Raseprofil: Exotic

Exotic er en katterase som på mange måter er en slags korthåret perser. Den deler mye av personligheten sin med perser, men regnes som litt mer aktiv og livlig enn perseren.

Hvis du egentlig vil ha en perser, men ikke helt orker tanken på daglig pelsstell, så kan exotic være katterasen som passer for deg. Her får du mye av den samme herlige personligheten med betydelig mindre pelsstell.

Exotic
Exotic. Foto publisert med tillatelse.

Exotic raskt oppsummert

  • En rolig og avslappet katt.
  • Liker å få mye kos.
  • Flink med barn og andre dyr.
  • Trives ikke så godt alene i lange perioder.
  • Har litt ulike helseproblemer.
Exotic
Exotic. Foto: Dmitry Brant / CC BY-SA 4.0.

Atferd og personlighet hos exotic

Exotic er en katterase med en veldig mild og rolig personlighet. Hvis du vil ha en katt som tar livet helt med ro er exotic et godt valg.

Selv om exotic kan ligge og kose i timevis på fanget, er det også en leken katt. Hvis man finner frem noen katteleker, en fjær eller noe sånt, så vil den raskt hoppe opp fra kosen for å leke, og er betydelig mer leken enn «storebroren» perser.

De regnes likevel som en veldig rolig rase som foretrekker å ligge å slappe av mens dere andre i hjemmet drivet med deres ting. De kan likevel finne på å følge etter eierne sine fra rom til rom for å undersøke hva dere driver med, for som de fleste katter er den jo nysgjerrig på hva som foregår.

Exotic er en rase som mistrives sterkt alene, og bør helst bo i et hjem hvor minst én person er hjemme til daglig. Den vil neppe ha det veldig bra om den bor med eiere som må jobbe fulle arbeidsdager, og passer bedre hos personer som er hjemmeværende av ulike årsaker.

Det er også dessverre veldig vanlig at exotic får separasjonsangst. Dette er noe man må trene inn fra den er liten av ved å gå korte turer utenfor huset jevnlig. Mange bruker radio eller TV til å lage litt bakgrunnsstøy når den er hjemme alene, og dette fungerer godt for en del exoticeiere.

Exotic knytter seg tett til alle den bor med, og er veldig flink med både store og små barn. Den godtar å bli båret rundt på av selv barna, men vil selvsagt trekke seg vekk hvis det blir for mye mas og styr. Om det kommer fremmede på besøk trenger den litt tid på å bli varm i trøya før den vil hilse, og er generelt sett litt skeptisk til mennesker den ikke kjenner.

Ellers går exotic stort sett godt overens med både katter, hunder og andre kjæledyr hvis den blir introdusert til disse fra en ung alder av.

Rasen er ikke kjent for å være spesielt intelligent, men kan lære enkle kommandoer som «sitt», «gi labb» eller å komme når du roper på den. Bruker klikker og godbiter, så skjønner den fort hva den skal gjøre.

Exotic
Exotic. Foto: Heikki Siltala / CC BY 3.0.

Utseende og fysikken til exotic

Exotic skal ha en kort og kompakt kropp med korte bein. Ansiktet har den karakteristiske flate nesen til perseren, mens hodet i seg selv er massivt og rundt. Ørene er korte og avrundede, mens øyne er store og tydelige.

Pelsen til exotic skal være kort til mellomlang, og det er vanlig at den er omtrent 4 centimeter tykk.

Pelsen finnes i alle farger og mønstre, og alle de samme som perser godkjennes på utstilling. Dette har møtt mye motstand i kattemiljøet gjennom tiden, men i dag er det helt normalt med mange ulike fargevarianter av exotic.

Exotic
Exotic. Foto: Heikki Siltala / CC BY 3.0.

Stell av exotic

Det er ikke all verdens med pelsstell av exotic, da den for det meste fint klarer å stelle pelsen sin selv. Det anbefales å gå over den med en børste omtrent én gang i uken, og bade den omtrent hver måned, men du må jo bare se an hvordan behovet er.

Exotic er jo en rase med en del helseproblemer, og det er viktig at du som eier tar jevnlige sjekker at katten for å se at alt er som det skal. Katter kan være flinke til å skjule sykdomstegn, men man klarer ofte å oppdage det hvis man følger litt med på de ulike sykdommene som rasen kan få (mer om disse nedenfor). Ellers trenger exotic en årlig vaksinasjon mot katteinfluensa selv om den er en innekatt.

Exotic
Exotic. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av exotic

Exotic trenger næringsrik mat av høy kvalitet, og de har veldig fort for å legge på seg om de får for mye mat. Det er derfor ekstra viktig å gi den fôr som gir den alle næringsstoffene den trenger i selv lite mat, så får den ingen mangelsykdommer selv om du må begrense hvor store mengder mat den spiser.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Exotic
Exotic. Foto: Melv_L – MACASR / CC BY-SA 2.0.

Helseproblemer hos exotic

Exotic er en katterase med betydelige helseproblemer, og det er dessverre relativt stor risiko for at exotic-katter får én eller flere av lidelsene vi skriver om på denne artsprofilen.

Det flate hodet kan føre til ulike pusteproblemer, og i noen tilfeller kan også hodeformen være såpass deformert at katten kan ha problemer med å spise eller drikke ordentlig.

Tårekanalene til exotic er også annerledes enn hos vanlige katter, og mange har øyne som renner konstant, noe som hele tiden fukter ansiktet. Dette har stor risiko for å føre til utslett og sår i ansiktet. Det er oppdrettere som har klart å avle vekk disse problemene, men det er fortsatt ikke uvanlig å se ødelagte tårekanaler hos rasen.

Ellers sørger ansiktsformen for økt risiko for tannproblemer. Dette er fordi tennene ligger i en annen stilling enn deres naturlige form, og det kan bli både slitasjeskader så vel som direkte skader på tenner.

Som med perseren er exotic disponert for polycystisk nyresykdom (PKD). Dette er en arvelig sykdom, og det er mulig å teste avlsdyr for sykdommen for å redusere risikoen for at katten din får det. Ved å kjøpe en kattunge hvor begge foreldrene er PKD-fri er du garantert å slippe problemet.

Exotic har lett for å få separasjonsangst, og kan utagere om den føler seg utrygg når den er hjemme alene. Du som eier må jobbe for å unngå separasjonsangst, da dette kan være skadelig og traumatisk for katten om det blir for brått.

Som nevnt tidligere har exotic lett for å bli overvektig, og dette må man unngå. Overvekt fører til følgesykdommer, og kan være direkte farlig for katter.

Exotic
Exotic. Foto publisert med tillatelse.

Exotic sin rasehistorie

Exoitic ble avlet frem på 1960-tallet ved at oppdrettere av amerikansk korthår ønsket å blande inn perser for å få amerikansk korthår med lang pels. Istedenfor ble resultatet omtrent helt omvendt, ved at man fikk det typiske ansiktet til perseren kombinert med det korte håret til amerikansk korthår.

Exotic ble godt mottatt, og for å øke det genetiske mangfoldet til rasen ble det også krysset inn britisk korthår, burmeser og russisk blå gjennom tidene. Perser og amerikansk korthår har også flere ganger vært krysset inn i blandingen igjen.

I dag er exotic verken direkte sjelden eller spesielt vanlig, men har vunnet hjertet til mange katteeiere verden over.

Exotic
Exotic. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om exotic

Er exotic en god familiekatt?

Exotic er en god familiekatt som pleier å gå overens med alle i familien. Den krever dog at man har personer i familien som er mye hjemme, da den mistrives alene.

Går exotic godt overens med andre katter?

Exotic går for det meste veldig godt overens med andre katter.

Går exotic godt overens med barn?

Exotic går stort sett kjempefint med barn, både store og små. Den liker både kos og leking med barna.

Hvor mye koster en exotic?

Exotic-kattunger med stamtavle koster typisk et sted mellom 12 og 16 tusen kroner.

Er exotic en kosete rase?

Exotic regnes som en veldig kosete katterase, og den kan fint bruke mye tid på fanget til eieren sin.

Er exotic en inne- eller utekatt?

Exotic er først og fremst en innekatt.

Er exotic allergivennlig?

Exotic regnes ikke som en allergivennlig katterase.

Røyter exotic mye?

Exotic røyter en god del. Man kan til en viss grad unngå røytingen ved å børste den, men en del røyting blir det uansett.

Hvor lenge lever en exotic?

Den forventede levealderen til exotic er rundt 14 år.

Er exotic en god rase for førstegangs katteeiere?

Exotic kan fungere godt for de som ønsker seg sin aller første katt, men det er viktig å være klar over at det kan bli en del ekstraarbeid som følge av potensielle helseproblemer.

Legg igjen en kommentar