Raseprofil: Selkirk rex

Selkirk rex er en ganske ny katterase som har rukket å bli ganske så populær. Denne lille krabaten har en helt unik pelsmutasjon som gir den en krøllete pels med tydelige individuelle krøller.

Selve katterasen er kjent for å være både kjærlige, nysgjerrige, tålmodige, flinke med barn og veldig lekne.

Selkirk rex
Selkirk rex. Foto publisert med tillatelse.

Selkirk rex raskt oppsummert

  • Har en helt spesiell pelstype med individuelle pelskrøller.
  • En leken og middels aktiv katt.
  • Går godt overens med andre katter, hunder og barn.
  • Alltid veldig rolig.
  • En ganske sjelden katterase.
Selkirk rex
Selkirk rex. Foto: Beemwej / CC BY-SA 3.0.

Atferd og personlighet hos selkirk rex

Selkirk rex regnes som en veldig ålreit katterase, og de fleste kattene er både nysgjerrige og intelligente samtidig som de ikke oppfører seg som en levende sprettball i hjemmet sitt.

Med et middels aktivitetsnivå er dette en katt som liker å være aktiv og leke, men samtidig kan komme for å få litt kos innimellom. Den vil neppe ligge veldig lenge i ro på fanget, spesielt hvis det er noen andre hjemme i huset som gjør noe den kan undersøke. Selkirk rex er nemlig en utrolig nysgjerrig rase som alltid vil gå for å undersøke hva som skjer rundt om i hjemmet dens.

Selv om de er nysgjerrige av seg er det ikke en rase som fotfølger deg fra rom til rom, selv om den vil komme for å undersøke om du gjør noe annerledes enn det du pleier å gjøre i naborommet. Så du kan trygt ferdes hjemme uten en katteskygge, men om det for eksempel er noen som roter på loftet vil den bli så utrolig nysgjerrig at den bare må undersøke!

Selkirk rex går som regel fint overens med andre katter eller hunder, men det er absolutt en fordel om den introduseres til hunder fra den er kattunge av. De trives både som eneste katt i huset så vel som i en flokk med flere katter.

Som oftest går også selkirk rex godt overens med barn, men husk at den ikke er noen kosebamse. Om barna liker å leke med katten får de derimot en venn for livet!

Siden selkirk rex er en intelligent katterase trenger den å få brukt hodet sitt. Hvis ikke kan den finne på å lage egne leker ut av sofaputer, gardiner eller andre ting. Da er det mye bedre å kjøpe noen gode katteleker den kan underholde seg med istedenfor.

Selkirk rex er kjent for å være rolig og fattet uansett hva som skjer i huset, og de tåler godt å bo i et hjem med livlige barn og bråkete dyr. De lærer seg fort at de ikke alltid trenger å bry seg om bråk, og stresser veldig lite.

Som mange katteraser trives selkirk rex i høyden, så kjøp gjerne et stort kattetårn eller gi den et sted hvor den kan ligge høyt og følge med på alt som skjer.

Som regel er rasen utrolig stille, og lager nesten ikke en lyd.

Selkirk rex
Selkirk rex. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til selkirk rex

Selkirk rex er jo mest kjent for den spesielle pelsen dens. Pelsen har nemlig individuelle krøller, og selv værhårene er krøllete. Den tette pelsen er utrolig myk å klappe på.

Resten av kroppen er muskuløs og rektangulær, og den er et sted mellom en mellomstor og en stor katt. Små hunnkatter kan veie så lite som 3 kg, mens hannkattene kan veie oppimot 7 kg når de er fullvoksne.

Pelsen kommer i både langhår og korthår, og begge disse er godkjente som hver sin rase (selv om de er helt like utenom selve pelsen). I tillegg finnes det en ikke-godkjent glatthårvariant av rasen. Grå pels er uten tvil mest vanlig, men den finnes i alle farger og mønstre.

Selkirk rex
Selkirk rex. Foto publisert med tillatelse.

Stell av selkirk rex

Pelsen til selkirk rex trenger en del stell, og må børstes minst én gang i uke. Start med dette fra katten er ung av, så slipper du å trene en voksen katt til å godta børstingen.

Hvis pelsen ikke stelles godt nok vil den kunne tove seg, noe som er smertefullt for katten!

Ellers er det nødvendig å bade katten med jevne mellomrom, og når pelsen begynner å bli fettete er det på tide med et kattebad.

Som med alle katter er det nødvendig med årlige helsesjekker og vaksiner, og det er selvsagt ikke et unntak for selkirk rex. Den bør være inne til en sjekk minst hvert 12. måned, selv om den tilsynelatende er helt frisk.

Selkirk rex
Selkirk rex. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av selkirk rex

Selkirk rex pleier å være flinke til å spise, og det er sjeldent problematisk å få dem til å beholde vekta. Gi de et godt kattefôr av høy kvalitet, så går fôringen som regel helt problemfritt.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Selkirk rex
Selkirk rex. Foto: Touttim / CC BY-SA 3.0.

Helseproblemer hos selkirk rex

Selkirk rex er en nokså sunn katterase, men er preget av å ha vært krysset med perser. Det betyr at den blant annet har en risiko for å utvikle polycystisk nyresykdom (PKD). Her kan man oppleve at katten gradvis får cyster på nyrene, noe som kan få et fatalt utfall over tid. Det er mulig å teste avlsdyr for om de har sykdommen, så spør gjerne oppdretter om foreldrene er sjekket.

Rasen kan også få hypertrofisk kardiomyopati (HCM), en sykdom hvor katten har et forstørret hjerte. Dette kan føre til blodpropp og andre problemer, og kan gi katten et betydelig kortere liv. Også HCM er arvelig fra foreldrene, så igjen kan oppdretterne ha sjekket for dette. Da er det i såfall lav risiko for at kattungen får det.

Begge disse sykdommene er derimot ganske sjeldne, og de fleste selkirk rex-katter lever et langt og friskt liv.

Selkirk rex
Selkirk rex. Foto publisert med tillatelse.

Selkirk rex sin rasehistorie

Selkirk rex ble utviklet i USA på 1980-tallet, og oppstå ved at en katt med navn Miss DePesto fikk en helt tilfeldig mutasjon som ha henne denne selkirk rex-pelsen. Hun ble avlet videre på ved å avles med persere. Gjennom tidene har man blandet inn både amerikansk korthår, exotic, britisk korthår, perser og britisk langhår i rasen.

Navnet kommer av at denne originalkatten ble født i Selkirk-fjellene i Wyoming i USA.

I dag er rasen fortsatt ganske sjelden, og det er ikke vanlig å se den her i Norge, selv om populariteten har økt de siste ti årene.

Selkirk rex
Selkirk rex. Foto: Heikki Siltala / CC BY 3.0.

Spørsmål og svar om selkirk rex

Er selkirk rex en god familiekatt?

Selkirk rex kan være en god familiekatt hvis man kan gi den et trygt hjem, ha tid til å leke med den, og kanskje godta at den ikke vil kose hele dagen.

Går selkirk rex godt overens med andre katter?

Selkirk rex går som regel veldig godt overens med andre katter.

Går selkirk rex godt overens med barn?

Selkirk rex går veldig fint overens med barn som leker med den, men er ikke direkte interessert i å bli båret rundt på av barna i hjemmet.

Hvor mye koster en selkirk rex?

Prisen på en renraset selkirk rex med stamtavle ligger gjerne på rundt 14 til 16 tusen kroner for en kattunge.

Er selkirk rex en kosete rase?

Selkirk rex er langt ifra en kosete rase, men kan godta litt kos på sine egne premisser.

Er selkirk rex en inne- eller utekatt?

De fleste har selkirk rex som en utelukkende innekatt.

Er selkirk rex allergivennlig?

Det er mange som synes selkirk rex fungerer godt selv om de har pelsallergi, men den er ikke direkte allergivennlig. Les mer om allergivennlige katteraser her.

Røyter selkirk rex mye?

Selkirk rex røyter lite, spesielt om den husker å bade den jevnlig.

Hvor lenge lever en selkirk rex?

En selkirk rex lever rundt 15 års tid.

Er selkirk rex en god rase for førstegangs katteeiere?

Selkirk rex er en ganske enkel katt, så den kan fungere godt for personer som skal kjøpe seg sin aller første katt.

Hvor mye veier en voksen selkirk rex?

Vekten på en voksen selkirk rex kan variere mellom 3 og 7 kg.

Legg igjen en kommentar