Om katteinfluensa

Katteinfluensa er et samlebegrep for en rekke ulike infeksjoner som alle rammer de øver luftveiene til katten. Som regel er sykdommen ufarlig, men den kan i visse tilfeller få et alvorlig sykdomsforløp.

I denne artikkelen skal vi se nærere på hva katteinfluensa er, hvordan man forebygger og behandler det, og ikke minst symptomene du som eier må være obs på.

Maine coon
Maine coon. Foto publisert med tillatelse.

Litt om de ulike typene katteinfluensa

Katteinfluensa er altså et samlebegrep for mange ulike sykdommer, både bakterier, sopp og virus. Det er stort sett virus som er synderen, men de verste virusene kan man heldigvis vaksinere seg mot.

De vanligste virusene som forårsaker katteinfluensa inkluderes i kjernevaksinen. Les mer om vaksinering av katt her for mer info.

Et sted mellom 80 og 90 % av alle tilfellene av katetinfluensa skyldes enten felint herpesvirus eller felint calicivirus. Rundt 10 % kommer fra enten klamydiabakterier eller Bordetella-bakterier.

Les mer om katteklamydia her.

En liten andel kommer fra sopp, andre virus og andre bakterier, men dette regnes altså som veldig sjeldent.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Slik smitter katteinfluensa

Katteinfluensa smitter først og fremst fra katt til katt, via utflod fra øyne eller nese, eller via bakterier eller virus som oppholder seg i skjeden eller endetarmen til katten. Noen av typene er smittsomme i lang tid (spesielt herpesviruset), mens andre slutter å være smittsomme så fort de er friske fra infeksjonen.

Katter som er vaksinert mot katteinfluensa kan ofte være bærere av sykdommen, og over flere uker eller til og med flere måneder kunne smitte andre katter uten at de selv har noen symptomer på influensaen.

Symptomer på katteinfluensa

Det er et stort spenn av symptomer på katteinfluensa, og både symptomene og alvorlighetsgraden avhenger både av typen katteinfluensa så vel som på hvor godt katten takler infeksjonen. Noen typiske symptomer er som følger:

  • Nysing.
  • Rennende nese.
  • Rennende øyne.
  • Redusert matlyst.
  • Feber .
  • Redusert allmenntilstand.
  • Hoste.
  • Munnsår.
  • Sikling.
  • Væske i øyne (kun ved klamydiainfeksjon).

Noen typer katteinfluensa går over av seg selv, andre kommer og går litt fra tid til annen, og noen trenger veterinærbehandling for at de skal gå over.

Generelt sett sier man at veterinær skal kontaktes hvis det er alvorlige symptomer, eller at de varer over lang tid. Hvis du føler deg usikker er det bedre å ta kontakt én gang for mye enn én gang for lite.

Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

Forebygging av katteinfluensa

Man kan i stor grad forebygge katteinfluensa ved å gi katten vanlige vaksiner. Vaksine for både felint herpesvirus og felint calicivirus er inkludert i kjernevaksinen, så da har man allerede vaksinert katten mot de aller fleste tilfellene av katteinfluensa. Selve vaksinen kalles bare vaksine mot katteinfluensa.

Det er også mulig å vaksinere mot katteklamydia, men denne må man ofte spørre om, da den ikke vanligvis er inkludert i grunnvaksinen.

Selv om katten er vaksinert vil den kunne få sykdommen, men som regel får den ingen eller svært milde symptomer. Men den kan smitte andre katter i denne perioden selv om den er frisk selv.

Ellers kan man i stor grad forebygge mot katteinfluensa ved å gi katten et rolig og stabilt hjem. Stress er en av de største faktorene for om sykdommen faktisk utvikler seg til å bli aktiv, så en katt med lite stress har mye mindre risiko for å bli syk enn en stresset katt.

Omvendt betyr det ofte at katter som nettopp har flyttet, om det har vært store omveltninger i hjemmet, om katten har andre sykdommer, så er det økt risiko for katteinfluensa.

Orientalsk korthår
Orientalsk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Behandling av katteinfluensa

Behandling av katteinfluensa avhenger av hvilken type infeksjon det er. Dette kan dyrlegen finne ut av ved å ta tester av katten.

Ved virusinfeksjon er det vanlig å følge med en stund for å se om den går over av seg selv, da immunforsvaret til katten pleier å være godt nok til å bekjempe sykdommen selv. I denne perioden skal man forsøke å få katten til å spise som normalt (gi gjerne varm mat eller våtfôr du vet den liker), samtidig som man gir katten fred og ro til å hvile. Fjern væske som renner fra øyne og nese, og sørg for at katten har det så bra som mulig i denne perioden.

Noen ganger får katten medisiner, og dersom det er påvist at katteinfluensaen skyldes bakterier gis det antibiotika. Denne har derimot ingen effekt på virusinfeksjoner.

I alvorlige tilfeller kan det være at katten trenger behandling på dyreklinikken, for eksempel ved at den trenger intravenøs væsketilførsel eller ulike medisiner for å dempe smerter, betennelser eller lignende. Dette må vurderes av en veterinær i hvert enkelt tilfelle.

Perser
Perser. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar