Raseprofil: Affenpinscher

Affenpinscher er en herlig og lojal hund med ansiktet til en ape og selvtilliten til en løve. Rasen er kjent for å være svært energisk som ung, men som blir en rolig og stabil familiehund som voksen. Affenpinschere er ofte skeptiske til fremmede og de den ikke kjenner så godt, men til gjengjeld får man en venn for livet når den først godtar deg.

De fleste regner affenpinscher for å være en god selskapshund som passer for de fleste, men som med alle hunderaser har den sine spesielle egenskaper. I raseprofilen til affenpinscher kan du lære alt som er verdt å vite om rasen, som hvor mye mosjon den trenger, hvordan man kan oppdra den, og hvilke helseutfordringer man må følge med på.

Affenpinscher
Affenpinscher. Foto publisert med tillatelse.

Affenpinscher kort oppsummert

  • En stor hund i en liten kropp.
  • Kan være svært modig og sta.
  • Jevnt over en god familiehund.
  • Ofte skeptisk til fremmede.
  • En sunn rase som ofte lever lenge.
  • Trenger ikke all verdens med mosjon, men bør få daglige turer og lek.
Affenpinscher
Affenpinscher. Foto: Dean Jarvey / CC BY 2.0.

Atferd og lynne hos affenpinscher

Noe av det mest karakteristiske for en affenpinscher er at man har en lojal hund. Dette er en velegnet familiehund som knytter sterke bånd til alle den bor med, og de er som regel flinke med både store og små barn.

Det er veldig mye personlighet i denne lille hunden, og det er trolig en av de modigste hunderasene i denne størrelsen. En affenpinscher vil nemlig ikke være redd for noen verdens ting, og kan se ut til å tro at den er ti ganger så stor som den faktisk er.

Det store motet kan også være litt problematisk, da det er eksempler på folk som har måttet ta med hunden til dyrlegen fordi den hoppet ned fra et høyt sted eller gikk på en smell når den trodde den var litt større enn den egentlig er. Det er derfor lurt å være ekstra forsiktig med unghunder, da disse kan være litt dårlige til å anslå hva de faktisk tåler eller ikke.

På hjemmebane regnes affenpinscher for å være morsom og klovnete av seg. Det er ikke uvanlig at den ser ut til å gjøre seg til for å få oppmerksomhet, og de fleste affenpinschere trives veldig godt med å være universets sentrum.

Ellers er også affenpinscher en rase som er veldig skeptisk til fremmede. De bruker ofte ganske god tid på å godta nye mennesker i livet sitt, men til gjengjeld får man en venn for livet når den til slutt godtar deg. Dette er ikke rasen hvor man kan «tvinge» hunden til å godta deg, og det er lurt å la den bli kjent med nye mennesker i sitt eget tempo.

Noen mener at affenpinschere bjeffer mye, mens andre sier at deres hunder nesten aldri bjeffer. Her er det med andre ord veldig stor variasjon fra hund til hund, og trolig også på treningen. Det er trolig gode forutsetninger for å trene vekk bjeffing, men samtidig bør man kanskje være litt forsiktig med å velge denne rasen hvis man er veldig sensitiv for bjeffing.

Som med alle hunder anbefaler jeg å sosialisere affenpinschere godt fra ung alder av, både mot mennesker, hunder, barn og andre den kan møte på når den blir voksen. Dette vil i en viss grad begrense hvor skeptisk den blir, men det er fortsatt naturlig for den å være skeptisk til fremmede uansett hvor godt sosialisert den er.

Og apropos unghunder – unge affenpinschere er kjent for å være svært energiske av seg, og kan til tider virke helt spinnville. Dette roer seg heldigvis godt ned etter hvert som de blir eldre, men det kan være lirt å være klar over.

Som voksen er affenpinschere ofte veldig kosete og hengivne mot eierne sine, og liker å være en del av familien den bor med.

Affenpinscher
Affenpinscher. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av affenpinscher

Affenpinscher er på ingen måte den hunderasen som krever mest mosjon, men man må alltid huske på at det fortsatt er en hund, og alle hunder trenger turer. Men disse småhundene kan faktisk fint trives med turer på 30 – 40 minutter daglig, så du trenger ikke å planlegge mange timer med tur hver eneste dag.

Når det er sagt kan den fint trives til å bli med på lengre turer, og så lenge du trener opp kondisen til hunden kan den godt delta på søndagsturer på fjellet eller timelange turer i skogen.

Det er også verdt å merke seg at det jevnt over er en energisk rase, så det er helt supert om den har mulighet til å leke i hagen eller få ut energien sin på en annen måte. Det kan være lurt å leke en del med den slik at den får brukt energien sin på dette, spesielt hvis den ikke får all verdens med turer.

Det er også anbefalt å drive mental aktivisering av affenpinscheren. Gode rutiner for mental aktivisering gir en mer avslappet og balansert hund som har enklere for å falle til ro når den er innendørs.

Affenpinscher
Affenpinscher. Foto: Kristy May / CC BY 2.0.

Trening av affenpinscher

Affenpinscher er for det meste en intelligent hunderase som er enkel å trene. Normal hverdagslydighet får som regel veldig fint, og med litt innsats kan man også lære den veldig mange ulike triks og kommandoer.

Det eneste «problemet» med trening av affenpinscher er at de ofte ikke er så glad i lange treningsøkter eller veldig repeterende arbeid. Det kan derfor være lurt å dele opp treningen til flere økter som er nokså korte. Men her må man bare se an hvor lenge hunden sin faktisk er motivert, og heller gi seg når den begynner å miste interessen.

For å trene den anbefaler jeg normal positiv forsterker ved at man bruker godbit og ros (eventuelt også klikker) når den gjør noe riktig.

Affenpinscher
Affenpinscher. Foto: Lori Branham / CC BY 2.0.

Bruksområder for affenpinscher

Selv om affenpinscher på et tidspunkt var regnet for å være en jakthund, er den i dag stort sett kun en selskapshund. Den er ikke spesielt godt egnet til hundesport, selv om det selvsagt er mulig å drive med dette om du legger inn nok innsats i treningen.

Det er noen eksempler på folk som bruker affenpinscher til agility eller lydighetskonkurranser. Her kan man altså med god innsats gjøre det godt, men den vil neppe klare å konkurrere med de bedre egnede rasene, så hundesport med affenpinscher bør først og fremst være på hobbybasis.

Ellers er affenpinscher ofte å se på utstillinger.

Affenpinscher
Affenpinscher. Foto: Lennart.larsen / CC BY 2.0.

Helsen til affenpinscher

Affenpinscher er stort sett en frisk rase, men det er noen ting man må følge med på. Som de fleste andre små hunder kan den få patellaluksasjon hvor kneskålene sklir inn og ut av ledd.

Den korte snuten gjør at affenpinscher kan få typiske luftveisproblemer, selv om det er ganske sjeldent at affenpinschere faktisk får dette. Ofte er kombinasjonen med den korte snuten dens og overvekt det som må til for at den skal få pusteproblemer, så det er viktig å passe på at den er normalvektig. Den korte snuten kan også føre til at den er ekstra sensitiv for varme, og du må være forsiktig med hunden i varmen for å unngå at den får heteslag.

Ellers er det viktig å være flink med tannpussen, da rasen kan slite med tannproblemer. Dette kommer av at tannformasjonen er litt «feil» i munnen i forhold til hvordan den naturlig er, så den får ikke kvittet seg med plakk like enkelt som andre hunder. Da er det bare å pinne frem tannbørsten.

Det er også noen affenpinschere som har problemer med hofteleddsdysplasi (HD), så det kan være verdt å ha i bakhodet, selv om det er nokså sjeldent at rasen får store problemer med hoftene sine.

Når alt dette er sagt er det greit å merke seg at affenpinscher stort sett leger et langt liv uten problemer. Det er vanlig at de blir 14 – 15 år gamle, så de kan leve lenge.

Fysikken til affenpinscher

Affenpinscher er en ganske liten hunderase som har en mankehøyde på mellom 25 og 30 centimeter når den er voksen. Den har et kompakt ansikt med kort snute, og mange mener at den har et ansikt som minner om en ape sitt.

Resten av kroppen er også kompakt og nesten kvadratisk. Pelsen er strihåret, og som oftest sort. Sort er uten tvil den desidert vanligste pelsfargen, men også belge, sort/tan, rød og silver/grå er godkjente farger.

Vekten kan være alt mellom 3,5 og 6 kg. Rasen skal ha tydelig skjegg og bart.

Affenpinscher
Affenpinscher. Foto: Ingunn Axelsen / CC BY 3.0.

Pelsstell hos affenpinscher

Affenpinscher har en pels som bør trimmes eller nappen alt fra 1 til 3 ganger per år. Dette kan man enten gjøre hos en hundefrisør eller lignende, eller lære seg å gjøre selv. En del oppdrettere er flink til å bære dette bort til valpekjøpere, så man kan eventuelt forhøre seg med dem om hjelp. Det står også en god forklaring på hvordan man trimmer pelsen dens på Norsk Affenpinscher Klubb sine nettsider.

I tillegg anbefales det å børste over hele hunden omtrent en gang i uken. Dette er for å unngå at pelsen floker seg eller får knuter. Siden det er en såpass liten hund går pelsstellet stort sett veldig fort selv om man må børste over hele hunden.

Affenpinscher trenger først og fremst å bades etter behov, og man trenger ikke å ha noen faste baderutiner.

Affenpinscher sin rasehistorie og utvikling

Man regner affenpinscher for å være en svært gammel rase. Den stammer fra Tyskland, og det er oppdaget affenpinschere i malerier som stammer tilbake til 1400-tallet. De ble originalt brukt som jakthunder til vaktel og hare, men fungerte også ypperlig som rottefangere på gårder.

Navnet affenpinscher kommer fra det tyske ordet affen, som kan oversettes til ape. Dette er fordi mange mener at ansiktet ligner på en ape sitt. Pinscher er for øvrig det tyske ordet for terrier.

Spørsmål og svar om affenpinscher

Er affenpinscher en god familiehund?

Affenpinscher regnes som en god familiehund som fungerer godt i de fleste familier, både med store og små barn.

Går affenpinscher godt overens med barn?

Affenpinscher går bra sammen med barn, men vil trekke seg unna om det blir for voldsomt for den. Det er viktig å lære barna å være forsiktig med affenpinscheren, da den lett kan skade seg i heftig lek.

Hvor mye pelsstell er det med en affenpinscher?

Det er ganske lite pelsstell med affenpinscher. Du må regne med å børste over den én gang i uken, men det pleier å gå ganske fort så lenge den ikke er sølete. Ellers må den nappes mellom 1 og 3 ganger i året. Dette er litt mer jobb, men det er heldigvis ikke noe man trenger å gjøre så ofte.

Hvor vanskelig er det å trene en affenpinscher?

Affenpinscher er stort sett veldig lærevillig, så normal trening går fint. Noen kan være litt krevende å trene til mer avanserte oppdager fordi de ikke alltid liker å gjøre samme repetisjon mange ganger, men som en normal selskapshund er dette ikke noe man trenge rå bekymre seg over. Hverdagslydigheten skal gå veldig fint!

Egner affenpinscher seg for førstegangs hundeeiere?

Affenpinscher er en god førstegangshund, men det krever selvsagt at man setter seg godt inn i hundehold og -oppdragelse. Men den er på ingen måte spesielt krevende, så den fungerer fint for deg som skal ha din første hund.

Hvor mye røyter affenpinscher?

Affenpinscher røyter ganske lite så lenge man trimmer pelsen dens ofte nok, men det er ikke en røytefri hunderase selv om mange påstår det.

Er affenpinscher allergivennlig?

Affenpinscher regnes av noen for å være en allergivennlig hunderase. Det er en del allergikere som fint kan være med dem, mens andre reagerer på den. Så her bør man teste det ut selv før man eventuelt skaffer seg en valp.

Er affenpinscher en vanlig rase?

Affenpinscher er en middels vanlig rase som verken er blant de mest populære hunderasene eller spesielt sjelden.

Hvem passer affenpinscher for?

Affenpinscher egner seg for enslige, par og familier som vil ha en liten, energisk og morsom selskapshund.

Fungerer affenpinscher til hundesport?

Affenpinscher kan fungere til hundesport som agility eller lydighet, selv om den neppe vil klare å hevde seg helt på toppen av resultatlisten uten en veldig stor innsats fra treneren. Men på hobbybasis fungerer den godt.

Fungerer affenpinscher til jakt?

Selv om affenpinscher har røtter som jakthund er den ikke egnet til jakt lenger. Det meste av jaktinstinkt er vekk for mange år siden.

Egner affenpinscher seg til utstilling?

Affenpinscher er en godkjent hunderase, og kan derfor stilles ut både i Norge og i de fleste andre land rundt om i verden.

Hvilken raseklubb tilhører affenpinscher?

Affenpinscher tilhører raseklubben Norsk Affenpinscherklubb.

Går affenpinscher overens med andre hunder?

Affenpinscher er for det meste en sosial hund, men det er lurt å sosialisere den godt fra den er valp av for å sikre seg at den godtar å være sammen med andre hunder.

Er affenpinscher en klengete hunderase?

Affenpinscher er ikke en direkte klengete hunderase, men den liker å være i nærheten av eierne sine.

Liker affenpinscher å leke?

Affenpinschere flest er veldig lekne av seg, så det er stort sett alltid en leken hunderase.

Hvor lenge lever en affenpinscher?

Affenpinschere lever ganske lenge, og det er helt normalt at de blir 14 – 15 år gamle.

Hvor mye koster en affenpinscher?

Prisen på en affenpinschervalp er typisk rundt 20 000 kroner.

Hvor stor blir en affenpinscher?

Affenpinscher får en mankehøyde på mellom 25 og 30 cm i voksen alder.

Hvor mye veier en voksen affenpinscher?

En voksen affenpinscher kan veie alt fra 3,5 kg (små tisper) til 6 kg (store hannhunder).

Bjeffer affenpinscher mye?

Noen affenpinschere bjeffer ikke i det hele tatt, noen bjeffer litt innimellom, og andre bjeffer veldig mye og ofte. Så her er det stor variasjon fra hund til hund.

Hvilket land kommer affenpinscher fra?

Affenpinscher kommer fra Tyskland.

Hvor ofte må man bade en affenpinscher?

Affenpinscher trenger kun å bades etter behov, så her er det bare å se an hvis den er møkkete eller lukter mer enn vanlig.

Hvor lange turer trenger en affenpinscher?

Affenpinscher bør få turer på minst 20 – 30 minutter hver dag, så de har ikke verdens største krav til turer.

Legg igjen en kommentar