Øremidd hos katt

Øremidd er den vanligste grunnen til at katter får problemer med ørene sine, og over tid vil øremidden føre til at katten får ørebetennelse. Midden smitter enkelt mellom dyr, og katter kan få øremidd fra hunder, ildre eller andre katter den møter.

Det er først og fremst unge katter som får øremidd, men også eldre katter kan rammes (selv om det er sjeldnere). Øremidden vil først og fremst være sykt kløende for katten, og du vil merke at katten klør seg i ørene sine omtrent hele tiden.

Øremidd er ikke direkte farlig, men om du ikke behandler det kan det føre til ørebetennelse og andre øreproblemer. Det er dessuten også stor risiko for kutt på ørene som følge av at katten klør seg der.

Selve sykdommen kommer av små dyr som altså heter øremidd, og har det vitenskapelige navnet Otodectes cynotis. Dette er en type edderkoppdyr som bør i øregangen til katten (og andre dyr), og de lever av å spise død hud og ørevoks.

Øremidd regnes som nokså vanlig hos utekatter, så det er noe man kan regne med å måtte behandle et par ganger i løpet av kattens liv.

Katt som klør
En huskatt som klør på øret sitt. Foto publisert med tillatelse.

Symptomer på øremidd hos katt

Symptomer på øremidd hos katt er at katten klør noe helt enormt i øret. Den vil klø og klø hele tiden, ofte så mye at den får sår og kutt i øret. Det er vanlig at det er mye brunsvart og tørr ørevoks i øret også. Noen mener at denne ørevoksen nesten ligner på kattegrut.

Hos veterinær påvises øremidd ved å undersøke ørevoks i mikroskopet. Da ser man tydelig de små dyrene. Noen ganger kan man også påvise øremidd ved å bruke et otoskop rett i øret til katten.

Som nevnt ovenfor er det vanligst at ungkatter får øremidd, men i noen sjeldne tilfeller kan også eldre katter få problemet.

Huskatt som undersøkes av veterinær med et otoskop
En huskatt som undersøkes med otoskop av en veterinær. Foto publisert med tillatelse.

Behandling av øremidd hos katt

Behandling av midd er heldigvis veldig enkelt, og i de fleste tilfeller får katten en god ørerens hos dyrlegen før den behandles med et såkalt spot-on-preparat. Dette er bare noen dråper som skal dryppes i nakken til katten, så trekker dette inn i blodet og dreper midden.

Forskning har vist at denne typen behandling mot øremidd hos katter er svært effektiv og uten bivirkninger. En vitenskapelig artikkel om temaet kan leses her.

Les også: Slik renser du øret til katten selv.

Det er også noen katter som har så fulle øreganger at de må bedøves og legges i narkose før man får renset ørene deres. Dette er jo litt mer krevende enn når man bare kan rense ørene mens katten er våken, men noen ganger må det til.

Hvis katten har fått ørebetennelse eller andre skader på øret kan det være at dette også må behandles, men så lenge man er tidlig ute med å ta katten til dyrlegen er det sjeldent å få følgeproblemer.

En del veterinærer anbefaler at katten får oppfølgning etter 30 dager for å bekrefte at den er kvitt all øremidden.

Om man har en katt med midd er det viktig at alle dyr i huset behandles, for dette smitter lett. Både hunder, ildre og andre katter bør gjennomgå behandling sammen.

Kan man behandle øremidd hos katt selv?

Det er ikke mulig å behandle øremidd hos katt selv, da man trenger reseptbelagte spot-on-preparater som kun kan skrives ut av en dyrlege. Om du mistenker at katten har øremidd må du ta den med til dyrlegen!

Katt som klør
En huskatt som klør på øret sitt. Foto publisert med tillatelse.

Mennesker kan bli smittet av katteøremidd

Det er teknisk sett mulig at mennesker blir smittet av øremidd fra katter eller andre husdyr, men det er heldigvis veldig sjeldent. Om det først skjer vil mennesker få en kløende eksem på huden, men denne går over av seg selv etter kort tid. Øremidd for husdyr kan heldigvis ikke overleve lenge på mennesker, så de dør av seg selv nokså raskt.

Men det regnes som svært sjeldent at mennesker får øremidd fra katt, så det er ikke noe å være bekymret over. Katter med øremidd kan håndteres som normalt.

Som nevnt kan øremidd smitte fra både hunder og ildere, men det er mest vanlig at kattene selv plukker det opp. Katter som bor sammen med hunder kan også gi hunder øremidd, så det er viktig å huske at også hundene må behandles.

Legg igjen en kommentar