Slik velger du riktig kattemat til katten din

Det finnes mange titalls ulike produsenter av kattefôr som til sammen har hundrevis av ulike typer fôr du kan kjøpe til katten din. Her er det mange ulike valg, og noen fokuserer på kvalitet, noen på pris, og noen på å sette seg mot spesifikke typer katter. Men hvordan skal man egentlig finne ut av hvilken av disse fôrtypene som faktisk er gode nok til katter?

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva slags fôr du bør velge til katten sin, hvilke næringsstoffer du skal se etter, og ikke minst gi noen eksempler på fôrtyper som jeg mener er gode nok.

Britisk langhår
Britisk langhår. Foto publisert med tillatelse.

Tørrfôr eller våtfôr til katten?

Det første man må ta stilling til når man skal velge fôr til katten sin er om den skal få tørrfôr eller våtfôr. Det er både fordeler og ulemper med begge delene, men generelt sett anbefales det å gi tørrfôr til daglig, og våtfôr innimellom når man ønsker det. Om man kun gir katten våtfôr er det mye høyere risiko for at den utvikler tannstein.

Så kjøp deg en sekk eller boks med en god type tørrfôr, så skal katten din få alle vitaminene, mineralene, aminosyrene, proteinene og alt annet den trenger uten at du må gi den noen tilskudd. Gitt at det er en helt frisk katt med en normal kroppsfunksjon.

Slik finner du en god type kattefôr

Det kan være overveldende å skulle finne frem til en fôrtype som er god nok, for ikke bare må du vandre gjennom en jungel av ulike merker, men du må også ta hensyn til ulike vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som finnes i fôret.

Som en helt normal katteeier er det jammen ikke enkelt å finne ut hvilket fôr man skal velge, så derfor har jeg laget en liten «oppskrift» på hvordan du selv kan finne ut om fôret er godt nok eller ikke.

Det aller viktigste å tenke på når man velger fôr er at katter er rene kjøttetere som bør ha så mye kjøtt i kosten sin som mulig. De har ikke behov for verken grønnsaker, korn eller sukker, men bør heller få produkter laget av så mye kjøtt som du finner.

En rask oppskrift for å finne en god fôrtype til katt er:

  1. Velg flest mulig proteiner. Det bør være minst 30g / 100g.
  2. Velg lavest mulig andel karbohydrater. Jo færre, jo bedre. Under 35g per 100g er anbefalt. Som regel tilsettes karbohydrater i form av korn eller sukker på billigprodukter.
  3. Velg kjøttbasert fremfor kornbasert.
  4. Velg fôr med EPA og DHA (omega 3). Spesielt viktig for eldre katter og katter med stive ledd eller hjerteproblemer.
  5. Velg fôr med høyt innhold av vitamin A. Vitamin A kalles også for retinol, og er veldig viktig for øyet til katten. Velg et fôr med mye vitamin A hvis du har en katt som har øyeproblemer eller er svaksynt. Alt over 20 UI er godkjent.
  6. Mesteparten av fettet i maten bør komme fra kjøtt eller animalske kilder, ikke fra planteolje. Dersom det er veldig lite ekte kjøtt i fôret vil noen billigmerker tilsette fett via rapsolje eller solsikkeolje, noe som ikke er spesielt bra for katten din.
  7. Sørg for at det ikke er tilsatt sukker. Dette er ofte en billig måte å øke kalorimengden på, og noe man ser at noen billigmerker bruker.

Og med denne oppskriften kan du selv finne det perfekte kattefôret som gir katten din det den trenger fra maten, og ikke bare er full av billige kornprodukter for å presse ned prisen.

Du har også kanskje hørt om at det er så viktig at katter får i seg nok taurin? Dette er en aminosyre som katten må ha inn via kosten sin, men den har ikke en egen plass på listen. Grunnen er enkelt nok at taurin finnes i store mengder i kjøtt, så kjøttbasert fôr med høyt innhold av protein vil også ha høyt innhold av taurin.

Siameser
Siameser. Foto publisert med tillatelse.

Noen anbefalte fôrtyper

For å gjøre livet ditt litt enklere har jeg gjort halve jobben for deg, og funnet frem en liten samling av fôrtyper jeg mener er gode. Jeg tok med nok ulike typer av de jeg liker slik at du finner noe som er i den lokale dyrebutikken din.

Om du ønsker å få fôret levert rett på døra eller nærmeste postkontor er det også bare å klikke på navnet for å bli tatt med til PetWorld.no. Da får du også ofte en bedre pris enn i den lokale dyrebutikken.

Type fôrProteinFettOmega 3 (ca.)Vitamin A (måles i UI)Pris per kg*
Acana Wild Prairie37g / 100g18g / 100g0,6 %Ikke oppgitt133 kr
Eukanuba Adult Top Condition35 / 100g22g / 100g0,57 %60,2117 kr
Farmina N&D Pumpking & Duck44 / 100g20g / 100g0,9 %18199 kr
Orijen Cat & Kitten42 / 100g20g / 100g1,2 %32,6125 kr
Carnilove Reindeer Adult41g / 100g19g / 100g0,34 %2389 kr
Royal Canin Outdoor Adult30g / 100g20g / 100g0,99 %20107 kr
Purina Friskies Laks & Grønnsaker (billigmerke til sammenligning)30g / 100g11g / 100gIkke oppgitt12,546,40 kr
*Prisen per kg er hentet fra PetWorld og Oda.no i oktober 2021, og kan endre seg. Sekker på 4 – 6 kg er tatt som utgangspunkt for å regne ut kiloprisen, men unntak av Purina Friskies som kommer i boks på 1kg og Farmina som kommer i sekk på 1,5 kg. Noen er billigere om du kjøper større sekker.

Av alle på testen er min favoritt Orijen Cat & Kitten. Prisen er overraskende lav, proteininnholdet er helt supert, og både Vitamin A og omega 3-innholdet er mer enn godt nok. Av de ulike typene fôr jeg har gitt til kattene mine har dette også alltid vært en type som har falt i smak.

Som et andrevalg anbefaler jeg Eukanuba, Farmina og Acana. Alle disse har godt med proteiner, greit med imega 3, og nok vitamin A. Det er ukjent hvor mye vitamin A som finnes i Acana sitt fôr, men trolig er det godt nok, da Acana er et fôrmerke som har et veldig godt rykte for å ta næringsinnholdet og råvarene serøst.

Royal Canin sitt fôr er OK. Det skulle gjerne hatt litt mer protein i seg, men har godt innhold av omega 3, og greit innhold av vitamin A. Prisen for Royal Canin sitt fôr, så den kan godt sees på som et greit alternativ hvor man skal balansere pris med næringsinnhold.

Carnilove Reindeer Adult er også et godt fôr med tanke på proteiner og vitamin A, men det mangler litt omega 3. Om du skal fôre på dette som basisfôr vil jeg anbefale at katten får i seg omega 3 fra andre kilder. For eksempel kan den få litt våtfôr av fisk et par dager i uken, eller rett og slett få litt kokt sei én eller to ganger per uke.

Purina Friskies Laks & Grønnsaker er ikke anbefalt som fôr, men ble tatt med i testen for å se hvordan den var sammenlignet med de anbefalte merkene. Hvordan de har inkludert grønnsaker er det ingen som vet, for katter er rovdyr som i utgangspunktet kun skal spise kjøtt. De har ingen behov for grønnsaker. Produktet inneholder også mye korn.

Les også: Beste kattmat for kattunger.

Exotic
Exotic. Foto: Melv_L – MACASR / CC BY-SA 2.0.

Pass på at katten ikke blir overvektig

Det er faktisk et seriøst problem med katter som blir overvektige. Dette kan være til ekstra slitasje på skjelett, muskulatur og ledd, og føre til økt risiko for ulike hjerte- og karsykdommer.

De fleste katter som blir overvektige blir det fordi de får for mye mat. Så du trenger ikke nødvendigvis å bytte fôret til et lavkalorifôr bare fordi katten begynner å bli litt lubben, men bli heller streng med målebegeret, og kun gi katten så mye for som den faktisk skal ha.

Les mer om overvekt hos katter her.

Slik bytter du fôr til katten

Når man skal bytte fra ett kattefôr til et annet kattefôr er det lurt å ta prosessen gradvis. Grunnen er enkelt nok at katten har en tarmflora som er spesialisert for den fôrtypen den er vandt til. Om den plutselig får helt annen mat kan den slite med å fordøye denne skikkelig, og resultatet blir ofte diaré og magesmerter.

Det er heldigvis ikke så veldig vanskelig å bytte fôret til katten, men det krever at du har litt igjen av det gamle fôret. Start med å blande inn en liten del av det nye fôret sammen med det gamle fôret, og gi dette noen dager. Hver tredje dag øker du mengden med det nye fôret helt til det ikke er noe igjen av det gamle fôret.

Nedenfor er en tabell over en trygg fremgangsmåte for å bytte til nytt kattefôr.

DagNytt fôrGammelt fôr
1 – 325 %75 %
4 – 650 %50 %
7 – 975 % 25 %
10 +100 %0 %

Hvis du må bytte fôr fordi katten har allergi eller lignende kan det være at du må bytte raskere. I noen tilfeller går dette helt greit, men du må nok regne med at katten får litt problemer med magen sin i noen ukers tid. Man kan eventuelt bruke probiotika til katt (som ZooLac eller Canikur) samtidig for å forhindre dette.

Det er for øvrig sjeldent nødvendig å bruke tid på å bytte fôr fra samme produsert. Så hvis du skal bytte fra Acana Wild Prarie til Acana Homestead Harvest er det neppe nødvendig med denne prosessen.

Bengal
Bengalkatt. Foto publisert med tillatelse.

Kattunger skal ha kattungefôr

Det er også viktig å være klar over at kattunger skal ha eget katteungefôr, da dette inneholder litt andre næringsstoffer enn det voksenfôret gjør. Dette inkluderer blant annet næringsstoffer som er viktig for å bygge skjelettet, og kan raskt bli altfor energirikt for voksne katter.

Når man skal velge kattungefôr er det mye av det samme som gjelder. Se etter merker med høy andel av proteiner, og lite korn og sukker. De samme produsentene som er blant de beste til voksne katter har også tilsvarende god kvalitet på kattungefôret sitt, så sjekk gjerne ut kattungefôret til disse.

Ragdoll kattunge
Ragdoll kattunge. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Når katten blir matlei

Katter har en tendens til å bli matlei fra tid til annen, rett og slett fordi de synes det er kjedelig å spise det samme hver eneste dag. Om det er tilfellet kan det være fornuftig å bytte til et annet kattefôr, begynne å blande inn litt vårfôr i matskåla for å gjøre det mer interessant, eller vurdere andre smaksalternativet til fôret dere allerede gir til katten.

Les flere tips for å få matleie katter til å spise her.

Det er ingenting i veien med å bytte fôr fra tid til annen så lenge det blir gjort på en kontrollert måte, og ikke altfor brått. Ofte blir kvalitetsfôr satt pris på, da dette har mer kjøttsmak enn kattefôr som er laget på korn.

Tyrkisk angora
Tyrkisk angora. Foto publisert med tillatelse.

Denne artikkelen inneholder reklame for PetWorld.no. Dette har på ingen måte påvirket anbefalingene eller vurderingen av noen produkter.

Legg igjen en kommentar