Det er noen ulike typer sykdommer og infeksjoner som krever at man tar en urinprøve av hunden. For eksempel må man ta urinprøver for å sjekke om hunden har urinveisinfeksjon, urinstein, eller om det er spor av sukker, ketoner eller proteiner i urinen som kan tyde på diabetes eller nyreproblemer.
Å ta urinprøve fra en hund er heldigvis ikke så vanskelig som mange tror det er. Når man skal ta urinprøver fra hunden kan man kjøpe et urinprøvekit som inneholder alt du trenger hos veterinæren. Det viktigste er at det er 100 % rent og sterilt, slik at ikke andre bakterier eller stoffer påvirker prøven.
For å ta urinprøve fra hunder må man ta med hunden ut i et kort kobbel. Når den gjør seg klar til å tisse lar du den tisse noen få dråper før fører du den sterile skålen rett inn i urinstrålen og samler så mye tiss som mulig. Gi hunden en godbit, og bruk en pipetten til å overføre urinen over i en egnet beholder med lokk.
Det kan åpenbart være lurt å bruke hansker når man samler urinprøva, for det blir ofte litt gris. Noen hunder synes det er veldig uvanlig og ubehagelig at man plutselig blander seg inn i tissingen deres, men som oftest går det helt fint.
Hvis du sliter med å få tatt urinprøve av hunden din kan det være en fordel å være to personer. Her kan én samle urinen mens den andre har ansvar for å distrahere og trygge hunden. Hunder føler seg jo veldig sårbare når de tisser, så derfor vil noen skvette og stoppe tissingen når man plutselig blander seg inn i prosessen.
Urin er ferskvare!
Etter at man har tatt urinprøve fra hunden bør man få denne til veterinær så raskt som mulig. Aller helst bør prøvene analyseres i løpet av 30 minutter, men noen prøver går OK i opptil 24 timer. Det er uansett lurt å være så raskt ute som mulig.
Som regel anbefaler veterinæren å ta prøven fra morgenurinen samme dag som du skal levere den til analyse. Morgenurin regnes som den beste urinen for alle slags analyser, men samtidig er det heller ingen krise om du ikke får tatt prøven fra denne.
Hvis du må oppbevare urinprøven over tid må den stå i kjøleskap, og ikke i romtemperatur. Så ha den i kjøleskapet fra du tar prøven og frem til du reiser ned til veterinæren for å levere den.
Man kan ta urinprøve hos veterinæren
Dersom du ikke får til å ta en egen urinprøve av hunden din kan man gjøre det nokså enkelt hos veterinær på både hannhunder og tisper.
På hannhunder kan veterinæren legge et kateter for å ta en urinprøve rett fra blæren. Dette er nokså fort gjort, og helt ufarlig for hunden.
For tisper kan veterinæren stikke en tynn nål gjennom bukveggen og inn i urinblæren for å ta prøven. Dette høres kanskje heftig ut, men det går raskt.
Noen veterinærer vil også velge å la hunden være igjen på klinikken mens de venter på at den skal tisse, for å ta en vanlig urinprøve som beskrevet ovenfor. Da får de ikke morgenurinen, men i mange tilfeller gjør det ikke noe.
Så hvis du ikke får til å ta urinprøve på morgenen før den skal analyseres hos veterinæren er det sjeldent et problem, men på den andre siden er det jo også slik at dette koster litt ekstra hos veterinæren da. Så du kan spare noen hundrelapper på å få tatt urinprøven selv.
På apoteket får man kjøpt urinposer som brukes til babyer. De har to forskjellige, til gutt og jente. Den er selvklebende og fungerer helt ypperlig til hund også.
Godt tips! Takk for at du deler.
Supert. Har også tenkt på det med urinposer til hanhund. Og så er det noen som skriver her at p stikke en nål gjennom bukveggen inn til bløre ikke er smertefullt. Det er det verste våset jeg har hørt. Min hund skrek av smerte. Dette skal vi aldri noen gang gjøre igjen. Det var en uhyggelug opplevelse. Ikke tro på veterinæren nå det blir sagt at det er smertefritt. Tenk deg selv da……