Raseprofil: Neva masquerade

Neva masquerade er en rasekatt som er svært nært beslektet med sibirkatt, og som frem til 2009 ble regnet som en fargevariant av denne. Disse to kattene er veldig like på mange måter, men har også noen forskjeller.

En neva masquerade er en livlig og energisk katt som også er hengiven mot eierne sine, og som kommer overens med de fleste.

Neva masquerade
Neva masquerade. Foto: Burgerhus / CC BY-SA 4.0.

Neva masquerade raskt oppsummert

  • Veldig lik sibirkatt.
  • Hardfør, og kan trives som utekatt.
  • Trenger litt mental aktivisering eller jaktlek.
  • Fungerer med både andre katter, hunder og barn.
Neva masquerade
Neva masquerade. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og personlighet hos neva masquerade

Man ser veldig store likheter i personligheten, lynnet og atferden til neva masquerade og sibirkatt, og det betyr at man får en leken katt som knytter sterke bånd til eierne sine.

Du kan selv velge om du vil ha neva masquerade-katter som inne- eller utekatter, og den lange og tykke pelsen dens er i alle fall tett nok til at den klarer seg fint ute selv midt på vinteren. Det er likevel mange som velger å ha dem som innekatter, og de kan ha et helt fint liv som dette.

Til dagligdags er neva masquerade en energisk og aktiv katt som elsker å klatre. De trives veldig godt i høyden, og bør få ha et liggested høyt oppe hvor de kan ligge og følge med. Det kan være lurt å kjøpe et skikkelig klatrestativ for katter, så reduserer du belastningen på bokhyller, gardiner og andre ting den kan klatre på.

Neva masquerade er ikke noen kosebamsekatt, men heller en katterase som liker å få litt kos og klapp innimellom når den selv bestemmer det. Den legger seg gjerne ved siden av eierne sine hvis den har lyst til å bli klappet, og er sjeldent å se på fanget. De har sterk egenvilje, og du kan bare glemme å kose med den når den ikke selv ønsker det.

Man regner neva masquerade for å være en veldig sosial katterase som gjerne følger med på alt som skjer i hjemmet – aller helst fra et høyt punkt. Den kan fint finne på å følge eierne sine fra rom til rom for å se hva du skal gjøre i resten av huset, men den er likevel ikke like klengete som andre katteraser kan bli.

Neva masquerade er også en veldig intelligent katterase som trenger å få litt mental aktivisering. Dette kan man enten gjøre ved å trene den til å lære seg enkle kommandoer som ligg, sitt, bli og lignende, eller ved å gi den god tilgang til ulike leker. Det finnes en del ulike leker som er utformet for å være mentalt aktiviserende for katter.

Les mer om mental aktivisering av katter her.

Rasen regnes ikke som den enkleste å trene, men de setter pris på klikkertrening med positiv forsterker, så det er en fin aktivitet for både katt og katteier hvor man også kan styrke båndet til katten.

En neva masquerade kan være skikkelig pratsom, og både mjauer forsiktig og lager noen spesielle kvitrelyder. Som regel oppfattes de ikke som spesielt masete, men det er langt ifra noen stille katt.

Rasen er også kjent for å være glade i vann, og de kan faktisk finne på å ta seg et bad i vanndammer, bøtter eller andre steder hvor det er vann. Noen liker også å ta seg en dusj med eieren sin.

Neva masquerade går for øvrig fint sammen med både andre katter, eller til og med sammen med hunder. Samtidig klarer de seg også helt fint som det eneste kjæledyret i hus. De pleier å komme fint overens med egne barn, men foretrekker eldre barn som klarer å respektere grensen til katten.

Når det kommer noen på besøk vil typisk neva masquerader være sjenerte og litt skeptiske, og bruke en liten stund på å bli varme i trøya før de hilser på de som kommer på besøk.

For mange allergikere fungerer neva masquerade godt, da den produserer mindre av proteinene som fremkaller allergiske reaksjoner hos en del mennesker. Men den er på ingen måte 100 % allergisikker. Les mer om allergivennlige katteraser her.

Neva masquerade
Neva masquerade. Foto: Burgerhus / CC BY-SA 4.0.

Utseende og fysikken til neva masquerade

Neva masquerade er en mellomstor til stor katt hvor hunnkattene veier mellom 4 og 6 kg, mens hannkattene veier mellom 4,5 og 9 kg. De har en lang og tykk pels som er godt egnet for nordisk klima.

Øyne til neva masquerade er krystallblå, mens pelsen skal være hvit eller lys med fargede områder på poter, ansikt og ører. Disse kan være enten brune, grå eller sorte. Dette skiller den også fra sibirkatten som kommer i mange andre farger.

Neva masquerade
Neva masquerade. Foto publisert med tillatelse.

Stell av neva masquerade

Siden neva masquerade har en tett og tykk pels er det viktig med pelsstell, og det anbefales å børste katten minst 1 gang hver uke. Hvis man er litt for slapp med dette vil pelsen floke seg, og man får mye mer pelsarbeid med å gre ut flokene.

Hvis du har en neva masquerade som utekatt vil den også bytte pels på både vår og høst, og i disse periodene blir det mye mer pelsarbeid med mindre du ønsker å støvsuge pels flere ganger om dagen. Det anbefales daglige børstinger i røyteperioden.

Det er sjeldent at neva masquerade må bades, men det kan være nødvendig hvis den får pels som kjennes fettete ut.

Ellers trenger neva masquerade-katter normal oppfølging hos dyrlege, og det anbefales minst en årlig helsesjekk hvor katten også gis de vanlige kattevaksinene.

Neva masquerade
Neva masquerade. Foto: Gatto Siberiano Murmur’s / CC BY-SA 4.0.

Fôring av neva masquerade

Neva masquerade er en veldig energi katt, og trenger derfor svært næringsrik mat. Det kan være lurt å vurdere fôr som er utviklet til sibirkatt, da disse har samme personlighet og energinivå som neva masquerade. Et godt valg er for eksempel Royal Canin Siberian.

Ellers er Orijen Original Cat et knallgodt valg, og et fôr som regnes som best i test for samtlige normalvektige katter.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Neva masquerade kattunger
Neva masquerade kattunger. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos neva masquerade

Som oftest er neva masquerade en frisk og fin katterase, men de har noen arvelige problemer som følger rasen. Det er veldig sjeldent at neva masquerade-katter faktisk får disse sykdommene, men det er likevel viktig å være klar over at det er en risiko, og noe man bør være oppmerksom på.

Det første man bør være oppmerksom på er at neva masquerade kan få hofteleddsdysplasi (HD). Dette pleier å være nokså ufarlig for katter, men det kan bli problematisk dersom katten også er overvektig, og dermed belaster leddene mer enn normalt.

Ellers har neva masquerade mulighet til å få hypertrofisk kardiomyopati (HCM) som alle katteraser, så det er noe man bør ha i bakhodet når man velger oppdretter. Ved å velge kattunger fra avlsdyr som har fått hjertesjekk reduserer man risikoen for at katten skal få HCM.

Neva masquerade sin rasehistorie

Neva masquerade er en helt ny katterase som ikke bli godkjent før i 2009, men den har likevel lenger rasehistorie enn dette. Rasen stammer fra sibirkatt som har vært kjent i Sibir i Russland i over 1 000 år, men det var først på 1970-tallet at den ble utviklet som en egen rase. Da begynte man også å skille ut de individene som hadde de tegningene som skiller neva masquerade fra sibirkatt, og mye av dette arbeidet foregikk i nærheten av Neva-elva i St. Petersburg.

Frem til 2009 ble neva masquerade stilt ut sammen med sibirkatt, men etter at den ble skilt ut som egen rase ble den raskt populær. I dag er den mye mindre kjent enn sibirkatten i seg selv, men den er populære i utstillingsmiljøet.

Neva masquerade
Neva masquerade. Foto: Alvahs / CC BY-SA 4.0.

Spørsmål og svar om neva masquerade

Er neva masquerade en god familiekatt?

Neva masquerade regnes som en god familiekatt.

Går neva masquerade godt overens med andre katter?

Neva masquerade pleier for det meste å gå veldig fint overens med andre katter.

Går neva masquerade godt overens med barn?

Neva masquerade går godt overens med barn som respekterer kattene, og som regel godtar de også litt yngre barn.

Hvor mye koster en neva masquerade?

Neva masquerade koster gjerne mellom 13 og 15 000 kroner, og da får man en kattunge med NRR-registrert stamtavle.

Er neva masquerade en kosete rase?

Neva masquerade er ikke spesielt kosete av seg, men godtar litt kos innimellom, men kun når den ønsker det.

Er neva masquerade en inne- eller utekatt?

Neva masquerade fungerer både som inne- og utekatt.

Er neva masquerade allergivennlig?

Neva masquerade fungerer godt for mange allergikere, da den produserer mindre allergifremkallende proteiner enn mange andre katteraser. Men det er ingen garanti for at den fungerer for alle.

Røyter neva masquerade mye?

Neva masquerade røyter ganske mye. Man kan i stor grad begrense dette ved å børste den jevnlig.

Hvor lenge lever en neva masquerade?

Neva masqueradekatter lever typisk et sted mellom 14 og 16 år, men noen kan også dø tidligere eller leve lenger.

Er neva masquerade en god rase for førstegangs katteeiere?

Neva masquerade er helt OK egnet for førstegangs katteeiere. Rasen er middels kravstor, og krever at du setter deg en del inn i rasen og har tid til å dekke behovene dens.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar