Slik fungerer Adaptil duftgiver

Hvis man har problemer med en hund som stresser, sliter med å roe seg ned hjemme, eller som er usikker, er ofte Adaptil et av de første forslagene til ting man anbefales å prøve. Adaptil kommer i flere ulike former, men om du sliter med at hunden stresser hjemme er det Adaptil duftgiver som pleier å være det naturlige valget.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan Adaptil sin duftgiver fungerer, hvorvidt den er basert på vitenskapelig forskning, og hvordan man bruker den på riktig måte. Forhåpentligvis kan det hjelpe deg med å finne ut av om du ønsker å prøve Adaptil duftgiver eller ikke.

Kort fortalt er Adaptil duftgiver et produkt som kobles til stikkontakten i hjemmet ditt. Der sender den ut feromoner som er beroligende for hunden slik at den blir mindre stressa. Etter så lite som 24 timer skal hunden bli mer rolig og avslappet uten noen bivirkninger.

Adaptil
Adaptil har god effekt for å roe ned usikre eller stressa hunder.

Slik bruker du Adaptil duftgiver

Adaptil duftgiverer reseptfritt, og du trenger ikke å være i kontakt med veterinær for å kjøpe det. Det er ingen negative konsekvenser av å bruke det, så det er egentlig bare å prøve selv, og heller slutte med det hvis du ikke får den effekten du ønsker.

Selve Adaptil duftgiveren kjøper du på en dyrebutikk. For eksempel kan den bestilles hos Zoo.no. I pakken følger det med selve pluggen til å koble inn i stikkontakten, samt en flaske som varer i omtrent 4 uker.

Når du får Adaptil i postkassa må du gjøre følgende for å starte prosessen:

  1. Finn det rommet hvor hunden er mest stressa eller du skal roe den ned i.
  2. Fjern hetta fra flasken med flytende innhold.
  3. Skru flasken forsiktig på selve Adaptil-boksen (diffusoren / duftgiveren).
  4. Sett diffusoren i stikkontakt med flasken under diffusoren.

Når Adaptil duftgiver er slått på i stikkontaktene begynner den å skille ut den beroligende duften med det samme, og man bør begynne å merke effekt etter rundt 24 timers tid. Det kan derimot ta opptil 2 – 3 uker før alle hunder får full effekt, så ikke bli helt fortvilt om du ikke merker forbedring med det samme.

Diffusoren skal være koblet til stikkontakten kontinuerlig, både natt og dag, og mister effekten hvis den kobles ut.

Man bør velge en stikkontakt hvor det er fri strøm av luft, altså ikke bak sofaen eller noe sånt. Da risikerer man at luften forblir veldig stille, og effekten av virkestoffet reduseres eller uteblir totalt.

En flaske med Adaptil varer i omtrent 4 ukers tid, men det anbefales å sjekke den allerede etter 23 – 24 dager for å være sikker på at den ikke er tom. Når flasken må byttes ut kjøper man enkelt nok Adaptil Refill fra Zoo.no eller en annen dyrebutikk, som da kun er denne flasken. Dette er litt billigere enn å kjøpe en helt ny duftgiver.

Det anbefales likevel at man bytter ut selve diffusoren etter 6 måneders bruk, så da kan man altså maksimalt ha flasken som følger med og 5 refills på én diffusor.

Adaptil duftgiver i stikkontakten
Adaptil duftgiver i stikkontakten. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Fungerer egentlig Adaptil duftgiver?

Adaptil fungerer ved at det slipper ut en jevn strøm av et feromon som heter DAP. DAP er forkortelse for Dog Appeasing Pheromone, og naturlig skilles det ut av tisper som har fått valper. Da bruker tispen dette til å roe ned valpene sine.

Ved å lage DAP syntetisk kan man roe ned selv voksne hunder, selv uten en tispe til å produsere det. DAP regnes ikke som et legemiddel, og det er derfor man kan kjøpe det uten resept eller fra autorisert veterinær.

Det er veldig vanlig at venteværelset hos veterinæren, rommet til hundefrisøren og tilsvarende steder har Adaptil eller et annet stoff som skiller ut DAP.

Når man har DAP-feromoner i rommet vil hunden assosiere dette med da moren roet den ned da den var valp, og det vil forhindre noen av de kjemiske reaksjonene som fører til stress. Det betyr rett og slett at hunden stresser litt mindre.

Dette er situasjoner hvor Adaptil kan ha en positiv effekt:

  • Stressituasjoner som nyttårsaften, barnebursdag, tordenvær osv.
  • Hunder som er generelt urolige.
  • Stress som følge av endringer i hverdagen (for eksempel ny valp, baby, nytt hus).
  • Hjemme-alene-trening.

Om du skal bruke Adaptil til helt spesielle dager som nyttårsaften anbefales det å begynne god tid i forveien, gjerne så mye som 2 – 3 uker. Da kan man kjøpe en flaske som brukes fra midten av desember av, så blir effekten så god som mulig.

Disse tingene har Adaptil ingen effekt mot:

Om du sliter med en av tingene ovenfor er det andre ting som må til for å roe ned hunden.

Det er mange som synes Adaptil har veldig god effekt, mens andre mener at det ikke fungerer så godt. Det kan se ut til at det er litt avhengig av hunden og type stress, så det er definitivt mulig å prøve for å se om hunden din får effekt av det. Om stresset kommer fra naturlige kilder er det store sjanser for at du opplever at hunden stresser mindre.

Bruk Adaptil i kombinasjon med trening

Det anbefales sterkt å kombinere bruk av Adaptil med trening og atferdstrening. Da kan Adaptilen fungere til å gjøre hunden roligere, og du kan bruke denne sjansen til å trene på å være rolig, og de situasjonene som er utfordrende på hunden.

Det er mye som tyder på at perioder med Adaptil kan føre til en permanent bedring i stressnivå om man kombinerer duftgiveren med målrettet trening.

En atferdsspesialist kan være til hjelp dersom du sliter med å finne ut hvorfor hunden din er stressa, nervøs eller usikker, og kan hjelpe deg med å trene det vekk.

Vitenskapelige artikler om Adaptil

Tidligere nevnte jeg at Adaptil er basert på vitenskapelige prøver, så her skal jeg kort nevnte noen artikler og undersøkelser hvor det er støtte for at Adaptil faktisk fungerer.

Placebo er en «sukkerpille» hvor man gir en falsk tablett. Dette er for å gi hundene helt like forhold for å sjekke om Adaptilen faktisk fungerer eller ikke, og er standard for alle slike undersøkelser.

Spørsmål og svar om Adaptil duftgiver

Fungerer faktisk Adaptil?

Det er flere vitenskapelige rapporter som tyder på at Adaptil har en klinisk effekt hvor hunden blir roligere, mindre nervøs og mindre stresset. Dette skjer fordi Adaptil skiller ut et feromon som brukes til å roe ned valper, og som også fungerer godt på voksne hunder.

Hvor raskt virker Adaptil duftgiver?

Noen hunder reagerer raskt på Adaptil duftgiver, og har en merkbar endring allerede etter 24 timer. Andre hunder bruker litt lenger tid, men man bør merke en tydelig effekt innom 2 – 3 uker etter at man startet behandlingen.

Påvirkes mennesker av Adaptil?

Mennesker blir på ingen måte påvirket av DAP-feromoner, så Adaptil har ingen effekt på oss tobeinte.

Virker Adaptil på flere rom?

Man skal plugge Adaptil duftgiver i det rommet hvor hunden oppholder seg mest, men effekten kan også merkes i naborommene. Maks areal er mellom 50 og 70 kvm, så om rommet eller oppholdsarealet er større enn dette kan man vurdere to diffusorer.

Kan man slutte med Adaptil, eller må man bruke det «for alltid»?

Noen hunder som sliter veldig med stress kan potensielt måtte bruke Adaptil eller andre produkter som slipper ut DAP-feromoner gjennom hele livet. Andre kan lære seg å bli rolig mens de er på Adaptil, og ofte fungerer det å slutte med Adaptil etter at man har brukt det i noen måneder. Du kan øke sjansen for at det går bra å slutte ved å drive atferdstrening ved siden av bruken.

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar