Raseprofil: Russisk blå

Russisk blå, også kjent som enten russian blue eller blå erkeengel, er en mellomstor katterase med kort og silkemyk pels.

I dagligtale kalles russisk blå bare for russer. Det er veldig mange som fortsatt bruker det engelske navnet russian blue om rasen, inkludert mange oppdrettere, men russisk blå er det offisielle godkjente navnet for rasen.

Russisk blå
Russisk blå. Foto publisert med tillatelse.

Russisk blå oppsummert

  • En veldig kosete katt.
  • Knytter seg tett til familien, men er skeptisk til besøk.
  • Først og fremst en innekatt.
  • Setter pris på en fast rutine i hverdagen.
  • Krever lite stell.
Russisk blå
Russisk blå. Foto: Kabir Bakie / CC BY-SA 2.5.

Atferd og personlighet hos russisk blå

Noe av det mest karakteristiske med russisk blå er lojaliteten dens, intelligensens den og ikke minst hvor kosete den er.

Det er mange som har lært russerne sine å apportere, og de kan være flinke til å hente ting du ber dem om, gitt at du legger inn innsatsen det tar å trene dem til å lære det. De elsker å leke med katteleker som er designet for å få dem til å bruke hodet sitt, som kattepuslespill og lignende leker.

Rasen er også notorisk flink til å åpne dører, og mange må rett og slett låse dører til rom katten ikke skal ha tilgang til.

En russisk blå vil bli veldig glad om den får mye kos, og vil elske å bli klappet og koset med.

I motsetning til mange katteraser vil ikke russisk blå bry seg spesielt mye om folk som kommer på besøk eller som den møter ellers. Russisk blå vil istedenfor via all oppmerksomheten sin til eierne sine, og ofte velge seg én favoritt. Den vil likevel være lojal og knyttet til alle den bor sammen med, selv barn.

Det kan ta litt tid å lære katten til å akseptere litt livlige barn, men den godtar «egne» barn når den har vendt seg til dem. De vil derimot sjeldent være spesielt interessert i andre barn som kommer på besøk.

Russisk blå er kjent for å være en skikkelig skulderkatt. Det er helt vanlig at de krabber opp på skulderen din hvis du prøver å legge katten på fanget. Det er derimot ikke noe problem å «trene» den opp til å ligge på fanget, og den vil trives godt der også så lenge du koser på den.

Selv om russisk blå regnes som en kosete og sosial rase, er det likevel en katterase som trives greit med å være alene en hel arbeidsdag, så disse kan fungere selv om man har en normal fulltidsjobb. Rasen er kjent for å være veldig flinke til å underholde seg selv, så det er bare å gi den nok leker og ting å holde på med, så klarer den som oftest fint å sysselsette seg selv en hel dag.

Det viktigste du kan gi en russisk blå foruten oppmerksomhet og vanlig stell, er rutine. Dette er en katterase som liker at den vet hva som skal skje, og vil foretrekke å bo i hjem hvor ting skjer på omtrent samme tid hver dag. Den misliker store, overraskende endringer, og vil kunne bli veldig stresset over dette.

Russisk blå har et rykte på seg for å være en katt med mye temperament, men dette stemmer ikke i like stor grad lenger. Oppdrettere har over de siste tiårene jobbet med å avle vekk mye av det dårlige temperamentet, så i dag er den ikke spesielt mer temperamentsfull enn andre katteraser.

Russisk blå
Russisk blå. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til russisk blå

Russisk blå er en mellomstor katt med en slank og muskuløs kropp. Voksne hanner veier som regel mellom 4,5 og 5,5 kg, mens hunnene veier et sted mellom 3 og 4,5 kg i voksen alder.

Ørene er stående, mens øyne som regel er grønne.

Pelsen er kort, silkemyk og tett, og som regel i gråblå farge. Denne pelsfargen gir en jevn, lysblå farge med sløvtipper. Men det finnes også russisk blå i hvit eller sort variant.

Selve kroppsfasongen skal være slank og lang samtidig som den er muskuløs. Beina skal også være lange og slanke.

Russisk blå
Russisk blå. Foto publisert med tillatelse.

Stell av russisk blå

Russisk blå trenger lite pelsstell, akkurat som de fleste andre korthårede katterasene. En ukentlig gjennombørsting er en OK mengde, men det er ingenting i veien om du gjør det annenhver uke heller.

De fleste russiske blå-katter elsker å bli børstet, så det kan godt være at katten din foretrekker om du børster den oftere enn du selv tenker at er nødvendig.

Russisk blå trenger ikke bare pelsstell, men må også få helsestell etter behov. De fleste katter er jo friske og raske livet gjennom, men det anbefales å gi alle katter en årlige helsekontroll hvor den også får vaksinasjon mot smittsomme kattesykdommer.

Russisk blå
Russisk blå. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av russisk blå

Russisk blå er kjent for å være en ekte matelsker, og spiser alt fôret den får, og gjerne maser om å få ennå mer. Men ikke la deg lure! Hvis katten selv får bestemme hvor mye mat den skal få er det fort gjort at den blir overvektig, og det er mange med russisk blå-katter som sliter med å holde vekta.

Kjøp derfor god kattemat av høy kvalitet med et høyt proteininnhold og alt den trenger av vitaminer, og gi kun den mengden den trenger for å holde en god idealvekt.

Det er også viktig å huske at russisk blå er en rase som elsker rutiner, og det gjelder også fôring. Gi helst fôret til samme tid og samme sted hver gang.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Russisk blå
Russisk blå. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos russisk blå

Russisk blå er jevnt over en veldig sunn katterase, men som alle rasekatter har den også noen få arvelige sykdommer man skal følge med på.

Den første tingen å være obs på med russisk blå er diabetes mellitus / sukkersyke. Dette er en sykdom hvor katten ikke produserer nok insulin, og kan gi problemer med blodsukkeret. Symptomer er vekttap, økt drikkelyst og hyppig urinering.

Sukkersyke hos katt er dessverre veldig alvorlig, og må som oftest behandles med å gi 2 insulinsprøyter under huden daglig hele livet dens. Diabetes mellitus er heldigvis en veldig sjelden sykdom, men det er viktig å følge med på potensielle symptomer hvis man har en russisk blå, da disse har økt risiko for dette sammenlignet med andre rasekatter.

Ellers er overvekt også såpass vanlig hos russisk blå at det bør nevnes under avsnittet om helseproblemer. Denne rasen spiser alt den får mulighet til, og du som eier må følge for at den ikke blir overvektig. Overvektige katter har en rekke følgesykdommer og økt risiko for både skader og andre sykdommer, og er definitivt ikke noe man vil at katten skal være.

Russisk blå sin rasehistorie

Russisk blå er en gammel katterase som man regnes med at har oppstått helt naturlig. Rasen ble først kjent for vesten rundt 1860 da sjømenn tok med seg katter hjem fra Arkangelsk i Russland hvor man regner med at den oppsto. Disse fraktet den med seg til både Storbritannia og andre deler av Europa, og russisk blå ble raskt en populær katt blant kongefamilien i London.

Rasen gjorde det helt greit frem til andre verdenskrig, og det er først og fremst England og de skandinaviske landene som har holdt rasen i livet. Under andre verdenskrig gikk det derimot dårlig for rasen, og man fryktet at den skulle forsvinne. Avlsarbeid ble satt i gang, og på et punkt måtte rasene britisk korthår og siameser blandes inn i rasen for å øke det genetiske materialet.

Dette første til at vi fikk de første russiske blå-kattene som hadde sort eller hvit pels. Disse er fortsatt sjeldne, og de fleste foretrekker å ha de blå kattene når de først skal ha en russisk blå.

I dag regner man russisk blå for å være en stabil rase som finnes i mange hjem over hele verden. Den er fortsatt mest populær her i Europa.

Russisk blå
Russisk blå. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om russisk blå

Er russisk blå en god familiekatt?

Russisk blå er en god familiekatt. De elsker kos, og vil elske å ligge på fanget for å få kos av alle den bor med, både store og små.

Går russisk blå godt overens med andre katter?

Russisk blå er en middels sosial katt mot andre katter. De går som regel fint overens med andre katter i samme hjem, men vil heller ikke være den katten som nekter å være alene. Tvert imot ser mange at den russiske blåen deres foretrekker å bruke litt tid alene.

Går russisk blå godt overens med barn?

Russisk blå går godt overens med rolige barn, men vil gjerne være litt tilbakeholdne mot bråkete eller brautete barn. De vil som regel være skeptisk eller uinteressert i barn som kommer på besøk, men godtar «egne» barn.

Hvor mye koster en russisk blå?

Man bør regne med å punge ut rundt 15 000 kroner for en kattunge av rasen russisk blå.

Er russisk blå en kosete rase?

Russisk blå er en veldig kosete rase som elsker å bli klappet.

Er russisk blå en inne- eller utekatt?

De fleste som har russisk blå har dem som innekatter med egen kattegård.

Er russisk blå allergivennlig?

Russisk blå er en katt som produserer veldig lite av det såkalte FEL D1-proteinet som mange er allergiske mot. Det betyr at den kan fungere for mange allergikere, men ikke alle, og vil avhenge av typen katteallergi man har. Les mer om allergivennlige katter her.

Røyter russisk blå mye?

Russisk blå røyter middels mye, omtrent som man forventer fra en katt av denne størrelsen.

Er russisk blå en god rase for førstegangs katteeiere?

Russisk blå er ikke spesielt krevende, så den er en fin katte for førstegangs katteeiere.

Hvor mye veier en voksen russisk blå?

Hanner av russisk blå veier som oftest mellom 4,5 og 5,5 kg, og hunnkatter mellom 3 og 4,5 kg i voksen alder.

Heter rasen russisk blå eller russian blue?

Ifølge Norsk Rasekattklubbers Riksforbund er det norske navnet på rasen russisk blå. Det er derimot mange personer, inkludert oppdrettere, som fortsatt bruker det engelske navnet russian blue for rasen.

Noen kaller også rasen for blå erkeengel. Dette kommer av at katten antas for å stamme fra Arkhangelsk i Russland, og i gamle dager ble den kalt for erkeengelkatten.

2 kommentarer om “Raseprofil: Russisk blå”

  1. Kan man ha en russisk blå selv om man har en hund (bichon/powder puff) fra før? Hunden er glad i katter.

    Svar

Legg igjen en kommentar