Raseprofil: Bull terrier

Bull terrier er en helt unik hunderase som ikke egentlig ligner på noe annet. Denne hunden er nemlig en kjempesnill og sosial hund som alltid elsker å klovne og være midtpunktet hjemme, samtidig som den er en av de mest sta hunderasene som finnes.

Om du vil ha en helt unik hunderase kan bull terrier være hunden for deg. Den trenger en eier som tar den for det den er, og som har verdens største tålmodighet når det kommer til dette stabeistet. Samtidig trenger den også mye fysisk mosjon og mental aktivisering for å trives.

Raseprofil bull terrier
Raseprofil bull terrier

Det er også en egen rase som heter miniture bull terrier. Dette er bare en liten utgave av rasen, og alt som står i denne artikkelen med unntak av høyde og vekt passer for både bull terrier og miniture bull terrier.

PS. det er også en rase som heter staffordshire bull terrier. Selv om navnet er nesten helt likt er dette to helt forskjellige raser som har ganske lite med hverandre å gjøre.

Bull terrier
Bull terrier. Foto: DangerousBob / CC BY-SA 3.0.

Bull terrier kort oppsummert

  • En helt spesiell hunderase.
  • En av de mest sta hunderasene som finnes.
  • Veldig glad i mennesker.
  • Går ikke alltid så bra sammen med andre dyr.
  • Trenger mye mosjon.
  • Trenger mye mental aktivisering.
Bull terrier
Bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos bull terrier

Atferden til bull terrier er noe helt eget – den er utrolig sta samtidig som den er sosial, men mest av alt regnes det som en morsom hund. Dette er en typisk hund man alltid kommer til å le av når man bor sammen med den, for denne lille tassen har både kreativitet og interesse for å underholde.

En bull terrier vil trives kjempegodt i familiens sentrum, og elsker å gjøre seg til. Det er få ting som er like godt som å være midtpunktet. De er utrolig glade i mennesker, og elsker familien sin over alt annet på jord. Rasen går godt overens med barn, og fungerer godt som en familiehund dersom dere er en familie som klarer å gi den nok mosjon og mental aktivisering.

Noe av det som kjennetegner en bull terrier er at den er sta og utrolig selvsikker. Den ikke bare tror, men vet at den vet best, og er ikke redd for å gjøre som den vil. Den vil absolutt bestemme selv, og det kan være krevende å trene den (mer om dette i avsnitt om trening). Bull terrier er veldig sterk, både fysisk og psykisk.

Bull terrier passer for folk som tar rasen for det den er, og godtar at den har egen vilje samtidig som man har tydelige grenser for den. Denne hunden kan aldri kues til å tilpasse seg slik du vil ha det, og du må heller tilpasse deg livet ditt til bull terrierens natur.

En spesiell ting med bull terrier er at de er såpass modige av seg at det er en seriøs risiko for skader. Det er faktisk ikke uvanlig at bull terriere må opererer fordi de spiser ting de finner i hjemmet, og det er også dessverre eksempler på bull terriere som har både løpt rett mot biler eller tog, eller hoppet fra andre eller tredje etasje i hus når de har sett noe spennende.

Det er derfor anbefalt å forsikre hunden sin hvis man vil ha denne rasen.

Man regner med at unghundfasen til en bull terrier er svært krevende for de aller fleste, og i denne perioden brukes ordet «tålmodighetsprøve» av veldig mange bull terrier-eiere. Den selvstendige naturen og staheten som forsterkes under ungdomsperioden gjør det til en veldig krevende rase i denne perioden, og det kan føles som om den ikke hører på noe av det du sier.

Ettersom unghunden vokser opp til å bli en voksen hund endrer ting seg til det bedre, og som voksen regnes den som en harmonisk hund selv om den fortsatt har mye stahet i seg.

Om man skal ha en bull terrier er det viktig å sosialisere den godt fra den er valp av. De kan slite litt med andre hunder, og det er ikke alle som kan ha bull terrieren sin løs med andre hunder i det hele tatt. Men ved å sosialisere den godt fra den er valp av øker du sjansen for at den går overens med andre hunder.

Ellers er det viktig å være klar over at de kan være voldsomme mot andre hunder den bor med. Raseklubben for Bullterrier fraråder sterkt å ha to hannhunder sammen, da de mener det bare er et tidsspørsmål før den ene vil skade den andre alvorlig.

Noen har bull terrier med andre hunder og andre kjæledyr uten problemer, mens andre har opplevd at dette ikke fungerer bra. Her må man nesten prøve seg frem selv, men vær klar over at det er en risikosport å invitere inn en bull terrier til et hjem med andre kjæledyr, for du har ingen garanti for at det går bra.

Bull terrier passer derfor best for enslige, par eller familier som ikke har kjæledyr fra før av, og tenker at det er helt OK å kun ha dette ene kjæledyret. Eventuelt fungerer det ofte godt med én hannhund og én tispe sammen.

Bull terrier
Bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av bull terrier

Bull terrier trenger ganske store mengder med fysisk mosjon, og du bør regne med å gi den noen skikkelige turer hver eneste dag. I tillegg til små lufteturer på morgen og kveld på rundt et kvarters tid hver bør den få en solid tur på over én times tid i løpet av dagen.

Det er også viktig å tenke på mental mosjon, for bull terriere trenger også store mengder mental aktivisering. Her er poenget at den skal bruke hodet sitt på en fornuftig måte. Ved å aktivisere hunden mentalt får man en betydelig mer harmonisk hund som ikke kjeder seg like lett.

Bull terrier
Bull terrier. Foto: Lilly M edited by Chalger / CC BY-SA 3.0.

Trening av bull terrier

Det er svært krevende å trene en bull terrier siden de er så utrolig sta. Du kan være heldig å få en bull terrier som synes det er morsomt med trening, og om dette er tilfellet kan den bli utrolig flink. Om den derimot ikke liker trening har du en stor jobb foran deg.

Når det kommer til å trene bull terriere må man ha tydelige grenser som man hele tiden hevder. Disse må man klare å opprettholde selv om hunden prøver å pushe dem, og det krever mye tålmodighet å få til dette.

Her er det bare å hevde grensene uansett hvor sta hunden er, og vise at du rett og slett er mer tålmodig enn den. Husk at det er imot naturen til bull terrieren å bry seg om hva andre mener, så det er ikke noe feil med den selv om den nekter å høre på deg. Det er bare slik rasen er.

Som med andre hunder må en bull terrier trenes med positiv forsterker. Dette er ikke en rase som lar seg kue, så det kan du bare gi opp først som sist. Om du mister besinnelsen under trening gjør dette bare mer skade.

Det er rett og slett slik at bull terrier ikke passer for alle. Man må kunne klare denne utrolig vanskelige treningen om man vil ha rasen, og selv erfarne hundeeiere kan slite med det.

Bull terrier
Bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for bull terrier

Bull terrier er først og fremst en selskapshund og familiehund som bare er der for kosens skyld. Det er noen som bruker dem til ting som lydighet og agility på hobbynivå, men dette er 100 % avhengig av at hunden synes dette er gøy. Hvis du har en hund som liker sånt kan den gjøre det bra, men om den ikke synes det er så moro kan du bare glemme det.

Bull terrier som leker
Bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til bull terrier

Bull terrier er en nokså frisk hunderase, men den plages blant annet av diverse hudproblemer, nyresykdom og hjertefeil.

Det er veldig vanlig at bull terriere har eksem, og ofte må den smøres for å unngå at dette utvikler seg til et problem.

Som nevnt under avsnittet om atferd har rasen høy risiko for å skade seg selv på ulike måter. Det er altfor vanlig at den spiser noe som må opereres ut av tarmen, og diverse ulykker knyttet opp mot dårlig dømmekraft er også veldig vanlig. De har en tilsynelatende helt unik evne til å svelge alt de putter i munnen sin, så det er veldig høy risiko for at de får diverse ting i tarmsystemet sitt.

Helt hvite bull terriere har også problemer med døvhet. Dette er et problem som er knyttet opp mot helt hvite hunder, så bull terriere med andre farger har ikke dette problemet.

Fysikken til bull terrier

Bull terriere har en spesiell kroppsfasong med sin karakteristiske store snute. Denne skal være eggformet når man ser det forfra.

Selve kroppen er kraftig og muskuløs. Det er ingen begrensninger for verken vekt eller høye for rasen, men det er vanlig at de veier alt mellom 20 og 30 kg når de er fullvoksne.

Bull terrier
Bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Miniature bull terrier

Miniature bull terrier er en liten variant av vanlig bull terrier som i utgangspunktet er kliss lik på vanlig bull terrier når det kommer til alt av atferd og personlighet, men som er mindre. Disse miniatyrhundene skal ha en mankehøyde på maks 45,5 cm.

Så hvis du egentlig har lyst på bull terrier, men synes den er litt for stor, kan miniture bull terrier være et godt valg for deg. Resten av raseprofilen gjelder for begge rasene, med unntak av den fysiske størrelsen.

Miniatyr bull terrier og null terrier cc1
Miniature bull terrier til høyere, og vanlig bull terrier til venstre. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

Pelsstell hos bull terrier

Det er svært lite eller ingen pelsstell med bull terriere. Det eneste de trenger er å vaskes etter behov, men ellers trenger du ikke å styre med pelsstell.

Bull terrier sin rasehistorie og utvikling

Bull terrier stammer fra England hvor den ble stilt ut for første gang i 1862. Den gang så hunden helt annerledes ut, og målet var å lage en helt hvit hund. Den ble raskt populær i hjemlandet, og spredde seg utover Europa på starten av 1900-tallet.

Rasen har lenge vært populær for de spesielt interesserte, og har hatt jevne og stabile populasjoner i de fleste europeiske land siden den gang.

Bull terrier
Bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om bull terrier

Er bull terrier en god familiehund?

Bull terrier regnes som en god familiehund. De trives godt i de fleste typer familier, både med og uten barn.

Går bull terrier godt overens med barn?

De fleste bull terriere går veldig godt overens med barn. Unntaket er kanskje valper som ofte kan være litt for viltre når de leker, for bull terriervalper er utrolig energiske, og kan fort bli litt for mye for barn. Men de vokse fungerer godt selv sammen med små barn.

Hvor mye pelsstell er det med bull terriere?

Det er nesten ingen pelsstell med en bull terrier. Du kan godt gå over pelsen med en fuktig klut eller børste beregnet for hunder med kort pels en gang eller to i uken.

Hvor vanskelig er det å trene en bull terrier?

Det regnes som svært krevende å trene en bull terrier, og dette er en skikkelig utfordring selv for erfarne hundeeiere. De er sta og har mye egenvilje, og vil ikke jobbe med mindre de selv føler for det.

Egner bull terrier seg for førstegangs hundeeiere?

Bull terrier egner seg jevnt over dårlig for førstegangs hundeeiere. De krever at man har full kontroll på oppdragelsen fra første stund, og det er lite rom for å prøve seg frem. Denne rasen er best for de som allerede har litt erfaring med å oppdra en sta hund.

Hvor mye røyter bull terrier?

Bull terrier røyter litt, men ikke all verdens. Men den har veldig kort pels som gjør at pelsen som faller av ofte setter seg skikkelig i tekstiler, så det kan være litt plagsomt å fjerne fra klær, sofaen, sengetøy og andre steder hvor det fester seg.

Trenger bull terrier klær om vinteren?

Bull terrier trenger klær eller dekken om vinteren siden den har så kort pels.

Er bull terrier allergivennlig?

Bull terrier regnes ikke som en allergivennlig hunderase.

Er bull terrier en vanlig rase?

Bull terrier er en middels vanlig rase, og er verken spesielt vanlig eller direkte sjelden.

Hvem passer bull terrier for?

Bull terrier passer for deg som ønsker deg en krevende hund, som har tålmodighet til å trene selv om det føles umulig, som blir sjarmert at den tullete atferden dens, som orker å gå lange turer i vær og vind, som har tid til mental aktivisering av hunden, og som virkelig, virkelig vil ha denne rasen.

Fungerer bull terrier til hundesport?

Noen bull terriere fungerer godt til hundesport, mens andre ikke gjør det. Det hele avhenger av om bull terrieren din faktisk synes det er morsomt å trene hundesport eller ikke.

Fungerer bull terrier til jakt?

Bull terrier egner seg ikke som jakthund.

Egner bull terrier seg til utstilling?

Bull terrier er en godkjent rase som kan stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører bull terrier?

Bull terrier er en del av Norsk Terrier Klub.

Går bull terrier overens med andre hunder?

Bull terrier er ikke nødvendigvis en rase som går godt overens med andre hunder. Den må tilvennes andre hunder fra den er ung av, men selv om du sosialiserer den godt er det ingen garanti for at den kommer til å godta andre hunder. Så i noen tilfeller går det greit, men ikke alltid.

Hvor lenge lever en bull terrier?

Forventet levealder for bull terrier er 10 til 14 år.

Hvor mye veier en voksen bull terrier?

En voksen bull terrier veier alt mellom 20 og 30 kg, og hannene er jevnt over et par kilo tyngre enn tispene.

Bjeffer bull terrier mye?

Bull terrier bjeffer sjeldent, og lager stort sett veldig lite lyd.

Hvilket land kommer bull terrier fra?

Bull terrier kommer fra Storbritannia.

Hvor ofte må man bade en bull terrier?

Bull terrier trenger kun å bades etter behov, for eksempel hvis den er full av søle.

Hvor lange turer trenger en bull terrier?

Bull terrier bør mosjoneres i minst 1 til 2 timer hver dag, uansett vær. De blir raskt litt rastløse om de ikke får mosjonen de trenger.

Legg igjen en kommentar