Allergivennlige katteraser: guide for å ha katt som allergiker

Omtrent 10 % av alle nordmenn er allergiske mot katter, noe som kan være svært kjipt for de som ønsker seg en katt. Den gode nyheten er derimot at katteallergi ikke er så simpelt som at man enten er allergisk eller ikke er allergisk, og det finnes flere raser som kan egne seg for allergikere.

I denne artikkelen starter vi med å forklare hvorfor noen katteraser er allergivennlige, og hvordan katteallergi fungerer. Det betyr at hvis du bare vil rett ned til oversikten over allergivennlige katteraser så kan du hoppe over dette, selv om det er veldig nyttig informasjon for deg som vurderer å skaffe en katt som allergiker.

Slik fungerer katteallergi

De som er allergiske mot katter er egentlig allergiske for proteiner som katter skiller ut. Dette er:

  • FEL D1. Dette proteiner utskilles i kattens spytt.
  • FEL D4. Denne utskilles i pelsen til katten.

Man kan være allergisk for én eller begge av disse, og det er grunnen til at noen raser er perfekte for noen, men ikke for andre. Dersom du for eksempel kun er allergisk for FEL D4 kan nakenkatter fungere helt topp.

Det også også være allergifremkallende proteiner i urin og ekskrementer, men disse håndterer man sjeldent direkte uten hansker, så det regnes som mindre problematisk for de fleste.

De fleste av oss reagerer på FEL D1 fra kattens spytt. Nå tenker du kanskje at du ikke bør la katten spytte på deg, men i realiteten blir du utsatt for proteiner når katten renser pelsen sin. Da fester proteinet seg på pelsen, og når spyttet tørker kan proteinet virvle opp i lufta.

Dette betyr videre at katteraser som produserer mindre FEL D1 i spyttet sitt er mer allergivennlige enn andre. Dette er grunnen til at mange tåler noen katteraser helt fint, samtidig som de blir superallergiske mot andre katter.

Om å skaffe seg katte når man er allergisk mot katt

Når man skal skaffe seg katt, men er allergisk mot vanlige katter, bør man bruke god tid til å prøve seg frem. Det viktigste man kan gjøre er å besøke et hjem som har denne katten. Kontakt for eksempel en oppdretter for å be om å få komme på besøk og hilse på katten deres.

Under besøket bør du klappe på katten og behandle den som du kommer til å behandle en katt til dagligdags. Deretter ser du etter reaksjoner. Husk at reaksjonene kan komme i opptil et par dager etterpå, så ikke bli for oppspilt dersom det går fint under selv besøket.

Hvis det fungerer uten at du reagerer på katten kan du vurdere å kjøpe deg din egen katt. Men da må du ha en backupplan for hva du skal gjøre med katten hvis det ikke fungerer.

Nå som vi har sett på hvordan katteallergi fungerer kan vi gå over til moroa, nemlig å vise frem de katterasene som kan fungere for allergikere!

Slik holder du katten så allergivennlig som mulig

Som nevnt ovenfor er ingen katter 100 % allergivennlige, og selv de allergivennlige katterasene vil ha litt allergiproteiner som fester seg i pelsen. For å holde kattene så allergivennlige som mulig er det helt nødvendig med rutinemessig pelsstell!

For kattene på listen nedenfor med mellomlang og lang pels betyr det at du må børste dem ofte. Bruk enten en vanlig børste, kam eller en furminator. Furminator er en spesiell type børste som er mye bedre til å få med seg underull og løs pels enn vanlige bøster, og kan bestilles hos nettbutikker som Petworld.

En furminator vil klare å få ut mesteparten av den løse pelsen, og være med på å holde katten så røytefri og allergivennlig som mulig. Det bør være en person uten allergi som tar selve pelsstellet hvis det er mulig.

1) Devon rex

Devon rex har en helt spesiell pels, for denne har nemlig kun underull som pels. Dette betyr ikke bare at den er helt utrolig myk å klappe, men også at den ikke røyter.

Røytingen er viktig, for når katter røyter med disse proteinene i pelsen sin vil disse bli liggende overalt i huset. Så med denne rasen kan man til fordel vaske og stelle den ofte nok til at du blir kvitt de fleste proteinene som fremkaller allergi før de sprer seg til hele huset. Det er jo en fordel om du har noen andre som kan ta seg av stellet, for dette vil skape litt problemer med allergien.

Devon rex er en veldig artig katt som er interessert i alt som skjer i huset. Den er ikke bare nysgjerrig, men også både sosial og intelligent, og elsker å leke med både store og små. Den kan fint underholdes med «kattepuslespill» eller lignende ting utformet for å fungere som hjernetrim for katter.

Les mer om devon rex på raseprofilen dens her.

Devon rex
Devon rex. Foto publisert med tillatelse.

2) Russisk blå

Russisk blå, også kjent som russian blue, har helt vanlig pels, men det som gjør denne rasen til en allergivennlig katterase er at den produserer lite FEL D1-proteiner, noe som betyr at man som allergiker kanskje ikke reagerer så mye på den. Noen vil ikke merke noe til denne katten i det hele tatt, men folk med sterk allergi vil reagere.

Rasen er veldig lojal mot eierne sine, og vil være reservert mot fremmede. Det er en ganske klengete katt, så når du skaffer deg en russisk blå får du en katt som blir med deg overalt. De kan trives både som eneste katt, eller i selskap med andre katter, men kan finne på å holde seg litt i bakgrunnen hvis det er mye liv og leven i huset.

Les mer om russisk blå på raseprofilen dens her.

Russian blue
Russisk blå. Foto publisert med tillatelse.

3) Balineser

Balineser er en katt med relativt kort hår, og som er kjent for å produsere lite av de allergifremkallende proteinene. Det er en nysgjerrig katt som er glad i å være familiens midtpunkt.

Rasen er også veldig vokal av seg, og en balineser vil tilsynelatende sitte og prate med seg selv, eller til menneskene sine.

Les mer om balineser på raseprofilen dens her.

Balineser
Balineser. Foto: Talophex / CC BY-SA 4.0.

4) Sphynx

Sphynx er en nakenkatt, og denne er allergivennlig fordi det rett og slett ikke kan produseres noe FEL D3 i pelsen dens, samtidig som FEL D1 ikke kan feste seg i hårene dens, siden den ikke har hår.

Dette er en veldig utadvendt katterase som elsker å krølle seg sammen til en ball under dyner eller tepper. Den elsker å kose, og vil ofte dilte etter eieren sin hvor enn de går. Noen synes de minner litt om hunder, og vil kreve kos og oppmerksomhet når de føler at det er tid for det.

Les mer om sphynx på raseprofilen dens her.

Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

5) Cornish rex

Cornish rex har den samme type pelsen som devon rex, så denne har altså bare den utrolig myke underulla. Det betyr at den ikke røyter, og det er mindre allergifremkallende proteiner som blir liggende overalt i huset.

Det er en veldig sosial, men samtidig uavhengig katterase med et høyt energinivå. Den er hengiven for familien sin, og går godt overens med barn.

Selv om den er leken og energisk er cornish rex en skikkelig kosebamse som elsker å bli klappet. Den kan være veldig sta, og vil ikke finne seg i å gjøre noe den ikke har lyst til.

Les mer om cornish rex på raseprofilen dens her.

Cornish rex
Cornish rex. Foto: Nickolas Titkov / CC BY-SA 2.0.

6) Orientalsk korthår

Orientalsk korthår har som navnet tilsier veldig kort pels, og røyter nesten ingenting. Her er prinsippet med allergivennligheten at så lenge du steller pelsen deres og bader dem ofte nok, vil de allergifremkallende proteinene bli vasket vekk, og ikke legge seg overalt i huset.

Det er best om man har en ikke-allergisk person til å børste over katten daglig, og bade den etter behov.

Orientalsk korthår har en lang og tynn kropp, og elsker å snakke med både mennesker og andre katter. De er veldig lekne, men har også tid til å kose. Dette er en katt som mistrives med å være alene, så hvis du ikke er så mye hjemme på dagtid bør du vurdere å kjøpe to stykker slik at de har hverandre.

Les mer om orientalsk korthår på raseprofilen dens her.

Orientalsk korthår
Orientalsk korthår. Foto publisert med tillatelse.

7) Sibirkatt

Sibirkatt ser på ingen måte ut som en katt som ser ut som om den er allergivennlig, men det er faktisk veldig mange som har gode erfaringer med den. Grunnen er at de produserer mindre av FEL D1 enn de fleste andre raser, og for mange allergikere er det så små mengder at de ikke merker det.

Siden den har så lang pels kan du også være sikker på at det er mye spytt i pelsen, så det er relativt enkelt å sjekke om du tåler den eller ikke. Ha den på fanget i ti minutters tid mens du klapper den, så merker du garantert om du reagerer på katten eller ikke.

Ellers er sibirkatt en sosial, søt og lojal katt som er kjent for å være snill og grei. Den kommer godt overens med de fleste andre katter og dyr, men har et høyt energinivå. Sibirkatter liker godt å være mye sammen med eierne sine, men er heller ikke en typisk klengete katterase.

Les mer om sibirkatt på raseprofilen dens her.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

8) Maine coon

Maine coon er blant de største katterasene som finnes, og i likhet med sibirkatt er det en katt med lang pels. Også denne kan produsere lite av FEL D1-proteinet, men det er større variasjoner internt fra katt til katt her. Det betyr at noen katter fungerer godt for allergikere, mens andre fungerer dårlig.

Så å dra på besøk til en maine coone for å teste hvordan man reagerer på den kan være en risikosport. I verste fall reagerer man ikke på foreldrene, men tåler ikke den egne kattungen man kjøper.

Men kanskje kan du være heldig å få tak i en omplasseringskatt av denne rasen som du tåler?

Maine coon er en snill katterase med et veldig rolig temperament. Den kalles ofte for en snill kjempe, og er både avbalansert og vennlig mot andre dyr og katter. Den er ikke spesielt glad i kos, men liker å være sosial.

Les mer om maine coon på raseprofilen dens her.

Maine coon
Maine coon. Foto publisert med tillatelse.

9) Bengalkatt

Bengalkatt (ofte bare kalt bengal) er en korthåret og vakker katterase som ble avlet frem med å krysse katt med leopardkatt på 1960-tallet. Dette er en intelligent og energisk katterase som krever en del av deg, for den har et enormt energinivå.

Også bengalkatten sies å produsere mindre av FEL D1 enn katter flest, og det er mange allergikere som har hatt denne katten uten å få allergiske reaksjoner.

Les mer om bengalkatt på raseprofilen dens her.

Bengal
Bengal. Foto publisert med tillatelse.

10) Selkirk rex

Selkirk rex er nok en katt som kun har underull, og er derfor ganske lik på både devon og cornish rex med tanke på hvordan den er for allergikere.

Mutasjonen som har gitt den krøllete pels er ulik fra alle de andre krøllpelsrasene, og dette er den eneste katterasen hvor man finner individuelle krøller. Det er viktig å være nøye med pelsstell av selkirk rex.

Personligheten til selkirk rex består av en veldig nysgjerrig katt som elsker å leke. Den kan også godta å kose litt innimellom, men er ikke noen direkte kosebamse selv om den kan ligne på en.

Les mer om selkirk rex på raseprofilen dens her.

Selkirk rex
Selkirk rex. Foto publisert med tillatelse.

11) LaPerm

LaPerm er en litt sjelden katterase, og mange allergikere har reagert godt på disse. Grunnen er at de røyter veldig lite, og har en pels som på en måte fanger mye av støvet og proteinene fra spyttet inne i pelsen. Disse vil derfor komme løs når man vasker, børster og steller katten, så hvis du har noen til å hjelpe deg med dette kan det fungere fint som en allergivennlig katt.

Katterasen LaPerm er kjent for å være ekstremt hengivende mot eierne sine, så dette er en skikkelig kosekatt. De er både nysgjerrige og intelligente, og vil følge med på alt som skjer i huset, uten at de er direkte energiske.

Les mer om LaPerm på raseprofilen dens her.

LaPerm
LaPerm. Foto: Bebopscrx / CC BY-SA 3.0.

12) Neva masquerade

Neva masquerade var lenge kjent som en fargevariant av sibirkatt, men ble skilt ut som egen rase i 2009. Den deler det meste med sibirkatten ennå, blant annet faktumet at den produserer mindre av FEL D1-proteinet slik at den fungerer for en del allergikere.

Oppførselen til neva masquerade er omtrent klisslik som sibirkatten, så her får man en energisk og livlig katt som fungerer som både inne- og utekatt, og som ikke er verdens største kosebamse selv om den knytter sterke bånd til eierne sine.

Les mer om neva masquerade på raseprofilen dens her.

Neva masquerade
Neva masquerade. Foto: Gatto Siberiano Murmur’s / CC BY-SA 4.0.

Spørsmål og svar om katteallergi og allergivennlige katteraser

Finnes det katteraser som er 100 % trygge for allergikere?

Det er ingen katteraser som er 100 % allergivennlige. Det vil alltid være noen som reagerer på alle kattene på denne listen, og man må nesten bare prøve. De allergivennlige kattene på listen her har større sjanse for å fungere for allergikere, men de er ikke 100 % sikre.

Er kattunger verre for allergikere enn vokse katter?

Noen kattunger produserer mye FEL D1, mens andre produserer lite. Det betyr at man vil reagere mye mer på noen kattunger enn på voksne katter, mens andre kattunger vil fungere bedre for allergikere enn voksne katter. Så hvorvidt man reagerer på kattungen eller ikke trenger ikke å ha så mye å si for hvordan man reagerer på en voksen katt.

Hvor mange allergikere tåler en allergivennlig rase?

Det er litt usikkert hvor mange med katteallergi som tåler de ulike rasene, men tall fra Sibirkattens venner har vist at omtrent 47 % av alle katteallergikere har tålt sibirkatt uten reaksjon, mens 33 % tålte rasen bedre enn vanlig huskatt. Vi har ikke tilsvarende tall fra andre katter.

Denne artikkelen inneholder reklame for Petworld.

Legg igjen en kommentar