best som familiehund, men til tross for dette er det en hund som krever mye av eierne sine, både når det gjelder den fysiske og mentale mosjonen.

Golden retriever har navnet sitt fra pelsfargen som er gyllen. Den kan være alt fra nesten helt hvitt med litt gulskjær til rødbrun, og alle disse er godkjent. På hjemmebane regnes golden retriever som en vennlig og tillitsfull hunderase som er glad i alle den kjenner. Den er ikke like intens mot fremmede som en labrador retriever er, men den er likevel interessert i alle den møter.

Det er to distinkte linjer av golden retriever, kalt «utstillingsgolden» som er vanlige utstillings- og familiehunder, og «jaktgolden» som har fokusert mer på jaktegenskapene til rasen.

Les mer om golden retriever på raseprofilen dens her.

Golden retriever
Golden retriever. Foto publisert med tillatelse.

Curly coated retriever

Curly coated retriever er en retrievertype med kort og krøllete pels. Denne regnes som en ypperlig brukshund som er kjempeflink til å apportere fugler som har blitt skutt av føreren dens. I motsetning til golden og labrador er curly coated retriever en mer ren brukshund enn de to forrige, og bør ha et solid treningsregime for å trives. Om den ikke skal brukes til jakt bør man bruke den til noe annet.

Rasen er intelligent og lærevillig, så den fungerer godt til lydighet, agility eller andre hundesporter som et alternativ til å bruke den til jakt. Om den får brukt seg godt til daglig er den en god familiehund, men den regnes som mer krevende enn de to over. Man bør ha erfaring med hundeoppdragelse før man prøver seg på curly coated retriever, da de kan være litt mer utfordrende av seg.

Ellers er curly coated retriever en god hund som går godt overens med både voksne og barn. Den er glad i folk, men ikke overdrevent mye. Den elsker å leke, og virker alltid til å være i et godt humør.

Les mer om curly coated retriever på raseprofilen dens her.

Curly coated retriever
Curly coated retriever. Foto: Mattias Agar / CC BY-SA 2.0.

Flat coated retriever

Float coated retriever er en retriever som kan minne litt om en større, sort versjon av golden retriever, men det er mer enn bare utseende som skiller denne rasen fra de andre retrieverne. En flat coated retriever er nemlig en aktiv og energisk jakthund som regnes som en av de aller beste rasene til å hente fugl for jegere. Den elsker å svømme, og kan svømme langt for å hente et bytte.

En flat coated retriever trenger mye mosjon og ikke minst mye mental aktivisering. Den bør helst bo i hjem hvor eierne har mye tid til å bruke på hunden, for den vil raskt kjede seg om den ikke får brukt seg like mye som den trenger. Rasen er blant de mest lærevillige retrieverne, så verken oppdragelse eller trening pleier å være et problem med disse. Om man klarer å bruke den godt i hverdagen kan flat coated retriever være en god familiehund, men dette krever at man finner oppgaver den kan bryne seg på jevnlig.

En av de store problemene med flat coated retriever er at det er veldig utbredt med kreft hos rasen. De har en gjennomsnittlig levealder på 10 år, så man kan forvente at de ikke alltid blir like gamle som de andre retrieverne.

Les mer om flat coated retriever på raseprofilen dens her.

Flat coated retriever
Flat coated retriever. Foto publisert med tillatelse.

Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever, beste kjent som toller, er en av de minste retrieverrasene. Det er likevel ingen sammenheng mellom størrelsen og energinivået, for denne rasen regnes også som den mest aktive av alle retrieverene. Om du synes at golden eller labrador retriever blir for slapp for deg kan en toller være et godt valg, for denne elsker virkelig lange turer, joggeturer, hundesport og andre ting hvor den får bruke både hode og kropp.

Rasen er som de andre retrieverne en dyktig svømmer, og kan fint brukes til jakt om man ønsker det. Den er dessuten kjent for å ha en utrolig god nese, og er derfor ofte å se i bruk hos tollvesen, politi og andre som trenger hunder til å lukte seg frem til spesifikke materialer.

Også tolleren kan være en supergod familiehund, men den fortjener å ha en aktiv familie som bruker mye tid utendørs og i aktivitet. Den må også ha mye mental aktivisering i hverdagen.

Les mer om nova scotia duck tolling retriever på raseprofilen dens her.

Nova scotia duck tolling retriever
Nova scotia duck tolling retriever. Foto publisert med tillatelse.

Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever er kanskje den beste jakthunden av alle de seks retrieverrasene, så dette er ofte favoritten blant sjøfugljegere. En chesapeake bay retriever elsker å svømme for å hente sjøfugl som har blitt skutt, og har en voldsom arbeidskapasitet.

På hjemmebane er den som retrievere flest; glade i familien sin og interessert i fremmede. I motsetning til de fleste andre vil ikke chesapeake bay retriever fungere like godt som en familiehund. Denne rasen bør brukes til jakt eller andre oppdrag (som lavinehund, sporhund eller andre ting som jevnlig setter den i arbeid), og skal ikke være en ren familiehund. Men om den brukes som jakthund vil det være en bedagelig hund på fritiden.

En chesapeake bay retriever trenger store mengder mosjon, mental aktivisering, og ikke minst en god og erfaren leder som klarer å sette tydelige grenser. Rasen regnes for å passe best hos erfarne hundeeiere, og er ikke noen nybegynnerhund.

Chesapeake bay retriever har en slags krøllete pels, og kan fra avstand ligne litt på en stor labrador retriever. Brun er definitivt vanligst farge, men den finnes også i lys.

Les mer om chesapeake bay retriever på raseprofilen dens her.

Chesapeake bay retriever
Chesapeake bay retriever. Foto publisert med tillatelse.

Hvem passer egentlig retrievere for?

Alle retrieverne er ganske aktive hunder som trenger mye mosjon og mental aktivisering, og passer aller best for aktive eiere. Om man bare ønsker en hund som skal gå korte turer én gang om dagen er ingen av retrieverne noe for deg.

Om du derimot liker å gå lange turer, være mye ute og være i aktivitet kan en retriever passe inn i livet ditt. For de mer krevende av rasene bør man også enten drive med fuglejakt slik at den kan være med på jakt, eller drive med mental aktivisering på en annen måte slik at den får brukt seg godt nok.

Selv om både golden retriever og labrador retriever ofte sees på som familiehunder er de krevende, og ofte for krevende for helt normale familier. Man bør tenke seg godt om før man skaffer seg retriever, og være helt sikker på at man kan gi den nok mental trening og fysisk mosjon til at den er fornøyd.

Av alle retrieverne er det ingen tvil om at det er labrador og golden retriever som er de enkleste å ha med å gjøre. Av disse to igjen regnes golden retriever som den som krever minst av eierne sine, og denne trenger bare en normal mengde turer og mental aktivisering på linje med mange andre familiehunder.

Les også: Bør man velge golden retriever eller labrador som familiehund?

Leverfarget flat coated retriever
Leverfarget flat coated retriever. Foto: Fesoj-wr / CC BY-SA 4.0.

Om å jakte med retriever

Alle retrieverne er jakthunder, men noen av rasene har bedre utgangspunkt for å bli gode jakthunder enn andre. Selve jakten med retrieverne består av at jegeren skyter på fugler som hunden skal hente.

Underveis i jakten skal retriveren sitte helt rolig og vente på at jegeren feller et bytte. På kommando skal den løpe for å hente det skadde eller døde byttet, og apportere det til jegeren uten å forsyne seg av det selv.

Curly coated retriever brukes som jakthund
Curly coated retriever brukes som jakthund. Foto publisert med tillatelse.

Retrievere sitt opphav og utvikling

Alle retrieverne stammer fra en utdødd hunderase som ble kalt for st. john’s water dog. Dette var en hund som fungerte som jakthund på Newfoundland i Canada, og som dagene retrivere hentet den fugler i sjøen. De kunne også fungerte til å dra opp liner som var ute i vannet, og hadde basen sin på små fiskerbåter hvor de hoppet ut i sjøen for å hjelpe fiskeren eller jegeren.

Det er også historier om at hunden kunne fange fisk som slapp løs fra linet, så hunden var et nyttig verktøy for datidens fiskere.

På 1900-tallet ble st. john’s water dog eksportert til Storbritannia, og der ble rasen videreutviklet til å bli alle retrieverrasene som vi kjenner dem i dag.

Legg igjen en kommentar