Raseprofil: Staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier har blitt en av de mest populære hunderasene i Norge, og det er ikke så rart. Denne kraftpluggen av en hund er både en god familiehund samtidig som den tåler en god tur og et høyt aktivitetsnivå. Den er kjent for sitt rolige vesen som gjør den til en ypperlig hund for deg med småbarn, men den kan ha litt utfordringer med å komme overens med andre hunder.

I dagligtale kalles som regel staffordshire bull terrier kun for staff eller staffe. Den er kjent for å være ekstremt leken, og er alltid et morsomt skue. De er betydelig mer lekne enn de fleste andre hunder i voksen alder, og vil trives veldig godt sammen med barn og unge som kan holde på med dem.

PS. det er også en rase som kun heter bull terrier, og dette er en helt separat rase som ikke har noe med staffordshire bull terrier å gjøre. Men siden de har så likt navn er det mange som blander dem sammen. Heller ikke den ulovlige hunderasen amerikansk staffordshire terrier har noe med staffordshire bull terrier å gjøre.

Staffordshire bull terrier
Staffordshire bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Staffordshire bull terrier kort oppsummert

  • En ypperlig familiehund!
  • Kommer utrolig godt overens med barn.
  • Intelligent, men noe sta.
  • Som et barn i hodet; vil alltid leke, men kan ta litt dårlige valg.
  • En muskuløs rase som stammer fra kamphunder.
  • Har fort for å komme i krangel og slosskamp med andre hunder.
  • Krever mye turer og mental stimuli!
Staffordshire bull terrier
Staffordshire bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Som man raskt legger merke til har staffordshire bull terriere en kort og kompakt kropp med mye muskler. De har et lavt tyngdepunkt, og mankehøyden er ikke høyere enn 40 til 50 centimeter over bakken. Vekten på en hann kan fort bli mellom 15 og 18 kg, så de veier mye til tross for den lille størrelsen. Hunnene ligger typisk mellom 11 og 15 kg, så de er noe mindre enn hannene.

Staffordshire bull terriere har en veldig kort og glatthåret pels som gjør at den krever tilnærmet null pelsstell. Pelsen kan ha mange ulike typer farger.

Alt i alt er staffordshire bull terriere ganske rolige hunder som passer godt inn i familier som førstegangshund eller for de som vil ha en ganske rolig hund som ikke krever for mye. Den trenger selvsagt daglig mosjon, men blir stort sett fornøyd og avslappet om den får en kort tur på morgen, en lengre tur i løpet av ettermiddag, og selvsagt tisseturer ved siden av.

Staffordshire bull terrier sine krav til trening, mosjon og aktivitet

Staffordshire bull terrier er en aktiv hund som krever en del mosjon. Den må ha daglige turer både på morgen og ettermiddag, og bør få minst én lengre tur på over en time daglig.

Så lenge den får mosjonen sin vil den være en snill og rolig hund, men den kan bli rastløs og masete om den ikke får ut energien sin på tur. Den har ikke verdens største krav til mental aktivisering, men vil sette pris på om den får bruke hodet sitt med jevne mellomrom.

Staffordshire bull terrier er ikke spesielt lærevillig, og reagerer kun på positiv forsterker, så det er ikke nyttig å kjefte på den når den gjør noe feil. Det er en nokså intelligent rase, så den kan lære mye, men det krever tålmodighet siden hunden også er ekstremt sta. Men om du legger innsatsen som trengs i det kan det bli en riktig så lydig hund.

Men kan selvsagt få den til å lære litt kommandoer og sånt om man er villig til å arbeide for å få den til å forstå, men det er altså ikke noe som kommer av seg selv. Man bør derfor være beredt på at det kan være en del arbeid for å få valper til å sitte, ligge og komme til deg på kommando sammenlignet med mer lærevillige hunderaser.

Staffordshire bull terrier
Staffordshire bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Staffordshire bull terrier sammen med andre hunder

En av de store utfordringene til staffordshire bull terrier er at de veldig fort blir provosert av andre hunder. Om de føler seg provosert vil de ha kort terskel for å angripe den andre hunden, så dette er en rase som har lett for å havne i slåsskamp.

Det er mulig å trene vekk mye av problemene med slossingen, og dette gjøres ved å sosialisere hunden nok. Om den blir godt vandt til ulike hunder fra ulike raser fra ung alder av vil den være flinkere til å lese andre hunders signaler, og ha høyere terskel for å angripe disse om den føler seg provosert.

Om du vurderer å skaffe deg en liten staffvalp bør du absolutt lage en god plan for hvordan du skal sosialisere den som valp og unghund. Jo mer sosialisering, jo bedre! Så bruk mye tid på å hilse på andre hunder både i bånd når dere går tur, i hundeparker hvor de får løpe fritt, og i andre situasjoner hvor det er aktuelt å møte på hunder.

Vi vil også presisere at staffordshire bull terrier aldri pleier å være aggressiv mot mennesker, og denne atferden er utelukkende mot andre hunder.

Så lenge man er flink til å sosialisere og oppdra hunden vil det sjeldent være et problem. Om det derimot er en hund som lærer å utvikle frykt eller aggresjon mot andre hunder er det et ordentlig arbeid for å roe ned atferden. Her vil alt arbeidet dere legger inn i valpeperioden lønne seg godt ettersom hunden blir eldre!

Når alt dette er sagt er det noen staffordshire bull terriere som aldri kan være sammen med andre hunder, da de rett og slett har altfor kort lunte til å kunne være løs sammen med andre. Her må man se an sin egen hund, og ha i bakhodet at dette er en hund som har lav terskel for å begynne en slåsskamp, og som ofte fortsetter slåsskampen til den andre hunden er død.

Staffordshire bull terrier
Staffordshire bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Atferden til staffordshire bull terrier

Det sies at du som eier må være hjernen til en staff. Dersom den ser noe spennende på andre siden av veien kan den fint finne på å løpe over. Om den ser noe spennende nedenfor balkongen kan den også finne på å hoppe ned, helt uten å tenke at et slikt hopp er altfor langt for den lille kroppen dens.

Staffordshire bull terrier er rett og slett utrolig tøff og fryktløs, nesten til den grad at det kan være problematisk. Det blir derfor din oppgave som eier å passe på at hunden er trygg!

Ovenfor mennesker er det en supersnill hund som elsker å kose. Den er ekstremt lojal mot familien sin, men vil også være glad i fremmede. Mange mener at den er litt klovnete av seg, og det er absolutt en hunderase som gjør mye moro. Den er veldig fornøyd når den får være familiens midtpunkt, og er altså ikke redd for å være litt rampete eller tullete for å få oppmerksomhet.

Som nevnt i seksjon om møte med andre hunder er det en hund med lynne som gjør at den ikke kan motstå en provokasjon, så den kan ha fort for å krangle og sloss med andre hunder.

Staffordshire bull terrier
Staffordshire bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Staffordshire bull terrier som familiehund

Staffordshire bull terriere er gode familierhunder, og dette er noe av grunnen til at de har blitt så veldig populære. De kommer godt overens med mer eller mindre alle – fra småbarn som så vidt kan gå til store barn som liker å leke og tulle med hunden. staffordshire bull terriere er veldig lekne av seg, og blir alltid med på lek i alle slags former.

Ellers er de ganske rolige og sindige, så de har sjeldent for å bli gneldrete og bjeffete. De liker de fleste mennesker de møter, men blir selvsagt spesielt glad i familien sin.

Det kan være utfordrende å ha dem sammen med andre hunder, så hvis dere allerede har en annen hund i familien er kanskje ikke staffordshire bull terrier det beste valget.

Pelsstell hos Staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier har kort og glatt pens uten underull, så den krever i praksis nesten ingen pelsstell. For å begrense hvor mye den røyter kan du gå over den med en gummikarde ukentlig eller annenhver uke. Dette gir litt mer glans i pelsen, og minsker altså hvor mye løs pels du kommer til å finne rundt om i huset ditt.

Staffordshire bull terrier sin historie

Staffordshire bull terrier er en relativt ung rase som oppsto i England som en krysning mellom bulldoger og lokale terriere for omtrent hundre års tid siden. Det er med andre ord en relativt ny rase som stammer fra kamphunder som ble brukt til blodsport, selv om denne rasen aldri har vært en kamphund selv.

I lang tid var staffordshire bull terrier og bull terrier sett på som samme rase, men har gradvis blitt skilt ved at oppdrettere har avlet på forskjellige egenskaper.

Rasen ble raskt populær som en selskapshund i England, og spredde seg sakte, men sikkert til resten av Europa, og etter hvert også til USA. Den har vært nokså stabil i antall frem til de siste 5 årene hvor populariteten har eksplodert både her i Norge og i mange andre land.

Bruksområder for staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier er først og fremst en selskapshund, men de kan også brukes til både agility og lydighet hvis man ønsker det. De vil neppe klare å vinne konkurranser eller noe sånt, men de kan gjøre det helt greit hvis man legger inn nok tid i det, og fungerer fint på hobbynivå.

Det er også mange som har staffordshire bull terrier som utstillingshund. Den har gradvis blitt mer populær som utstillingshund, og nå er det ganske vanlig å møte på den på utstilling.

Noen mener at den kan brukes som vakthund ettersom den riktignok bjeffer når det kommer noen på besøk, men den vil aldri utgjøre noen fare for potensielle innbruddspersoner. Så i praksis er den bedre som en varslerhund enn vakthund.

Staffordshire bull terrier
Staffordshire bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Hundeklubb for staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier er en del av Norsk Terrier Klub.

Vanlige spørsmål og svar om staffordshire bull terrier

Går Staffordshire bull terriere godt overens med barn?

Staffordshire bull terriere går veldig godt sammen med barn, både store som små. De er flinke og forsiktige med småbarn, og elsker å leke og tulle med litt større barn. Disse passer veldig godt inn i barnefamilier uansett alder på barnet.

Egner Staffordshire bull terrier seg som en førstegangshund?

Staffordshire bull terrier er en nokså grei hund for deg som ønsker deg din første hund, og det kan være en god match. Du må derimot sette deg godt inn i både rasen, hundehold generelt og valpetrening før du skaffer deg en, så øker du sjansene for å lykkes betydelig. Det er en rase som kan være litt utfordrende på grunn av staheten, men det er ellers enkelt å ha med de å gjøre.

Bjeffer Staffordshire bull terriere mye?

Staffordshire bull terrier er ikke en typisk gneldrehund som bjeffer dagen lang, men den vil bjeffe om den hører noen nærme seg inngangsdøren.

Er Staffordshire bull terriere gode vakthunder?

Staffordshire bull terriere er egentlig dårlige vakthunder. De vil bjeffe om det kommer noen på besøk, så de kan vekke deg om noen bryter seg inn på natten, samtidig som de ikke vil gjøre annet enn å mase på disse innbruddspersonene for å få kos når de kommer inn. De er rett og slett ikke aggressive mot andre mennesker.

Hvor lange turer må Staffordshire bull terriere ha?

Staffordshire bull terriere er ikke hunder som krever all verdens med mosjon, og det holder å lufte dem én gang på morgen, en tur på ettermiddagen, og en liten luftetur på kvelden. De trenger ikke stort mer enn 60 – 90 minutter med gåtur hver dag, så de er en rase som derfor er enkle å finne tid til selv i en hektisk hverdag. Man kan for eksempel gå en lengre tur på en times tid på ettermiddagen, og to kortere turer på et kvarter hver på morgen og kveld.

Hvordan er Staffordshire bull terriere med andre hunder?

Staffordshire bull terrier er en rase som må tilvennes andre hunder fra den er liten av. Dersom den ikke får nok sosialisering i ung alder vil det være en hund som kan være direkte aggressiv mot andre hunder, og om den først blir det er det vanskelig å trene vekk. Så for å ha kontakt med andre hunder kreves det mye arbeid.

Er Staffordshire bull terriere allergivennlig?

Staffordshire bull terriere er ikke spesielt allergivennlige. De har derimot ikke den lengste pelsen heller, så de er ikke blant de verste rasene med tanke på allergi, men de er heller ikke spesielt gode.

Hvor mye pelsstell krever en Staffordshire bull terrier?

Staffordshire bull terriere krever ganske lite pelsstell, og du må bare ta en runde med børsta fra tid til annen. Hvor ofte du må børste avhenger av hvor mye den leker rundt i søla utendørs, men det er sjeldent nødvendig å børste den oftere enn én gang i uka.

Hvor vanskelig er det å oppdra og trene en Staffordshire bull terrier?

Det er nokså enkelt å trene en staffordshire bull terrier, selv om det kan føles litt frustrerende ettersom hunden kan være ekstremt sta. Den er derimot intelligent, og kan fint lære nye ting om du klarer å motivere den. Ofte fungerer leker bedre enn godbiter som motivasjon for trening.

Kan man bruke en Staffordshire bull terrier til agility?

Det er godt mulig å bruke en staffordshire bull terrier til agility, selv om den neppe vil slå border collier i konkurranser.

Omtrent hvor mye koster en Staffordshire bull terrier?

Prisen på staffordshire bull terrier pleier å ligge et sted mellom 18 000 og 24 000 kroner per valp.

Hvor lekne er Staffordshire bull terriere?

Staffordshire bull terrier er ekstremt lekne, og vil alltid ha overskudd til å bli med på lek både med hundeleker og barn som ønsker å leke på en eller annen måte.

Er det vanskelig å få tak i en Staffordshire bull terrier?

Staffordshire bull terrier har blitt en enormt populær rase, og mange oppdrettere har lange ventelister på valper. Det kan derfor være nokså vanskelig å få tak i en valp, og om du er interessert i en anbefaler vi å ta kontakt med oppdretter for å sette deg på venteliste.

Er Staffordshire bull terrier en kamphund?

Staffordshire bull terrier er en rase som stammer fra kamphunder, men har likevel aldri vært brukt som en kamphund selv. Det er derfor ikke en kamphund. Man kan likevel se noe av det samme lynnet hos staffordshire bull terrier som man kan hos kamphunder.

Det skal sies at på grunn av opphavet, er det noen som mener at staff er en kamphund. Det er vel opp til hver enkelt om de ønsker å se på rasen som en kamphund eller ikke.

Hva er forventet levealder for Staffordshire bull terrier?

Den forventede levealderen for en staffordshire bull terrier er mellom 10 og 12 år.

Har staffordshire bull terrier vært med på Fra bølle til bestevenn?

Staffordshire bull terrieren Joey var med i sesong 2 av Fra bølle til bestevenn.

Legg igjen en kommentar