8 tegn på en understimulert hund

De fleste er godt klar over at hunder trenger fysisk mosjon, men det er ikke alle som vet at hunder også trener mental aktivisering. Dette er aktiviteter hvor hunden får brukt hodet sitt, og noen ganger må man gå inn for å trene mental aktivisering med hunden sin for å unngå at den blir understimulert.

Nøyaktig hvor mye mental aktivisering hunden trenger for å være fornøyd avhenger stort av rasen, og brukshunder som collier og andre gjeterhunder er kjent for å trenge store mengder mental aktivisering ved siden av selge mosjonen.

Jeg har allerede laget en god oversikt over hvordan man driver mental aktivisering av hund, så jeg anbefaler å ta en titt på den hvis du trenger veiledning til hvordan du skal aktivisere hunden din. I denne artikkelen skal vi derimot se nærmere på noen tegn på at hunden er understimulert og trenger mer mental aktivisering.

Korthåret collie
Korthåret collie er en rase som trenger mye mental aktivisering. Foto: Ellen Levy Finch / CC BY-SA 3.0.

1) Hunden sliter med å finne roen innendørs, selv med mye mosjon

Hvis hunden rett og slett ikke klarer å finne roen når den er inne, kan det være et tegn på at den får for lite mental aktivisering og er understimulert. Noen ganger kan man til og med oppleve at disse hundene ikke klarer å falle til ro selv om de har kommet hjem fra en lang joggetur eller en tur på fjellet. Her er det åpenbart ikke noe i veien med den fysisk mosjonen, og normalt skulle de falle helt til ro og slappe av.

Dersom hunden er stressa og oppkavet i hjemmet sitt selv om alle de fysiske kravene er oppfylt ville jeg nok vurdert å drive litt mental aktivisering. I mange av disse tilfellene kan kroppen være sliten samtidig som den ikke klarer å roe ned hodet sitt.

Merk at dette også kan være et tegn på at hunden trenger mer fysisk mosjon.

2) Hunden piper og sutrer uten grunn

Noen hunder kan være skikkelig pipete og klagete av seg, og virker til å sutre helt uten grunn. Hvis hunden din klynker seg og sutrer selv om den har det fint kan det være et tegn på at den kjeder seg, og rett og slett trenger mer mental aktivisering.

Det kan for øvrig være mange grunner til at hunder piper og sutrer, som at den er sulten, vil ha tur, må tisse eller gjøre fra seg, har vondt eller er redd. Så pipingen i seg selv trenger ikke nødvendigvis å være en garanti for at hunden er understimulert, men det kan være én av forklaringene. Så hvis ingen av de andre tingene er grunnen er det god sjanse for at den er understimulert, og piper av den grunn.

3) Hunden virker «hyperaktiv»

En hyperaktiv hund er en hund som virker å ha mye mer energi enn den burde i den situasjonen, og som sliter med å roe seg ned etter at det skjer noe. Hvis hunden din hopper rundt i huset i høy fart, leker helt vilt eller bare er veldig aktiv, kan det være et tegn på at hunden er hyperaktiv som følge av å være understimulert.

Valper og unghunder opplever raptuser hvor de er hyperaktive oftere enn voksne, og dette er forsåvidt helt normalt. Men voksne hunder skal i utgangspunktet ikke få en raptus med mye energi innendørs med mindre det er en grunn til det, og hyperaktivitet kan derfor være et godt tegn på at hunden trenger mer mental aktivisering.

4) Hunden ødelegger ting

Man sier ofte at hunder som ikke får nok arbeidsoppgaver finne på sine egne. Da vil ofte disse «arbeidsoppgavene» de finner på bestå av å ødelegge ting, og hunder som ødelegger ting er ofte understimulert. Så hvis du opplever at hunden gnager på sofabeinet, ødelegger pynteputer, biter på lister eller bare ødelegger ting kan det altså bety at du bør gi hunden mer mental aktivisering.

Hvis hunden ødelegger ting som er spesielt mye brukt av deg som eier kan det tyde på at hunden ødelegger tingene fordi den er stressa eller redd, ikke nødvendigvis fordi den er understimulert. Stressa og redde hunder vil nemlig gjerne tygge på ting som lukter sterkt av eieren sin for å roe seg ned.

Valper er også et unntak, for valper ødelegger ting uansett om de er mentalt aktivisert eller ikke. Dette er bare en del av å være valp, og aller verst er det i den perioden når valpen klør i tennene.

5) Hunden bjeffer tilsynelatende uten grunn

Bjeffing er nok et tegn på at hunden er understimulert, og da snakker vi om bjeffing uten grunn. Så hvis hunden bjeffer ut i rommet uten at det er noen grunn til det kan det være at den prøver å fortelle deg at den kjeder seg.

Ofte maner denne bjeffingen seg ved at hunden har ekstremt lav terskel for å bjeffe. Om den hører den minste lyd utenfor huset, om det blåser litt i treet på utsiden slik at det blafrer, eller at det kommer litt lyd fra naborommet, så kan det være nok til at hunden bjeffer og bjeffer.

Dette er ofte en grunn til at hunder omplasseres, og veldig ofte ligger svaret i at hunden er understimulert. Overdreven og unødvendig bjeffing er et veldig klassisk tegn på at at hunden må ha mer mental aktivisering. Det er også veldig vanlig at gjeterhunder som border collier og lignende begynner en slik bjeffeatferd når de er understimulert.

Border collie
Border collie – en rase som har lett for å kjede seg om den er mentalt understimulert. Foto publisert med tillatelse.

Det kan for øvrig være svært krevende å endre overdreven bjeffing hos en hund som har vært eller er understimulert, og dessverre vil neppe problemet forsvinne helt av seg selv når man øker mengden mental aktivisering, selv om det fort kan forbedre situasjonen.

6) Hunden sover hele dagen

Hunder som sover hele dagen høres kanskje ut som en drøm, men om hunden sover overdrevent mye eller lenge kan det være tegn på at den er deprimert som følge av å være understimulert. Dette er ikke bra for hunden, og hunder som sover hele dagen bør bli inkludert mer i hverdagen og få mer mental aktivisering.

Hvis hunden sover hele dagen kan det også være andre grunner til det, så om du er plaget av en hund med altfor stort sovehjerte kan det også være verdt å vurdere en tur til veterinæren.

Hvit gjeterhund som sover
Hvit gjeterhund som sover. Også denne rasen trenger mye mental aktivisering. Foto publisert med tillatelse.

7) Hunden jager halen sin

Det ser kanskje morsomt ut når hunden jager halen sin, men dette er faktisk destruktiv atferd som kan komme av at den er understimulert. Her er det best å jobbe for å få vekk uvanen, og ofte må man også øke mengden mental aktivisering.

Det er for øvrig ikke noe problem om du har en valp eller unghund som jager halen sin innimellom som en del av leken. Det er helt normalt. Det er først når den jager halen sin overdrevent mye og ikke klarer å slutte at det blir sett på som problematisk.

8) Hunden graver hull og ødelegger hagen

Mange hundeeiere opplever at hunden graver hull overalt i hagen, ødelegger alt av blomsterbed og rett og slett ødelegger det som kan ødelegges når den er ute i hagen. Dette er mye av den samme atferden som man ser innendørs når de ødelegger sofaer, stoler og andre ting, og kan være et tegn på at hunden er understimulert.

Så ved å øke mengden mental aktivisering kan det godt være at denne atferden avtar, og man får beholde hagen i fred. Hva med å lage en liten agilitybane i hagen?

Hund som løper slalåm
Å løpe slalåm er et agilityhinder som fungerer godt for mental aktivisering. Foto publisert med tillatelse.

Driv mental aktivisering av hunden over tid

Når man skal få en understimulert hund til å bli bedre må man drive mental aktivisering over tid. Understimulering er ikke noe som forsvinner over natta, men man bør se ganske tydelig resultater etter en uke eller to. Så ikke gi opp og tro at noe annet er problemet selv om hunden fortsetter å vise tegn på å være understimulert selv om den har fått mye mental aktivisering i løpet av dagen.

Lag derfor en god og variert plan for hvordan du skal drive mental aktivisering av hunden din, så vil du se at symptomene på å være understimulert gradvis vil forsvinne ettersom hunden får nok aktivisering.

Legg igjen en kommentar