Julaften er kanskje årets høydepunkt for oss mennesker, men for mange hunder er det en litt kjedeligere opplevelse. Ikke bare er det en dag hvor eierne deres veldig ofte er opptatt, men det er også en dag hvor de må ligge og lukte på nydelig matlukt hele dagen lang.
I tillegg til at julaften kan være litt litt krevende dag for hundene, er det også en del ulike ting og farer man må være klar over når man feirer jul med en hund i hus. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke ting du bør tenke litt over når du feirer jul sammen med din firbente venn.
Ting du må være oppmerksom på i juletiden med hund
Med julen kommer det også egne tradisjoner og ikke minst dekorasjoner, og gjennom hele desember må man som hundeeier ta litt ekstra hensyn til hunden sin. Dette er dessverre en måned hvor det er nokså høy forekomst av ulykker, men det er heldigvis mange ting som kan gjøres for å begrense risikoen.
Det er mange som har levende lys i jula, og levende lys og hunder er en dårlig og brannfarlig kombinasjon. Om du skal tenne adventslys, ha levende lys på juletreet eller bare denne kubbelys, så må du passe på at hunden aldri får tilgang til disse. Selv en liten dotur hvor hunden får være alene i stua med levende lys kan være nok til å starte en liten brann. Noen hunder kan også finne på å spise stearinlys, noe som kanskje ikke overraskende er veldig giftig.
Noen hunder er noen skikkelige ramper mot juletreet. Ofte ser man at unghunder synes det er altfor fristende å smake litt på juletreet, leke med julekulene eller velte hele treet, mens eldre hunder lar det stå i fred. Et godt triks for å gjøre dette litt enklere på julaften er å pynte juletreet minst et par-tre dager i forveien slik at hunden blir vandt til treet før selve julaften.
Ved å gjøre dette får du god tid til å trene hunden til å godta et fullpyntet juletre midt i stua, og kan jobbe mot at den skal la det være i fred. Samtidig kan det være lurt å plassere pynten du er ekstra glad i, og den som er knuselig, høyt oppe. Knuste julekuler er ikke bare kjedelig, men også til fare for hundens poter.
Det er viktig at hunden ikke får lov til å spise på granbar, for barnåler kan gjøre overraskende stor skade i luftrøret, magesekken og tarmen. Noen hunder må opereres fordi de har spist granbar, så det er noe å følge litt med på.
Om du har en altfor vilter hund kan du også vurdere om du skal feste juletreet med en snor i taket for å forsterke det. Dette er i alle fall noe katteeiere gjør i jula, og noen hundeeiere burde nok også ta til seg dette tipset.
Slik bør du håndtere hunden på julaften
Selve juleferingen på julaften er ofte en stressende affære for hunden. Her har det selvsagt mye å si på personligheten ti hunden din, men det er på ingen måte rart at mange hunder blir litt stressa og oppkava om dere skal ha mange mennesker på besøk til julemiddagen.
Om du har en hund som blir fort stressa kan det være lurt å gi den muligheten til å være alene i et annet rom mens selve feiringa foregår. Kjøp inn noen gode tyggebein den kan holde på med. Det kan være verdt å vurdere om dere skal kjøpe inn Adaptil som kan roe ned hunden både på julaften og nyttårsaften.
Før gjestene kommer eller dere reiser bør hunden få seg en god luftetur. Det er aller best om hunden får en slags normal rutine, men om mulig bør man også bruke den skikkelig godt før selve julefeiringen begynner. Ikke glem å gi den mental aktivisering slik at den også er sliten i hodet sitt.
Når det er tid for å åpne pakker må dere igjen passe litt på, for gavebånd er en overraskende farlig ting for hunder. Det er både hunder og katter som har svelget gavebånd og måttet reise til dyrlegen for en kostbar og farlig operasjon. Gavebånd har nemlig en tendens til å rispe opp innsiden av spiserøret, magesekken og tarmene, og dette kan bli svært alvorlig!
Julematen som er farlig for hund
De fleste hunder er kjempeflinke til å tigge etter mat på julaften, men det aller meste av julemat er faktisk giftig for hunder. Dessverre er det alltid hunder som blir skadet eller til og med dør som følge av å ha fått julemat hvert eneste år, så her er det viktig å være streng.
Både ribbe, pinnekjøtt og lutefisk regnes som farlig for hunden. Her er det jevnt over for mye fett, salt og lut for en hund. Mange tenker kanskje at litt fett eller litt salt aldri har skadet noen, men den fettrike ribba har faktisk så mye fett at det er en seriøs risiko for at hunden får pankreatitt (bukspyttkjertelbetennelse) selv av ett stykke.
Det meste av julesnacks er også nei-mat for hunder, og kan i mindre eller større grad føre til alvorlige skader. Noen ting som ofte fører til veterinærbesøk i jula er sjokolade, rosiner, druer og pepperkaker.
Les mer: Farlig julemat for hunder og katter.
Dersom du sliter med dårlig samvittighet over at hunden ikke får noe godt på julaften når dere ander kose dere med julemat så kan du heller kjøpe egen snacks til hunden. Kanskje kan den få skikkelig godt våtfôr, en stekt kyllingfilet eller noe annet digg som også er sunt for den?
Julemat som kan gis til hunden i små mengder
Det er jo ikke alle som klarer å la være å gi hunden julemat, men om man først skal gjøre det er det noen ting som er bedre enn andre. Tingene nedenfor er julemat som kan være OK å gi til hunden sin i veldig små mengder:
- Laks uten bein.
- Risengrynsgrøt (maks to skjeer).
- Litt brød uten rosiner.
- Kjøttboller (må være uten løk).
- Kalkun (men ikke skallet).
- Kokt potet.
Pass på at juleblomstene får stå i fred
De aller fleste juleplantene og -blomstene er faktisk giftige for hunder, og flere av disse kan føre til oppkast og diaré, og i noen tilfeller også brekninger, skjelvninger og kramper. Det er heldigvis ikke vanlig at hunder spiser på blomster og planter, men dersom du har en hund som kan finne på slike ting bør du ha dette i bakhodet.
Mer eller mindre alle de typiske juleplantene er giftige for hunder, men vær spesielt oppmerksom på følgende planter:
- Alle typer liljer.
- Amaryllis.
- Svibel / hyasint.
- Tulipaner.
- Julekaktus.
- Juleroser.
- Julestjerne.
Begynn tilvenning av nyttårsraketter tidlig
Når jula begynner å bli slutt kommer jo kanskje den tiden som er aller verst for hunden, nemlig nyttårsaften. Ikke bare er det selve nyttårsaften, men også gjerne to dager før og etter, og det kan bli mange timer med muligheter for smell på himmelen.
Dersom du har en hund som reagerer på fyrverkeri anbefaler jeg å begynner treningen med dette tidlig. Det finnes YouTube-videoer som den nedenfor hvor du kan tilvenne hunden din til å godta fyrverkeri ved å desensitivisere den mot lyden av det. Dette er noe du bør gjøre jevnlig i tiden frem mot nyttårsaften slik at den er trygg og klar for en bråkete natt.
Hva med å ha en gratis veterinær klar i lomma?
Et siste tips før julaften er å laste ned en app som lar deg ha en videochat med en veterinær. Dersom hunden din er forsikret har du nemlig nesten garantert tilbud om gratis veterinærkonsultasjoner, så dette er noe alle bør sjekke opp før uhellet er ute.
Dette fungerer ved at du laster ned en app fra forsikringsselskapet hvor du har forsikret hunden din, så logger du inn der. Legg inn all info om hunden din, så er den klar til bruk. Dersom det skjer et uhell som du ikke tror trenger et akutt besøk til veterinær, så kan du bare ringe veterinæren for å få råd til hvordan du skal håndtere situasjonen. Denne tryggheten er ikke så dum å ha klar til julefeiringen!
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.