Vaksinering av katt – alt du må vite

Alle ansvarlige katteeiere sørger for at katten sin er vaksinert ved å gi den vaksinene den trenger. Selv innekatter kan bli alvorlig syk eller dø som følge av sykdommene man vaksinerer mot, og du utsetter både katten din samt andre katter for en risiko ved å la være å vaksinere katten din.

Kort oppsummert trenger kattunger to vaksiner med 4 ukers mellomrom, ofte i 12 og 16 ukers alder. Etter dette får katten vaksine når den blir 1 år, og deretter hvert år etter dette. Det er vanligst å gi katten vaksiner som en del av den årlige helsesjekken som er anbefalt, og gjøre det på omtrent samme tid hvert år.

I Norge vaksinerer vi katter mot katteinfluensa, kattepest, og noen ganger katteklamydia. Katteinfluensavaksinen er den man gir årlig, mens vaksinen mot kattepest bare gir hvert 3. år. Katten må få vaksine gjennom hele livet.

Katteklamydia er også en årlig vaksine, men man velger selv om man man vil gi vaksinen. Ofte anbefales denne til katteeiere som ofte stiller ut kattene sine eller har de på kattepensjonat. Med andre ord, skal katten din være mye i nærheten av andre katter kan man vurdere den.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Det er også noen som vaksinerer katten mot katteleukemi (FeLV), men igjen er det ofte opp til eieren om man vil gi vaksinen. Denne har bivirkninger i form av økt risiko for noen typer kreft, så vaksinen anbefales først og fremst for katter som er spesielt utsatt for viruset.

Av sykdommene er kattepest potensielt dødelig for katten, mens katteinfluensa også kan ha et alvorlig forløp. Katteleukemi kan redusere immunforsvaret slik at andre sykdommer er mer alvorlige for katten.

Selv om man bare har innekatter kan man få sykdommene, da den kan smitte via virus som fester seg i klærne til mennesker.

Orientalsk korthår
Kattunger er som regel vaksinerte før du som kjøper får dem fra oppdretter. Bildet viser en abyssiner med kattunger. Foto publisert med tillatelse.

Bivirkninger av vaksine hos katt

Det er uvanlig at katten får bivirkninger av vaksinen, men det kan hende i noen tilfeller. Den vanligste bivirkningen av vaksinen er at katten føler seg litt slapp og sliten i et par dager etter vaksinasjonen. De kan ha litt nedsatt matlyst og være litt såre og ømme rundt stikket. Noen får også litt feber, men blir kvikke igjen etter to døgn etter vaksinasjonen.

Noen ytterst få katter får mer alvorlige bivirkninger, og noen symptomer du skal være oppmerksom på er:

  • Pusteproblemer.
  • Oppkast.
  • Kløe.
  • Diaré.
  • Kollaps.

Om du mistenker mer alvorlige bivirkninger må du ta kontakt med veterinæren med det samme.

Vaksiner for katter som skal reise til utlandet

I tillegg til de normale vaksinene må katter som skal reise til utlandet også vaksineres mot rabies. Dette må gjøres i god tid før avreise, og den aller siste fristen er 21 dager før dere reiser ut av Norge.

Alle land utenom Sverige trenger gyldig rabiesvaksine som kan bekreftes via kattens pass. Kjæledyrpass kan man fikse hos veterinær samtidig som man setter rabiesvaksinen.

Bengal
Bengalkatt. Foto publisert med tillatelse.

Trenger katter ormkur?

Tidligere var det vanlig å gi katten ormkur, en tablett som dreper parasitter som bor i magen og tarmen til katten, inkludert revens dvergbendelorm. Nå har derimot dyrleger gått bort fra denne praksisen, og gir kun ormkur til kattunger før de reiser fra oppdretter, samt i tilfeller hvor man mistenker at katten har en parasitt i systemet sitt.

Det er altså ikke lenger normalt med regelmessige ormkurer.

Dersom man kjøper en kattunge som ikke har fått ormkur av oppdretter bør man vurdere å bestille en time til dette hos dyrlegen selv. Vanligvis gir man ormkur ca. 14 dager før vaksine, men ta kontakt med veterinær for anbefaling til din katt, da det avhenger av alder, tid siden vaksine og lignende.

Hvor mye koster det å vaksinere en katt?

Å vaksinere katten sin er ikke så fryktelig dyrt, og man må regne med å punge ut mellom 500 kr og 900 kr for vaksinasjon av katt. Ofte pleier prisen å inkludere en helsesjekk av katten, da det er veldig vanlig å ta helsesjekken før katten får vaksine.

Russisk blå
Russisk blå. Foto publisert med tillatelse.

Vanlige spørsmål og svar om vaksinasjon av katt

Hvilke sykdommer vaksineres katten mot?

Katter vaksineres primært mot kattepest og katteinfluensa. Noen gir også vaksine mot katteklamydia til katten sin, men det kan man velge selv.

Trenger innekatter vaksine?

Alle katter trenger vaksine, selv de som bare er innekatter. Dette er fordi virus kan feste seg på skoa eller klærne til katteeieren og smitte katten med kattepest eller katteinfluensa selv om den aldri er utendørs selv.

Hvor mye koster det å vaksinere katten sin?

Vanligvis koster det et sted mellom 500 og 900 kr for en pakke med helsesjekk og kattevaksine.

Hvor ofte må voksne katter ha vaksine?

Voksne katter må vaksineres omtrent hvert 12. måned.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har en voksen katt som aldri har vært vaksinert?

Hvis du har en voksen katt som aldri har hatt vaksine først er det bare å ta det! Bestill en time hos dyrlege for første dose av vaksinasjon, og vent 4 uker før du setter dose to. Deretter er katten like godt beskyttet som om den hadde fått vaksine fra den var katteunge.

Trenger man rabiesvaksine hos katter?

Man trenger ikke å vaksinere katten sin mot rabies her i Norge, men man må gi rabiesvaksine hvis man skal reise utenlands med katten.

Er det vanlig med bivirkninger fra kattevaksine?

Noen katter blir slappe, får litt feber og kanskje mister litt matlyst i et par dager etter vaksinasjonen, men kun noen ytterst få får mer alvorlige bivirkninger. De aller fleste får ingen bivirkninger.

Legg igjen en kommentar