Egyptisk mau er en rasekatt som regnes for å være en av de eldste rasene som finnes. For selv om dagens rasestandard er fra 1950-tallet er det mye som tyder på at egyptisk mau stammer fra den katten som ble avbildet på skriftruller og veggmalerier i gamle Egypt for flere tusen år siden.
Rasen egyptisk mau er ellers kjent for å være den aller raskeste katterasen som finnes, og de kan ha en toppfart på nesten 50 km/t. De er utrolig intelligente, og elsker oppmerksomhet.
Egyptisk mau raskt oppsummert
- En utrolig vakker katt.
- Trolig verdens eldste rase.
- Løper utrolig fort.
- Har veldig mye energi!
- Knytter seg tett til én eller to personer.
- Veldig intelligent.
Atferd og personlighet hos egyptisk mau
Egyptisk mau er en svært energisk og aktiv katt som ser ut til å ha utømmelige menger energi. Dette er en katt med høy fart og god spenst, så man vil føle at katten er overalt og alltid er i full aktivitet – i alle fall frem til den er godt voksen.
Om du er ute etter en lekekatt er dette et godt valg. En egyptisk mau elsker å leke med både andre katter og mennesker, så det er bare å finne frem kattelekene og kose dere.
Egyptisk mau er for øvrig svært intelligent, og man kan fint trene den til å lære seg ulike kommandoer som sitt, ligg, bli eller å komme når man roper på den. Siden den er såpass intelligent er det anbefalt å faktisk sette av tid til å drive mental aktivisering hvor man må få katten til å bruke hodet sitt. Dette vil til en viss grad begrense hvor hyperaktiv katten oppleves.
En artig ting med egyptisk mau er at de er veldig flinke til å apportere. Kast en leke, så løper den og henter den til deg. Historien sier at dette kommer av at de ble brukt som apporterende fuglekatter som hentet ender i gamle Egypt, men det er usikkert om det er noe sannhet i dette.
Egyptisk mau er utrolig nysgjerrig, og undersøker alt den kommer over – spesielt hvis noe ikke er som det skal. Den elsker å være med på tur, og det pleier å være veldig enkelt å trene katten til å godta å gå tur med sele og bånd.
Om man egentlig vil ha en kosebamse er nok ikke egyptisk mau det beste valget. Den kan godta koseøkter når den selv bestemmer det, men den vil absolutt ikke finne seg i å kose hvis den egentlig har mer lyst til å leke.
Egyptisk mau er glad i familien den bor med, men de er også kjent for å være svært skeptiske til fremmede. Noen katter holder seg helt vekk når det kommer fremmede på besøk, mens andre godt kan komme for å lukte litt på de som kommer på besøk. Men det er ikke en katt som kommer til å hoppe opp på fanget til en fremmed for å få kos.
Man regner egyptisk mau for å være veldig lojal, og det er vanlig at de velger ut én eller to personer i hjemmet som de virkelig elsker. Resten av huset godtar den, men den får ikke det samme forholdet til resten som disse utvalgte menneskene.
Rasen regnes som en god familiekatt, men helst med litt eldre barn som liker å leke med katten. Småbarn og barn som vil ha en kosekatt får nok ikke så mye glede ut av den, men den er artig for de som ønsker seg en livlig familiekatt som alltid er der det skjer. De er ikke spesielt masete, og har en myk og melodiøs stemme.
Det sies at egyptisk mau elsker å være høyt oppe, og vil ofte søke seg mot det høyeste punktet i rommet. Det kan være kjekt å kjøpe inn et høyt og stort klatrestativ til de, så slipper du at de bruker gardiner, tapet eller andre ting for å klatre i høyden.
Når den først har kommet seg opp i høyden liker den å ligge der og følge med. Da har den kontroll over alt som skjer i rommet, og kan slappe av. Det er ikke uvanlig å se de ligge på toppen av kjøkkenskap, øverst i bokhylla eller lignende steder.
En del egyptiske mauer hater å bli løftet. Det er ikke noen god forklaring på hvorfor de ikke liker det, men om du har en katt som ikke liker å bli løftet er det best om man respekterer det.
Utseende og fysikken til egyptisk mau
Egyptisk mau kan minne litt om en orientalsk korthår, men skiller seg blant annet ved at pelsen har naturlige prikker og unike øyne. De spesielle øyne til den egyptiske mauen ser store ut i forhold til hodet, og det er den eneste katten som har et naturlig sørgmodig blikk. Selv om den kan se trist ut er det bare på grunn av øynes form på hodet.
Beina er også ulike fra alle andre katter, og den har blant annet de lengste bakbeina i forhold til kroppe hos noen katt. Dette kombinert med at det er en tøyelig hudfold på siden av låret gjør at den kan løpe helt vanvittig fort og bevege seg raskere enn andre katter.
Rasen kommer i flere ulike fargevarienter, men silver, bronze og smoke er de vanligste å se. Pelsen er kort og myk.
Stell av egyptisk mau
Det er relativt lite stell med en egyptisk mau, og den er flink til å stelle sin egen pels. Det kan være OK å gå over den med en børste innimellom for å børste vekk død pels, men ellers er det ikke mye pelsstell.
Som alle katter trenger egyptisk mau årlige helsesjekker og vaksine hos veterinær.
Fôring av egyptisk mau
Det er en del veterinærer og andre som anbefaler at egyptisk mau får light-kattefôr med redusert kaloriinnhold sammenlignet med normalt kattefôr. Det kan være greit å begynne med vanlig fôr og heller gå over på diettfôr dersom katten begynner å bli synlig overvektig.
Helseproblemer hos egyptisk mau
Egyptisk mau regnes som en veldig sunn og frisk rase, men det er noen ting man skal være litt obs på. Det er nemlig slik at egyptisk mau er veldig sensitiv for ulike medisiner, og reagerer ofte sterkt på vaksiner og ormkur. Det må også tas forhåndsregler når katten skal legges i narkose siden den er sensitiv for alle bedøvelsesmidler. Dette er heldigvis noe de fleste veterinærer er godt klar over, men likevel noe man som eier bør ha i bakhodet sitt.
Ellers er det en viss grad av hypertrofisk kardiomyopati (HCM), en sykdom hvor hjertet vokser seg større enn det skal være.
Egyptisk mau sin rasehistorie
Egyptisk mau stammer trolig fra gamle Egypt for omtrent 4 000 år siden, og fungerte da som beskyttere mot rotter og andre skadedyr. I egyptisk tro var katter gudommelige, så de ble tilbedt og sett på som hellige. Når en egyptisk mau døde ble den balsamert og mumifisert, og bevart som et symbol på lykke.
På 1800-tallet ble egyptisk mau spredt til store deler av verden, men som mange andre katteraser ble den nesten utryddet under andre verdenskrig. Da var det trolig bare noen få katter igjen i verden, og noen av disse havnet i hendene til den russiske prinsessen Nathalie Troubetskoy. Hun tok med seg kattene til USA og startet der det moderne avlsarbeidet med rasen.
I senere tid ble det også blandet inn noen egyptiske mauer som hadde overlevd i India, og disse ble krysset mot de som ble avlet frem fra Nathalie Troubetskoy sine katter. Disse stammene har dannet grunnlaget for det som er egyptisk mau i dag.
Det var først i 2008 at egyptisk mau for først gang kom til Norge. Den regnes fortsatt som veldig sjelden her i landet.
Spørsmål og svar om egyptisk mau
Egyptisk mau er ikke den beste familiekatten, men den kan fungere fint. Det er viktig å være klar over at den typisk velger seg én eller to favorittpersoner, og ikke er så opptatte av de andre. Dette kan i mange tilfeller bety at den ikke bryr seg så mye om barna i hus, noe mange barn åpenbart kan synes er veldig dumt.
Egyptisk mau er en sosial katt som går godt overens med andre katter.
Egyptisk mau liker barn, men spesielt litt eldre barn som er i en alder hvor det er moro å leke med katten.
Egyptisk maukattunger koster gjerne rundt 15 000 kroner.
Egyptisk mau kan være kosete, men det er ikke noen kosebamse. De koser kun når de selv ønsker det, og er på ingen måte en daff katt som ligger på fanget hele dagen.
Egyptisk mau bør være en innekatt her i Norge. Dette er en rase som tåler kulde dårlig, og kan ikke være ute lenge om gangen på vinterhalvåret. Men den trives godt med sele og bånd, og kan fint bli med på kortere turer.
Egyptisk mau regnes ikke som allergivennlig.
Egyptisk mau røyter veldig lite.
Egyptisk mau er en sunn katterase som kan bli opptil 17 – 18 år gammel.
Egyptisk mau er en litt krevende katterase, så det er ikke den enkleste rasen, men den kan fungere godt for alle som setter seg godt inn i hva katten trenger av eierne sine.
Egyptisk mau regnes som svært sjelden her i Norge, og det er svært få oppdrettere av rasen. Det er nokså vanskelig å få tak i en kattunge.