Så mye koster det å ha hund: Månedskostnad for å eie hund

Det er på ingen måte gratis å ha en hund, og selv etter at du har betalt alt mellom 20 000 og 30 000 kroner for en valp er det fortsatt mange kostnader du må ta hensyn til. Hunden skal jo ha utstyr, mat, vaksiner, forsikring og leker, og alt dette koster penger over tid. Men hvor mye koster egentlig en normal hund per måned?

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva du må regne med å betale per måned og per år for å ha en hund. Nedenfor har jeg laget et regneeksempel basert på egne erfaring og opplevelser med å ha hund, og dette er i alle fall et tall som stemmer sånn omtrentlig for meg selv.

Regnestykket har tatt utgangspunkt i en mellomstor hund av en normalt frisk rase.

Border collier i snøen
Border collier i snøen. Foto publisert med tillatelse.

Så mye koster det å ha en mellomstor hund

UtgiftPris per måned
Fôr600 kr
Forsikring300 kr
Årlig helsesjekk og vaksiner75 kr (ca. 900kr per år)
Utstyr100 kr
Sum1 075 kr
Sum per år12 900 kr

Det koster altså omtrent 13 000 kroner i året å ha en mellomstor hund som verken er den billigste eller dyreste å forsikre, eller omtrent 9 300 kr om du ikke vil forsikre hunden. Om du har en liten hund kan du trolig trekke av et par tusenlapper, mens du må legge til et par tusenlapper hvis du heller har en stor hund. Dette kommer først og fremst av utgiftene til fôr.

Om man tar utgangspunkt i at hunden lever 12 år kan du derfor regne med å bruke rundt 150 000 kroner på hunden i løpet av dens levetid, i tillegg til summen du betalte for å kjøpe den.

Når det kommer til utstyr må du regne med å bruke mye penger det første året, men gradvis mindre etter hvert som hunden blir eldre.

Det første leveåret vil ikke bare hunden vokse seg ut av det, men det er også en seriøs risiko for at både hundesenger, leker og mye annet blir gnagd i stykker. Etter hvert som hunden blir godt voksen kan det godt være at man kan bruke samme selen i ti års tid, men regn i alle fall med å måtte kjøpe en del utstyr de første to-tre årene.

Diverse utstyr til hund
Diverse utstyr til hund. Foto publisert med tillatelse.

Ekstrakostnader for noen typer hund

I tillegg til de faste utgiftene som alle hunder har, er det også noen hunder som har ekstrautgifter knyttet opp mot seg. Noen av disse er:

 • Tannrens. Koster rundt 1 000 kroner per gang, og mange små hunderaser må ha dette to ganger i året. Da kan man legge på ca. 2 000 kroner i året.
 • Valpekurs. Hvis du kan tenke deg å delta på et valpekurs (som jeg anbefaler å gjøre) kan du legge til alt mellom 1 500 og 3 000 kroner det første leveåret til hunden.
 • Hundepensjonat. Om du trenger å ha hunden din på hundepensjonat må du regne med å ut rundt 400 kr per døgn.
 • Medlemskap i raseklubben og NKK. Pleier ofte å koste alt fra 300 til 700 kr per år, men vil selvsagt avhenge av hvilken klubb du melder deg inn i.
 • Hundefrisør. Om du har en rase som trenger mye pelsstell kan det være fristende å booke deg time hos en god hundefrisør for å slippe arbeidet selv. Dette kan koste alt fra 500 til 1 000 kr per besøk, så for raser som trenger pelsstell annenhver uke kan du regne med en heftig utgift til dette. Da snakker vi opptil 24 000 kroner ekstra i året!

Ikke glem veterinærbesøk

Selv om du har forsikret hunden din kan fort veterinærbesøk bli dyre. Som regel må du betale enten 15 % eller 25 % av hele summen for skader og sykdom selv, mens forsikringsselskapet tar resten. Du må også typisk en egenandel på 2 – 3 tusen kroner du må betale selv før du får brukt forsikringen.

Ofte kan operasjoner hos veterinæren koste alt fra 20 000 til 60 000 kroner, og når du da må betale 25 % egenandel kan det bli snakk om ganske mange tusenlapper du må ut med.

Det er derfor lurt å planlegge for litt veterinærutgifter i tillegg til alle de andre utgiftene du må ut med når du har hund.

Noen tenker at det kan være penger å spare på å la være å forsikre hunden. Da sparer man jo rundt 300 – 400 kroner i måneden, men på den andre siden sitter man igjen med hele regninga selv hvis det først skjer noe med hunden som krever at du må til veterinær.

Golden retriever hos veterinær
Golden retriever hos veterinær. Foto publisert med tillatelse.

Jeg anbefaler alle som har hund om å ha en bufferkonto til veterinærbesøk, uansett om du har forsikring eller ikke. Akutte besøk blir altså ofte veldig dyrt selv med forsikring, så det er best å ha pengene klare, så slipper du i alle fall å bekymre deg om pengene hvis hunden blir syk.

4 kommentarer om “Så mye koster det å ha hund: Månedskostnad for å eie hund”

 1. Hei,

  Interessant å lese artikkelen din.

  Vi får en Golden Retiever valp i hus i slutten av måneden. Du skriver at man må regne med kr 300 – 400 pr mnd i forsikring. Min erfaring er at den ligger rundt kr 1000 pr mnd. Skal man til veterinæren kan det fort bli dyrt hvis forsikringen dekker kun kr 10000.

  Jeg nevner dette fordi folk kan få sjokk når de forstår hvor dyrt det faktisk er.

  Svar
  • Hei, Bibbi.

   Jeg har aldri opplevd å ha forsikringssummer i nærheten av 1000kr måneden på «vanlige» raser som ikke er spesielt disponert for sykdommer, og betaler rundt 400 – 500kr per måned for hver av mine hunder med forsikrings på opptil 25 000kr. Men det er mange faktorer som påvirker prisen på forsikringen, så hver enkelt hund og eier får sin egen unike sum.

   Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar
 2. Mange bør tenke seg om grundig før de går til anskaffelse av hund – og da tenker jeg særlig på de som ikke har hatt hund før.
  En klassisk feil er å dra til en kennel hvor det er mange søte valper – og i iveren glemme at hunden ikke er «en søt liten valp» særlig lenge.

  Svar
  • Hei, Johnny.

   Der er jeg helt enig med deg! Man bør virkelig gå grundig i seg før man skaffer seg en valp, og vurdere om man virkelig er klar for de tidsmessige, økonomiske og andre forpliktelsene som kreves av å ha en hund.

   – Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar