Allergivennlige hunderaser: alt om å ha hund som allergiker

Hvis man er et hundemenneske er det få ting som er like kjipt som å ha pelsallergi. For det er mange av oss som er allergiske for hunder, men som likevel virkelig ønsker seg en firbent venn de kan ha med på tur.

I denne artikkelen skal vi ta en titt på allergivennlige hunderaser, men før vi begynner må vi oppklare litt misforståelser og myter rundt disse allergivennlige hunderasene.

Først og fremst er ingen hunderaser 100 % allergivennlige. Selv de rasene helt uten pels kan fremprovosere reaksjoner hos pelsallergikere, grunnet måten allergien fungerer på.

Det er nemlig slik at pelsallergi i virkeligheten er allergi mot et protein som ligger i hårroten på pelsen. Det er derfor slik at pels som faller av er mest potent for allergikere, samtidig som flass er en versting. Samtidig finnes det samme proteiner i hundens urin og spytt.

Nakenhunder vil også ha disse proteinene i huden sin selv om de ikke har pels siden de flasser, men i lavere grad enn hårete hunder. Røytefri hunder vil derimot stort sett ha mye lavere produksjon av allergenproteiner enn hunder som røyter mye, og ved å vaske hunden jevnlig kan man i stor grad unngå at disse allergenene sprer seg rundt i huset.

Meksikansk nakenhund - stor variant.
Meksikansk nakenhund er en ofte helt pelsløs hunderase, men som fortsatt kan fremkalle pelsallergi. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Visse raser og type hunder kan være mer allergivennlige enn andre

Nå som vi alle er klar over at ingen hunder er 100 % allergivennlige, skal vi over til den gode nyheten. Det er nemlig store variasjon i hvor mange allergenproteiner som finnes i ulike hunderaser. Ikke bare er det variasjon fra rase til rase, men også fra person til person.

I praksis betyr det at to personer med pelsallergi kan reagere helt ulikt på samme rasen. Når kan bli skikkelig dårlige av én rase, og tåle en annen helt fint, mens den andre personen kan ha helt omvendt reaksjon på disse to rasene.

For å finne en hunderase som er allergivennlig for akkurat deg må du derfor prøve deg litt frem. En god start er å besøke en raseoppdretter for å tilbringe litt tid sammen med denne hunderasen for å se hvordan det påvirker allergien din.

Det bør også nevnes at hannhunden har en tendens til å produsere flere allergifremkallende proteiner enn tisper.

Jevnlig stell av hunden fører til mindre problemer med allergi!

Siden mange av de allergifremkallende proteinene ligger i flass og hårsekker er det slik at jevnlige bad, stell og børstning fører til at allergien ikke er like ille. Så sørg for at hunden din får seg et skikkelig bad ukentlig, etterfulgt av pelsstell (gjerne utendørs).

Ved å bade hunden sin med en god sjampo vil man i stor grad kvitte seg med mye løs pels (som igjen betyr mindre røyting), samtidig som hunden vil flasse mye mindre. Dette er ikke alltid nok, men er et godt utgangspunkt dersom du er allergisk mot pels og skal bo med en hund. Både allergivennlige raser og vanlige raser må stelles jevnlig på denne måten!

Selv den mest allergivennlige rasen vil begynne å flasse om den aldri får badet eller får pelsstell.

Mellompuddel
Mellompuddel. Foto publisert med tillatelse.

Vanlige allergivennlige hunderaser

Hunderasene på listen nedenfor er hunderaser som produserer generelt lite allergener. Disse har mye større sjanse for å være allergivennlige enn de som produserer normale eller forhøyede verdier av allergener.

Generelt sett ser man at raser som ikke gror pels uten underull røyter mindre og produserer mindre flass, noe som gjør dem bedre egnet for allergikere.

Om du har pelsallergi og ønsker deg en hund er derfor rasene på listen nedenfor noen av de rasene du bør sjekke ut først.

Italiensk mynde

Italiensk mynde er en veldig liten mynde som er både energisk, kjærlig og glad. Den har utrolig kort pels, sikler ikke i det hele tatt, og har generelt stor sjanse for å fungere med en allergiker i huset.

Utseende er omtrent kliss likt på både whippet og greyhound, men størrelsen er mange hakk lavere. Italiensk mynde blir nemlig ikke større enn rundt 35 cm mankehøyde, og veier ikke mer enn 4 – 5 kg.

Italienske mynder er gode familiehunder som er stille og rolige når de er inne, men kan løpe i enorme hastigheter når de er utendørs.

Les mer om italiensk mynde på raseprofilen dens her.

Italiensk mynde
Italiensk mynde. Foto publisert med tillatelse.

Bichon frisé

Bichon frisé er en hunderase med veldig mye pels, men den har en type pels som gjør at den røyter ekstremt lite, og har lite allergifremkallende proteiner i pelsen.

Det er en ganske vanlig rase, og er en aktiv og leken hund som trives veldig godt sammen med barn.

Som man kanskje kan gjette er bichon frisé en rase som krever veldig mye pelsstell, så man må være klar for å børste og bade den flere ganger i uken. Dette vil selvsagt kunne fremkalle allergi, så det bør ideelt sett gjøres av personen som ikke har allergi på et sted som ikke brukes jevnlig av allergikeren.

Ellers er det en smart hunderase som fungerer til både agility, litt lydighet, utstilling, eller bare som en turkamerat. Passer for deg som vil ha en liten og aktiv hund som krever mye pelsstell!

Les mer om bichon frisé på raseprofilen dens her.

Bichon frisé
Bichon frisé. Foto publisert med tillatelse.

Bichon havanais

Bichon havanais er veldig lik på bichon frisé, og er også en røytefri hunderase som ikke sikler, så den egner seg bra for allergikere. Den blir veldig glad i eierne sine, og elsker å bli klappet!

Dette er en super hund for deg som ønsker at hunden din skal ligge på fanget og få kos, samtidig som det er en aktiv krabat som tåler litt turer ute i skog og mark.

På bildet nedenfor ser man en bichon havanais på utstilling, og som du ser er det en rase som krever veldig mye pelsstell. Til vanlig ligner de mer som på hunden som er avbildet på bichon frisé-seksjonen ovenfor, for de fleste velger å klippe hunden sin kort.

Les mer om bichon havanais på raseprofilen dens her.

Bichon havanais
Bichon havanais. Foto: Skystar / CC BY-SA 3.0.

Yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en langhåret terrier som igjen krever mye pelsstell. Dette er en typisk allergivennlig hund som fungerer helt utmerket for mange, selv om noen allergikere også reagerer på akkurat denne rasen.

Ellers er det en livlig, leken og kvitt terrier som krever en del mosjon og mental stimuli. Dette er ikke noen sofahund, selv om den selvsagt elsker å kose når den er sliten etter turen sin, men det er først og fremst en hund som vil være aktiv.

Om den får alt den trenger av mosjon er det en super familiehund som knytter tette bånd med alle den deler hus med, og vil komme godt overens med barn.

Det bør merkes at dette er en av verdens minste hunderaser, og voksne hunder veier ofte ikke mer enn 2,5 kg!

Den fungerer godt til agility og lydighet, men det er nok ikke den enkleste hunden å trene til det. Om du har tålmodighet kan den derimot fungere veldig godt, for når den først begynner å forstå hva den skal gjøre er det en super måte å få den mentalt stimulert på.

Les mer om Yorkshire terrier på raseprofilen dens her.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Shih tzu

Shih tzu er en liten, røytefri hund som er kjent for å fungere veldig godt for allergikere. Den er stille og rolig av seg, og er langt ifra den mest krevende rasen.

Om du foretrekker å bruke tid på bad, pelsstell og kos fremfor aktivitet utendørs er shih tzu er fint valg. Man bør regne med å børste den daglig eller i alle fall annenhver dag, så det er en del jobb med pelsen dens.

Shih tzu er ofte sett på som en hund for eldre mennesker, og den passer jo godt sammen med eldre siden den vil trives med normale turer i et rolig tempo. Det er likevel en helt super familiehund som trives godt sammen med barn, og kan ha en helt fantastisk tålmodighet selv ovenfor de minste barna.

Les mer om shih tzu på raseprofilen dens her.

Shih tzu
Shih tzu. Foto publisert med tillatelse.

Coton de Tulear

Coton de Tulear er en søt, liten selskapshund som passer godt inn både med barnefamilier, par eller med enslige. Det er en leken, intelligent og kjærlig rase som ikke krever all verdens av lange turer, selv om den selvsagt bør få en god tur om dagen.

Dette er en hund som elsker alle mennesker den møter, men har et spesielt sterkt forhold til eierne sine. Det er en morsom rase som klarer å holde seg rolig og samlet selv i stressende situasjoner, samtidig som de er smarte nok til å kunne delta på agility eller lydighet.

Igjen så er dette en rase som fungerer godt for de med allergi, og som krever jevnlig pelsstell og bad for å være allergivennlig.

Det kan være litt vanskelig å få tak i denne rasen, selv om det er noen oppdrettere her i Norge.

Coton de Tulear
Coton de Tulear. Foto publisert med tillatelse.

Chinese crested

Chinese crested er en artig, liten hund. Den kommer i to varianter, og det er den nakne varianten som regnes som god for allergikere. Disse har pels bare i ansiktet, på tuppen av halen, og på bunnen av beina.

Rasen kalles også for kinesisk nakenhund, og er tilnærmet helt røytefri. Den er derfor også godt egnet for allergikere, men som andre nakenhunden må man passe på at den ikke får for tørr hud. Tørr hud vil nemlig føre til flass, som igjen fører til allergi.

Om huden til en Chinese crested begynner å bli tørr må den smøres med en tykk og parfymefri fuktighetskrem.

Ellers er det en super hund som elsker å leke! Den trenger daglige lufteturer, og vil helst gå turer med andre hunder den kan få lov til å leke sammen med.

Hunden er for øvrig kjent for å være ekstremt tett på eieren sin hele tiden, og følger ofte etter deg rundt i huset. Så hvis du ønsker en hund som skal være selvstendig nok til at du kan gå i et annet rom uten at den dilter etter bør du vurdere en annen rase.

Les mer om Chinese crested på raseprofilen dens her.

Chinese crested
Chinese crested. Foto publisert med tillatelse.

Meksikansk nakenhund

Meksikansk nakenhund er en ekte nakenhund, og selv om noen få hunder får litt pels på hodet (som hanekammen på den på bildet under) er de aller fleste helt uten noe pels i det hele tatt.

Det betyr ingen røyting og lite allergener. De kan flasse, men dette kan i stor grad unngås ved at man bader dem ukentlig, og hele tiden sørger for å smøre huden med parfymefri fuktighetskrem slik at den holder seg fuktig.

Ellers kommer meksikansk nakenhund i tre størrelser; liten, mellom og stor, samt både med og uten pels. Det er kun nakenvarianten som regnes som en god, allergivennlig hund.

Meksikansk nakenhund er ellers en relativt krevende hunderase som krever en eier som er konsekvent og tydelig. Det er ikke en typiske førstegangshund, men heller en som egner seg for de med litt erfaring med hund fra før av.

De fungerer godt som vakthunder, og vil være flinke til å passe på alle medlemmene av familien dens.

Les mer om meksikansk nakenhund på raseprofilen dens her.

Meksikansk nakenhund
Meksikansk nakenhund. Foto: Томасина / CC BY-SA 4.0.

Whippet

Whippet er en helt super hund som ofte fungerer helt utmerket for allergikere. Dette er en mynde, og på mange måter er det en slags stor versjon av italiensk mynde. De er stille og rolige innendørs, men har eksplosive mengder energi når de er ute.

Om du ønsker en snill og rolig hund som passer inn i en barnefamilie er whippet et godt valg. De elsker både barn og eierne sine, og så lenge de får en daglig tur og muligheten til å spurte litt uten bånd er de fornøyde. Når er ligger innendørs kan de finne på å ligge og daffe hele dagen, og all energien kommer ut når de får kommet seg ut av huset.

Les mer om whippet på raseprofilen dens her.

Whippet
Whippet. Foto publisert med tillatelse.

Greyhound

Greyhound er en mynde som egentlig er utrolig lik på whippet, men som er flere hakk større. Dette er en snill, barnevennlig og omgjengelig hund som altså er stille og rolig innendørs, men som har en eksplosiv energi med en gang den får løpe fritt ute.

Greyhound har også veldig kort pels som røyter lite, og fungerer veldig godt for mange med allergi. Dette er en typisk rase som fungerer for noen, men som andre reagerer på, så man må nesten møte en greyhound for å teste ut hvordan det fungerer for akkurat deg.

Dette er en renslig rase som lukter lite, og som bruker mye tid på å stelle seg selv. Det er nokså lite pelsarbeid med en greyhound, så det meste av arbeidet med den består av å lå den få løpe fritt ute i skog eller i hagen.

Les mer om greyhound på raseprofilen dens her.

Greyhound
Greyhound. Foto publisert med tillatelse.

Puddel

Puddel er kanskje en av de mest kjente allergivennlige rasene, for denne rasen verken røyter eller sikler. Den kommer dessuten i mange ulike størrelser fra små toypudler til de store standardpudlene.

Det er en frisk og livlig rase som trenger en del pelsstell, spesielt hvis du har tenkt å bruke den til utstilling. Du må regne med å børste den veldig ofte, og den bør få ukentlige bad for å holde pelsen i ålreit stand.

Pudler er en allsidig hunderase som fungerer til det aller meste, uansett om du trenger en hund som kan brukes til spor, lydighet, utstilling, agility eller bare som selskapshund. Det er en rase som har høye krav til mental stimulering, så du bør sette av mye tid til å trene med den.

Mellompuddel
Mellompuddel. Foto publisert med tillatelse.

Kontinental toy spaniel

Kontinental toy spaniel er en rase som består av to ulike typer; papillon og phaléne. NKK regner de som to ulike raser, noe som er litt rart siden både papillon og phaléne kan fødes i ett og samme kull, og det eneste som skiller dem er om de har stående ører (papillon) eller hengeører (phaléne).

Begge utgavene regnes som allergivennlige, og er supre selskapshunder som trives med litt mental trening. De er absolutt ikke de mest aktive hundene, og er blant rasene som har lavest krav til fysisk mosjon. Istedenfor foretrekker de å bruke hodet med for eksempel lydighetstrening eller agility, selv om de selvsagt trenger daglig gåturer som alle hunder.

De er svært lettlærte, og trives godt som familiehund. Selv om de ikke krever enorme mengder mosjon kan de fort lære seg å like det, så det er ikke et hinder om dere er en aktiv familie som liker å være utendørs.

Papillon
Papillon, en variant av kontinental toy spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Lhasa Apso

Lhasa Apso er en hunderase som har veldig store krav til pelsstell, men de fleste som har den som en selskapshund uten tanker om å stille den ut tar til fornuften og klipper dem korte. Ellers må man regne med å børste den godt hver eneste dag, og gjerne bade den flere ganger i uken.

Ellers er det en rase som ikke røyter i det hele tatt, og som trives med en bestemt eier som kan sette grenser for hunden. Det er en middels aktiv hund som passer godt inn i de fleste familier.

Les mer om lhasa apso på raseprofilen dens her.

Lhasa Apso
Lhasa Apso. Foto publisert med tillatelse.

Curly coated retriever

Curly coated retriever er den eneste retrieveren på listen over allergivennlige hunderaser, for de mer kjente retrieverne som labrador eller golden har ikke denne allergivennlige egenskapen.

Dette er den eldste retrieverrasen, og den har store krav til både fysisk og mental trening. Dette er en brukshund som også kan passe som familiehund, men som aller helst bør ha en «jobb». Mange bruker dem som fuglehunder, men de fungerer også helt utmerket til agility, lydighet og rallylydighet.

En curly coated retriever er både intelligent og viljesterk, og hvis du ikke selv er konsekvent og bestemt kan dette være en utfordrende kombinasjon. Denne rasen trenger en konsekvent eier med hundeerfaring!

Les mer om curly coated retriever på raseprofilen dens her.

Curly coated retriever
Curly coated retriever. Foto: Mattias Agar / CC BY-SA 2.0.

Affenpinscher

Affenpinscher er en liten hund med mye personlighet. Den har stri pels som røyter veldig lite, og mange allergikere kan omgås dem uten å reagere. Det er derimot verdt å merke seg at noen reagerer på den, så denne er på ingen måte en garantert allergivennlig rase. Her må man nesten prøve seg litt frem for å se om man reagerer på den eller ikke.

Som unghund er dette en veldig aktiv rase, men som roer seg ned når den er voksen. Den trenger en del trening, både mentalt og fysisk, så til tross for den lille størrelsen er det langt ifra noen veskehund.

Ellers kan affenpinscher være litt reservert mot fremmede, og kan fungere som en helt OK vakthund som sier ifra når det kommer noen på besøk. Når den godtar noen får den en venn for livet, og den er svært lojal og sosial mot de den liker.

Dette er en god hund for deg som er aktiv, men som ønsker deg en liten og kanskje litt sær hund. Til tross for den lille størrelsen tåler den lange turer, selv om den ikke har et krav om dette.

Les mer om affenpinscher på raseprofilen dens her.

Affenpinscher
Affenpinscher. Foto publisert med tillatelse.

Amerikansk nakenterrier

Amerikansk nakenterrier er en relativt ny hunderase som har oppstått etter hvert som det ble mulig å avle frem hårløse terriere ved spesielle genområder som koder for hårløshet.

Som de andre nakenhundene på listen kan disse være mye mildere for pelsallergikere enn hunder med pels ettersom de ikke har noen hårsekker som kan gi allergi. Men de kan fortsatt flasse, så også denne rasen må smøres med fuktighetskrem hvis huden blir for tørr for å unngå at den flasser.

Ellers er det en super rase for deg som vil ha en terrier, som kommer med de utfordringene nakenhunder har.

Dette er en rase som trenger en del aktivisering og mental stimulering, men er en lojal og super hund om den blir aktivisering i stor nok grad.

Les mer om amerikansk nakenterrier på raseprofilen dens her.

Amerikansk nakenterrier
Amerikansk nakenterrier. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Bolognese

Bolognese er nok en hvit, liten røytefri hunderase som kan fungere fint for allergikere. Denne er nært beslektet med malteser, og er på mange måter veldig lik denne rasen.

Det betyr at bolognese er en fin familiehund som er enkelt å trene til å fungere i hverdagen, og som trives med helt normale mengder mosjon. Den vil knytte sterke bånd til både barn og unge, og er glad i alle den møter, både hunder og mennesker.

Den eneste ulempen med denne er at den er så avhengig av familien sin at den ikke vil trives spesielt godt alene, så den egner seg ikke godt for deg som jobber en vanlig fulltidsjobb uten å ha noen hjemme med hunden.

Les mer om bolognese på raseprofilen dens her.

Bolognese
Bolognese. Foto publisert med tillatelse.

Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er en super, relativt røytefri hunderase som ofte fungerer godt for de med pelsallergi. For å få den røytefri trenger du derimot å vaske og børste den ofte, så det er en del jobb med den.

Dette er en av relativt få store hunder på listen over allergivennlige hunderaser, for disse hundene kan veie opptil 30 kg når de er ferdig utvokste.

Irsk vannspaniel regnes som en krevende rase som ofte er reservert og skeptisk mot fremmede, og som også kan utvikle aggresjon mot fremmede hunder om det ikke jobbes nok med å sosialisere hunden i ung alder.

Så hvis du ønsker deg en irsk vanspaniel som en allergivennlig hund bør du lage en god plan for hvordan du skal få den sosialisert nok til at denne atferden i stor grad faller bort.

Les mer om irsk vannspaniel på raseprofilen dens her.

Irsk vannspaniel
Irsk vannspaniel. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Kerry Blue terrier

Kerry blue terrier er en terrerierhund som regnes som helt røytefri. Den strie pelsen er også svært allergivennlig, men det vil selvsagt være noen som reagerer på denne også.

Dette er en allsidig rase som kan brukes til det aller meste. Den er alltid frempå og nysgjerrig, men trenger en bestemt eier som har erfaring med å drive med hund, for den har fort gjort for å ta kontrollen dersom du ikke selv har den.

Les mer om kerry blue terrier på raseprofilen dens her.

Kerry Blue Terrier
Kerry Blue Terrier. Foto: Alofok / CC BY-SA 3.0.

Samojed

Samojed er en mellomstor hund med et enormt energinivå. Disse vakre hundene er kanskje mest kjent for den vakre, hvite pelsen sin, og som du kan tenke deg trenger den en del pelsstell.

Samojed røyter faktisk en del, men det er mange som har opplevd å ha allergi mot veldig mange hunderaser uten at de reagerer på samojed. Vi har ingen god, logisk forklaring på hvorfor mange ser ut til å tåle denne rasen, men det kan være så enkelt som at den produserer mindre av de allergifremkallende proteinene.

Når det er sagt er samojed er krevende hund. Den er både vennlig, oppmerksom og åpen, og vil være glad i alle den måter – både kjente og fremmede. Den store utfordringen er at dette er en arktisk spisshund som må aktiviseres i stor grad. Den må ha mye fysisk og mental stimuli for å være fornøyd, og du må regne med skikkelig lange turer. Aller helst bør den brukes til noe.

Det regnes som en ypperlig friluftshund for deg som har tenkt å tilbringe mange netter utendørs i telt på vinteren, og liker å gå lange turer på fjellet. De kan være veldig bestemte, så det er lurt å ha litt erfaring med hund før du prøver deg på en av disse.

Det er også en av hundene på lista som sikler en del. Dette er jo ofte forbundet med allergi, så igjen er det litt merkelig at den tilsynelatende går så fint for mange med allergi.

Les mer om samojed på raseprofilen dens her.

To samojedhunder i snøen
To samojedhunder i snøen. Foto publisert med tillatelse.

Malteser

Malteser er en liten hunderase som kan få veldig lang pels, men som er så godt som røytefri. Den er derfor helt ypperlig for deg med pelsallergi. Om du ikke skal bruke den til utstilling er dette også en hund som bør klippes for å få pels som er mer håndterbar enn utstillingspels.

Foruten pelsstellet er maltesere veldig enkle hunder. De lærer fort, har ingen store problemer, og er veldig enkle å ha med å gjøre. Gi de noen turer om dagen, så er de fornøyd, og vil være snille og harmoniske hjemme. Det er en helt super familiehund som er snille mot både kjente, fremmede og andre hunder.

Les mer om malteser på raseprofilen dens her.

Malteser
Malteser. Foto publisert med tillatelse.

Pomeranian

Pomeranian er en søt, liten hund som også en slik at mange med pelsallergi tåler dem helt fint, mens andre ikke tåler dem godt i det hele tatt. Om du kunne tenke deg en liten «pomme» er det derfor lurt å besøke en oppdretter for å tilbringe noen timer sammen med rasen for å kjenne etter om du reagerer på dem.

Ellers er pomeranian en koselig rase som er kjent for sin lille størrelse. Men selv om de er små er de ikke redde, for selv en knøttliten pomme kan vokte et helt hus mot alt som lager lyd. De bærer nemlig sterkt preg av vakthund.

Dette kan være en fin hund for deg som ønsker en del pelsstell, og foretrekker en liten hund som krever litt mosjon. Det er en oppmerksom og livlig rase som blir veldig glad i eierne sine, og har raskt for å forstå nye ting.

Pomeranian fungerer godt til veldig mye rart, uansett om du vil ha en turkompis, vakthund, utstilling eller til og med lydighet.

Les mer om pomeranian på raseprofilen dens her.

Pomeranian
Pomeranian. Foto publisert med tillatelse.

Puli

Puli er en spesiell hund med et helt unikt utseende. Den har en pels som ikke røyter og som ofte er svært allergivennlig, men som har andre utfordringer. Dette er en rase som krever mye aktivisering, og som aller helst bør brukes som gjeterhund eller vakthund.

Om du skal ha en puli må du lese deg godt opp på rasen, men hvis du har tid og energi til å aktivisere den godt nok kan det bli en helt super og allergivennlig hund som kan passe fint inn i familien din.

Dette er en typisk gjeterhund som har lett for å bli litt stresset om det er mye støy og bevegelse, men den kan fungere som en familiehund hvis den får vokse opp med barn.

Som du kan se fra bildene under er det en rase som krever litt pelsstell, og den må både bades og klippet med jevne mellomrom. Det er veldig fort gjort at det setter seg kongler, kvister og alt mulig annet i pelsen, så man må ofte bruke mye tid på å gå over all pelsen etter turer i skogen.

Les mer om puli på raseprofilen dens her.

Puli
Puli. Foto: Sannse from en.wikipedia.org / CC BY-SA 3.0.

Schnauzer

Schnauzer er en leken, lojal og energi hund som passer som både selskapshund og vakthund. Den kan være reservert mot fremmede, men vil være veldig glad i familien sin.

Schnauzer har en stri pels som røyter lite, og som tilsynelatende fungerer veldig godt for mange allergikere.

Om du skal ha en schnauzer må du sette av mye tid til trening. Det er en lettlært rase, men som krever veldig mye mental stimulering, så du må regne med å jobbe med trening og lydighet hver dag hvis du ikke vil at hunden skal kjede seg.

Hvis du ønsker at hunden skal komme godt overens med andre hunder må du begynne å jobbe med dette fra ung alder av, for den har en tendens til å være veldig reservert mot fremmede hunder om den ikke får nok sosialisering i valpe- og unghundtiden.

Mellommchnauzer
Mellommchnauzer. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

Peruviansk nakenhund

Peruviansk nakenhund er på mange måter veldig lik på meksikansk nakenhund, og er også en rase som kan komme enten helt uten pels, eller med litt pels på toppen av hodet, på tuppen av halen eller på bunnen av beina.

Også denne rasen kommer i tre ulike størrelser, og regnes som en fin hund for de med allergi. Det viktigste er å passe på at den bades ukentlig og har fuktighet nok i huden sin.

Dette er også en hunderase som krever en konsekvent og bestemt eier som gjerne har en del erfaring med hund. Peruvianske nakenhunden har nemlig en del urhundinstinkt, så de har visse utfordringer knyttet til dette.

Hvis man trener dem godt kan de bli gode vakthunder som knytter veldig tette bånd til familien de bor sammen med. Det regnes som en veldig sjelden rase.

Peruviansk nakenhund
Peruviansk nakenhund. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

Afghansk mynde

De færreste tenker at afghansk mynde kan være en allergivennlig rase, men for mange allergikere er denne faktisk veldig god. For selv om den har veldig lang pels røyter den nesten ikke i det hele tatt, samtidig som den ikke sikler.

Totalsummen her er en stor mynde som nesten ikke påvirker allergikere, utenom på våren og høsten når den har sin årlige røyting. Da er det viktig å være proaktiv med å børste vekk all den løse pelsen.

Afghansk mynde er en stor mynde som krever utrolig mye pelsstell og jevnlige bad, og kan være en ganske krevende rase som de som er spesielt interessert i slike hunder.

Atferden er som mynder flest ved at den er stille og rolig innendørs, er superflink med barn, og eksplosiv energisk utendørs.

Les mer om afghansk mynde på raseprofilen dens her.

Afghansk mynde
Afghansk mynde. Foto publisert med tillatelse.

Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en mellomstor hunderase som er kjent for å være svært allsidig. Denne hunden har bruksområde for det aller meste, og fungerer godt til aktive mennesker som ønsker seg en allergivennlig hunderase.

Dette er ikke noen sofahund, men heller en aktiv og energisk hund som må ha store mengder med fysisk mosjon og mental aktivisering for å trives godt. Om du ønsker deg en allergivennlig hund som også brukes brukes til agility, lydighet eller bare en skikkelig god turkompis er portugisisk vannhund et godt valg.

Portisen som den ofte kalles mangler helt underull, og har en helt spesiell type pels som nesten ikke røyter. Du må belage deg på en del pelsstell, for hunden må både børstes og bades jevnlig.

Les mer om portugisisk vannhund på raseprofilen dens her.

Portugisisk vannhund på agility
Portugisisk vannhund som driver med agility. Foto: Ron Armstrong / CC BY 2.0.

Spørsmål og svar om allergivennlige hunderaser

Finnes det hunderaser som er 100 % allergisikre?

Dessverre så finnes det ikke noen hunderaser som er 100 % allergisikre, selv om de så ikke har ett hår på kroppen. For det finnes allergener i både sikkel, urin og huden.

Er det bare pelsen til hunden som fremkaller allergi?

Det er ikke bare pelsen som har allergifremkallende proteiner, for disse finnes også både i hudsekker, urin og sikkel.

Kan man unngå hundeallergi ved å støvsuge daglig?

Proteinene som fremkaller allergi kan fort skille seg fra både urin, sikkel og hårsekker, og det holder ikke å støvsuge for å fjerne dette. Disse allergifremkallende proteinene kan også legge seg i lufta når man støvsuger opp selve håret, så selv om støvsuging hjelper er det ikke nok til å forhindre allergi.

Hvorfor er noen hunderaser mer allergivennlige enn andre?

Alle hunderaser har ulik grad av allergenprotinproduksjon, og alle har ulik grad av røyting, sikling og flassing. Noen hunderaser vil derfor ikke ha like store «utslipp» av de stoffene som fremkaller allergi som andre raser.

Hva er hypoallergeniske hunderaser for noe?

Å si at noen hunderaser er hypoallergeniske er en fancy måte å si at de er allergivennlige på. Prefiksen «hypo» kommer fra latin og kan oversettes til under, slik at hypoallergeniske kan oversettes til noe som at disse hunderasene er mindre allergifremkallende enn andre. Men til syvende og sist bare en fancy måte å si at disse hunderasene er bedre for personer med pelsallergikere.

En kommentar om “Allergivennlige hunderaser: alt om å ha hund som allergiker”

  1. Hei

    Hvorfor er det så mange såååå mange hundeiere som IKKE er opplyst om allergi av ulike årsaker..
    Hører stadig «min hund« er allergivennlig.. er sååå lei. Fordi som nevnt over ALLERGI er forskjellig fra person til person og noen tåler rett å slett ikke hunder i det hele tatt. Så tenker at jo mer opplyst folk er jo mindre «prakt« eksemplar på min hund er allergivennlig blir skryti i værert! Ps. Legg gjerne inn tips til VG eller Dagbladet.

    Svar

Legg igjen en kommentar