Hvordan rense ører hos hund

Det er lurt å rense ørene til hunden fra tid til annen. Noen raser er spesielt utsatte for å få oppsamling av ørevoks i ørekanalen. Dette vil føre til at de hører dårligere, og kan i verste fall være grobunn for dårlig luftgjennomstrømning som fører til ulike øreinfeksjoner.

Ved å rense ørene til hunden kan man bli kvitt ekstra ørevoks i ørekanalen, og dermed være med på å redusere risikoen for at det blir infeksjon i øret. Noen hunderaser er betydelig mer utsatt for dette enn andre, og det er viktigere å rense ørene til hunder med store hengeører sammenlignet med hunder som har stående ører.

For å rense ørene til hunden må man bruke en ørerens (som denne). Dette er en væske man drypper inn i øret til hunden. Når væsken er inne skal man massere basen av øret til hunden i 30 – 60 sekunder før man bruker bomull for å vaske vekk all den oppløste ørevoksen. Gjør deretter det samme på det andre øret, så har du renset ørene til hunden!

Det er altså veldig enkelt å rense ører hos hunder, og tar bare et par minutters tid. En del hunder synes det kan være ekkelt de første gangene, men lærer seg fort å godta det når man har gjort det et par ganger.

Merk også at de fleste hunder har en tendens til å riste på hodet når man slutter å massere dem. Dette kan føre til at dette ørerensmiddelet flyr rundt omkring, og kan i verste fall sette flekker på sofaen, klærne eller andre ting. Det er mange som løser dette ved å rense ørene utendørs, i dusjen eller andre steder hvor middelet ikke kan treffe tekstiler om hunden rister hodet.

Cocker spaniel
Cocker spaniel har store hengeører som gjør dem ekstra utsatt for mye ørevoks. Foto publisert med tillatelse.

Hvor ofte bør man rense ørene til hunden sin?

Det er stor variasjon i hvor ofte man må rense ørene til hunden. Noen hunder og hunderaser trenger nesten aldri å få renset ørene sine, mens andre trenger ukentlige eller månedlige ørerensinger.

Hunderaser med store hengeører er spesielt utsatt for ørevoks som hoper seg opp i ørekanalen, så her må man følge ekstra godt med. Spesielt utsatte raser er cavalier king charles spaniel og cocker spaniel.

Selv om noen raser er mer utsatt enn andre er det også veldig individuelt. Noen cocker spaniels må renses hvert halvår, mens noen hunder med tilsynelatende normale ører må renses månedlig. Her gjelder det bare å finne ut av når det blir en stor nok oppsamling hos hunden din, og rense når det trengs.

Noen sykdommer kan også føre til økt produksjon av ørevoks, så hvis hunden har unormalt mye ørevoks bør man ta en tur til veterinæren for å undersøke det. For eksempel vil ting som øremidd eller andre parasitter kunne føre til storproduksjon av ørevoks.

Cavalier king charles spaniel
Cavalier king charles spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar