Hvordan trene blikkontakt med hunden

Å trene inn kontakt med hunden er en av de viktigste øvelsene man kan jobbe med. Kontakt vil si at hunden søker blikkontakt med eier i ulike situasjoner. Dette er vesentlig å ha på plass før man begynner med andre øvelser med hunden, og når kontakttreningen er på plass er det mye enklere å jobbe videre med passeringstrening eller lignende oppgaver.

Målet med å trene blikkontakt er at man ønsket at hunden skal ha øyekontakt med eier som standard i nye situasjoner. Om den for eksempel hyperfokuserer på en annen hund ute på tur kan dere ta blikkontakt for å få hunden til å fokusere på deg istedenfor denne hunden. Jo bedre kontroll dere har over kontaktøvelsen, jo enklere blir det å få oppmerksomheten til hunden i vanskelige situasjoner.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på ulike måter man kan trene kontakt med hunden på i litt ulike situasjoner.

Border collie
Border collie er mesteren på blikkontakt. Foto publisert med tillatelse.

Steg 1) Slik får du trent blikkontakt med hunden

Den enkleste måten å trene blikkontakt med hunden på er ved å ha noen skikkelig gode godbiter i hånden. En del hunder vil allerede naturlig søke øyekontakt med eier når de vet at du har en godbit, og når de gjør dette gir du godbit og ros så raskt som mulig.

Hvis hunden bare stirrer på godbiten og ikke vil se deg i øyne er det mulig å ha godbiten i munnen din. Da får du blikket til hunden mye nærmere øyne dine, og med litt tålmodighet vil den se deg i øyne. Da spytter du ut godbiten og gir hunden ros!

De fleste hunder skjønner tegninga med blikkontakt veldig raskt, men det varierer stort fra hund til hund og rase til rase. Om den sliter med å få blikkontakt kan det være fornuftig å si navnet dens, da mange hunder naturlig søker mot blikket ditt når du roper på dem.

Noen velger å øve inn en kommando på blikkontakt, , andre velger å bruke en lyd, mens andre igjen bruker hundens navn som et signal på at den skal ha øyekontakt. Det er også godt mulig å trene hunden til å lære at den skal ha blikkontakt om du for eksempel står helt stille, noe vi ser mer på i steg to.

Saluki
Saluki har et naturlig teft for blikkontakt. Foto pubsliert med tillatelse.

Steg 2) La hunden søke blikkontakt når den ikke vet hva den skal gjøre

Det er som nevnt veldig nyttig at hunden søker blikkontakt om den befinner seg i en situasjon hvor den ikke helt vet hva den skal gjøre, og dette er det selvsagt mulig å trene på. Her må man ha godbiter klar til enhver tid og være beredt for å agere raskt. Om du plutselig er i en situasjon hvor hunden søker blikkontakt må det belønnes. Dette kan være både i hjemmet, ute på tur eller andre stedet.

Det er også mulig å ha litt mer målrettet trening for å trene inn blikkontakt under ukjente omstendigheter:

Alternativ 1:

Ha godbiter klare i lommen. Gå bort til hunden din og still deg foran den. Vent til den ser får øyekontakt med deg og gi den ros. Her er det viktig at du ikke sier noe eller gir signaler, men bare venter til den gir blikkontakt.

Alternativ 2:

Et alternativ er å ha en godbit i hånden som hånden får snuse på, Ikke si noe, men bare vent til den gir blikkontakt. Om den prøver å ta godbiten før den har hatt blikkontakt lokker du hånden slik at den ikke får tak i det. Når den backer litt unna åpner du hånden igjen, og fortsetter med dette til den gir blikkontakt. Når hunden til slutt får øyekontakt gir du godbit og ros.

Alternativ 3:

Legg en godbit på gulvet, og still deg tett inntil den. Vent til hunden nærmer seg, men vær klar til å gripe inn om den prøver å ta den. Blokker for eksempel med en fot. Ta vekk foten mens hunden funderer på hvorfor ikke den får godbit, og fortsett slik til den gir deg blikkontakt. Da sier du en kommando som «værsågod», lar den få godbiten og gir den mye ros.

Nova scotia duck tolling retriever
Nova scotia duck tolling retriever. Foto publisert med tillatelse.

Steg 3) Jobb med blikkontakt i hverdagen, og introduser forstyrrelser

Blikkontakt er en type øvelse man bør jobbe jevnt og trutt med, for jo flinkere hunden er til å søke blikket ditt, jo enklere blir det å trene inn annen atferd i fremtiden. Det kan derfor være kjekt å jobbe med blikkontakt i normalt situasjoner i hverdagen.

Jeg pleier å trene blikkontakt hver gang hundene mine skal få mat eller gå på tur. Da må de pent sitte og vente til de får øyekontakt før de får spise av matskåla eller gå ut av ytterdøra.

Når man har jobbet med dette en liten stund vil de fleste hunder være veldig raske til å søke blikkontakt med eieren sin. Nå er det på tide å introdusere forstyrrelser.

Å trene blikkontakt mens man har forstyrrelser foregår som tidligere (velg den måten du foretrekker ovenfor), men ha en hjelper som kan prøve å forstyrre dere. For eksempel kan det være at denne hjelperen ringer på døren, romsterer utenfor i hagen, går forbi dere med en annen hund eller andre ting.

Hvis hunden din ikke klarer å ha blikkontakt med forstyrrelser må dere gjør det litt enklere. Her er det viktig at man mestrer det før man gjør det altfor vanskelig for hunden.

Mops
Mops. Foto publisert med tillatelse.

Steg 4) Bruk blikkontakten til nye øvelser

Det beste med å trene inn kontaktøvelser med hunden er at det kan brukes i nye situasjoner for å få kontroll over hunden. Nå kan den jo søke blikkontakt med deg selv om det er mange forstyrrende elementer rundt, så da kan man begynne å jobbe med å bruke øvelsen til nyttige formål.

Noen ting man ofte får nytte av å bruke kontaktøvelser til er:

Miniature bull terrier med en jakke på
Miniature bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Generelle tips for kontakttrening med hund

For mange hunder kommer kontakttrening nesten gratis, mens for andre hunder er det noe man må jobbe mye med. Det kan være vanskelig for noen hunder å skjønne greia med å få øyekontakt, så det er bare å smøre seg med tålmodighet og ta tiden til hjelp.

Det er mulig å begynne kontakttrening allerede når hunden er valp, men da må man ikke ha altfor store forventninger til at den skal få det til så bra. Ofte vil både valper og unghunder slite med å trene lenge om gangen, så hvis den virker forvirret kan det være et tegn på at den må få hvile litt før dere trener mer.

Ellers er kontakttrening en type trening man aldri blir ferdig med. Selv etter mange år med dette bør man belønne hunden når den spontant søker øyekontakt med deg slik at du vedlikeholder hundens interesse for å faktisk gjøre det.

Greyhound
Greyhound. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar