Om avlivning av hund

Å måtte ta farvel med sin firbente venn er noe av det vanskeligste man må gjøre som hundeeier, men så er det jo slik at de fleste hunder dør før eierne dens gjør det. Det er derfor en del av hundeholdet som man bør være forberedt på, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan avlivning av hund egentlig foregår.

Målet med artikkelen er å fjerne litt av usikkerheten rundt prosessen. For selv om det alltid er utrolig trist å måtte avlive hunder kan det hende at det blir enklere for noen om de vet omtrent hvordan det foregår.

Slik foregår avlivning på dyreklinikken

Når man skal avlive hunden er første steget at veterinæren gir hunden en beroligende sprøyte slik at den blir trøtt og rolig. Etter hvert vil hunden sovne, men nå er den ennå kun bedøvet.

Når dere er klare for det vil veterinæren legge et venekateter inn i en blodåre på hunden. Her gis det stor mengde narkosemiddel slik at hundens hjerte stopper å slå. Etter kort tid stopper hjertet, og hunden slutter å puste.

Selve avlivningen er helt smertefri og stressfri for hunden. Det er mest normalt at hunden sovner rolig inn uten noen kramper eller komplikasjoner.

Etter en liten stund vil veterinæren sjekke at hjertet til hunden har sluttet å slå, og bekrefte at den er død.

Du kan selv bestemme hvor lenge du ønsker å være sammen med hunden din. Noen trekker seg vekk etter at hunden sovner, mens andre vil være med den helt til veterinæren bekrefter at hjertet har sluttet å slå.

Hva skjer med kroppen til hunden etter avlivning?

Det er egentlig opp til dyreeier hva som skal skje med kroppen til hunden etter at den er død. Noen tar den med hjem for å begrave den i hagen eller andre steder, men da må man sjekke opp lokale forskrifter for hva som er lov. De fleste velger derimot å kremere hunden. Man kan enten la dyreklinikken fikse kremeringen for deg, eller om ønskelig, ta med den hunden hjem for å ordne kremering på et smådyrkrematorium selv.

Det er uten tvil vanligst å la dyreklinikken ta ansvar for kremering. Da fikser de med frakt, kremering og disponering av asken, så du slipper å styre med slike ting selv. Noen klinikker tilbyr også at du kan få individuell kremering hvor du kan ta vare på hundens aske.

Les mer om kremering av hund her.

Dødsattest for hunden

Når hunden er død kan man også få skrevet ut en dødsattest. Dette er noe man typisk trenger hvis man har livsforsikring på hunden slik at man kan få utbetalt penger fra forsikringsselskapet.

Dødsattesten sendes som regel direkte til forsikringsselskapet, men du kan også be om å få en kopi selv dersom du ønsker det. Denne er det vanlig å få tilsendt i ettertid.

Spørsmål og svar om avlivning av hund

Hvor mye koster avlivning av hund?

Å avlive hunden hos veterinæren koster gjerne mellom 1 500 og 3 000 kroner, og avhenger av veterinæren og vekten til hunden. Tyngre hunder må ha mer narkosemiddel, og koster derfor mer. I tillegg må man eventuelt betale for kremering ved siden av.

Er det kun veterinærer som kan avlive hunder?

Det er vanligst å la veterinærer avlive hunder, men det er ikke noe i veien for å avlive hunden selv dersom man foretrekker det. I praksis er det normalt at jegere avliver egne hunder. Merk at man må følge dyrevelferdsloven dersom man ønsker å avlive hunden selv.

Når man vet at det er på tide å avlive hunden sin?

Det er ikke noe klart svar på hvordan man kan vite når det er på tide å avlive en syk eller gammel hund. Det varierer fra hund til hund, men veterinæren kan hjelpe deg med å ta en faglig beslutning på hva som er hundens beste.

Kan man betale før avlivning?

En del dyreklinikker lar deg betale for avlivningen før hunden avlives slik at du slipper å forholde deg til dette rett etter at hunden er død.

2 kommentarer om “Om avlivning av hund”

Legg igjen en kommentar