Raseprofil: Cornish rex

Cornish rex er en veldig populær katterase, kjent for den korte og krøllete pelsen som ofte fungerer godt for allergikere. Ellers er det en sosial katt som elsker å være sammen med eierne sine, og dilter etter dem fra rom til rom.

Cornish rex
Cornish rex. Foto: Anna-Stina Takala / CC BY 2.0.

Cornish rex raskt oppsummert

  • En sosial og snill katterase.
  • Fungerer ofte for allergikere.
  • Både aktiv og kosete av seg.
  • Elsker mennesker!
  • Går fint overens med barn.
Cornish rex
Cornish rex. Foto: Stefan Groenveld / CC BY-SA 2.5.

Atferd og personlighet hos cornish rex

Cornish rex er en veldig kosete katterase som elsker mennesker. Det er få steder som er bedre enn på fanget til eieren sin, og den vil bruke mesteparten av tiden sin på å dilte etter eierne sine.

Hvis du er ute etter en veldig sosial katterase med et seriøst kosebehov kan cornish rex være perfekt for deg. De er ofte både aktive og kosete om hverandre, men merk at rasen langt ifra er noen stillekatt som ligger og daffer hele dagen.

Selv om cornish rex regnes som en veldig sosial rase, er den også uavhengig. Den tåler fint å være alene hjemme mens eierne er på jobb, og trenger ikke mennesker – den bare liker menneskene.

Om du prøver å tvinge den til å gjøre noe den ikke vil, merker du fort at den er både bestemt og standhaftig.

Cornish rex er en middels intelligent katterase, og kan godt trives med litt mental aktivisering. Her kan du enten trene inn litt ulike kommandoer som «sitt», «ligg» eller innkallelse, eller gi den leker som kattepuslespill som krever at den bruket hodet sitt for å løse oppgaver.

Les mer om mental aktivisering av katter her.

Som med alle katter må man bruke positiv forsteker for å lære dem triks, gjerne med klikker og godbit.

Som oftest går cornish rex godt overens med barn, gitt at barna klarer å respektere grensene katten setter. De liker både kos og lek med både store og små.

En cornish rex er derimot ikke nødvendigvis spesielt interessert i andre kjæledyr. De har ikke noe imot dem, men kommer heller trolig ikke til å bry seg mye om dem. Rasen foretrekker nemlig mye heller å gi oppmerksomheten sin til mennesker. De er også glade i andre devon rex-katter, så det kan være kjekt å kjøpe to katter fra samme kull hvis du vil ha flere katter.

Ellers er det typisk for rasen at den elsker varme. Man finner dem ofte liggende i solsteika, foran varmeovnen eller under pledd. Samtidig er det viktig at katten ikke får heteslag, blir solbrent eller koker (mer om dette under helsen til rasen).

Cornish rex
Cornish rex. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til cornish rex

Det mest karakteristiske med cornish rex er selvsagt den korte, krøllete pelsen til rasen. Mange regner pelsen for å være allergivennlig, men husk at ingen katter er 100 % allergivennlig, så man må nesten prøve seg litt frem.

Les mer om allergivennlige katteraser her.

Ellers er devon rex på alle måter en grasiøs og elegant katt. Den har lange og tynne bein, en slank kropp, og enorme ører. En voksen hannkatt veier gjerne mellom 3,5 og 4,5 kg, mens hunnkattene veier mellom 2 og 3,5 kg.

Fargen på pelsen kan være det meste, inkludert både blå, svart, hvit, krem, rød, sjokoladebrun, lilla og tabby. Den kommer også i de fleste ulike mønstre, og med både brune, grønne eller oransje øyne (avhenger av pelsfargen).

Cornish rex
Cornish rex. Foto: Tomi Tapio K / CC BY 2.0.

Stell av cornish rex

Man trenger ikke all verdens med stell av cornish rex. Det er en rase som for det meste klarer å holde den korte pelsen sin ved like helt selv, men noen ganger blir pelsen litt oljete. Da må du som eier gi katten et bad. Dette trengs heldigvis ikke så veldig ofte, men kanskje rundt hver tredje måned.

Det er selvsagt også mulig å børste katten hvis du ønsker det, men som regel trenger de det ikke. Men husk at det kan bli for mye pelsstell – hold deg til maks en gang i uken!

Ellers trenger cornish rex som alle katter vanlig oppfølging. De må få årlige kattevaksiner mot katteinfluensa og andre smittsomme sykdommer, i tillegg til at den bør få en årlig helsesjekk for å passe på at alt står bra til med pusen.

Cornish rex
Cornish rex. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av cornish rex

Cornish rex trenger som alle katter en næringsrik kost med skikkelig kattefôr. Det er viktig at kattefôret inneholder alle vitaminene, aminosyrene og andre stoffer som katten trenger, og vi anbefaler heller å bruke litt mer penger på fôret fremfor å velge det rimeligste alternativet.

Det er verdt å merke seg at cornish rex har lett for å bli overvektig hvis den får fri tilgang til fôret sitt, så det kan være lurt å følge med på at den ikke spiser altfor mye. Bruk heller målebegeret for å måle opp den daglige mengden fôr den trenger.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Helseproblemer hos cornish rex

Cornish rex er for det meste en sunn og frisk katterase, men som alle katteraser er det noen arvelige sykdommer man skal følge med på.

Rasen har blant annet en økt risiko for hypertrofisk kardiomyopati (HCM), en lidelse hvor katten får et forstørret hjerte. Dette kan føre til blodpropp og litt andre hjerteproblemer. Sykdommen er arvelig, så man kan i stor grad garantere seg en frisk kattunge ved å kjøpe en katt hvor begge foreldrene er sjekket for HCM.

Cornish rex kan også få sykdommen polycistisk nyresykdom (PKD), en arvelig sykdom som er mest fremtredende hos perseren. Her vil voksne katter få cyster på nyrene sine, noe som kan gi nedsatt nyrefunksjon og føre til ulike problemer for katten. Også denne er arvelig, og avlsdyr bør sjekkes slik at man får unger uten PKD.

Ellers kan cornish rex får progressiv retinal atrofi (PRA), en øyesykdom hvor unge katter får redusert syn. Over tid vil dette utvikle seg til at katten blir blind, og det er ingen behandling. Igjen kan avlsdyr sjekkes for sykdommen.

Det er jo ikke et direkte helseproblem, men det er også verdt å merke seg at cornish rex er veldig sensitiv for både høye og lave temperaturer. Den fryser raskt om det er kaldt, og kan bli forkjølet. Samtidig har den lett for å bli overopphetet om den ligger i solsteika på et varmt rom.

Den korte pelsen gjør dem også utsatt for å bli solbrent, og det frarådes å la katten få ligge i direkte solstek.

Cornish rex
Cornish rex. Foto: Korona Lacasse / CC BY 2.0

Cornish rex sin rasehistorie

Cornish rex dukket opp som fra et kull med britisk korthår på 1950-tallet hvor en av kattungene hadde en genetisk mutasjon som ha den krøllete pels. Etter hvert som denne kattungen vokste opp ble den krysset tilbake med moren sin, og vipps så hadde man en liten gjeng med cornish rex-katter.

Disse ble videre krysset med ulike raser som siameser, burmeser og britisk korthår for å øke det genetiske mangfoldet samtidig som man prøvde å beholde den unike krøllete pelsen.

Rasen fikk navnet sitt fra Cornwall-regionen i Storbritannia, hvor den også ble utviklet. Først i 1957 ble rasen eksportert til USA hvor den ble krysset videre med andre raser. Dette viste seg å være veldig flaks, for alle de britiske kattene fra det originale kullet forsvant plutselig fra verden, så rasen ble avlet videre fra de få kattene som ble sendt til USA.

Siden den gang har katten utviklet til å bli en populær rasekatt.

Cornish rex
Cornish rex. Foto: Nickolas Titkov / CC BY-SA 2.0.

Spørsmål og svar om cornish rex

Er cornish rex en god familiekatt?

Cornish rex er en god familiekatt som elsker å være sammen med alle eierne sine, og knytter bånd til alle den bor med. Den trenger en del daglig sosial kontakt, men fungerer også for de som reiser på jobb og skole på dagtid.

Går cornish rex godt overens med andre katter?

Cornish rex går som regel greit overens med andre katter. Enten så liker den de andre kattene, eller så ignorerer dem disse, men det er svært sjeldent at de ikke går overens med andre katter.

Går cornish rex godt overens med barn?

Cornish rex går for det meste godt overens med barn. De er sosiale katter som liker å få både kos og lek fra både store og små barn, så de kan gå fint overens med dem. Men det krever at barna lærer å respektere grensene til katten.

Hvor mye koster en cornish rex?

En kattunge av rasen cornish rex koster gjerne et sted mellom 12 og 15 000 kroner. De er ikke så altfor vanlige her i Norge, selv om de er veldig populære i andre land.

Er cornish rex en kosete rase?

Cornish rex elsker kos!

Er cornish rex en inne- eller utekatt?

Cornish rex egner seg først og fremst kun som innekatt. Dette er fordi den sliter med både

Er cornish rex allergivennlig?

For veldig mange er cornish rex allergivennlig, men ingen katter er 100 % allergivennlige. Før du kjøper en cornish rex som allergiker må du bli kjent med noen katter av rasen for å se om du reagerer på dem eller ikke.

Røyter cornish rex mye?

Cornish rex røyter nesten ingen ting.

Hvor lenge lever en cornish rex?

Cornish rex lever typisk et sted mellom 14 og 17 år.

Er cornish rex en god rase for førstegangs katteeiere?

Cornish rex krever ikke så mye, så de egner seg godt for førstegangseiere som er ute etter en kosete og sosial katt.

Legg igjen en kommentar