Raseprofil: Britisk langhår

Britisk langhår er på mange måter lik den mye mer populære rasen britisk korthår, og som navnet antyder er hovedforskjellen at britisk langhår har lang silkepels.

Hos mange raser med både kort og lang pels er atferden og personligheten kliss lik, men mellom britisk langhår og korthår er det også litt forskjeller i hvordan de oppfører seg og hva de ønsker fra eierne sine.

Britisk langhår
Britisk langhår. Foto publisert med tillatelse.

Britisk langhår oppsummert

  • En snill, rolig og balansert katterase.
  • Finnes i de fleste farger og mønstre.
  • Rolig og stille innendørs.
  • Fungerer fint sammen med barn, andre katter og hunder.
  • Mye sjeldnere enn den korthårede varianten, men likevel en populær katterase.
Britisk langhår
Britisk langhår. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og personlighet hos britisk langhår

Atferden og personligheten til en britisk langhår er på mange måter en kombinasjon av perser og britisk korthår, og de er derfor stille og rolige katter som er hengivne mot eierne sine.

Selv om man kanskje skulle tro det er ikke britisk langhår noen utpreget kosekatt, og den er ikke spesielt begeistret for å ligge på fanget til eieren sin. De vil heller foretrekke å ligge ved siden av deg, og kan godt bli klappet litt når de legger seg der. Om du derimot prøver å legge dem på fanget for å kose med dem er det stor sjans for at de stritter imot.

Britisk langhår er derimot kosen når den selv vil det. Om den ligger seg i nærheten av der du er kan du godt ta det som et tegn på at den vil bli klappet litt, selv om de ikke alltid liker å bli klappet spesielt lenge om gangen.

Rasen er nysgjerrig og interessert i hva eierne driver med, og kan gjerne dilte etter eierne sine fra rom til rom for å følge med på hva som foregår. Noen synes de kan være klengete, men det er jo litt avhengig av om man liker at katten dilter etter deg overalt eller ikke.

Britisk langhår foretrekker for øvrig å bruke beina når den skal et sted, og mange stritter imot hvis du vil bære dem.

Ofte liker britisk langhår å leke, og kan godt få utbytte av katteleker som er ment for å være mentalt stimulerende. De er derimot også rolige og nesten late av seg, så det er ikke noen katt som hele tiden flyr rundt etter en leke.

Ellers er rasen kjent for å være rolig og balansert nesten uansett hva som skjer i hjemmet. Selv om småbarn klikker og slår seg vrange vil katten slappe av og ta livet helt rolig, og blir verken nervøs, oppkavet eller stresset av situasjonen.

Britisk langhår er derimot ofte litt skeptisk til fremmede, og vil bruke litt tid på å bli varm i trøya før den kommer for å hilse på nye mennesker. Når den først godtar personene er den derimot hengiven og snill, men eierne har alltid en spesiell plass i hjertet dens.

Rasen knytter sterke bånd til alle den bor, både voksne, barn, hunder og andre katter. De er kjent for å bruke litt tid på å bli kjent med spesielt hunder og andre katter, men når de først godtar disse andre dyrene kan de få seg en venn for livet.

De kommer godt overens med de fleste, men pass på at barna er forsiktige med og respekterer katten. Her er det viktig å lære barna om kattens grenser, og lære dem hvordan de merker at katten setter grensene sine.

Som oftest holdes britisk langhår som innekatt, men det er også mulig å ha dem som utekatter hvis man ønsker det. De er gode jegere som kan fungere godt til å fjerne mus og andre gnagere fra lover og kjellere.

Britisk langhår
Britisk langhår. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til britisk langhår

Britisk langhår er en middels stor katt med en kraftig og robust kropp. Pelsen er lang og silkemyk, og kommer i over 300 ulike farge/mønsterkombinasjoner.

Vekten til en voksen hannkatt er gjerne mellom 5 og 8 kg, mens hunnkattene veier et sted mellom 4 og 6 kg. Den kraftige kroppen kommer også med kraftige poter og bein, og den er flink til å hoppe med disse når den ønsker det.

Stell av britisk langhår

Britisk langhår har jo lang pels, og denne må stelles. Den har tykk underull og overpels, og det er nødvendig med minst en ukentlig børsting. Noen ganger må man også oppgradere til 2 eller 3 ganger i uken, avhengig av hvor rufsete pelsen blir.

Hvis man er for lat med å børste pelsen vil den floke seg, og det er svært ubehagelig for katter å få ut floker. Så det er bedre å være på den sikre siden og sørge for at pelsen holdes fin jevnlig.

I tillegg til pelsstell trenger britisk langhår tilsyn av veterinær årlig for å få en helsesjekk og kattevaksiner.

Britisk langhår
Britisk langhår. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av britisk langhår

Britisk langhår er skilleig matglad, og overvekt er et seriøst problem for rasen! Det er derfor viktig å kjøpe god kvalitetsfôr som gir katten alt den trenger av vitaminer og næringsstoffer selv i små porsjoner, for katten må alltid kun få så mye mat som den skal ha, og ikke mer.

Bruk målebeger og regn ut hvor mye mat katten skal ha, og ikke gi den godbiter eller matrester ved siden av dette.

Overvekt hos katt kan føre til en rekke ulike problemer, og er noe du som eier er ansvarlig for å unngå.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Britisk langhår
Britisk langhår. Foto: Brn370z / CC BY-SA 4.0.

Helseproblemer hos britisk langhår

Britisk langhår har noen få arvelige sykdommer man må følge med på.

Først og fremst har rasen høyere risiko for hypertrofisk kardiomyopati (HCM) enn veldig mange katteraser. Dette er en sykdom hvor hjertet er større enn det skal være, og katten har økt risiko for blodpropp og andre hjertesykdommer. Det er ingen god behandling mot sykdommen, men noen katter kan leve fint med den i flere år.

Ellers har britisk langhår også en risiko for polycystisk nyresykdom (PKD), hvor det vokser cyster på kattens nyrer. De kan ofte leve til de blir gamle med sykdommen, men plutselig blir det for mye cyster på nyrene slik at de får nyrekollaps.

Både HCM og PKD er genetisk arvelig, så seriøse oppdrettere sjekker avlsdyrene sine for sykdommene. Ved å kjøpe fra noen som har sjekket avlsdyrene har du veldig liten risiko for å få en katt som blir syk.

Britisk langhår sin rasehistorie

Britisk langhår ble til som en egen rase ved at britisk korthår ble krysset med perser. Dette var noe man måtte gjøre for å øke det genetiske materialet til britisk korthår etter at de fleste kattene forsvant under andre verdenskrig, og resultatet ble at noen kattunger med født med lang pels. Du kan lese mer om dette under rasehistorien til britisk korthår.

Disse kattungene ble skilt ut fra britisk korthår, og ble over tid utviklet til å bli en egen rase som nå heter britisk langhår. Genet for den lange pelsen var recessivt, noe som betyr at både mor og far må ha genet for at ungene får lang pels. I ganske lang tid hadde man bærere av den lange pelsen innad i rasen britisk korthår, men over lang nok tid har disse i stor grad blitt skilt ut fra

Det er ikke så veldig mange katteorganisasjoner som godtar britisk langhår som en egen rase, men utviklingen går i retning av at den blir mer og mer godkjent.

Britisk langhår
Britisk langhår. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om britisk langhår

Er britisk langhår en god familiekatt?

Britisk langhår er en god familiekatt som knytter seg til alle i hele familien.

Går britisk langhår godt overens med andre katter?

Britisk langhår er en nokså sosial katterase som går greit overens med andre katter.

Går britisk langhår godt overens med barn?

Britisk langhår går for det meste veldig fint overens med barn, og godtar både store og små barn. Men husk at de ikke liker å bli båret eller ligge på fanget, noe barna ofte synes er veldig kjedelig.

Hvor mye koster en britisk langhår?

Prisen for en britisk langhår er gjerne mellom 13 og 15 000 kroner. Da får man en kattunge med stamtavle i NRR.

Er britisk langhår en kosete rase?

Britisk langhår er ikke spesielt kosete av seg, men kan godta litt klapping når den selv ønsker det. Den er på ingen måte noen kosebamsekatt, selv om den ser ut som det.

Er britisk langhår en inne- eller utekatt?

De aller fleste som har britisk korthår har dem som innekatter. De har derimot en pels som gjør at de fint tåler å være ute selv om vinteren, og det er fullt mulig å holde dem som utekatt hvis man ønsker det.

Er britisk langhår allergivennlig?

Britisk langhår er ikke en allergivennlig katterase.

Røyter britisk langhår mye?

Britisk langhår røyter ganske mye.

Hvor lenge lever en britisk langhår?

Forventet levealder for en britisk langhår er gjerne rundt 14 – 15 år.

Er britisk langhår en god rase for førstegangs katteeiere?

Britisk langhår er en fin rase for de som vil ha sin første katt, men det krever at man har sett seg godt inn i rasen, og godtar den for det den er. Om man vil ha en kosekatt bør man vurdere andre raser.

Legg igjen en kommentar