Om katteklamydia

Klamydia hos katt er plagsom kattesykdom som først og fremst angriper kattens øyne. I motsetning til menneskevarianten av klamydia er det ikke en kjønnssykdom, men heller en bakteriesykdom som sprer seg ved at katter kommer i direkte kontakt med hverandre.

Hos katter kommer klamydia fra bakterier som heter Chlamydophila felis. Denne bakterier er spesialisert på katter, og vil ikke uten videre spre seg til mennesker eller andre kjæledyr.

Hvis katten får klamydia må man kontakte veterinær, for infeksjonen går ikke over av seg selv uten antibiotika.

Katteklamydia er én av flere sykdommer som regnes som en del av katteinfluensa.

Siameser
Siameser. Foto publisert med tillatelse.

Slik smitter katteklamydia

Klamydia hos katt smitter først og fremst via væske i øyne til katten, men det er også bakterier i endetarmen og i vaginaen til kattene. Katter blir primært smittet ved å ha direkte kontakt med andre katter, for eksempel via parring eller slåssing.

Det har vært noen eksempler på katter som har blitt smittet via luftbårne bakterier, ved at de har vært i nærheten av en smittet katt uten å ha hatt direkte kontakt, men det er mer sjeldent. Det er også mulig at bakterien setter seg på vann- og drikkeskåler.

Ofte ser man at katter som bor sammen smitter alle kattene i samme hus, så katteklamydia regnes som en veldig smittsom sykdom.

Etter at katten utsettes for bakterien tar det mellom tre dager og 14 dager før den får symptomer.

Tre ragdoll-katter
Tre ragdoll-katter. Foto: Eric Semling / CC BY 2.0.

Forebygging av katteklamydia

Det er mulig å gi katten vaksine mot katteklamydia, men den gis ikke som en del av kjernevaksinasjonen. Ofte anbefaler veterinærer at katten skal få vaksine mot katteklamydia, men det spørs på situasjonen. Det avhenger av hvor mange katter de bor med, om den skal stilles ut, om den skal være inn- eller utekatt, eller om den skal være i kontakt med andre katter jevnlig.

Når man vaksinerer katten mot katteklamydia vil den fortsatt kunne få sykdommen, men får ingen eller svært milde symptomer. Den kan likevel smitte andre katter i de to ukene den er «syk».

Utenfor katten sin kropp er bakterien relativt enkel å bli kvitt, og normale vaskerutiner av kattedoen, samt mat- og drikkeskålene pleier å være nok for å fjerne den fra miljøet.

Symptomer på klamydia hos katt

De fleste som oppdager katteklamydia tror først at katten har katarr, og det er ikke så rart, for symptomene er veldig like. Se etter symptomer som:

  • Utflod fra øyne.
  • Væskeansamling i øyne.
  • Katten myser.
  • Katten blunker mye eller overdrevent mye.
  • Røde øyne.
  • Mild feber.
  • Hoste.
  • Nysing.
  • Rennende nese.

Ofte starter sykdommen på ett øye, og sprer seg til det andre øyet etter en ukes tid. Væsken i øyet begynner som en klar væske, men etter noen dager hovner det hvite i øyehinnen opp, og da får katten røde øyne og smerter.

Til tross for øyeplager kan mange katter ha en helt normal allmenntilstand når de har sykdommen, og virke friske og raske.

Noen katter vil utvikle lungebetennelse av klamydia. Man bør alltid kontakte veterinær hvis man mistenker at katten har fått klamydia.

Selkirk rex
Selkirk rex. Foto publisert med tillatelse.

Behandling av klamydia hos katt

Veterinærer kan påvise eller avkrefte katteklamydia ved å ta en smittestofftest. Hvis katten har fått klamydia kan den behandles med antibiotika.

Hvis du har flere katter i hus bør alle få samme behandling, da det er stor risiko for at alle er smittet. Det er en del katter som kan bære sykdommen uten å ha symptomer, eller ha sykdommen før symptomene har kommet, så da er det best å bli kvitt bakterien fra alle kattene i hus samtidig.

Så lenge katten får antibiotika er prognosene gode, og de fleste blir kvitt sykdommen i løpet av noen få dager. Uten behandling vil katten ha infeksjonen for alltid, og være belastende og smertefull.

Legg igjen en kommentar