Raseprofil: American curl

American curl er en spesiell katterase som skiller seg ut fra andre katter ved at de har ører som bøyer seg bakover. På mange måter er de en slags motsetning til scottish fold med dens innoverører, men i motsetning til scottish fold er american curl er frisk og sunn katterase.

Noen kaller rasen som amerikansk curl, men american curl er det offisielt godkjente navnet til Norske Rasekattklubbers Riksforbund (NRR), så det er dette jeg kommer til å bruke på Dyreliv.no.

Det er to godkjente raser av american curl; american curl korthår og american curl langhår. Disse er identiske i alt utenom lengden på pelsen, så jeg har valgt å ha én felles raseprofil for begge rasene.

American curl
American curl. Foto: Nickolas Titkov / CC BY-SA 2.0.

American curl raskt oppsummert

  • Har en genetisk mutasjon som gir de spesielle ørene.
  • En aktiv og energisk katterase.
  • Ikke spesielt kosete.
  • Fungerer fint sammen med barn som respekterer katten.
  • Bør få en del mental aktivisering.
American curl
American curl. Foto: Catn7 / CC BY-SA 3.0.

Atferd og personlighet hos american curl

American curl er en veldig aktiv og energisk rase som elsker å utforske og leke. De vil alltid undersøke hva som skjer, og ligger ikke like mye i ro som andre katteraser.

Rasen trenger en del mental aktivisering, og dette kan du gi den enten ved å ha en del ulike katteleker som oppmuntrer til at den bruker hodet sitt, eller ved å trene den. Med klikker og godbiter kan den raskt lære enkle triks og kommandoer, og dette er supert for katten. Ellers er kattepuslespill og lignende gode måter å dekke dette mentalbehovet på.

Les mer om mental aktivisering av katter her.

Man regner ikke american curl for å være spesielt kosete av seg. Som oftest er den fornøyd nok om den får sitte ved siden av eieren sin, og de færreste liker å sitte på fanget for å få kos. Her er det noen unntak, for noen mener at katten deres er kosete, selv om de fleste ikke er det.

Så hvis du er ute etter en skikkelig kosebamse er nok ikke american curl rasen du er ute etter. Det er selvsagt ikke noe i veien for å klappe den litt når den sitter ved siden av deg, men som oftest vil de ikke bli klappet spesielt lenge før de føler at de har fått nok.

Selv om american curl ikke er kosete, er det en rase som trenger mye oppmerksomhet. Den kommer til å kreve mye lek og oppmerksomhet, og det er blant de rasene som krever mest tid fra eierne sine. Noen mener at de oppfører seg som kattunger gjennom hele livet.

Rasen knytter sterke bånd til eierne sine, og vil gjerne følge etter deg fra rom til rom for å følge med på alt du gjør.

Som oftest er american curl begeistret for barn, men dette må foregå på kattens egne premisser. Om dere har barn som er store nok til å ville leke med katten kan de raskt bli bestevenner, men hvis barnet egentlig vil ha en kosekatt blir det neppe noen favoritt. Rasen liker ikke å bli holdt fast eller tvangskost mot sin vilje.

Med barn som liker å leke med katten er det derimot stor sjanse for at det går veldig fint, og mange american curl-katter oppsøker barna for å initiere lek, noe som er nokså uvanlig for katter.

Ellers er american curl en rase som ikke liker å være alene. De vil aller helst være sammen med eierne sine, men det er også OK om de får være sammen med andre katter. Så hvis man jobber fulltid eller er tilsvarende mye ute av huset bør man vurdere å skaffe seg to katter.

De aller fleste som har american curl har de som utelukkende innekatter.

American curl
American curl. Foto: Heikki Siltala / CC BY 3.0.

Utseende og fysikken til american curl

Vi kan jo starte med det mest spesielle med fysikken til american curl, og det er jo ørene dens. Kattunger fødes faktisk med vanlige ører, men når de er omtrent 10 dager begynner de å bøye seg bakover, og først i 16 ukers alder er ørene helt bøyde.

Den spesielle øreformen kommer av en genetisk mutasjon, men er ellers helt ufarlig for katten.

Ellers er det en mellomstor katt som veier et sted mellom 2,5 og 5 kg. Hannene blir litt større enn hunnene.

Rasen kommer altså som to raser; langhåret og korthåret. Den langhårede utgaven har ganske lang pels, mens den korthårede har kort eller halvlang pels. Pelsen til begge er myk og lett med lite underull.

Pelsen kommer i de fleste farger og mønstre, og en haug ulike kombinasjoner av disse. Det er altfor mange godkjente mønster og farger til at jeg kan liste opp alle her.

American curl kattunge
American curl kattunge. Foto publisert med tillatelse.

Stell av american curl

American curl trenger ikke all verdens med pelsstell, men pelsen bør børstes jevnlig. Generelt sett anbefales det rundt 1 gang i uken for korthåret american curl, og 2 til 3 ganger i uken for langhåret american curl.

Ørene er mer utsatt for skitt enn hos andre katter, og disse må man også jevnlig stille. Bruk bomullpads for å rense dem, og kjøp en ørerens for katter hvis de blir skikkelig fulle av ørevoks. Unngå bruk av q-tips.

Les også: Slik renser du ørene til katten.

I tillegg til rutinestell trenger de også årlige helsesjekker og vaksiner hos dyrlege.

American curl
American curl. Foto: Nickolas Titkov / CC BY-SA 2.0.

Fôring av american curl

American curl pleier å være flink til å holde vekta stabil, men trenger en fôr av høy kvalitet som har alt den trenger av vitaminer, aminosyrer og andre næringsstoffer. Bruk heller litt ekstra penger på kvalitetsfôr enn å velge det billigste.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

American curl
American curl kattunge. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos american curl

American curl har jevnt over få arvelige sykdommer, og det er ingen store ting man må være på vakt for.

Det du derimot må følge litt med på er at ørene ikke får noen infeksjoner, siden rasen har litt økt risiko for dette som følge av bøyen dens. Hvis ørene blir røde, hovne eller katten får vondt om du tar på dem, er det på tide å kontakte veterinær.

Det anbefales å sjekke ørene ukentlig for å alltid ha kontroll på at de er fine og rene, og at det ikke er noen tegn på infeksjon.

American curl
American curl. Foto: tanakawho / CC BY 2.0.

American curl sin rasehistorie

American curl ble utviklet på 1980-tallet ved at en oppdretter fant en hjemløs katt med disse spesielle ørene på gaten i California i USA. Denne katten ble så tatt inn og avlet på, og fødte et kull hvor alle kattungene hadde de karakteristiske american curl-ørene.

Fra den tid av har kattemiljøet og oppdrettere jobbet hardt for å bevare ørene i den standen de først dukket opp i, og det har gått fint, for rasen har fortsatt de samme ørene som på 80-tallet.

I USA ble rasen raskt veldig populær, og er det ennå. Her i Norge og i resten av Europa er derimot rasen fortsatt veldig sjelden.

American curl
American curl. Foto: Heikki Siltala / CC BY 3.0.

Spørsmål og svar om american curl

Er american curl en god familiekatt?

American curl er en god familiekatt som knytter tette bånd til alle den bor sammen med.

Går american curl godt overens med barn?

American curl går stort sett godt overens med barn, spesielt barn som er gamle nok til å respektere grensene til katten, og skjønner at dette er en lekekatt, ikke en kosekatt.

Er american curl en kosete rase?

American curl regnes ikke som en kosete rase.

Er american curl en inne- eller utekatt?

De aller fleste american curl-katter er utelukkende innekatter. De egner seg nokså dårlig for nordisk klima.

Er american curl allergivennlig?

American curl er ikke allergivennlig.

Røyter american curl mye?

American curl kan røyte en god del, og den langhårede varianten byr gjerne på mer røyting enn den korthårede. De røyter jo like mange hår, men de langhårede blir mye mer tydelige på gulvet.

Hvor lenge lever en american curl?

American curl lever som regel til de blir 14 – 16 år gamle.

Er american curl en god rase for førstegangs katteeiere?

American curl kan være en super katt for de som skal ha sin første katt, så lenge man er innforstått med behovene og kravene til rasen, og vet at man ikke får noen kosekatt.

Legg igjen en kommentar