Raseprofil: Scottish fold

Scottish fold er en rasekatt som er mest kjent for de foldede ørene sine. Disse er nemlig krummet slik at de på en måte er brettet ned mot øret. Dette gir et utseende som mange mener ligner på en ugle.

Selv om denne karakteristiske katterasen er svært populær er det viktig å være klar over at dette er en rase som har mange helseplager. Det samme genet som folder ørene til katten kan nemlig også brette brusken i andre dele av kroppen, og nesten hele kroppen til katten kan påvirkes negativt fra dette.

Selv om scottish fold regnes som en rasekatt har rasen blitt bannlyst til den internasjonale katteklubben FIFe og den norske katteklubben Norske Rasekattklubbers Riksforbund på bakgrunn av at de ikke ønsker at det skal avles på syke katter. Disse vil derfor ikke ha stamtavler i samme register som alle de godkjente katterasene.

Hvis du vurderer å få deg en scottish fold er det viktig å lese deg godt opp på de potensielle helseproblemene rasen har! Det er en stor risiko for at katten må leve hele livet med kroniske smerter, og du som vurderer rasen må selv avgjøre om dette er en risiko du vil ta.

Mattilsynet mener at det er ulovlig å drive avl på scottish fold, og argumenterer for at det bryter med dyrevelferdsloven § 3 og § 25.

Scottish fold
Scottish fold. Foto publisert med tillatelse.

Scottish fold kort oppsummert

 • En rolig og avslappet katterase.
 • Har alvorlige helseproblemer!
 • Går godt overens med både katter, barn og hunder.
 • Ikke godkjent av noen av de store katteklubbene.
Scottish fold
Scottish fold. Foto publisert med tillatelse.

Scottish fold sin atferd og personlighet

Scottish fold er en katterase som gjerne elsker å dilte etter eierne sine, og er mye mer hengiven enn mange andre katter. Det er få ting de liker bedre enn å være sammen med eierne sine, og favorittaktiviteten er å få kos og ligge på fanget.

En del scottish fold-katter er svært rolige av seg, og beveger seg utrolig lite. Man regner med at dette i mange tilfeller kommer av at katten har smerter ved bevegelse, selv om dette ikke gjelder alle kattene.

De kattene som er friskere og beveger seg mer kan være litt mer aktive, og kan like å være utendørs. Det er først og fremst en innekatt, men de kan fint trives med en kattegård hvor de får klatre og være ute når det er fint vær.

Scottish fold regnes som en sosial rase, og kommer godt overens med andre katter både av samme og andre raser. De fleste går også godt overens med hunder og andre kjæledyr.

Rasen er også flink med barn, og knytter seg til alle den bor sammen med. Som regel er de veldig stille og rolige av seg, og gjør lite ut av seg i hverdagen.

Scottish fold
Scottish fold. Foto publisert med tillatelse.

Utseende til scottish fold

Scottish fold er en middels stor katt med en solid og kompakt kropp. Den har et rundt hode med en kort nakke, og store øyne. Pelsen er kort og tykk, og kommer i alle godkjente farger og mønstre.

Vekten ligger fjerne et sted mellom 3 og 6 kg, og hannene blir jevnt over 1 – 1,5 kg tyngre enn hunnkattene.

Det er åpenbart ørene som er mest karakteristisk med scottish fold, og denne kommer i tre utgaver; normale ører, foldede, og dobbeltfoldede. Dette avhenger av om den har 0, 1 eller 2 utgaver av genet som koder for folding av ørene.

Scottish fold
Scottish fold. Foto publisert med tillatelse.

Stell av scottish fold

Scottish fold har tykk pels, og bør derfor børstes minst én gang i uken. Gå over hele kroppen med en børste for å fjerne alt av løs pels slik at den ikke får floker eller tovet pels.

Ellers trenger den litt ørestell for å sørge for at den ikke får ulike øreinfeksjoner som følge av fuktig miljø i de foldede ørene. Her trenger man bare å følge med på ørene, og rense de etter behov. Bruk en ørerens beregnet på katter om det er for mye ørevoks i øret.

Les også: Slik renser du ørene til katten.

I tillegg trenger scottish fold at man som eier følger med på helsen dens, og tar den til årlige helsesjekker hvor veterinæren kan vurdere hvordan det står til med den. Katter kan være veldig flinke til å skjule sykdom, men veterinærer er flinke til å oppdage det likevel. Den trenger også en årlig vaksine mot katteinfluensa og en vaksine mot kattepest hvert tredje år.

Scottish fold
Scottish fold. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos scottish fold

Scottish fold er en av de katterasene som har størst risiko for å ha alvorlige helseplager gjennom livet. Veldig mange scottish fold-katter lever hele livet sitt med kroniske smerter hver gang de beveger seg.

Det samme genet som koder for de foldede ørene gir også en rekke helseplager, og den største plagen er ocsteochondrose dissecans (OCD). Dette påvirker ikke bare brusken i ørene, men også i resten av kroppen. Scottish fold-katter med to utgaver av genet (og har dobbel fold på ørene) har størst sjanse for å få en alvorlig utgave av OCD.

Alle scottish fold har OCD, men noen er uten symptomer. Det er stor variasjon i hvor hardt sykdommen rammer, og for en del katter vil den ramme så hardt at det vil være direkte smertefullt for dem å bevege seg!

Ellers er det en del andre helseplager man må følge med på hos scottish fold, inkludert polycystisk nyresykdom (PKD), ulike hjertesykdommer som hypertrofisk kardiomyopati (HCM), og leddgikt og andre leddsykdommer.

Scottish fold
Scottish fold. Foto publisert med tillatelse.

Scottish fold sin rasehistorie og opprinnelse

Scottish fold oppsto på 1960-tallet som følge av en spontan mutasjon som dukket opp i et kattekull, og ga disse foldede ørene. Kattungene ble så krysset med hverandre for å få flere katter med genene som ha de foldede ørene, og etter kort tid prøvde de som interesserte seg for rasen å få den godkjent til utstillinger.

Det var egentlig ingen organisasjoner som ønsker å godta rasen, ikke bare fordi de foldede ørene kommer med helseproblemer i seg selv, men fordi de samme genene gir OCD og alvorlige smerter til en stor andel av kattene.

Scottish fold ble likevel godkjent via den britiske katteklubben Governing Council of the Cat Fancy i 1966, og kunne da stilles ut hos dem. Dette varte derimot kun frem til 1971, for da hadde det blitt mer kjent hvor syke disse kattene var.

Til tross for at katteklubber, dyrevernsorganisasjoner og veldig mange sterkt fraråder fra å skaffe en slik rase, er den fortsatt ganske populær både i USA og Europa.

Scottish fold
Scottish fold. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om scottish fold

Er scottish fold en god familiekatt?

Scottish fold-katter går som regel veldig fint overens med alle den bor sammen med, og kan være en god familiekatt.

Er det sant at scottish fold-katter ofte har kroniske smerter?

Alle scottish fold-katter har en grad av sykdommen ocsteochondrose dissecans (OCD), og for veldig mange av dem fører dette til kroniske smerter som gjør at de har det veldig vondt hver gang de må bevege på kroppen sin.

Går scottish fold godt overens med andre katter?

Scottish fold er kjent for å gå godt overens med andre katter, både andre fra samme rase, så vel som andre raser.

Er det vanskelig å få tak i en scottish fold?

Det er flere oppdrettere av scottish fold her i Norge, så det er ikke så veldig vanskelig å få tak i en hvis du er interessert i det. Det er bare å følge litt med på nettsider som Finn (de har jo sin egen scottish fold til og med), eller melde deg opp på venteliste hos en oppdretter.

Hvor mye koster en scottish fold?

Prisen for en scottish fold ligger typisk et sted mellom 15 000 og 20 000 kroner.

Er det stamtavler på scottish fold?

Når du kjøper scottish fold fra en seriøs oppdretter skal du få med stamtavle på katten. Da kan du bruke denne for å sjekke etter potensielle arvelige helseproblemer som ligger i familien.

Er scottish fold en innekatt eller utekatt?

Scottish fold regnes som en innekatt.

Går scottish fold godt overens med barn?

Scottish fold er kjent for å gå veldig godt overens med barn, både store og små.

Er scottish fold allergivennlig?

Scottish fold regnes ikke som en allergivennlige katterase.

Er det scottish fold som brukes som «Finn.no-katten»?

Finn.no-katten er av rasen scottish fold ja.

Scottish fold kattunge. Foto publisert med tillatelse.

2 kommentarer om “Raseprofil: Scottish fold”

  • Hei, Elin.

   Det spørs på flyselskapet, men veldig mange har bannlyst scottish fold fra å fly pga. pusteproblemer.

   Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med aktuelle flyselskap for å høre hvilke regler de forholder seg til.

   Mvh Nicklas

   Svar

Legg igjen en kommentar