Hvis du synes at katter ikke skal være daffe og kosete, men noen energiske sprettballer som nesten aldri ligger i ro, ja, da kan bengalkatt være den perfekte rasen for deg.
Disse kattene er nemlig krysset med asiatiske leopardkatter, noe som har gitt en mye villere katterase enn de vanlige katterasene.
En bengalkatt skiller seg fra andre raser på flere måter enn bare energinivået deres, som ved at de elsker vann eller at de snakker veldig mye.
Det er viktig å være klar over at bengalkatt ikke er rasen for alle og enhver, men krever eiere som er villig til å tilpasse seg disse kattene.
Bengalkatt raskt oppsummert
- En veldig spesiell katterase.
- Har blitt krysset med villkatten asiatisk leopardkatt.
- Krever mye mental aktivisering.
- For deg som vil ha en aktiv, energisk og utfordrende katt.
- For spesielt interesserte.
Atferd og personlighet hos bengalkatt
Bengalkatten er først og fremst en utrolig intelligent katterase. De trenger mye mental aktivisering, og du som eier må sørge for at de får tilstrekkelig med mentaltrening. Dette kan man gjøre ved å lage oppgaver til de, eller gi de leker ment til dette formålet som kattepuslespill.
Ofte ser man at bengalkatter kan gjøre ting andre katter ikke skjønner seg på. For eksempel kan de lære seg hvordan lysbrytere fungerer, og slå av og på lyset som de måtte ønske. De kan fint lære seg kommandoer som «ligg», «sitt», eller «kom», og får mye utbydde av lydighetstrening på linje med en hund.
Hvis du skal trene bengalkatten din bør du bruke kattegodbiter og en klikker, og gi positiv forsterker når den gjør noe riktig.
Ellers er bengalkatten en veldig aktiv katt. De elsker å leke, og kan bruke mange, mange timer på å leke hver dag. Om de blir lei av sine egne katteleker har de lav terskel for å stjele ting og tang fra eierne sine, og bruke disse som leker. De kan tidvis være helt intense når de leker, og kan holde det gående i flere timer uten pause.
Rasen trenger mye oppmerksomhet fra eieren sin, i form av lek eller aktivitet. De er ikke spesielt kosete av seg, selv om de godt tåler å bli klappet litt. Hvis de ikke får nok mental aktivisering i form av leker og utfordringer, har de en tendens til å bli destruktive. Så hvis sofaen er demontert til en million småbiter mens du var på jobb betyr det rett og slett at de trenger mer mentalaktivisering.
Les mer om mental aktivisering av katter her.
En artig ting med bengalkatter er at de har flere lyder enn vanlige katter. I tillegg til å mjaue på ulike måter kan de også kommunisere med en slags knurring og kvitring, eller ved å lage en slags grusete lyd. Det er litt vanskelig å beskrive med ord, men poenget er at de har flere lyder enn katter flest.
Ellers elsker bengalkatter vann. De kan fort finne på å smette med eieren inn i dusjen eller ta seg en egen dusj i springen hvis de får sjansen, og ser ut til å trives veldig godt med rennende vann.
Bengalkatter regnes som såpass sosiale at det frarådes å ha dem helt alene. De trenger aller helst en annen bengalkatt eller en katt fra en annen aktiv rase. Man bør ikke holde dem sammen med forsiktige og rolige raser, for da blir bengalkatten ofte altfor masete på den rolige katten. Ellers kommer de veldig ofte godt overens med hunder.
Rasen regnes som nokså barnevennlig, men de foretrekker litt eldre barn. De vil sjeldent ligge på fanget for å få kos av barna, men de vil alltid være med på å leke med katten når de får sjansen.
De fleste har bengalkatter som innekatter med egne, sikrede uteområder for katten, men det er også noen som har dem som utelukkende utekatter som om den var en huskatt.
Hvis man holder dem som innekatter bør man lage et opplegg for å simulere jakt for dem. Det finnes heldigvis mange leker som fungerer til dette formålet, som elektriske museleker de kan jakte på.
Atferdsproblemer hos bengalkatt
Det er en del som opplever det de kaller «atferdsproblemer» med bengalkatter, så det er noe man må være obs på. Dette skyldes ofte én av to ting:
- Katten er understimulert.
- Katten kommer fra dårlig oppdrett.
Hvis katten ikke får nok mental aktivisering vil den bli destruktiv, og få en atferd som ikke er spesielt hyggelig. Her er det bare å jobbe med å øke mengden og utfordringene på den mentale aktiviseringen av katten. Det er viktig at den ikke kjeder seg, for da kan den bli rampete.
Noen katter kommer med dårlig atferd fra genene sine, og det er det litt verre å gjøre noe med. Noen er også veldig nervøse, som igjen skyldes dårlig gener. Derfor er det bedre å jobbe hardt for å finne en god oppdretter som har avlet på rolige og snille katter.
For 10 – 15 år siden var det veldig mye mer vanlig med problembengaler enn det er nå i dag, og målrettet avl har i stor grad fjernet mange av problemene denne rasen tidligere hadde. Men det dukker fortsatt opp litt grums fra tid til annen.
Om å avle frem bengalkatter og lovligheten rundt dette
Bengalkatt ble laget ved å krysse amerikansk korthår og en leopardkatt (Prionailurus bengalensis), som igjen ble krysset med andre katteraser. Leopardkatt er en helt annen rase enn tamkatt, og ikke et dyr vi har lov å ha som kjæledyr her i Norge.
Det er likevel kun katter som er 5. generasjon eller eldre som regnes som bengalkatter, og som er lov å ha her i Norge. Både første, andre, tredje og fjerde generasjoner er ulovlig å innføre til landet, da disse teknisk sett regnes som en blanding av leopardkatt og tamkatt, og dermed regnes som en villkatt. Fra femte generasjon og utover regnes de derimot som tamkatt, og er derfor lovlige, så sant de oppfører seg som en tamkatt.
Kattunger som selges her i Norge er langt vekk fra 5. generasjon, og er derfor helt trygge. Det er sjeldent at det blandes inn gener fra leopardkatt lenger, og bengalkatter krysses stort sett kun med andre bengalkatter for å føre rasen videre.
Bruk god tid på å finne riktig oppdretter
Jeg anbefaler å bruke mye tid på å finne en god oppdretter før du kjøper deg en bengalkatt. Her er det ennå viktigere enn med andre katteraser, for en dårlig oppdretter kan i prinsippet avle frem bengalkatter som er altfor ville for folk flest, eller har mange arvelige sykdommer.
Seriøse bengalkattoppdrettere avler på rolige katter med et godt gemytt, og det bør du sikre deg om før du kjøper en kattunge.
Utseende og fysikken til bengalkatt
Bengalkatt er en nokså stor katt med kort pels. Noe som er unikt for rasen er at pelsen nesten skinner. Det mest karakteristiske med pelsen til rasen er de leopardaktige flekkene dens. Dette finner man kun hos bengalkatten, og dette mønsteret kan ikke dukke opp hos noen andre godkjente katteraser.
Godkjente pelsfarger er:
- Brun.
- Sølv.
- Snø.
I tillegg kan fargen på mønsteret være:
- Elfenben.
- Oransje.
- Rust.
- Brun.
- Gyllen.
Mønsteret er enten flekket eller marmor.
Selve kroppen er atletisk og slank, men med store muskler som gjør den til en skikkelig kraftplugg når den trenger å bruke kroppen sin. Vekten ligger gjerne på mellom 4 og 7 kg, men kan variere en del avhengig av hvilken generasjon den er.
Stell av bengalkatt
Bengalkatt er nokså selvgående når det kommer til pelsstell, og alt du trenger å gjøre er å gå over den med en børste en gang i uken. Dette tar ikke mange minutter, og de fleste bengalkattene setter pris på å børstes.
I tillegg trenger de normal oppfølging, som årlige helseundersøkelser av veterinær og alle kattevaksiner.
Fôring av bengalkatt
Bengalkatter er jo veldig aktive katter, og trenger derfor næringsrikt fôr av høy kvalitet. Velg et kvalitetsmerke, og kjøp gjerne kattefôr som er spesialtilpasset bengalkatten (som Royal Canin Bengal).
Hvis bengalkatten din er utekatt vil den sørge for å skaffe en del av maten sin selv, for disse kattene er ikke bare jegere som leverer døde mus til eierne sine som andre katter, men også veldig glade i å spise maten de fanger.
Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.
Helseproblemer hos bengalkatt
Bengalkatt er for det meste en sunn og frisk katterase, men de har noen arvelige sykdommer man bør prøve å unngå. De fleste av sykdommene nedenfor er genetisk betinget, og man kan i stor grad unngå sykdommene ved å velge en seriøs oppdretter som avler på friske dyr som har blitt sjekket for sykdommene.
Bengalkatter kan få progressiv retinal atrofi (PRA), en øyesykdom som kan ramme unge katter. Hvis katten får PRA vil den gradvis miste synet helt frem til den blir helt blind. Det er ingen behandling, men man kan i stor grad unngå sykdommen ved å kjøpe kattunger fra foreldre som har blitt sjekket for PRA.
Ellers har rasen mulighet til å få flat chest kitten syndrome (FCKS), en misdannelse hvor brystkassen er innover, og som kan gi katten pusteproblemer. Dette oppdager man allerede fra første dag etter at kattungen er født.
Bengalkatter kan ha ulike grad av hofteleddsdysplasi (HD), men det er sjeldent i så stor grad at de blir plaget av det .
Som alle katter kan bengalkatter få hypertrofisk kardiomyopati (HCM), og bengalkatter regnes for å ha forhøyet risiko sammenlignet med andre katteraser. Her vil katten ha et forstørret hjerte, som kan føre til blodpropp og andre hjerteproblemer.
Bengalkatter kan også få det som kalles for pyruvat kinase mangel (PK-mangel eller PK-def). Her mangler katten enzymer som frakter blod i kroppen, og kan få blodmangel / anemi som følge av mangelsykdommen. Anemien kan komme og gå gjennom livet.
Bengalkatt sin rasehistorie
Bengalkatt har jo en litt spesiell rasehistorie som starter i USA på 1960-tallet. Der var det noen som fikk den lurte ideen om å krysse en tamkatt av rasen amerikansk korthår med asiatisk leopardkatt, og resultatet ble faktisk at den fikk levedyktige unger.
På denne tiden var faktisk leopardkatt en relativt populære kjæledyr i USA. De var kjent for å være så utrolig vakre, men ha en helt forferdelig oppførsel. Disse er heldigvis ikke vanlige som kjæledyr lenger, siden bengalkatten er like vakker, men mye snillere.
Når krysningen mellom leopardkatt og tamkatt var et faktum ble ungene krysset videre med litt andre ulike raser som siameser, burmeser og egyptisk mau, og gradvis ble kattene mer rolige og oppførte seg mer som katter enn villkatter.
Det tok likevel lang tid før man sluttet å blande inn leopardkatter i blandingen, så i omtrent 20 års tid var rasen fortsatt veldig vill og uregjerlig. Men på slutten av 1970-tallet bestemte oppdrettere seg for å velge noen andre rolige rasekatter for å avle frem en roligere bengalkatt.
Dette fungerte godt, og nå i dag er bengalkatten blitt en av de mest populære rasekattene som finnes. Den er fortsatt mye villere enn de fleste andre katteraser, men den er på alle måter tam og håndterbar.
Spørsmål og svar om bengalkatt
Bengalkatt er på sett og vis en god familiekatt som kommer overens med alle i familien, men det er langt ifra noen katt som passer inn i enhver familie.
Bengalkatter er sosiale katter som liker andre katter godt. Men det er best å ha dem sammen med andre bengalkatter eller andre aktive katteraser, for de kan bli ganske intense mot andre katter.
Bengalkatt går godt overens med litt eldre barn, og vil elske å leke med barna i hus. Men de går ikke alltid så bra overens med de minste barna. Disse blir for kjedelige for bengalkatten.
For noen tiår siden var bengalkatt utrolig dyr (her snakker vi 50 000 kr og oppover), men nå ligger prisen gjerne på mellom 15 000 og 20 000 kroner for en kattunge.
Bengalkatt er ikke noen kosekatt, men den godtar å bli klappet litt innimellom. Men den er ikke katten som vil sitte i flere timer på fanget mens du ser på Netflix.
De fleste har bengalkatter som innekatter, men de egner seg godt som utekatter også. Hvis de er innekatter bør de ha en kattegård eller tilsvarende hvor de kan lufte seg.
Bengalkatt er allergivennlig for noen, men ikke alle. Rasen produserer mindre av dette FEL D1-proteinet enn mange andre raser, så de som kun reagerer på dette proteinet kan ofte være med bengalkatter uten å reagere. Lær mer om allergivennlige katteraser her.
Bengalkatter røyter veldig lite. Om du børster dem en gang i uken er det omtrent null røyting fra dem.
Bengalkatter lever gjennomsnittlig rundt 15 – 16 år.
Bengalkatt er ikke en god rase for deg som er ute etter din aller første katt. De krever mye av eierne sine, og ikke bare må du sette deg inn i veldig mye, men du må også sette av mye tid til mental aktivisering og sosialisering. Det er en del jobb, men det kan jo gå for de som er motiverte nok til å få det til å fungere.
Voksne bengalkatter veier gjerne mellom 4 og 7 kg, men det kan variere litt. Noen blir faktisk over 10 kg tunge, mens noen blir så små som rundt 3 kg.
Bengalkatt er godkjent av både FIFe og NRR.
Denne artikkelen inneholder reklame for VetZoo.