Urinveisinfeksjon hos hund: symptomer, årsaker og behandling

Akkurat som oss mennesker kan hunder få urinveisinfeksjon, og det er vanligere at tispene får denne infeksjonen enn hannhunder. Selve urinveisinfeksjonen kommer av bakterier som kommer opp i urinblæren via urinrøret, og det er en rekke ulike bakterier som kan forårsake infeksjonen. Det er sjeldent direkte farlig for hunden, men om den forblir ubehandlet kan den utvikle seg til å få alvorlige følgesykdommer som urinblokkering.

Urinveisinfeksjon kalles også for blærekatarr, og disse to navene er bare to navn på den samme sykdommen.

Symptomer på urinveisinfeksjon hos hund

Som med de fleste sykdommer og infeksjoner er det en del ulike symptomer som kan tyde på at hunden har urinveisinfeksjon. Noen hunder kan ha et par av symptomene, mens andre har mange symptomer. Hvert sykdomstilfelle er unikt, og symptomene er bare en indikasjon på at hunden kan ha urinveisinfeksjon.

Følgende symptomer er vanlige å se på hunder som har urinveisinfeksjon:

  • Hunden tisser ofte.
  • Hunden har smerte når den tisser.
  • Hunden kan tisse innendørs.
  • Hunden tisser veldig lite når den tisser.
  • Kan prøve å tisse uten at det kommer noe.
  • Buk/magesmerter.
  • Urinen lukter vondt (verre enn vanlig).
  • Grumsete urin.
  • Blodig urin.

Noen hunder får også feber, redusert matlyst og nedsatt allmenntilstand.

Diagnosering av urinveisinfeksjon hos hund

Dersom du mistenker at hunden din kan ha urinveisinfeksjon er det viktig å kontakte veterinær. Der må de ta en urinprøve for å kunne stille diagnosen. Dette gjør man ved å se etter infeksjonsfremkallende bakterier i urinen.

Man bør undersøke urinen raskt etter at man har tatt prøven, så ofte tar man urinprøven på morgentisset før man reiser til dyrlegen. Det er også mulig å ta urinprøve direkte fra blæren hos veterinæren hvis man ikke får tatt det av hunden selv.

Les også: Slik tar du urinprøver av hund.

Det er nokså enkelt å stille diagnosen med en urinprøve, så det er sjeldent nødvendig med flere prøver.

Derfor får hunder urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon kommer fra tarmbakterier som finner veien til urinblæren til hunden, og som oftest kommer den som følge av at bakteriene på en eller annen måte finner veien fra analåpningen til urinrøret.

Tisper er mer utsatt enn hannhunder, og grunnen er enkelt nok at tispene har mye kortere urinrør enn hannene. Da er det enklere for bakteriene å komme helt opp til urinblæren før de dør. Dessuten har tispene kortere avstand mellom analåpningen og skjeden som gjør det enklere for bakterier å spre seg.

Akkurat som hos mennesker kan hunder få urinveisinfeksjon hvis de sitter på et kaldt eller vått underlag.

Behandling av urinveisinfeksjon hos hund

Urinveisinfeksjon hos hund behandles ved å gi hunden en kur med antibiotika. Som oftest blir den frisk innen noen få dager, selv om det i noen tilfeller kan ta opptil 2 – 3 uker før hunden er helt frisk igjen.

Selv om hunden blir helt frisk er det viktig å fortsette behandlingen i samråd med veterinæren. Dette er fordi det kan være noen få bakterier som overlever der selv om hunden føler seg frisk, og disse kan blusse opp til en ny (og kanskje antibiotikaresistent) infeksjon hvis man stopper behandlingen for tidlig.

Det er viktig at man faktisk behandling urinveisinfeksjon, da den over tid veldig ofte vil føre til at hunden utviklet urinstein. Disse kan i verste fall blokkere urinen til hunden, noe som potensielt kan føre til et dødelig utfall om det ikke behandles i tide.

Forebygging av urinveisinfeksjon hos hund

Den beste måten å forebygge mot urinveisinfeksjon på er ved å sørge for at hunden luftes jevnlig. Det er spesielt viktig med luftetur tidlig på morgen og sent på kveld rett før den legger seg. Da minimerer man hvor lenge bakterier eventuelt får være i urinrøret før de vaskes ut med urinen, og minsker risikoen for urinveisinfeksjon.

Ellers er det forebyggende å alltid ha nok rent vann tilgjengelig for hunden, samt sørge for at den får sitte på et tørt underlag når det er kjølig eller fuktig i rommet.

Noen hunder er disponert for jevnlige urinveisinfeksjoner

Det er noen hunder som får urinveisinfeksjon oftere enn normalt, og det kan være et par ulike grunner til dette. Urinveisinfeksjon kan nemlig være en følgesykdom fra mer alvorlige sykdommer som diabetes, urinstein, polypper på blæren, eller Cushings syndrom.

Ellers har hunder som har høy pH eller mye sukker i urinen også betydelig økt risiko for urinveisinfeksjon.

Dersom du har en hund som jevnlig får urinveisinfeksjon bør du vurdere å få hjelp av veterinær til å undersøke om det kan være underliggende årsaker til infeksjonene.

Legg igjen en kommentar