Raseprofil: Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en stor og aktiv brukshund som er svært sjelden å se her til lands. Denne rasen passer for friluftsmennesker som vil bruke mye tid på hund, for en irsk vannspaniel trenger nemlig både store mengder mosjon så vel som like store mengder mental aktivisering.

Selv om irsk vannspaniel heter vannspaniel er det ikke en ekte spaniel. Moderne genforskning har vist at den trolig passer bedre inn sammen med retrievere.

Irsk vannspaniel
Irsk vannspaniel. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Irsk vannspaniel kort oppsummert

  • En krevende, men spesiell hunderase.
  • Trenger veldig mye mosjon.
  • Krever en del pelsstell.
  • Bør være en brukshund.
  • Trenger en erfaren eier.
  • Vanskelig å få tak i en valp.
  • Svært høy risiko for kreft.
Irsk vannspaniel
Irsk vannspaniel. Foto: Pets Adviser / CC BY-SA 2.0.

Atferd og lynne hos irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en aktiv hunderase som liker en aktiv livsstil. Denne rasen er kjent for å være sosial og alltid virke glad, og er en god familiehund i det rette hjemmet. Mange sier at hunden ser ut til å ha humor, og det er en hunderase som typisk kan finne på litt sprell i hjemmet om det får positiv tilbakemelding i form av latter eller smil.

Det skal sies at irsk vannspaniel er særdeles aktiv, og trenger et hjem med mye aktivitet. Dette er en hund som elsker å være med ut på lange turer i skog eller opp på fjellet, og vil mistrives om den må ligge i sofaen dagen lang.

Om man er en aktiv person (eller aktiv familie) som bruker mye tid på å gå tur ute i naturen kan irsk vannspaniel være et godt valg. Den bør få seg en skikkelig luftetur med helst nye impulser hver dag for å trives optimalt. Den tåler godt å være med på telttur, og det skal mye til for at hunden blir sliten.

Det er også viktig å være klar over at de fleste ser på irsk vannspaniel som en brukshund. I praksis betyr det at den helst bør ha en jobb som den driver med hver dag. Den kjeder seg raskt, og må få bruke hodet sitt til noe fornuftig for å trives.

Dersom den irske vannspanielen får nok mosjon og brukt hodet sitt nok, vil det være en rolig og stabil hund innendørs. Den knytter sterke bånd til alle den bor med, og er glad i oppmerksomhet fra alle i familien.

Noen irske vannspanieler er reserverte og skeptiske mot fremmede, noe som regnes som helt normalt for rasen. De skal være litt skeptiske, men aldri redde eller nervøse. Andre opplever hunden som kontaktsøkende mot fremmede, så her er det trolig litt forskjell fra hund til hund.

Rasen regnes for å være flink med barn, men det krever at den sosialiseres med barn fra den er ung av. Så det er bedre å få barn først og deretter en irsk vannspaniel enn omvendt. Det kan være fornuftig å få den komfortabel med barn uansett om man har egne eller ikke.

Irsk vannspaniel går for det meste godt overens med andre hunder, men igjen er det anbefalt å sosialisere den godt fra den er ung av. Jo mer den utsettes for slike ting som unghund, jo bedre takler den det som voksen. Noen har problemer med at rasen viser aggresjon mot andre hunder, og igjen kan god sosialisering fra ung alder være med på å redusere risikoen, selv om det ikke kan gi noen garanti for at den ikke blir aggressiv.

Irsk vannspaniel
Irsk vannspaniel. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel trenger mye mosjon. Man må like å gå tur om man skal ha en irsk vannspaniel, for denne trenger en god daglig luftetur uansett vær. En del eiere setter to timers mosjon som standarden per dag, og man bør nok prøve å legge seg på dette nivået.

Rasen er for øvrig svært glade i å løpe fritt i naturen, og ikke minst å bade. Dette lar dem bruke kroppen bedre enn om man bare vandrer på fortauet i to timer sammenhengende.

I tillegg til å trenge mye mosjon trenger også irsk vannspaniel mye mental aktivisering. Det er en allsidig brukshund som bør ha noe å drive med i hverdagen.

Irsk vannspaniel
Irsk vannspaniel. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Trening av irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er intelligent, men samtidig sta. Oppdragelse og trening pleier å gå fint, men det krever at eieren har mye tålmodighet de første leveårene til hunden. Her kan man møte på et stabeist som virkelig tester deg.

Om man har tålmodighet nok til å trene hunden så kan det bli en skikkelig lydig hund. Man bør jobbe godt med positiv forsteker hvor man gir hunden godbiter og ros ved riktig oppførsel.

Det kan uansett være vanskelig å få den irske vannspanielen til å bli lydig, så det er ikke noen nybegynnerhund. Man bør helst ha hundeerfaring fra før av, gjerne med litt sta hunderaser.

Bruksområder for irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en ypperlig brukshund som fungerer godt til mye ulike arbeid. Rasen har en knallgod luktesans som har gjort den til en god kandidat til å jobbe som narkotika-, verdipapir-, eller bombehund på flyplasser, grenstasjoner og lignende.

Rasen fungerer også godt som ettersøkshund, og noen har til og med fått den til å fungere godt som trøffelhund (riktignok ikke her i Norge hvor vi ikke har ekte trøfler).

Rasen fungerer også godt til hundesport som lydighet, agility, rallylydighet eller lignende.

Ellers er jo irsk vannhund en apporterende fuglehund som kan brukes for å hente sjøfugl som blir skutt av en jeger. Den er en god jakthund til dette formålet, men det er nokså sjeldent å se den i bruk.

Irsk vannspaniel
Irsk vannspaniel. Foto: Pets Adviser / CC BY-SA 2.0.

Helsen til irsk vannspaniel

Det er noen få arvelige helseproblemer man må følge med på hos irsk vannspaniel, og en av disse er hofteleddsdysplasi (HD). Dette er middels utbredt hos rasen, og høy grav av HD vil påvirke livskvaliteten til hundene. Det kan være verdt å kjøpe valper fra en oppdretter som har tatt røntgen av foreldredyrene.

Ellers er det dessverre utbredt med ulike typer kreft hos rasen. Dette rammer omtrent halvparten av alle irske vannspanieler i løpet av livet dens, og er den vanligste dødsårsaken til rasen. Forskningsartikkel om kreft hos irsk vannspaniel finner du ved å klikke her.

Temperamentsproblemer er dessverre også litt utbredt hos rasen. Noen hunder har overdreven reserverthet eller skyhet, eller viser aggresjon mot andre hunder eller ulike situasjoner.

Ellers er det litt ulike hudproblemer og allergier hos rasen, så det er noe å ha i bakhodet.

Den forventede levealderen til irsk vannspaniel er på mellom 10 og 12 år, med en gjennomsnittlig levealder på 9 år og 4 måneder. Grunnen til at den er såpass lav skyldes blant annet at rasen altså er predisponert for kreft, noe som trekker ned den gjennomsnittlige levealderen for rasen. Irsk vannspaniel regnes for å være den hunderasen som har høyest risiko for å dø av kreft.

Siden det er litt diverse å følge med på anbefales det å bruke god tid på å finne en oppdretter man er komfortabel med som har hunder som er stabile og friske.

Fysikken til irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en mellomstor til stor hunderase med en robust kropp og mellomlang, krøllete pels. Noen mener at den ligner på en storpuddel, og det stemmer jo forsåvidt nokså godt.

Vekt og størrelse hos voksne hunder skal være:

  • Mankehøyde på mellom 56 og 61 cm og vekt på 25 til 30 kg hos hannhunder.
  • Mankehøyde på mellom 53 og 58 centimeter og vekt på 20 til 26 kg hos tisper.

Kun brun, mørk brun og mørk gul pelsfarge er tillatt. Pelsen skal være litt oljete å ta på.

Pelsstell hos irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel med sin spesielle krøllpels krever mye pelsstell. Man må regene med å børste pelsen daglig gjennom hele livet til hunden. Bruk en bredkammet kam for å gå over pelsen.

Hunden kan godt bades enten månedlig eller annenhver måned, men unngå å bruke så mye sjampo, da denne vasker fett de gode fettsyrene som sitter i pelsen. Dette fettet er nemlig livsviktig for å gi hunden vannmotstandig pels slik at den ikke blir våt på huden når den bader.

Irsk vannspaniel sin rasehistorie og utvikling

Irsk vannspaniel kommer kommer fra Irland hvor den ble brukt som jakthund. Da var jobben dens veldig lik jobben til dagens retrievere, hvor den skulle svømme ut for å hente vannfugl og annet vilt som ble skutt av jegere på sjøen eller i vann.

Genetiske tester viser at irsk vannspaniel dessuten faktisk er nærmere beslektet med retrievere enn vannhunder (som puddel, portugisisk vannhund eller lagotto romagnolo) slik man tidligere trodde. Trolig er dens nærmeste slektning curly coated retriever, som også har nokså lik pels.

Det er mye som er usikkert rundt opphavet til irsk vannhund, men det kan tenkes at forfedrene til dagens curly coated retriever havnet i Irland da de ble importert fra Canada. Denne ble så avlet på videre i Irland uten å blandes tilbake med britiske retrievere, og ble etter hvert som egen rase.

Irsk vannspaniel avbildet i 1903
Irsk vannspaniel avbildet i 1903. Foto publisert med tillatelse.

Rasen kom til Norge på 1970-tallet, men har aldri rukket å bli populær her. Selv i dag er det en veldig sjelden rase som bare sporadisk dukker opp på utstillinger. Man regner med at det er mellom 15 og 25 irske vannspanieler i Norge.

I Storbritannia og hjemlandet Irland er irsk vannspaniel mer utbredt, men den er likevel ikke innenfor det som kan regnes for å være en vanlig rase.

Om du ønsker deg en irsk vannspaniel må du regne med å kjøpe en fra utlandet, for det er ingen aktive oppdrettere av rasen i Norge per 2021.

Spørsmål og svar om irsk vannspaniel

Er irsk vannspaniel en god familiehund?

Irsk vannspaniel kan være en god familiehund. Den passer ikke inn i normale familier, men den kan fungere godt i en svært aktiv familie som er mye utendørs og som bruker mye tid på hund.

Går irsk vannspaniel godt overens med barn?

Irsk vannspaniel går OK overens med barn, men trenger tilvenning. Den er verken utpreget god eller utpreget dårlig med barn.

Hvor mye pelsstell er det med en irsk vannspaniel?

Irsk vannspaniel trenger en del pelsstell, og man bør kjemme over hele hunden daglig.

Hvor vanskelig er det å trene en irsk vannspaniel?

Irsk vannspaniel er svært sta og egenrådig, så det kan være utfordrende å trene hunden. Den passer derfor best for erfarne hundeeiere som klarer å trene krevende hunder.

Egner irsk vannspaniel seg for førstegangs hundeeiere?

Irsk vannspaniel egner seg ikke for nybegynnere og de som ønsker seg sin første hunderase.

Hvor mye røyter irsk vannspaniel?

Irsk vannspaniel røyter veldig lite, og pelsen den røyter ender som regel opp som hybelkaniner rundt om i huset.

Er irsk vannspaniel allergivennlig?

Irsk vannspaniel fungerer ofte godt for personer med pelsallergi.

Er irsk vannspaniel en vanlig rase?

Irsk vannspaniel regnes som en veldig sjelden hunderase.

Hvem passer irsk vannspaniel for?

Irsk vannspaniel passer for svært aktive personer som ønsker seg en noe spesiell hund, og som har mye tid til å mosjonere og bruke den. Det ideelle hjemmet til en irsk vannspaniel ville være friluftsinteresserte familier som elsker å være utendørs i skogen, og lar den løpe fritt rundt i naturen på tur.

Fungerer irsk vannspaniel til hundesport?

Irsk vannspaniel egner seg godt til hundesport, og kan gjøre det bra på de fleste typer hundesport.

Fungerer irsk vannspaniel til jakt?

Irsk vannspaniel er en apporterende fuglehund som kan brukes til dette. Det er derimot ikke vanlig å se den som jakthund,

Egner irsk vannspaniel seg til utstilling?

Irsk vannspaniel egner seg godt til utstilling, og som en NKK- og FCI-godkjent hunderase kan den stilles ut både nasjonalt og internasjonalt.

Hvilken raseklubb tilhører irsk vannspaniel?

Irsk vannspaniel tilhører Norsk Spaniel Klub.

Går irsk vannspaniel overens med andre hunder?

Irsk vannspaniel går ofte godt overens med andre hunder, men noen individer er svært skeptiske eller aggressive mot andre hunder. Så her er det stor variasjon. God sosialtrening fra ung alder av vil redusere sjansen for at hunden ikek fungerer sammen med andre hunder.

Er irsk vannspaniel en klengete hunderase?

Irsk vannspaniel er ikke klengete av seg.

Liker irsk vannspaniel å leke?

Irsk vannspaniel er glad i å leke, både med store og små.

Hvor lenge lever en irsk vannspaniel?

Vanlige levealder for en irsk vannspaniel er mellom 10 og 12 år.

Hvor mye koster en irsk vannspaniel?

Det er ikke enkelt å si noe om prisen for en irsk vannspaniel, da den mer eller mindre aldri selges på det åpne markedet her i Norge. Man må nesten regne med å ut av landet for å få tak i en valp, så det blir ofte en kostbar affære.

Hvor stor blir en irsk vannspaniel?

Irsk vannspaniel får en mankehøyde på opptil 61 cm.

Hvor mye veier en voksen irsk vannspaniel?

En voksen irsk vannspaniel veier alt fra rett over 20kg for de minste tispene, til over 30 kg hos de største hannhundene.

Bjeffer irsk vannspaniel mye?

Irsk vannspaniel bjeffer lite.

Hvilket land kommer irsk vannspaniel fra?

Irsk vannspaniel kommer fra Irland.

Hvor ofte må man bade en irsk vannspaniel?

Irsk vannspaniel trenger kun å bades etter behov, men det bør ikke bli for ofte. Om den bades for ofte vil det naturlige fettet i pelsen bli vasket vekk, spesielt om man bruker hundesjampo.

Hvor lange turer trenger en irsk vannspaniel?

Irsk vannspaniel trenger mye mosjon, så man bør planlegge for turer på rundt to timers tid daglig.

Legg igjen en kommentar