Raseprofil: Sibirkatt

Sibirkatt er en langhåret rasekatt som er kjent for sitt vennlige sinn og rolige temperament. Det er en energisk og leken rase, men som er hengiven mot eierne sine, og godtar litt kos og klapping.

Veldig mange som har sibirkatt mener at de fungerer godt som en allergivennlig katterase, men på grunn av at katteallergi er basert på flere ulike proteiner er det ingen garanti for at alle med pelsallergi tåler dem. Les mer om allergivennlighet hos katteraser her.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

Sibirkatt raskt oppsummert

  • En hardfør katt.
  • Sosial, men ikke klengete eller masete.
  • Bør få litt mental aktivisering.
  • Både inne- og utekatt.
  • Går overens med både barn, andre katter og hunder.
Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og personlighet hos sibirkatt

Sibirkatter er både aktive og hengivne, og trives både som innekatter så vel som utekatter. De er veldig glade i å leke, og bør få ha mange ulike katteleker rundt om i huset.

Man ser ofte at sibirkatter trives godt i høyden, og dette er absolutt en rase som blir glad om den får et stort klatrestativ med områder hvor den kan ligge nesten rett under taket. Eventuelt er det ikke vanskelig for dem å klatre opp på gardinstenger eller helt øverst i bokhyller.

Når de først kommer i høyden kan de gjerne ligge og følge med på alt som skjer i hjemmet i lang tid.

Selv om sibirkatten er glad i mennesker blir den aldri masete. Det skal mye til før den begynner å mase på eierne sine om noe som helst, men vil gjerne være sosial når dere tar kontakt. Den kan derimot være veldig glad i å følge med på hva som skjer, så ikke bli overrasket om den sitter litt på avstand for å se hva du holder på med.

Sibirkatter er nokså vokale av seg, og både mjauer forsiktig, og lager noen spesielle lyder som nesten kan beskrives som kvitring. De er derimot aldri masete med lydene de lager.

De færreste sibirkatter er ekte kosebamser, men de vil gjerne godta litt kos og klapping, selv om de ikke liker å kose så lenge sammenhengende.

En unik ting med sibirkatter er at de er veldig glade i vann, og kan fint finne på å ta seg et bad hvis de finner en liten vanndam eller noe sånt. Rasen bruker for øvrig utrolig lang tid på å bli voksne, og man regner ikke sibirkatter for å være voksne før de har blitt rundt fem år gamle.

Rasen regnes for å være veldig intelligent, og har godt av å få mental aktivisering i form av katteleker som oppmuntrer til det, eller ved at du som eier driver trening. De kan fint lære seg å hente leker du kaster, eller enkle kommandoer. Som alle katter fungerer de best om de får positiv forsterker hvor man bruker godbit og en klikker når man trener dem.

Les mer om mental aktivisering av katter her.

Man kan enten ha sibirkatt som eneste kjæledyr, eller ha den sammen med andre. De går fint overens med både andre katter og hunder, men trenger ikke å ha andre dyr for å trives.

Hvis den bor sammen med andre kjæledyr er den ofte sosial mot disse. De blir ofte veldig dominante mot andre katter hvis de er utekatter, men godtar likevel fint andre katter de deler hus sammen med.

Sibirkattene går også stort sett veldig godt overens med barn, men først og fremst «egne» barn. Om de tar med seg venner hjem på besøk trenger de helst en liten stund på å varme seg opp til disse barna før de vil ha noen direkte kontakt med dem.

Dette gjelder også større gjester, og man opplever ofte at sibirkatten holder seg litt i bakgrunnen hvis den ikke kjenner de som kommer på besøk.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til sibirkatt

Sibirkatt er en ganske stor katterase hvor hannene fort kan veie mellom 7 til 9 kg, mens hunnkattene «bare» blir mellom 4,5 og 7 kg. De har en lang og tykk pels, og kan på mange måter minne litt om maine coon eller norsk skogkatt på utseende sitt.

Pelsen kommer i alle slags farger og mønstre, så det er stor variasjon i hvordan rasen ser ut. Rasen finner også i en egen rase med hvit pels med farger på poter, bein og ansikt. Denne rasen kalles for neva masquerade, og er helt lik på sibirkatten ellers.

Den lange og tykke pelsen er godt egnet for et nordisk klima, og den fryser ikke spesielt mye ute på vinteren.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

Stell av sibirkatt

Den lange pelsen til sibirkatten trenger naturligvis litt stell, for ikke bare har den vanlig pels og underull, men den har også et ekstra pelslag med vanntette hår. Man bør børste sibirkatter minst en gang hver uke for å unngå at pelsen floker seg.

Utesibirkatter vil også bytte pelsen på vår og høst, og da må man regne med mye jevnligere børsting akkurat i denne røyteperioden.

Hvis pelsen blir fettete trenger den et godt bad med en ordentlig kattesjampo, men heldigvis pleier sibirkatten å holde pelsen fettfri selv.

I tillegg til pelsstellet trenger sibirkatten vanlig oppfølging som alle katter. Det betyr at man må gi den årlige kattevaksiner og ta en årlig helsesjekk for å sørge for at den ikke har noen sykdommer.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av sibirkatt

Sibirkatt er en aktiv katt, og trenger næringsrik mat. Som med de fleste aktive katter anbefaler jeg Orijen kattemat (som vi også har kåret best i test her på Dyreliv.no).

Et annet alternativ er Royal Canin Norwegian Forest Cat. Denne er egentlig utviklet for «naborasen» norsk skogkatt, og tidligere var det en egen Royal Canin Siberian. Disse har derimot blitt slått sammen til Royal Canin Norwegian Forest Cat, som fungerer utmerket for begge raser.

Et tredje alternativ er Acana sine typer kattemat. Disse er jevnt over av veldig god kvalitet.

Sibirkatt bruker lang tid på å bli voksne, og det er spesielt viktig å gi de god mat de første fem leveårene deres mens de ennå vokser.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos sibirkatt

Sibirkatt er en ganske så frisk rase, men rasen har hatt litt problemer med hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Dette er en sykdom som gjør at hjertet vokser seg større enn det skal være, og kan gi katten blodpropp og litt andre hjerteproblemer.

Den gode nyheten er at HCM er arvelig, og hvis du kjøper en kattunge fra en seriøs oppdretter som har sjekket avlsdyrene for sykdommen er det lav risiko for at katten din får sykdommen. Til tross for at det er noe HCM hos rasen regnes den for å være blant de aller sunneste katterasene.

Sibirkatt sin rasehistorie

Sibirkatten stammer fra Sibir i Russland, og har lenge vært populær blant de lokale der. Det er ingen som aner når rasen ble til, men trolig er den svært gammel.

Det var derimot først på starte av 1980-årene at rasen ble importert til Europa og USA, og at arbeidet med å lage stammen for det vi i dag kaller sibirkatt ble startet. Rasen er i dag litt ulik fra de kattene vi finner i smålandsbyer i Sibir i Russland.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om sibirkatt

Er sibirkatt en god familiekatt?

Sibirkatter er gode familiekatter.

Går sibirkatt godt overens med andre katter?

Sibirkatter er sosiale katter som pleier å gå veldig godt overens med alle slags andre katter.

Går sibirkatt godt overens med barn?

Sibirkatter regnes som barnevennlige, og pleier å gå godt overens med både store og små barn.

Hvor mye koster en sibirkatt?

Prisen på en sibirkatt er typisk et sted mellom 12 000 og 15 000 kroner for en renraset kattunge.

Er sibirkatt en kosete rase?

Sibirkatter er ikke en direkte kosete rase, men de kan godt godta litt klapp og kos innimellom.

Er sibirkatt en inne- eller utekatt?

Sibirkatter fungerer som både inne- og utekatter, og har en pels som fint tåler å være ute selv midt på vinteren.

Er sibirkatt allergivennlig?

Det er mange allergikere som ikke reagerer på sibirkatter, mens andre gjør det. Her må man nesten bare prøve for å se om man selv reagerer.

Røyter sibirkatt mye?

Sibirkatter røyter en god del. De bør børtes jevnlig for å minimere hvor mye de røyter.

Hvor lenge lever en sibirkatt?

Gjennomsnittlig levealder for en sibirkatt er på rundt 15 år.

Er sibirkatt en god rase for førstegangs katteeiere?

Sibirkatter fungerer godt for de som skal ha sin første katterase. De er verken spesielt krevende eller vanskelig å ha med å gjøre, men man må selvsagt tilrettelegge for behovene til katten.

Hvor mye veier en voksen sibirkatt?

Voksne sibirkatter kan veie hele 9 kg. Vekten til hanner er mellom 7 og 9 kg, mens hunner blir mellom 4,5 og 7 kg.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar