De 9 sunneste katterasene

Det finnes nesten 50 ulike katteraser, og som man kanskje forventer er det stor variasjon i hvor friske og sunne disse rasene er. Noen katter har arvelige sykdommer som rammer nesten enhver katt, mens andre raser nesten er helt fri for sykdom.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på de 9 katterasene som regnes som de friskeste katterasene. Selv om disse jevnt over er veldig friske er det ingen garanti for at katten ikke blir syk, for uhell kan skje selv med de som har et veldig godt utgangspunkt.

Men hvis du vil minimere risikoen for at katten får en arvelig sykdom kan det være lurt å velge en av rasene på denne listen. For å finne ut av hvilke katteraser som var friskest måtte jeg hente informasjon fra ulike forsikringsselskaper og veterinærer. Dette gir ingen 100 % sikker oversikt, men en god pekepinn på hvilke raser som regnes som friske og sunne.

1) Sibirkatt

Sibirkatt er en av de rasene som alltid har vært utekatter som har måttet tåle harde, russiske klimaforhold for å klare seg, og da blir det nesten som i naturen hvor de svakeste forsvinner, mens de sterkeste overlever. Dette har ført til at dagens sibirkatter er hardføre, har lite arvelige sykdommer og generelt har veldig god helse.

De siste tiårene har rasen blitt en populær katterase, og nå holdes den både som inne- og utekatt, men den tykke pelsen dens gjør den godt egnet til å klare seg utendørs her i Norge.

Sibirkatter er sosiale katter som godtar litt kos, men som aldri verken blir en klengekatt eller en stor kosebamse. Hvis de er innekatter bør man ha en god plan for hvordan de skal aktiviseres, da det er intelligente katter som må få bruke hodet sitt innimellom for å trives.

Helsen til sibirkatt er ikke preget av noen store problemer i det hele tatt, men som alle katter kan de få hypertrofisk kardiomyopati (HMC). Denne sykdommen er arvelig betinget, noe som betyr at man i veldig stor grad kan sikre seg en helt frisk katt ved å kun kjøpe fra oppdrettere som har tatt en hjertetest av foreldrene.

Sibirkatten egner seg godt for de som vil ha en frisk, livlig og sosial katt, og som tåler en aktiv katt som ikke vil ligge på fanget hele dagen.

Les mer om sibirkatt på raseprofilen dens her.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

2) Ragdoll

Ragdoll er en av de mest populære katterasene vi har, og det er ikke så rart. Disse stammer også fra utekatter, men ragdollen er i dag mye roligere og mer kosete enn raser som norsk skogkatt, maine coon eller sibirkatt. En ragdoll har nemlig navnet sitt fra det engelske ordet for filledukke, som kommer av at den ikke yter motstand hvis noen prøver å plukke den opp.

Hvis du er ute etter en sunn og frisk kosekatt er ragdoll er trygt valg. De blir store, men hvis du kan tenke deg en katt på 6 – 8 kg liggende på fanget kan ragdoll være et fint valg for deg. Rase passer spesielt godt for de med barn, for det er en av få raser som lar barna få holde på som de vil, og fint kan ligge lenge for å kose på fanget til barna.

Helsen til ragdoll er nesten helt tipp-topp. Det eneste problemet som er kjent hos rasen er urinstein, noe som kan dukke opp spesielt på hannkatter. Dette kan dessuten også i stor grad forebygges ved å gi katten kvalitetsfôr og holde den i en normal vekt.

Les mer om ragdoll på raseprofilen dens her.

Ragdoll
Ragdoll. Foto: Peter Munks / CC BY 2.0.

3) Norsk skogkatt

Norsk skogkatt er den eneste norske katterasen, og er en hardfør katt som egner seg godt for å være utendørs i vårt nordiske klima. Disse stammer fra gammelt av, og de var populære å ha som rottejegere allerede i vikingtiden!

Man tenker kanskje at norsk skogkatt skal være en sprettball av en katt, men de er faktisk nokså rolige og balanserte når de er innendørs. Ute er de noen fantastiske jegere, og de har en stor forkjærlighet for å klatre høyt i trær eller andre steder.

Ellers er norsk skogkatt en rase som trenger en del oppmerksomhet og kos, og bør ha eiere som har en del tid til katten sin.

Norsk skogkatt har litt ulike helseproblemer som hofteleddsdysplasi (HD) og glykogenlagringssykdom, men selv om disse finnes i rasen er det så sjeldent at kattene får disse sykdommene, og jevnt over regnes katten for å være en av de aller sunneste og friskeste rasene.

Les mer om norsk skogkatt på raseprofilen dens her.

Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

4) Burmeser

Burmeser er en søt, liten katt med kort og silkemyk pels, og som er blant de mest sjeldne rasene på listen over disse sunne katterasene. Selv om den ser veldig liten ut har den en kraftig kropp, og den kjennes tung.

En burmeser har et ganske ulikt lynne fra mange av de andre kattene på listen, og er en svært oppmerksomhetskrevende katt. Dette er en katt som vil dilte etter eierne sine dagen lang, og som omtrent vil lide om du er i et annet rom. Den er såpass sosial at den faktisk ikke er anbefalt til personer som jobber hjemmefra eller forlater huset i flere timer om dagen.

Selv om den er veldig sosial mot eierne sine er det en aktiv og energisk katt som trenger å få mye tid til å leke hver dag.

Helsen til burmeser er litt spesiell. Det finnes nemlig noen linjer som regnes som utrolig friske og sunne uten noen sykdommer, mens det samtidig finnes linjer hvor det er en rekke ulike sykdommer.

Så hvis du skal ha en sunn og frisk burmeser må du velge en oppdretter med omhu. Heldigvis regnes de fleste kattene her i Norge for å være friske og sunne, og faktisk såpass sunne at de er blant de sunneste katterasene her i landet. I andre land som USA er det derimot langt ifra den sunneste rasen, da det er mye grums og sykdommer i linjene der.

Burmeser
Burmeser. Foto publisert med tillatelse.

5) Maine coon (ved riktig oppdretter)

Maine coon er den mest populære katterasen i Norge, og det er også en svært sunn katterase. Dette er den største katten av dem alle, og voksne hannkatter kan i noen tilfeller blir over 10 kg tunge.

En maine coon er snill og rolig, og regnes som sosial mot både andre katter og hunder. Det er langt ifra den mest kosete rasen, så dette er på ingen måte en ren kosebamse, men den kan godta litt kos innimellom.

Dette er også en av disse rasene som har vært mye utendørs i lang tid, og det er først i nyere tid at det har blitt vanlig å ha dem som innekatter. De har pels som gjør dem greit egnet for norsk klima, og de kan derfor fint fungere som utekatt hvis man ønsker det.

Helsen til maine coon er litt spesiell. Det er nemlig slik at man regner med at omtrent 30 % av alle maine coon-katter har hypertrofisk kardiomyopati (HCM), denne sykdommen som gir et for stort hjerte som igjen fører til blodpropp og hjertesykdommer.

Men siden det er mulig å sjekke avlsdyr for hjertefeil er det nokså enkelt for deg som skal kjøpe kattunge å sikre deg en frisk maine coon. Så selv om de har muligheten til å bli syke, er det nokså enkelt å sikre seg en katt med stor sannsynlighet for å være frisk og sunn livet ut.

Maine coon har også litt problemer med hofteleddsdysplasi (HD) og en sykdom som heter spinal muskelatrofi (SMA). Disse er heldigvis sjeldne, og HD er som regel i en lav grad som ikke plager katten stort.

Les mer om maine coon på raseprofilen dens her.

Maine coon
Maine coon. Foto: Domaine de zora / CC BY-SA 3.0.

6) Siameser

Siameser er kanskje en av de mest kjente katterasene, og er en kjempegammel rase som stammer fra Thailand. Disse søte kattene er veldig intelligente og nysgjerrige, og regnes som kravstore. De elsker å være en del av familien på både godt og vondt, og vil alltid være der når det skjer noe.

Mange tenker kanskje at siameseren er en søt, liten kosebamse, men den er langt ifra dette. Denne er oppmerksomhetssyk, og trenger mye fra eierne sine. Her er det bare å trene den, kjøpe et stort utvalg av leker, og være klar for å være sosial med katten mesteparten av dagen.

Siameser er som flere av de andre rasene på listen her slik at de er friske og sunne så lenge man velger katter fra en seriøs oppdretter som har sjekket ut avlsdyrene for ulike arvelige sykdommer. Det er ganske mange ulike sykdommer som kan ramme siameseren, men det er som regel veldig sjeldent at de faktisk får noen av disse arvelige sykdommene, og totalt sett regnes rasen som veldig frisk.

Siameser
Siameser. Foto publisert med tillatelse.

7) Russisk blå

Russisk blå, også kjent som russian blue, har blitt en veldig populær katterase. Dette er også en sunn og frisk katt med få arvelige lidelser. Ellers er rasen veldig kosete, og knytter tette bånd til alle i familien. Det regnes som en super innekatt for familier som vil ha en kosebamse som også leker litt innimellom, og den er fungerer ofte godt for personer med pelsallergi.

Man regner russisk blå for å være en frisk og sunn katterase, selv om noen få katter kan utvikle sukkersyke. Dette er alvorlig for katter som får det, men det regnes som veldig sjelden at kattene får dette selv om det finnes hos rasen.

Ellers er overvekt et stort problem for rasen. Dette kan jo føre til litt ulike sykdommer, men også noe du som eier nokså enkelt kan ta kontroll over ved å kontrollere hvor mye fôr den spiser.

Les mer om russisk blå på raseprofilen dens her.

Russisk blå
Russisk blå. Foto publisert med tillatelse.

8) Britisk korthår

Britisk korthår er en veldig populær katterase som er kjent for sitt rolige og balanserte sinn. De gjør veldig lite ut av seg, og passer inn i de fleste familier og hjem, og trenger ikke all verdens med oppmerksomhet. De er ikke verdens mest kosete katter, men kan godt godta litt kos på kvelden før leggetid.

Rasen britisk korthår stammer fra utekatter i Storbritannia, og har derfor fått utvikle seg ved at kun de sterkeste kattene overlevde og fikk paret seg. Dette har gitt hardføre katter som sjeldent blir syke.

Britisk korthår kan ha litt ulike sykdommer, men selv om det er flere ulike sykdommer som hemofili, hypertyreose, hypertrofisk kardiomyopati (HCM) og polycystisk nyresykdom (PKD) innad i rasen er det likevel svært sjeldent at de britiske korthårkattene faktisk får en av disse sykdommene.

De fleste katter av rasen britisk korthår går hele livet uten å få noen av disse arvelige sykdommene, men lever heller lange liv som friske katter.

Les mer om britisk korthår på raseprofilen dens her.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

9) Huskatt

Den siste «rasen» på listen er jo litt juks, for det er ingen rase i det hele tatt. Huskatt er navnet på katter som ikke tilhører en rase, men som heller er en god blanding av raser som har blitt avlet frem uten å holde på stamlinjer.

Huskattene regnes faktisk for å være veldig friske, og det er veldig liten grad av arvelige sykdommer. Grunnen er enkelt nok at det er så stor genetisk variasjon, så de aller, aller fleste kattene er friske og raske.

Det skal sies at huskatt kan få sykdommer, og de har blant annet høyere risiko for hypertyreose enn noen av rasekattene, men jevnt over er de veldig friske og sunne.

Slik får du en frisk og sunn katt

Selv om du velger en katterase som regnes som frisk og sunn, er det fortsatt visse ting du bør være obs på for å sørge for at katten din holder seg frisk og sunn. Det er heller ikke slik at disse friske kattene er immune mot sykdommer eller skader, men heller at de har lavere risiko enn andre raser.

For å få en frisk og sunn katt er det noen få ting som er viktig å tenke på. Det første du bør gjøre er å gi den et skikkelig godt fôr. Kattefôr finnes i mange varianter, og vi anbefaler å velge et kjent merke fra en anerkjent produsent. Dette er en billig forsikring mot infeksjonssykdommer, feilernæring eller lignende ting som kan oppstå hvis katten ikke får i seg alle næringsstoffene den trenger i riktig mengde.

I tillegg må man sørge for at katten er normalvektig. Overvekt fører med seg mange ulike problemer, inkludert problemer med hjerte, ledd og andre organer. Overvekt hos katter er mer alvorlig enn for oss mennesker, og det er viktig å passe på at katten holder den vekten den skal.

En overvektig scottish fold.
En overvektig scottish fold – for øvrig en av rasene som regnes som de aller minste friske og sunne katterasene. Foto publisert med tillatelse.

Til sist er det viktig med en årlig helsesjekk hos veterinær hvor man også gir katten kattevaksiner. Veterinærer kan finne ut av sykdommer og helseproblemer som du som eier ikke klarer å oppdage like enkelt, og katter er ofte flinke til å skjule sykdommer. Det er faktisk overraskende vanlig at det er dyrleger som oppdager sykdom hos katter under slike kontroller.

Ved å ta med katten til årlige helsesjekker øker man sjansen betydelig for å finne sykdommer i et stadium hvor det er mulig å gjøre noe med det, heller enn at det oppdages når symptomene har blitt alvorlige og du merker det selv.

Legg igjen en kommentar