Raseprofil: Curly coated retriever

Curly coated retriever er den eldste av alle retrieverne, og også den mest sjeldne av dem. En curly er en god brukshund som fungerer utmerket som en apporterende jakthund, og fungerer også godt som en familiehund så lenge den får brukt seg godt nok.

En curly som den gjerne kalles til vanlig er en super familiehund for aktive familier som liker seg bedre utendørs enn inne i stua. Den elsker lange turer i skog og mark, og takker aldri nei til å ta seg en bad selv om det er iskaldt. I motsetning til noen av de andre retrieverrasene er den ikke supersosial mot fremmede.

Curly coated retriever
Curly coated retriever. Foto: Mattias Agar / CC BY-SA 2.0.

Curly coated retriever kort oppsummert

  • En god jakthund..
  • .. som også fungerer godt som familiehund.
  • Trenger mye mosjon.
  • Viktig med gode rutiner for å bruke den.
  • Lærevillig og intelligent, men kan bli lei repeterende oppgaver.
  • Passer best for personer med hundeerfaring.
Curly coated retrievere
Curly coated retrievere. Foto: Mattias Agar / CC BY-SA 2.0.

Atferd og lynne hos curly coated retriever

Curly coated retriever er en familiekjær, sosial og samtidig uavhengig hund. Den trives aller best ute i naturen, og trenger å få ulike oppgaver den kan bryne seg på, men er en rolig og snill hund dersom den får brukt seg godt nok.

I hjemme regnes curlyen som en rolig og sindig hund som er kjælen mot familien sin. Den passer inn hos både enslige, par og familier, og går fint overens med barn. Men siden de har veldig mye energi kan de fort bli litt voldsomme for de minste barna.

Som de fleste retrieverrasene elsker curlyen vann! Den er en utrolig god svømmer, og vil trives godt med å apportere (hente ting) i vannet, uansett om det er en flytende leke eller en and.

Curly coated retriever er også en nokså sosial hund, men på ingen måte like sosial som søskenbarnet sitt labrador retriever. En curly vil ofte holde seg litt i bakgrunnen når den møter nye mennesker, men heller bli kjempeglad når den møter mennesker den bryr seg om. Så det kan ta litt tid å bli kjent med hunden, men når den først godtar deg er en veldig sosial av seg.

Det er viktig å brukt curly coated retrieveren nok, for dette er en brukshund. Den vil raskt kjede seg om den ikke får brukt hodet sitt nok i hverdagen, og kan finne på å utagere ved å bjeffe, ødelegge møbler eller generelt bli rampete når den er understimulert. Det er derfor viktig at man gir curlyen nok oppgaver til at den holder hodet sitt opptatt.

Ellers er curlyen en svært leken, glad og positiv hund som alltid virker til å være i et godt humør. Den takker nok aldri nei til å leke hvis du initierer leken, og kan kaste og hente ball i timevis om den får sjansen.

Curly coated retriever
Curly coated retriever. Foto: Mattias Agar / CC BY-SA 2.0.

Mosjon av curly coated retriever

Curly coated retriever bør få en god del mosjon, og man bør regne med minst et par timer med fysisk mosjon hver dag. Den trives veldig godt ute i naturen, så prioriter dette fremfor å gå langs gater. En curly vil gjerne tenke at jo mer mosjon, jo bedre, men sett i alle fall av minst én time til å gå en langtur om dagen, i tillegg til et par småturer på morgen og kveld.

Ellers er det også veldig viktig med mental aktivisering i tillegg. Jeg har allerede nevnt litt på det, men dette bør være en del av mosjonen, og den bør få mental mosjon hver eneste dag.

Curly coated retriever
Curly coated retriever. Foto: Mattias Agar / CC BY-SA 2.0.

Trening av curly coated retriever

Curly coated retriever er både intelligent og lærevillig, og elsker å jobbe. Den trenger en konsekvent, rettferdig og positiv leder som har god tid til å trene med den. Den vil nekte å la seg kue, så den trenger heller en leder med god tålmodighet og gjerne hundeerfaring fra før av.

For det meste går det helt greit å trene en curly coated retriever, men for mange kan det være krevende i ungdomstiden. Da er det mange av dem som liker å utfordre om å være sjefen, så her må man bare være utrolig tålmodig, og klar til å hevde grensene sine uten å kue hunden.

Etter hvert som curlyen blir voksen faller den litt til ro, og gitt riktig oppdragelse vil den være svært lærevillig og enkel å trene.

Det kan være krevende å få curlyen til å bli veldig lydig på detaljnivå, for den har raskt for å kjede seg hvis treningsøktene blir for lange eller for repeterende. Men om den får korte og varierte oppgaver lærer den raskt. Hverdagslydighet går som regel veldig fint.

Curly coated retrievere
Curly coated retrievere. Foto: Mattias Agar / CC BY-SA 2.0.

Bruksområder for curly coated retriever

Curly coated retriever er en allsidig arbeidshund som fungerer til mye forskjellig. Rasen regnes først og fremst for å være en apporterende jakthund som henter fugler som blir skutt av jegere, men den kan også fungere som en familiehund.

Om man skal ha en curly coated retriever som en ren familiehund bør du få mange utfordringer i det daglige. Dette er jo en rase som må brukes mye for å trives, så det er helt essensielt at man klarer å dekke det mentale behovet dens for å ha den som familie- eller selskapshund.

Ellers er curlyen godt egnet til hundesport, og den kan gjøre det ganske godt på mange ulike typer hundesport. Den har høy arbeidskapasitet uansett hva du bruker den til.

Curly coated retriever brukes som jakthund
Curly coated retriever brukes som jakthund. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til curly coated retriever

Curly coated retriever er for det meste en sunn hunderase, og har en forventet levealder på 11 til 12 år. Den har noen få arvelige sykdommer, selv om ingen av disse regnes som spesielt vanlige for rasen.

Det første man må følge med på er hofteleddsdysplasi (HD). Dette er en arvelig sykdom hvor hofteskålen ikke passer riktig inn med lårhodet, og er nokså vanlig for de fleste store hunderaser. Siden sykdommen er arvelig kan man i stor grad unngå hard grad av HD ved å kjøpe valper fra friske foreldre.

Det har vært litt øyesykdommer hos rasen, og blant annet er det oppdaget progressiv retinal atrofi (PRA) og grå strær (katarakt). Begge disse sykdommene er arvelige, og svekker synet.

Fysikken til curly coated retriever

Curly coated retriever er en stor hund med en kraftig og muskuløs kropp. Den minner om de andre engelske retrieverrasene, men er litt større og skiller seg ut ved å ha krøllete pels.

En voksen curly coated retrieverhann skal ha en ideell mankehøyde på 69 cm, mens tispene har på 64 cm. Det er selvsagt godkjent med noen centimeter fra eller til. Tispene veier gjerne et sted mellom 23 og 32 kg, mens hannene kan veie mellom 32 og 41 kg.

Pelsen er kort og krøllete, og rasen mangler underull. Kun sort og leverbrun er godkjente farger.

Curly coated retriever
Curly coated retriever. Foto: Svenska Mässan / CC BY 2.0.

Pelsstell hos curly coated retriever

Curly coated retriever har svært lite pelsstell. Faktisk skal man verken børste eller kamme pelsen i det hele tatt! Det eneste man trenger å gjøre er å stusse pelsen litt før utstilling. Om man ikke skal stille den ut trenger man ikke å gjøre annet enn å stusse ører og hale hvis pelsen blir for lang der.

Man bør også unngå å vaske den med sjampo med mindre det er helt nødvendig.

Curly coated retriever sin rasehistorie og utvikling

Curly coated retriever er den eldste retireverrasen, og det er trolig at st. johnshund har vært krysset med irsk vannspaniel på et punkt for å skape rasen. Rasen var veldig populær på 1800-tallet hvor den ble brukt som jakthund. Den hadde både gode egenskaper til å hente viltet som ble jaktet, men også muligheten til å bruke både syn og snute for å hjelpe til med å finne det.

Curly coated retriever
Curly coated retriever. Foto: Naturialae / CC BY-SA 4.0.

Spørsmål og svar om curly coated retriever

Er curly coated retriever en god familiehund?

Curly coated retriever regnes som en veldig god familiehund som passer inn i svært aktive og hundeinteresserte familier.

Går curly coated retriever godt overens med barn?

Curly coated retriever er snill mot barn, men kan være veldig energisk, så den kan bli litt voldsom for de aller minste barna.

Hvor mye pelsstell er det med en curly coated retriever?

Det er tilnærmet null pelsstell med en curly coated retriever. Den skal verken børstes, kjemmes eller bades.

Hvor vanskelig er det å trene en curly coated retriever?

Det er ikke direkte vanskelig å trene en curly coated retriever siden den er både intelligent og lærevillig, men den trenger en konsekvent og tydelig leder som kan sette seg i lederposisjon uten å prøve å kue hunden. Så man må være konsekvent under oppdragelsen.

Egner curly coated retriever seg for førstegangs hundeeiere?

Curly coated retriever er en ganske krevende hunderase, så den passer ikke godt for førstegangseiere. Den passer bedre for personer med en del hundeerfaring.

Hvor mye røyter curly coated retriever?

Curly coated retriever røyter omtrent like mye som man skulle tro. Den har også én eller to røyteperioder i året hvor den røyter ganske mye.

Er curly coated retriever allergivennlig?

Curly coated retriever regnes av mange for å være en allergivennlig hunderase. Den fungerer godt for mange med pelsallergi siden den helt mangler underull.

Er curly coated retriever en vanlig rase?

Curly coated retriever er en sjelden rase, og uten tvil den sjeldneste av alle retrieverrasene.

Hvem passer curly coated retriever for?

Curly coated retriever passer nok best for hundevandte mennesker som er ute etter en hund de kan bruke til apporterende fuglejakt, selv om de også kan passe til aktive og friluftsinteresserte mennesker.

Fungerer curly coated retriever til hundesport?

Curly coated retriever egner seg godt til mange typer hundesport.

Fungerer curly coated retriever til jakt?

Curly coated retriever er en veldig god apporterende fuglehund som fungerer godt til jakt.

Egner curly coated retriever seg til utstilling?

Curly coated retriever er en godkjent hunderase som kan stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører curly coated retriever?

Curly coated retriever tilhører raseklubben Norsk Retrieverklubb.

Går curly coated retriever overens med andre hunder?

Curly coated retriever regnes som en sosial hund som fungerer godt sammen med andre hunder.

Er curly coated retriever en klengete hunderase?

Curly coated retriever er ikke spesielt klengete av seg.

Liker curly coated retriever å leke?

Curly coated retriever liker ikke bare å leke, den elsker det!

Hvor lenge lever en curly coated retriever?

Den forventede levealderen til en curly coated retriever er mellom 11 og 12 år.

Hvor mye koster en curly coated retriever?

Prisen for en curly coated retirevervalp er gjerne et sted rundt 20 000 kroner.

Hvor stor blir en curly coated retriever?

Mankehøyden til en curly coated retrieverhann er 66 – 72 cm, mens tispene sin er 62 til 66 cm.

Hvor mye veier en voksen curly coated retriever?

En voksen curlyhann kan veie så mye som 41 kg, men rundt 35 kg er vanligst. Tispene veier mindre med sine 25 – 30 kg.

Bjeffer curly coated retriever mye?

Curlyer er ikke spesielt bjeffete av seg.

Hvilket land kommer curly coated retriever fra?

Curly coated retriever kommer fra Storbritannia.

Hvor ofte må man bade en curly coated retriever?

Man trenger kun å bade curly coated retriever etter behov, og bør helst unngå å bruke hundesjampo med mindre det er helt nødvendig. Dette vil svekke den vannavstøtende egenskapen til pelsen.

Hvor lange turer trenger en curly coated retriever?

Curly coated retriever bør få mye mosjon, og helst ha 1,5 til 2 timer med fysisk mosjon om dagen.

Legg igjen en kommentar