Hvordan ta urinprøver fra hund

Det er noen ulike typer sykdommer og infeksjoner som krever at man tar en urinprøve av hunden. For eksempel må man ta urinprøver for å sjekke om hunden har urinveisinfeksjon, urinstein, eller om det er spor av sukker, ketoner eller proteiner i urinen som kan tyde på diabetes eller nyreproblemer.

Å ta urinprøve fra en hund er heldigvis ikke så vanskelig som mange tror det er. Når man skal ta urinprøver fra hunden kan man kjøpe et urinprøvekit som inneholder alt du trenger hos veterinæren. Det viktigste er at det er 100 % rent og sterilt, slik at ikke andre bakterier eller stoffer påvirker prøven.

For å ta urinprøve fra hunder må man ta med hunden ut i et kort kobbel. Når den gjør seg klar til å tisse lar du den tisse noen få dråper før fører du den sterile skålen rett inn i urinstrålen og samler så mye tiss som mulig. Gi hunden en godbit, og bruk en pipetten til å overføre urinen over i en egnet beholder med lokk.

Det kan åpenbart være lurt å bruke hansker når man samler urinprøva, for det blir ofte litt gris. Noen hunder synes det er veldig uvanlig og ubehagelig at man plutselig blander seg inn i tissingen deres, men som oftest går det helt fint.

Hvis du sliter med å få tatt urinprøve av hunden din kan det være en fordel å være to personer. Her kan én samle urinen mens den andre har ansvar for å distrahere og trygge hunden. Hunder føler seg jo veldig sårbare når de tisser, så derfor vil noen skvette og stoppe tissingen når man plutselig blander seg inn i prosessen.

Hund som tisser
Hund som tisser. Foto publisert med tillatelse.

Urin er ferskvare!

Etter at man har tatt urinprøve fra hunden bør man få denne til veterinær så raskt som mulig. Aller helst bør prøvene analyseres i løpet av 30 minutter, men noen prøver går OK i opptil 24 timer. Det er uansett lurt å være så raskt ute som mulig.

Hvis du må oppbevare urinprøven litt må den stå i kjøleskap, og ikke i romtemperatur.

PS. det er aller best om du får tatt urinprøven fra morgenurinen.

Man kan ta urinprøve hos veterinæren

Dersom du ikke får til å ta en egen urinprøve av hunden din kan man gjøre det nokså enkelt hos veterinær.

På hannhunder kan veterinæren legge et kateter for å ta en urinprøve rett fra blæren. For tisper kan veterinæren stikke en tynn nål gjennom bukveggen og inn i urinblæren for å ta prøven. Dette høres kanskje heftig ut, men det går raskt og er smertefritt for hunden.

Legg igjen en kommentar