Hvordan rense ører hos katter

Selv friske katter trenge en ørerens fra tid til annen, selv om det ikke nødvendigvis er noe man trenger å gjøre veldig ofte. Når man ser at det ytre øret til katten begynner å bli fullt av ørevoks er det et tegn på at det er på tide å rense øret, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man renser ører hos katter.

Jevnt over regner man med at friske katter trenger ørerens 1 eller 2 ganger i året. Her er det bare å ta det etter behov; dersom øret ser skittent ut er det på tide med en rens. Om det derimot ser fint ut kan du drøye det en måned for å ta en ny sjekk.

Europé
Kattens ører må renses fra tid til annen, selv om den har store og åpne ører som denne europé-katten har. Foto publisert med tillatelse.

Slik renser du øret til katten

Før du kan rense øret til katten trenger du litt utstyr. Først og fremst trenger du enten en bomullsdott eller en bomullspad. Begge disse kan kjøpes i dagligvarebutikker under velværeavdelingen, da de brukes for å fjerne sminke. Pass på at du kjøper uparfymert bomull.

I tillegg trenger du en ørerens som løser opp ørevoks. Her kan man enten kjøpe en ørerens til smådyr (som denne fra PetXL), eller bruke olivenolje. Ørerensen er best, men olivenoljen fungerer også helt greit.

Rens øret ved å ta litt ørerens eller olivenolje på bomullspadden, og vask forsiktig i det ytret øret til katten. Snurr forsiktig rundt på bomullspadden for å få ørevoksen til å feste seg. Aldri vask dypere enn du kan se inn i øret.

Dette er egentlig alt du trenger å gjøre. Ved å snurre bomullspadden rundt fester det meste av ørevoks seg fint til padden, og øret er rent og pent. Det er veldig viktig at du ikke stikker bomulla lenger inn i øret enn kun den delen du ser.

Man skal aldri bruke q-tips eller lignende på katter. Ørene deres er ganske annerledes bygd opp enn våre menneskers, og det kan gjøre skade om du begynner å stikke bomull inn mot det indre øret. Du skal aldri vaske lenger inn enn det du kan se.

Det må også advares om at katter gjerne rister på hodet eller gnir hodet mot deg når du renser ørene. Om du da bruker q-tips kan du raskt risikere at katten skader ørene selv om du som eier prøver å være veldig forsiktig.

Scottish fold
Raser som scottish fold som har bøyde ører må ha ørerens oftere enn katteraser med normale ører. . Foto publisert med tillatelse.

Tegn på ørebetennelse hos katt

Dersom katten har veldig mye ørevoks eller plager med ørene kan det være tegn på at den har ørebetennelse. Noen ting du skal se etter hvis du mistenker at katten har ørebetennelse er:

  • Ørevokset er mørkere enn vanlig.
  • Katten klør seg i øret både under og utenfor ørerensen.
  • Øret er rødt.
  • Øret er rennende.
  • Ørevoksen lukter vondt.

Dersom du mistenker at katten kan ha ørebetennelse eller andre problemer med øret bør du kontakte veterinær med det samme for å undersøke det. Ørebetennelse hos katt kan komme av både sopp, bakterier eller midd, og må behandles.

Denne artikkelen inneholder reklame for PetXL.

Legg igjen en kommentar