Raseprofil: Sphynx

Sphynx er kanskje best kjent for å være en nakenkatt, og er uten tvil den aller mest kjente katterasen uten pels på kroppen. Dette gir den naturligvis et spesielt utseende, og man ser at folk ofte enten elsker eller hater hvordan den ser ut.

Til tross for at man tenker på sphynx som en hårløs katt eller en nakenkatt har den et lite pelslag. Rundt om på kroppen er det nemlig kjempesmå, silkemyke dun, og å ta på en sphynx er nesten som å ta på en fersken som har tilsvarende dun på seg.

Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

Sphynx raskt oppsummert

  • Den mest kjente nakenkatten..
  • .. men som ikke egentlig er naken, da den har dunhår over hele kroppen.
  • Veldig kosete katt!
  • Elsker varme og myke ting.
  • En sosial katt.
Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og personlighet hos sphynx

Sphynxer er nysgjerrige, rolige og artige katter. Mange mener at de har noen trekk som minner mer om hunder enn katter, blant annet ved at de fint kan finne på å logre hvis de er glade.

Man regner sphynx for å være en skikkelig kosekatt. Det er ingen steder som er bedre enn sammenkrøllet under et pledd, under en dyna eller på fanget til eieren dens. Den kan fint ligge i flere timer og få kos, så det er en super katt for deg som gjerne ønsker deg en kosekatt som ikke gjør all verdens ut av seg.

Selv om den er rolig og kosete er den tross alt en katt, og den takker ikke nei til litt lek hvis du byr på det. Så den bør få ha litt katteleker tilgjengelig, og muligheten til å få ut litt energi når den ønsker det. Noen sphynxer er veldig flinke til å underholde seg selv ved å leke, mens andre trenger litt oppmuntring for å aktivisere seg.

De kan også fint være aktive, og liker å følge etter de den bor sammen med for å se hva de skal gjøre. Det betyr at du ofte har en katt som fotfølger deg fra rom til rom hvis du er alene hjemme med den. Noen kaller rasen for en borrelåskatt, og det er ikke så rart.

Om sphynxer følger etter eierne sine for å undersøke hva de skal gjøre, eller bare fordi de liker å være sosiale er umulig å si, men de liker altså å være der det skjer.

Rasen er kapable klatrere, og liker ofte å ligge høyt i rommet for å ha god utsikt til å se hva som skjer i hjemmet dens.

Sphynx regnes som en intelligent rase som kan lære en del ulike triks hvis du trener den til det, og lærer raskt hva den skal gjøre hvis du bruker positiv forsteker som å gi den godbiter når den gjør noe riktig.

En sphynx går som regel også fint overens med barn, og er stort sett utadvendt og hyggelig mot fremmede.

Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

Som oftest går sphynxer veldig godt overens med andre katter eller til og med hunder, og kan få mye ut av å ha andre kjæledyr i hjemmet – spesielt hvis den må være en del alene hjemme. Rasen er nemlig såpass sosial at den kan mistrives om den må være hele alene hjemme i 7 – 8 timer om dagens mens eierne jobber, men det går som regel bra så lenge det er et annet dyr i hus.

Sphynx er naturligvis en innekatt her i Norge, da den ikke trives spesielt godt utendørs. Det skal lite til for at katten begynner å fryse, og hvis man skal ha den i bånd ute på vinterhalvåret må man ha på den klær.

Noen allergikere kan fint være sammen med sphynxer, men det er ikke alle. Pelsallergi på katter er nemlig delt i to ulike typer proteiner man reagerer på. Den ene av disse ligger i pelsen, og da kan det være at man kan ha en sphynx uten problemer. Det andre allergifremkallende proteinet ligger i spytt og svette, og da hjelper det ikke stort at katten er hårløs.

Hvis du har allergi mot katter og vurderer sphynx anbefales det derfor sterkt at du besøker noen og finner ut om du reagerer på akkurat denne rasen før du eventuelt kjøper deg en.

Les mer om allergivennlige katteraser her.

Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til sphynx

Det mest karakteristiske til sphynx er jo selvsagt at den mangler pels, og det er lett å skille den fra alle andre katteraser. Den rynkete huden, de store øyne og de store, hårløse ørene er også typiske karakteristiske trekk man ser hos sphynxen.

Selve kroppen er slank samtidig som den er muskuløs, og katten er mye tyngre enn man forventer fra størrelsen. Det regnes som en mellomstor katt, og vekten er et sted mellom 3,5 kg for de minste hunnkattene til 5 kg hos de tyngste hannene.

Selv om rasen ikke har tydelig pels kan den variere en del i utseende, og det finnes ulike fargevarianter av rasen. Den tynne dunpelsen den har gir nemlig mer farge enn man kanskje tror, og det er mulig å se både farge og mønster hos mange sphynxer. Noen katter er helt rosa, noen er blå, mens andre er helt sorte. De kan også ha mange ulike mønster, som flekker og lignende i andre farger.

Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

Stell av sphynx

Det er åpenbart ikke noe pelsstell med sphynx, men det betyr likevel ikke at det ikke er noe stell med rasen. Den nakne huden trenger like mye eller mer stell enn de fleste katteraser!

Mesteparten av stellen av sphynx består av å bade den. Huden blir nemlig fettete, og da trenger katten jevnlige bad for å bli fin igjen. Et sted mellom hver uke og hver fjerde uke er typisk, men du må nesten bare se an hvor raskt katten din får fettete pels og ta det derfra.

Det er definitivt lurt å tilvenne kattunger badingen, for det er mye enklere å få kattunger til å godta dette enn voksne katter.

I tillegg til det daglige stellet er det også viktig å følge opp katten hos veterinær hvis det trengs. Hvis katten er frisk og rask anbefales det å ta en årlig helsekontroll for å sjekke ting du som eier ikke klarer å oppdage selv, samt å gi katten vaksinene den trenger.

Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av sphynx

Det er viktig å være flink med fôring av sphynxkatter, for disse er kjent for å være noen skikkelige matvrak. De spiser gjerne alt de får tilbud om, og maser gjerne om litt mer i samme slengen.

Av den grunn er det viktig å gi sphynxen en næringsrik mat som inneholder alt den trenger av næringsstoffer og vitaminer, og unngå å gi den noe annet enn dette. Det er viktig å passe på at den ikke blir overvektig, da dette kan føre til ulike helseplager for katten.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Sphynx har en rask forbrenning, og trenger mer mat enn andre katteraser av samme størrelse, men du må likevel følge med på vekta.

Rasen har også et sensitivt fordøyelsessystem, og kan slite med dette hvis de får mat som ikke er bra for dem.

Mange fôrer sphynxer med flere små måltider gjennom dagen fremfor ett stort et.

Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos sphynx

Sphynx er en nokså friske katterase, men mangelen på pels gjør at den er mer utsatt for visse problemer enn andre katter er.

Siden den ikke har ordentlig pels må du passe på at katten ikke får sår på huden. Den skraper seg mye raskere opp enn katter med pels, og disse sårene kan trenge behandling.

Sphynx er også utsatt for en hudsykdom som heter urticaria pigmentosa, en hudsykdom som fører til sår og skorper i huden.

Om sphynxen ligger mye i solen har den en seriøs risiko for å utvikle hudkreft, så man bør begrense hvor lenge den får ligge og daffe i direkte sollys.

Huden kan også få ulike soppinfeksjoner, og det er mange som må vaske katten sin med soppdrepende sjampo ganske jevnlig for å ikke ha problemer med sopp.

Til slutt vil mangelen på pels føre til at sphynx er betydelig mer mottagelig for luftveisinfeksjoner som forkjølelse og lignende enn andre katteraser. Hvis du har det kaldt i noen rom bør du vurdere å ta på katten en genser slik at den kan holde seg varm.

Ellers er sphynx litt mer utsatt for hypertrofisk kardiomyopati (HCM) enn noen av katteraser. Dette er en sykdom hvor hjertet vokser seg større enn det skal være, og kan føre til blodpropp og litt andre ulike problemer for katten, så det må man følge med på.

Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

Sphynx sin rasehistorie

Sphynx ble avlet frem i Toronto i Canada allerede i 1866, og oppsto som følge av en spontan mutasjon i et kattekull. Av kullet var det én enslig nakenkatt. Denne ble så krysset med korthårede katter som produserte noen nakenkatter.

Siden den gang har sphynx vært en egen rase. Navnet har den fått fordi den kan ligne på nakenkatter som ble avbildet i pyramider i gamle Egypt, men selve katten har ingenting med Egypt å gjøre.

Selv om sphynx ble avlet frem for godt over 150 år siden ble den ikke godkjent som en egen rase før i 2005, så sånn sett er det en relativt ny rase. Det har derimot være mindre katteklubber som har hatt en egen rasestandard for katten i lang tid.

Rasen har lenge vært populær i USA, men det er først i nyere tid at vi europeere har åpnet øyne for denne nakenrasen. I Norge ble rasen tidligere kalt for canadisk hårløs.

Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om sphynx

Er sphynx en god familiekatt?

Sphynx er en ålreit katterase som går overens med alle i familien, så det er en god familiekatt.

Går sphynx godt overens med andre katter?

Sphynxkatter er sosiale av seg, og går godt overens med de fleste andre katter.

Går sphynx godt overens med barn?

Sphynxer går for det meste veldig godt overens med barn, men det kan kreve litt mer tilvenning enn andre raser. En sphynx er ikke den rasen som er mest glad i å bli båret rundt på av aktive barn, men liker godt litt eldre barn som respekterer katten sine ønsker og grenser.

Hvor mye koster en sphynx?

Prisen for en sphynxkattunge med stamtavle ligger gjerne på et sted mellom 13 000 og 16 000 kroner.

Er sphynx en kosete rase?

Sphynx er en veldig kosete katterase som elsker å ligge på fanget og få kos av eierne sine.

Er sphynx en inne- eller utekatt?

Sphynx er en innekatt, og egner seg ikke som utekatt i nordisk klima.

Er sphynx allergivennlig?

Noen allergikere tåler sphynxer veldig bra, men ikke alle. Det avhenger av hvilke type katteallergi man har (pels eller spytt).

Røyter sphynx mye?

Sphynx røyter veldig lite / ingenting.

Hvor lenge lever en sphynx?

Sphynx lever stort sett i 15 – 16 års tid, men noen blir også litt eldre enn dette og kan bli rundt 20 år gamle.

Er sphynx en god rase for førstegangs katteeiere?

Sphynx kan være en god rase for de som skal ha sin første katt, men det er uten tvil en katterase som krever litt ekstra tilrettelegging av eierne sine.

Hvor mye veier en voksen sphynx?

En sphynx veier som regel mellom 2,5 og 5 kg, avhengig av kjønn og hvor stor den er.

Sphynx
Sphynx. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar