Så mye koster det å ha katt

Det kan være nesten gratis å få seg en kattunge, men selv om selve katten er billig må du regne med å betale for fôr, vaksiner, utstyr og forsikring for katten gjennom hele livet dens. En katt kan fort leve i 15 – 16 år, så det er mange år med økonomisk forpliktelse bak det å skaffe seg en katt.

Men hvor mye koster det egentlig med en katt? Nedenfor har jeg sett nærmere på omtrent hvor mye man må regne med å betale for å ha en katt per måned og per år.

Selkirk rex
Selkirk rex. Foto publisert med tillatelse.

Så mye koster katten deg i måneden

UtgiftPris per måned
Fôr100 kr
Årlig helsesjekk og vaksine75 kr (900kr årlig)
Kattesand100 kr
Forsikring200 kr
Utstyr85 kr
Sum månedlig560 kr
Sum årlig6 720 kr

Det koster altså årlig mellom 6 og 7 000 kr for å ha en katt med alt den trenger av fôr, utstyr, forsikring og utstyr. Dersom katten lever rundt 15 år blir det snakk om rundt 100 000 kroner til sammen, så det koster penger å ha en katt i hus. Om du dropper å ha forsikring på katten kan årskostnaden komme ned til rundt 4 300 kroner i året.

Tabellen tar utgangspunkt i hva en vanlig katt du allerede eier koster deg. Dette er grunnen til at for eksempel utstyrsposten er veldig lav. Når du kjøper en ny kattunge trenger du jo transportbur, klorestativ, dokasse og mer, så du må regne med betydelig mer enn enn disse 85 kronene i måneden det første leveåret til katten.

Når katten allerede er voksen er det ikke spesielt ofte man må kjøpe nytt utstyr, så de 85 kronene (som blir en tusenlapp i året) bør være mer enn nok.

Fôret til katter er ganske billig, selv om du velger et kvalitetsfôr som Orijen, Eukanuba, Carnilove eller Acana, men hundrelappen tar utgangspunkt i at katten for det meste kun får rent tørrfôr. Hvis du skal gi bokser med våtfôr som tillegg blir det jo raskt litt dyrere. På den andre siden blir det litt billigere hvis du heller bruker billig tørrfôr fra dagligvarebutikken.

Carnilove reinsdyr
Carnilove reinsdyr tørrfôr til katt.

Kattesanden tar utgangspunkt i egne erfaringer. Jeg bruker Everclear hos min katt, og en sekk på 10 liter koster rundt 200 kr og varer i rundt to måneder. Igjen er det mulig å gjøre det litt billigere om du velger billigmerkene, men det er jo ofte litt sprikende kvalitet på disse.

Alle tallene ovenfor er tatt med utgangspunkt i egne erfaringer med å ha katt, og jeg mener nå at det skal være ganske representativt for vanlige katteeiere.

Veterinærbesøk kan bli dyre

Det er verdt å merke seg at veterinærbesøk hvis katten blir syk kan påvirke den totale kostnaden for å ha katt ganske heftig. Om katten brekker et bein kan det fort koste 20 000 kroner, mens en hasteoperasjon fordi katten har spist noe den ikke skulle kan koste godt over 50 000 kroner om det skjer på kveldstid eller i en helg.

Operasjoner hos veterinær kan rett og slett bli helt sinnsykt dyrt. Om du ikke har forsikret katten din bør du derfor ha disse pengene klare på en sparekonto i tilfelle noe slikt skulle skje, så slipper du i alle fall å måtte ta veldig tunge valg basert på økonomiske grunner hvis katten blir syk eller skader seg.

Perser
Perser er en katterase som er dyr å forsikre, men som også har økt risiko for å måtte til veterinæren. Foto publisert med tillatelse.

Hvor mye koster det å kjøpe katten?

Prisen på kattunger avhenger stort av om det er en rasekatt eller ikke, og blandingsraser og huskatter kan faktisk fås veldig billig. Som regel trenger man ikke å betale mer enn 500 til 1 000 kroner for en kattunge.

Om du derimot ønsker deg en rasekatt med stamtavle fra NRR må du regne med å betale et sted mellom 10 000 og 20 000 kroner for kattungen, og her varierer ofte prisene litt fra rase til rase. Noen raser har større etterspørsel slik at prisene presses oppover (som for eksempel med bengalkatt), mens hos andre raser er det jevnt over lavere priser.

Prisen for kattungen er ikke tatt med i beregningen av hvor mye det koster det å ha en katt, så dette blir en ekstrautgift. Om du kjøper en kattunge uten ID-chip og vaksine må du også regne med å betale rundt 2 000 kroner for denne pakken.

Bengalkatter
Bengalkatter er veldig ettertraktet, og prises deretter. Foto publisert med tillatelse.

Ellers er det jo ganske store utgifter knyttet opp til når man faktisk kjøper kattungen. Da trenger man en del utstyr. Dette kan fort koste noen tusenlapper, men når du først har kjøpt inn klorestativ, soveplasser, kattedoen, reisebur, sele og bånd, leker og annet, så er dette gjerne ting som kan holde i mange år, eller til og med ut livet til katten.

2 kommentarer om “Så mye koster det å ha katt”

  1. Hei Niclas!
    Takk for en kjempefin og oversiktlig artikkel om kostnader av kattehold!
    Synes du har gjort dette enkelt og oversiktlig for alle… Hei Niclas

    Svar

Legg igjen en kommentar