Hvordan få kresne og matleie katter til å spise

Det er helt vanlig at katter har perioder hvor de er litt matlei eller plutselig blir ekstra kresne, og dette har enkelt nok å gjøre med at katter ofte liker å variere hva de spiser. Dette trenger ikke å være noe farlig, men det er selvsagt mange katteeiere som blir litt bekymret når katten plutselig spiser mindre enn vanlig, eller ikke i det hele tatt.

Det første du må gjøre er å prøve å finne ut av om katten ikke spiser fordi den har en sykdom eller andre helseplager. Generelt sier man at hvis katten ikke har spist noen ting på over 24 timer, har redusert allmenntilstand eller virker syk på en annen måte, så må du kontakte veterinær.

Om katten har en normal vekt, virker frisk og rask, men bare småspiser istedenfor å spise like mye som vanlig, er det sannsynlig at katten bare er matlei.

Noen ganger går matleiheten over av seg selv, men det er også noen triks du kan bruke for å oppmuntre katten til å spise mer mat.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Slik får du en matlei katt til å spise

Nedenfor er noen gode triks du kan bruke for å «lure» katten din til å spise mer, og få den til å få interesse for mat igjen. Ofte går matleiheten over av seg selv, men hvis du er bekymret kan det være lurt å ta tak i det.

Bytt fôrtype eller smak

Den enkleste og vanligste måten å få katten til å bli interessert i å spise mat igjen på er ved å bytte fôr. Dette er noe man må gjøre gradvis over noen få uker, men allerede fra du begynner å blande inn litt at det nye fôret kan det være at katten får interesse for maten igjen.

Noen katter er flinke til å kun plukke ut de nye bitene, mens andre får en generell matglede og spiser alt. Kanskje må du bytte fôr permanent, for det kan godt hende at katten rett og slett liker det nye fôret bedre. Eller kanskje blir den lei av dette etter et par år, så kan du prøve å bytte tilbake.

Det finnes heldigvis mange gode fôrtyper til katt, og hvis du sliter med at katten er matlei kan du prøve et skikkelig kvalitetfôr med mye smak, som en av disse:

Alle disse har mye rent kjøtt, og pleier veldig ofte å gå ned på høykant av alle katter. Om du sliter med å velge en god type mat til katten din har vi laget en guide til hvordan du selv kan finne riktig kvalitetsfôr til katten din.

Carnilove reinsdyr
Carnilove reinsdyr tørrfôr til katt.

Pass på at matskåla alltid er ren og pen

Katter er jo renslige dyr, og det er faktisk mange katter som nekter å spise hvis matskåla er for skitten. Dette kan være fordi de rett og slett ikke liker det, eller at de lukter bakterier som har festet seg i de gamle matrestene der, og derfor ikke synes at det er trygt å spise av den.

Så gjør det til en vane å vaske matskåla til katten hver dag, så blir i alle fall ikke dette et problem for katten når den skal spise.

Pass på at tørrfôret er tørt og ferskt

Om du har kjøpt en stor sekk med tørrfôr er det faktisk en mulighet for at dette blir dårlig innen katten rekker å spise det opp. Tørrfôr suger til seg fuktighet, og vil over tid bli dårlig hvis det er litt fuktighet i sekken.

Dette vil ikke bare ødelegge smaken, men kan også føre til sopp og bakterier i fôret, og da er det ikke spesielt appetittlig for katten. Du kan sjekke om fôret er dårlig ved å klemme på det; ferskt og godt tørrfôr skal være hardt.

Sørg for å oppbevare tørrfôret i en lufttett beholder, og heller kjøp mindre sekker hvis katten bruker et helt år på å spise seg gjennom en fôrsekk.

La katten få være i fred når den spiser

Det er en del katter som hater å spise mens noen ser på dem, da dette er en sårbar situasjon for dem. Her er det selvsagt variasjoner fra katt til katt, men hvis katten først spiser for lite er det fort gjort at det oppstår en negativ spiral. Du som katteier ønsker jo at katten skal spise, og følger med på katten med haukeblikk når den er i nærheten av matskåla. Dette får igjen katten til å bli mer skeptisk til å spise, og så gjør du vondt verre selv om du bare ville passe på at den fikk i seg mat.

Så unngå fristelsen til å stirre på katten når den spiser, og la den få spise i fred og ro når det passer den.

Gi katten litt varmt våtfôr

Hvis katten er matlei kan våtfôr være en enkel og grei løsning for å få i katten litt mat. Kjøp inn litt forskjellige typer våtfôr med forskjellige smaker fra ulike produsenter, så ser du nok at katten din finner en type den liker.

Om ikke engang våtfôret er interessant kan du prøve å ha det i mikroen for å varme det opp. Dette frigjør smaken på våtfôret, og gjør det til en mye mer spennende matopplevelse for katten. Som regel bør dette klare å overtale katten til å spise litt!

Kok opp fisk til katten

De aller fleste katter elsker fisk, og hvis du koker opp fisk er du mer eller mindre garantert at katten din spiser! En enkel og billig måte å gi katten fisk på er ved å kjøpe en blokk med sei fra dagligvarebutikken. Dette koster bare noen få tiere, og kan slenges i en kjele med kokende vann i noen minutter, så er det klart til servering.

Har katten spist seg mett utendørs?

Om du har en utekatt kan det være at katten din spiser seg mett når den er utendørs. De fleste katter klarer fint å fange nok mus, gnagere og småfugler til å få i seg et helt måltid, og hvis de faktisk spiser byttene sine kan det derfor fort være at de spiser seg helt mette mens de er ute.

Det er jo veldig vanskelig å regulere hvor mye katten spiser utendørs, men om du har en utekatt som er aktiv, frisk og energisk, men som spiser lite, kan dette være grunnen.

Maine coon
Maine coon. Foto: Fisle / CC BY-SA 4.0.

Vær sikker på at det ikke er noen medisinske grunner til at katten ikke spiser

Det kan være flere ulike sykdommer, og ikke minst tannproblemer som kan være årsaken til at en katt plutselig spiser lite eller ikke spiser i det hele tatt. Om du mistenker at det er noe galt med katten din bør du ta kontakt med veterinær for en sjekk, for katter kan være veldig flinke til å skjule at de har smerter eller er syke.

At katten ikke spiser trenger ikke å bety at det er noe galt, men det kan være et symptom på noe alvorlig. Så ta det på alvor, og pass på at katten din virker frisk og rask ellers.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar