De vanligste årsakene til at katter må til veterinær

Det finnes hundrevis av ulike grunner til at man må ta med katten til dyrlegen, og noen er mer vanlig enn andre. Det er aldri noe morsomt når dyret er skadet eller sykt og må undersøkes, men de fleste katteeiere opplever dessverre at man må innom en dyreklinikk for å få litt helsehjelp til pusen sin i løpet av livet dens.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på de tre vanligste grunnene til at katteeiere oppsøker veterinærhjelp. Her inkluderer vi kun skader og sykdom, så helsesjekk, vaksine, kastrering og lignende rutinebehandlinger er ikke med i oversikten.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

1) Bittsår er den vanligste årsaken til at katten må til veterinæren

Av alle tingene eiere tar katten sin til veterinær for er bittsår den desidert vanligste. Bittsårene stammer oftest fra andre katter, men det dukker opp også katter som har blitt bitt av hunder, grevling og rev. Bitt fra andre katter stammer ofte fra slåsskamper mellom katter, mens bittene fra de ville dyrene ofte kommer av at de prøver å drepe og spise katten.

Bittsår er åpenbart mer vanlig hos utekatter enn innekatter. Til tross for at bittet kan se ganske ufarlig ut anbefales det å oppsøke veterinær uansett. Katter er veldig flinke til å skjule skader, så det kan være nesten umulig å oppdage noen skader uten å vite hvordan man skal se etter det.

Noen ganger kan det til og med være vanskelig å oppdage bittet, spesielt på katter med lang pels. Så hvis katten din plutselig virker slapp, ikke vil spise eller ikke oppfører seg normalt kan det være fornuftig å ta en sjekk over kroppen dens for å se etter eventuelle bitt.

Når katter blir bitt av andre dyr er det også stor infeksjonsrisiko på såret, så det er viktig med riktig sårstell.

Grevling
Grevling kan prøve å ta katter, og da kan det bli bittskader eller verre. Foto publisert med tillatelse.

2) Tannresorpsjon (TR) er den nest vanligste grunnen til veterinærbesøk for katter

Tannresorpsjon (TR) kalles også for tannråte, og er en sykdom hvor tennene til katten blir brutt ned. Det er litt usikkert hvorfor katten får denne sykdommen, men det som skjer er i alle fall at kroppens egne celler kalt odontoklastene, bryter ned tannvevet til kattens tenner.

I praksis fører det til hull i tennene til katten, og den vil få smerter. Det kan være vanskelig å oppdage, men man kan se at katten ofte spiser mindre, er mer skeptisk til å tygge på ting eller sikler.

Hvis du mistenker at det er noe galt med tennene til katten din bør du ta den til veterinær for en undersøkelse.

Behandlingen består enten av å trekke tenner, tannroten eller behandle tannen. Det er vanligere at eldre katter får tannresorpsjon enn at unge katter får det.

Kast som gjesper
Det kan være vanskelig å oppdage tannproblemer hos katter. Foto publisert med tillatelse.

3) Ulike tarm- og magesykdommer tar tredjeplassen

På tredjeplassen over de vanligste grunnene til at katter må til dyrlege havner tarm- og mageproblemer. Det kan være mange grunner til at katten får problemer med magen, men noen typiske symptomer er at den kaster opp og/eller har diaré.

At katten har spist noe den ikke skal er en gjenganger. Små deler som falt av katteleken, småtterier som faller under sofaen eller en liten bit av en hyssing er alt som skal til for å skade kattens magesekk eller tarm.

Behandlingen av mage- og tarmsykdommer avhenger av hva som er grunnen til problemet og hvor problemet eventuelt ligger. Noen ganger må fremmedlegemer opereres ut, noe som er en kostbar affære.

Juletiden er dessverre også høytid for katter som får i seg fremmedlegemer, da ting som barnåler fra juletreet og gavebånd er en stor risiko for katten. Man bør derfor være litt ekstra forsiktig i jula, for det er ikke spesielt moro å dra til veterinæren for å operere ut gavebånd på julaften.

Kilder

Oversikten over hva som er registrert som de vanligste årsakene til veterinærbesøk hos katt er basert på pressmeldingen «Derfor oppsøker vi veterinæren med pus» fra Agria Dyreforsikring. Deres tall er basert på veterinærbesøk i 2021.

Legg igjen en kommentar