Raseprofil: Jaktcocker (jakt cocker spaniel)

Jaktcocker, også kjent som jakt cocker spaniel eller working cocker, er en arbeidsvariant av hunderasen cocker spaniel. Denne varianten er rett og slett en egen linje hvor oppdrettere har fokusert på å avle frem hunder som er gode jakthunder, som har god arbeidskapasitet, og god samarbeidsvilje.

Til sammenligning avles mange vanlige cocker spanieler på egenskaper som gir dem god premiering på utstilling, eller som er gode familiehunder. Hos jaktcocker er det derimot arbeidet som teller, og som brukes som grunnlag når oppdrettere skal avgjøre hvilke hunder de vil avle videre på.

Som du sikkert skjønner allerede er dette en variant av cocker spaniel som krever mye innsats fra eierne, og på ingen måte en rolig sofahund. Det kan være en ypperlig rase for de som bruker hunden sin mye, men den trenger store mengder mental aktivisering og fysisk mosjon for å trives.

Jaktcocker
Jaktcocker. Foto publisert med tillatelse.

Jaktcocker kort oppsummert

  • Jaktvariant av cocker spaniel.
  • Brukes til støtende og apporterende jakt på småvilt.
  • Trenger mye aktivisering, både mentalt og fysisk.
  • Om den er godt brukt er det en god familiehund.
  • God til både jakt og annet arbeid som agility eller lydighet.

Atferd og lynne hos jaktcocker

En jaktcocker er en hund som er både brukshund og familiehund, men aldri kun én av tingene. Det vil si at den er vanvittig ivrig, leken og arbeidssom når den er ute, men så lenge den brukes nok er den snill, rolig og stille innendørs.

Akkurat som vanlig cocker spaniel regnes det som en hund som er flink med barn, og den elsker å leke med både store og små. De er glade i kos og klapping, selv om den alltid vil velge lek over kos.

Jaktcocker kan være litt klengete av seg, og er veldig tett knyttet til eierne sine. De trives best i samme rom som en eier, og det er noen som har opplevd at det kan være utfordrende å drive hjemme alene-trening. Men med nok innsats går det jo fint.

Jaktcocker
Jaktcocker. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av jaktcocker

Jaktcocker er en rase som trenger mye mosjon. Denne må gå en god luftetur hver eneste dag, og bør helst få aktive turer hvor den får anledning til å bruke hode og snute for å jobbe mens den går tur. Du bør beregne halvannen til to timer med lufting daglig.

I tillegg må den ha store mengder mental aktivisering. Det er mange måter å gjøre dette på, men det er viktig å være klar over at denne rasen trenger det hver eneste dag.

Får jaktcocker for lite aktivisering kan den kjede seg, og finne egne måter å bruke hodet på. Dette vil du nok helst unngå, for det kan raskt ende i gnaging, bjeffing eller annen uønsket atferd.

Hvis du er usikker på om du kommer til å klare å tilby den nok mental aktivisering anbefales det i de fleste tilfeller heller å velge en vanlig cocker spaniel eller en annen rase. Jaktcocker som ikke får nok mental mosjon vil sjelden ha det bra.

Trening av jaktcocker

Jaktcocker er en veldig lettlært hunderase som tar til seg ny informasjon raskt. Den er veldig arbeidsvillig, og kan trenes opp til å gjøre det aller meste. Vanlig hverdagslydighet går veldig enkelt, og med nok innsats kan den trenes til ganske kompliserte kommandoer.

Som oftest vil den utføre alt av kommandoer med den største glede og entusiasme! De elsker nemlig å jobbe.

Det skal nevnes at rasen kan være litt sta, og det er ikke anbefalt å tvinge den til å gjøre noe den ikke vil. Bruk heller positiv forsterker og motivasjon for å få hunden til å jobbe, så får du en lydig hund.

Bruksområder for jaktcocker

Det første man tenker på når man hører jaktcocker er jo at den er en jakthund, men den er også så mye mer. Navnet arbeidcocker hadde nok vært bedre, for den fungerer til det meste av arbeid.

Rasen kan fint læres opp til å delta på det som er av hundesport, inkludert agility, lydighet, rallylydighet, freestyle og det meste annet.

Jaktcocker brukes blant annet av både politi og tollvesen, da de har utrolig god luktesans, og er ypperlige hunder for å lukte etter ulike stoffer.

Ellers er de selvsagt gode jakthunder da. Rasen er både støtende og apporterende. Det vil si at den skremmer opp viltet (støter), lar jegeren skyte det, og så henter den det (apporterer). Dette er brukt til jakt på fugl, hare, rødrev og rådyr, selv om den ikke vil apportere de siste to dyrene da de er for store.

Jaktcocker
Jaktcocker. Foto: Sten Ch / CC BY-SA 3.0.

Helsen til jaktcocker

Man regnes jaktcocker for å være en nokså sunn og frisk rase, men den kan også være utsatt for alle de arvelige sykdommene som man kan se hos vanlig cocker spaniel. Dette inkluderer ting som:

Og som med alle hunder med store, hengende ører må man sørge for å rense ørene ofte nok til at det ikke blir fuktproblemer der.

PS. selv om det er en del problemer på listen over potensielt arvelige sykdommer er det sjeldent at hundene faktisk går disse, selv om det er grunnlag for at det kan oppstå. De aller fleste jaktcockere er sunne og friske.

Fysikken til jaktcocker

Jaktcocker skiller seg fysisk fra vanlig cocker spaniel ved at den vanligvis har mindre pels, og et litt bredere og flatere hode. Det kan derimot være litt større forskjell på utseende hos jaktcocker, da oppdrettere sjeldent bruker utseende som en viktig faktor når de skal avle hunder.

Vekten kan være alt mellom 10 og 19 kg, og mankehøyden ligger gjerne på rett under 40 cm. Den silkebløte pelsen finnes i mange ulike fargevarianter.

Jaktcocker
Jaktcocker. Foto: Xyzspaniel / CC BY-SA 3.0.

Pelsstell hos jaktcocker

Jaktcocker trenger litt pelsstell, og du bør gå over den med en god børste etter behov.

Spørsmål og svar om jaktcocker

Er jaktcocker en god familiehund?

Jaktcocker er en god familiehund i familier hvor den får brukt seg nok, men passer nok ikke inn i en vanlig A4-familie med begrenset tid til hunden.

Går jaktcocker godt overens med barn?

Jaktcockere er stort sett veldig flinke med barn, og elsker å leke med dem. Men som alltid bør de tilvennes barn fra ung alder av.

Hvor mye pelsstell er det med en jaktcocker?

Det er ikke all verdens med pelsstell med en jaktcocker, men den må børstes omtrent et par ganger i uken.

Hvor vanskelig er det å trene en jaktcocker?

Nei, det er veldig enkelt å trene en jaktcocker. De er ekstremt lærevillige og har høy «eagerness to please».

Egner jaktcocker seg for førstegangs hundeeiere?

Jaktcocker kan fungere for en førstegangseier, men det krever at man setter seg veldig godt inn i hvilke behov hunden har og hvordan man kan dekke disse.

Hvor mye røyter jaktcocker?

Jaktcocker røyter en god del. Omtrent som man forventer av en hund på denne størrelsen.

Er jaktcocker allergivennlig?

Nei, jaktcocker er ikke en «allergivennlig hunderase».

Er jaktcocker en vanlig rase?

Jaktcocker er ganske sjelden, men regnes som en populær rase innenfor visse miljøer. Den er blant annet veldig populær i tollvesenet og i visse jaktmiljøer.

Hvem passer jaktcocker for?

Jaktcocker passer for deg som har lyst på en ivrig hund med en utrolig god luktesans. Den passer for mennesker som har anledning til å jobbe med hunden hver eneste dag.

Fungerer jaktcocker til hundesport?

Ja, jaktcocker er ypperlig egnet til de fleste typer hundesport.

Fungerer jaktcocker til jakt?

Jaktcocker er en god jakthund til støtende og apporterende småviltjakt.

Egner jaktcocker seg til utstilling?

Jaktcocker egner seg sjeldent godt til utstilling. Den stilles sammen med vanlig cocker spaniel (da de er samme rase), men ofte avviker den godt fra rasestandarden, så de gjør det sjeldent godt på utstilling.

Hvilken raseklubb tilhører jaktcocker?

Jaktcocker tilhører Norsk Spaniel Klub.

Går jaktcocker overens med andre hunder?

Jaktcocker går OK overens med andre hunder, og det kan være lurt å tilvenne den andre hunder fra den er valp av.

Er jaktcocker en klengete hunderase?

Jaktcocker kan være litt klengete av seg, og liker å være i nærheten av eierne sine.

Liker jaktcocker å leke?

Jaktcocker er en veldig leken hunderase, og sier aldri nei til lek.

Hvor mye koster en jaktcocker?

Prisen på en jaktcocker er typisk rundt 22 000 kroner.

Hvor stor blir en jaktcocker?

Det er sjeldent at jaktcocker blir mer enn 40 cm høye målt i mankehøyde. Men størrelsen kan variere en del.

Hvor mye veier en voksen jaktcocker?

Alt mellom 10 og 19 kg er normalt for jaktcockere.

Bjeffer jaktcocker mye?

I utgangspunktet er ikke jaktcocker en bjeffete rase, men de vil raskt bjeffe om de kjeder seg. Så understimulerte hunder har raskt for å bjeffe, noe en jaktcocker for øvrig har nokså lett for å bli.

Hvilket land kommer jaktcocker fra?

Jaktcocker (som en linje av cocker spaniel) regnes for å komme fra Storbritannia.

Hvor lange turer trenger en jaktcocker?

Jaktcocker bør få solide turer på minst halvannen time daglig.

Legg igjen en kommentar