Øremidd hos hund

Øremidd er små parasitter som kan bo i øret til hunder og forårsake sterk kløe. Over tid kan øremidden føre til at hunden får ørebetennelse, og hele opplevelsen er svært ubehagelig for hunden. Det er nokså uvanlig med øremidd hos hunder, og de fleste hunder som får øremidd har blitt smittet av en katt som har øremidd selv.

De fleste hunder som får øremidd er altså hunder som bor med katter, og det regnes som veldig sjeldent at hunder får øremidd om de ikke deler hus med en katt som også har øremidd. Midden som skaper problemene kan nemlig smitte mellom hunder, katter og ildere.

Du merker at hunden har fått øremidd hvis den klør noe helt enormt i øret sitt. Noen hunder kan klø så mye at de får sår eller kutt i øret, og man merker at det er svært ubehagelig for hunden.

Øremidd går ikke over av seg selv, så hvis du mistenker at hunden har øremidd må du ta den med til dyrlegen. Siden det smitter enkelt mellom hunder, katter og ildere må alle i samme hus behandles samtidig hvis det påvises øremidd hos minst ett dyr.

Selve infeksjonen kommer av et lite edderkoppdyr som heter Otodectes cynotis. Dette bor inne i øregangen til hunden og lever av å spise død hud og ørevoks.

Les også: Alt om hunder som klør.

Hund som klør seg på øret
Hund som klør seg på øret. Foto publisert med tillatelse.

Symptomer på øremidd hos hund

Man oppdager som regel øremidd på hunden ved å se at den klør seg unormalt mye på ørene. Det kan tidvis føles som om hunden ikke gjør annet enn å klø seg, men uten at det bedres når den klør. Hundene vil normalt også riste mye på hodet.

Selve øregangen kan se helt normal ut, men noen ganger kan det være mye mer ørevoks enn vanlig. Denne kan ofte være tørr og veldig mørk, og nesten ligne på kaffegrut. Denne har også typisk en dårlig lukt, og man merker at det er noe feil om man lukter på øret til hunden.

Siden de fleste hunder smittes av direktekontakt med katt er det også vanlig å se at katten har like symptomer.

Hos dyrlegen undersøkes hundens øre og øregang, og det er nokså enkelt å undersøke om kløa kommer av øremidd eller noe annet. Dyrlegen tar i de fleste tilfeller en type spesialisert bomullspinne som samler inn ørevoks. Denne legges under et mikroskop, så fysisk ser dyrlegen om det er små, levende midd i ørevoksen.

Noen dyrleger tar også direkte undersøkelser med et otoskop hvor de ser inn i øret til hunden og ser midden der.

Øremidd (Otodectes cynotis)
Øremidd (Otodectes cynotis) under mikroskop. Foto: Alan R Walker / CC BY-SA 3.0.

Behandling av øremidd hos hund

Det er relativt enkelt å behandle øremidd hos hund. Det første man gjør er å ta en skikkelig ørerens av hunden slik at så mye ørevoks og øremidd som bare mulig vaskes vekk. Dette kan man jo gjøre selv, men det er normalt at dyrlegen gjør det som en del av behandlingen. Noen ganger er ørene så fulle av ørevoks, midd og egg at hunden må puttes i narkose for å få renset ørene skikkelig.

Les også: Slik renser du ørene til en hund.

Hos dyrlegen får man også resept på et spot-on-preparat som skal dryppes i nakken til hunden. Deretter dør midden av seg selv etter noen dager, og hunden er i utgangspunktet helt frisk. Det er normalt å komme inn til en ettersjekk etter 3 – 4 uker for å ta en kontroll på at all øremidden faktisk er vekk.

Dersom hunden har fått følgeproblemer av øremidden (som ørebetennelse) kan det være at den også trenger annen type behandling.

Du kan ikke behandle hunden for øremidd selv! Det er omtrent umulig å bli kvitt øremidd uten å bruke et reseptbelagt spot-on-preparat, så man må nesten bare regne med å ta turen til dyrlegen først som sist.

Hund som klør seg på øret
Hund som klør seg på øret. Foto publisert med tillatelse.

Mennesker kan smittes av hundens øremidd

Det er teknisk sett mulig at vi mennesker også kan bli smittet av øremidden til hunder, men det er i praksis ekstremt sjeldent. Heldigvis kan ikke midden overleve lenge på oss mennesker, så man får kun noen utslett som går over etter kort tid hvis man får midden. Man kan behandle hunder med øremidd som vanlig, og trenger ikke å være redd for å bli smittet selv.

Legg igjen en kommentar