Raseprofil: Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er en aktiv hunderase som er utrolig allsidig. Denne hunden er ofte en ren familie- eller selskapshund, men fungerer også til mange typer hundesport og aktiviteter som trøffelsøk! En lagotto passer for aktive familier som har mye tid til pelsstell og som liker å gi hunden oppgaver hvor den kan bruke hodet sitt.

Andre navn som brukes om lagotto romagnolo er italiensk vannhund og italiensk trøffelhund. I dagligtale er det vanlig å forkorte navnet til å si kun lagotto, og sløyfe romagnolo.

Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo. Foto: Entheta / CC BY-SA 3.0.

Lagotto romagnolo kort oppsummert

  • En aktiv og positiv hund.
  • Trenger en god del mental aktivisering.
  • Fungerer til mange ulike bruksområder.
  • Glad i å grave.
  • Svært god nese.
  • Krever en god del pelsstell.
  • Regnes som røytefri.
  • .. men ikke allergivennlig.
Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo. Foto: Томасина / CC BY-SA 3.0.

Atferd og lynne hos lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er en intelligent, rolig og snill hund som passer inn i de fleste hjem som har tid til det pelsstellet som kreves. Hunden er svært allsidig, trives godt med barn, og er positiv og glad dagen lang.

Som oftest er lagottoene svært lekne, aktive og energiske, og trives veldig godt om de får ha uteområder hvor man kan leke med dem på. De er alltid med på en tur eller en lekeøkt, men er nokså stille og rolige innendørs om de får brukt seg godt nok utendørs.

En lagotto elsker å være i sentrum av der det skjer, og foretrekker derfor å være i samme rom som eierne sine. Aller best er det om den får være midtpunktet!

Det er viktig at lagottoer får brukt hodet sitt, for dette er hunder med høy intelligent som raskt vil kjede seg om de ikke får mental aktivisering. Dette er helt essensielt å få på plass i hverdagen for å få hunden til å trives! Om den får for lite vil den gi seg selv oppgaver, og disse er ikke alltid like morsomme for hundeeier. Kanskje ønsker den å finne ut hvordan sofaen ser ut på innsiden eller hva som gjemmer seg inne skuffer og skap i hjemmet?

Rasen regnes som en god familiehund, og fungerer godt som førstegangshund. Den er førbar og enkel å trene og oppdra, men har også en tendens til å legge til seg uvaner raskt. Så det er viktig å være konsekvent med at den ikke for eksempel får mat fra bordet.

Det er også slik at lagottoer er glade i å grave. Dette kommer trolig av at de lenge ble bruke som trøffelhunder. Da skulle de først bruke snuten for å finne trøfler under bakken, og deretter grave de opp og levere de til førerne sine. Dette er jo en fin historie, men det betyr også at man fort kan få store hull i hagen sin hvis den får være alene i hagen. Noen har løst dette problemet med å kjøpe en egen sandkasse eller pallekarm med jord eller sand som hunden får lov til å grave i, så får den utløp for atferden på denne måten istedenfor å la det gå utover blomsterbedet eller plenen.

Lagotto romagnolo er glad i å bade, og regnes som en dyktig svømmer. Den har også tradisjoner som en apportende vannfuglhund som hentet døde fugler, men i dag er dette instinktet omtrent helt borte.

En del lagottoer kan bli litt bjeffete, men dette er også godt mulig å trene vekk om du legger innsats i det. De har ikke et sterkt vokterinstinkt, men om de får lov til å bjeffe ut av vinduet vil de gjerne gjøre det.

Lagotto romagnolo regnes som en sosial hund som går godt overens med både hunder og mennesker. Det er selvsagt en fordel å sosialisere den godt, og så lenge man gjør det vil den som regel være positiv mot både hunder og mennesker den møter. Rasen regnes som en god familiehund som er flink med barn.

Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo trives med mye mosjon, og bør få en skikkelig gåtur daglig. Den har ingen problemer med å gå i et par timer om dagen, men om du får til en tur på en times tid (pluss småturer morgen og kveld) holder det i hverdagen.

Det er uhyre viktig å huske at mental mosjon er minst like viktig som fysisk mosjon for lagottoen. Her er det ofte bedre å bruke tid på mental aktivisering enn å øke lengde på gåturen, og man bør få til minst 20 – 30 minutter med mental aktivisering hver dag. Dette kan selvsagt gjennomføres mens man er ute på tur.

Rasen er åpen for det meste av mental aktivisering, så her er det bare å jobbe med lydighetsøvelser, lage noen agilityhinder eller trene den opp til å søke etter saker og ting. Den har som nevnt en svært god nese, så den kan bli riktig god til å søke spor.

Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo. Foto: Rdo01 / CC BY-SA 3.0.

Trening av lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo regnes som enkel å ha med å gjøre når det kommer til oppdragelse og trening. Den er førbar, intelligent og liker å jobbe med lydighetstrening. Normal oppdagelse går som regel veldig fint så lenge man holder seg til å bruke positiv forsteker for å belønne den atferden man ønsker.

De fleste lagottoer lærer nye ting veldig raskt, så man trenger sjeldent å jobbe veldig lenge med nye kommandoer før de sitter. Dette er veldig kjekt for å trene inn ny atferd, men det er også viktig å ha i bakhodet når det kommer til negativ atferden. Den lærer seg nemlig raskt at det kan lønne seg å være rask med å stjele matrester hvis ingen stopper den eller lignende ting.

Som de fleste andre hunderaser kan unghunder være litt rampete og utfordrende i ungdomstiden, men her gjelder det bare å være konsekvent og jobbe videre med treningen selv om det føles som om hunden ikke får det med seg. Når hunden blir fullvoksen får man belønningen for all innsatsen som legges inn i denne perioden.

Det er veldig viktig å trene lagottoen til å få pelsstell, for noen hunder må stelles daglig. Du bør begynne å trene den til å stå rolig på et bord mens man holder på med pelsen den fra den er valp av, selv om valpepelsen ikke egentlig krever like mye stell som når den er voksen.

Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo. Foto: Sandra Schmidt / CC BY-SA 3.0.

Bruksområder for lagotto romagnolo

Lagotto er en svært allsidig hund som kan brukes til veldig mye forskjellig. Ikke bare har den en knallgod snute, men den er også intelligent, lærevillig og førbar.

Tradisjonelt sett har rasen vært brukt som trøffelhund, og brukes fortsatt til dette i visse deler av Italia. I andre deler av verden brukes nesen på andre måter, og det er ikke uvanlig å se lagottoer jobbe som narkotika-, våpen-, eller bombehund på flyplasser og grensestasjoner.

Man ser også nok av lagottoer på utstilling, agilitybanen, lydighetskonkurranser eller annen type hundesport.

Rasen har også aner som jakthund hvor den fungerte som en apporterende vannhund på samme måte som retrievere. Dagens lagottoer har derimot for lite jaktinstinkt til at de regnes som brukbare til jakt.

Det må også nevnes at lagotto ramagnolo er en super familiehund som fint kan fungere i normale familier uten å ha et bruksområde ved siden av.

Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo. Foto: A. Buser / CC BY-SA 3.0 CH.

Helsen til lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er nokså frisk av seg, men som hos de fleste hunderaser er det litt ulike arvelige lidelser man bør være bevisst over.

Det er en viss grav av hofteleddsdysplasi (HD) hos lagottoen, noe som kan være smertefullt. Dette er arvelig, så ved å kjøpe valper fra en oppdretter som har sjekket avlsdyrene med røntgen kan du redusere risikoen for at hunden får HD.

Ellers er det litt juvenil epilepsi (JE) hos lagottoen. Dette er derimot ikke farlig for de fleste hunder, og pleier å gå over innen 10 til 12 uker etter at det oppstår.

Det kan også oppstå helseproblemer som følge av for dårlig pelsstell, og det er svært viktig at man går over pelsen ofte nok til at den ikke tover seg. Om pelsen ikke får stellet den trenger kan det bli sår som blir infiserte under pelsen som man ikke oppdager før det har blitt alvorlig.

Fysikken til lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er en mellomstor hunderase med en mankehøyde på mellom 43 og 48 cm (hanner) eller 41 og 46 cm (tisper). Vekten til hannhundene pleier å ligge på mellom 13 – 16 kg, mens hos tispene ligger den på mellom 11 og 14 kg.

Lagotto har en helt spesiell type pels som ikke røyter, men som derimot vokser kontinuerlig. Kun brun og oransje farge er tillat.

Det går en del rykter om at lagottoen er en allergivennlig hunderase. Det er dessverre trolig ikke hold i dette, og enkle tester har vist at mange allergikere reagerer på denne. Så kanskje fungerer den for noen, men dette er ikke en spesielt god hunderase for de med pelsallergi.

Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo. Foto: Svenska Mässan / CC BY 2.0.

Pelsstell hos lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo har en del pelsstell, og du må regne med å bruke en del tid på dette. Selve pelsen må bli gredd jevnlig, fra et par ganger i uken til daglig, avhengig av hvor mye den tover seg.

Mange velger å klippe den kort, noe man bør gjøre 2 – 4 ganger i året. Det er fortsatt en del pelsstell, men jo kortere pelsen er, jo enklere er det å gre over den for å fjerne eventuelle steder hvor pelsen tover seg.

Om man ikke er flink nok med pelsstellet vil pelsen altså kunne tove seg, og dette kan føre til smertefulle sår for hunden. Det er dessuten veldig mye jobb å fjerne tovet pels, og det er mye mindre arbeid å heller gre over den daglig for å unngå det til å begynne med.

Dersom man har planer om å stille ut hunden kan man ikke klippe den kort, og da må man regne med skikkelig store mengder pelsstell, eller ha tilgang til å ta hunden til en hundefrisør ofte.

Lagotto romagnolo sin rasehistorie og utvikling

Lagotto romagnolo stammer fra området Romagna i Italia, og den er trolig veldig gammel. Det finnes referanser til rasen som stammer allerede fra 1600-tallet i Comacchio- og Ravenna-områdene i landet, selv om det ikke trenger å bety at den ikke er eldre enn dette.

Rasen ble originalt brukt som apporterende fuglehund som hentet byttet til jegere som hadde felt fugler under jakt. På et tidspunkt ble det derimot kjent at rasen har den gode snuten sin, og da ble den fort førstevalget for de som ville ha gode trøffelhunder. Den brukes fortsatt som trøffelhund i hjemlandet sitt, men har også spredd seg til å bli en populær familiehund verden over.

Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo. Foto:

Spørsmål og svar om lagotto romagnolo

Er lagotto romagnolo en god familiehund?

Lagotto romagnolo regnes som en veldig god familiehund som passer inn i aktive familier.

Går lagotto romagnolo godt overens med barn?

Lagotto romagnolo pleier å gå veldig godt overens med barn.

Hvor mye pelsstell er det med en lagotto romagnolo?

Det regnes for å være mye pelsstell med en lagotto. Pelsen må børstes flere ganger i uken, og i noen perioder daglig. Det er ekstremt viktig at pelsen ikke får tovet seg.

Hvor vanskelig er det å trene en lagotto romagnolo?

Lagotto romagnolo er både intelligent og lærevillig, og både oppdragelse og trening pleier å gå enkelt. Den lærer ting raskt, og synes som oftest at trening bare er moro.

Egner lagotto romagnolo seg for førstegangs hundeeiere?

Lagotto romagnolo kan være et godt valg for de som er ute etter sin aller første hund. Den har ingen store utfordringer utenom tiden man må bruke på mosjon, pelsstell og mental aktivisering. Man må altså bruke en del tid på hunden, men den er ikke vanskelig å ha med å gjøre.

Hvor mye røyter lagotto romagnolo?

Lagotto romagnolo er helt røytefri, for pelsen dens faller ikke av med mindre den skades.

Er lagotto romagnolo allergivennlig?

Lagotto romagnolo regnes ikke som en allergivennlig hunderase.

Er lagotto romagnolo en vanlig rase?

Lagotto romagnolo er nokså sjelden å se, samtidig som det er en del av den. Så den kan sees på som middels vanlig.

Hvem passer lagotto romagnolo for?

Lagotto romagnolo passer for deg som vil ha en liten og intelligent hunderase, og som har mye tid til pelsstell og mental aktivisering.

Fungerer lagotto romagnolo til hundesport?

Lagotto romagnolo fungerer godt til de fleste typer hundesport, og trives godt med å drive med det.

Fungerer lagotto romagnolo til jakt?

Lagotto romagnolo har aner som en apporterende fuglehund, men regnes ikke lenger som noen jakthund.

Egner lagotto romagnolo seg til utstilling?

Lagotto romagnolo kan fint stilles ut ettersom det er en godkjent hunderase, men dette krever en spesiell type utstillingspels som er krevende å vedlikeholde.

Hvilken raseklubb tilhører lagotto romagnolo?

Lagotto romagnolo tilhører raseklubben Norsk Lagotto Klubb.

Går lagotto romagnolo overens med andre hunder?

Lagotto romagnolo er en sosial hund som pleier å fungere godt sammen med andre hunder.

Er lagotto romagnolo en klengete hunderase?

Lagotto romagnolo kan være litt klengete av seg, for den liker å være der det skjer. Om den er alene hjemme med én eier vil den ofte dilte etter eieren fra rom til rom.

Liker lagotto romagnolo å leke?

Lagotto romagnolo er en leken hunderase som alltid er med på å hente baller du kaster, ha drakamp eller andre leker.

Hvor lenge lever en lagotto romagnolo?

En lagotto romagnolo kan ofte bli mellom 15 og 17 år gammel, så dette er en hund som lever lenge for størrelsen sin.

Hvor mye koster en lagotto romagnolo?

Lagotto romagnolo koster som rasehunder flest et sted mellom 15 000 og 20 000 kroner per valp.

Bjeffer lagotto romagnolo mye?

Noen mener at lagottoen er bjeffete av seg, mens andre ikke mener det. Her har trolig oppdragelse mye å si.

Hvilket land kommer lagotto romagnolo fra?

Lagotto romagnolo kommer fra Italia.

Hvor lange turer trenger en lagotto romagnolo?

Lagotto romagnolo bør få en god del mosjon, så planlegg for turer på rundt én times tid daglig. I tillegg til fysisk mosjon må den ha mye mental mosjon.

Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Legg igjen en kommentar