Raseprofil: Irsk ulvehund

Irsk ulvehund er en av verdens største hunderaser, og disse vennlige kjempene kan veie oppimot 80 kg! Til tross for den enorme størrelsen regnes det også som en av de snilleste familiehundene som finnes, og disse gigastore hundene er faktisk utrolig flinke med barn.

De irske ulvehundene er mynder, og har mange av samme myndetrekkene man ser hos andre mynderaser som whippet eller borzoi. Det vil si at de er stille og rolige når de er innendørs, men kan ha en eksplosiv energi når de er ute. De er avlet for å jakte på storvilt, og løper utrolig raskt når de først begynner å spurte.

Irsk ulvehund på gress
En irsk ulvehund som ligger i gresset. Foto publisert med tillatelse.

Irsk ulvehund kort oppsummert

  • En helt enorm hund!
  • Superflink med barn.
  • Utrolig lojal mot familien sin.
  • Selvstendig av seg.
  • Veldig kort forventet levealder (rundt 7 år).
  • Fungerer greit som vakthund.
  • Må mosjoneres jevnlig, og bør få ha tilgang til å løpe fritt daglig.
  • Kan være utfordrende å trene.
Irsk ulvehund
Irsk ulvehund. Foto: Dux / CC BY-SA 3.0.

Irske ulvehunder er for øvrig både tett beslektet med, og fysisk veldig like på skotsk hjortehund, men skilles av at irsk ulvehund er både større og har en mer massiv kropp.

Krav til aktivisering og mosjon hos irsk ulvehund

Irske ulvehunder er aktive hunder som trenger å få strekt på den store kroppen sin. De trenger litt mer enn normal mengde mosjon, så regne med å bruke en del tid på å gå tur med den.

Å la den irske ulvehunden løpe fritt, gjerne i ulendt terreng, er den beste måten å mosjonere den på. Man kan godt bytte ut litt turer med lek og fri løping, for dette er mer naturlig for rasen enn å gå lange turer i kort tempo.

Hvis du er ute etter en turkamerat fungerer irsk ulvehund godt. De tåler lange fjellturer, og kan fint løpe ved siden av deg på sykkelturer.

Det kan være litt kronglete å ta med irsk ulvehund på skiturer ettersom den er så tung at den gjerne går gjennom snøen, så skiturer er først og fremst forbeholdt til når snøen er veldig hard.

Irsk ulvehund som løper
Irsk ulvehund som løper. Foto: Sylvie Saulue/Design Madeleine / CC BY-SA 3.0.

Irsk ulvehund sin atferd

Den beste måten å beskrive en irsk ulvehund på er som en vennlig kjempe. De er utrolig lojale og kosete mot familie sin, og det er ikke bare voksne og barn som blir en del av flokken. Nei, irsk ulvehund kan også være minst like vennlig og lojal mot smådyr som katter og kaniner som bor i huset!

Irsk ulvehund regnes som en av de beste familiehundene, og de er utrolig flinke med både småbarn og litt eldre barn som vil leke. De blir raskt en naturlig del av familien, og vil trives godt om de får leve om en del av familien og ikke en som holdes utenfor.

Den irske ulvehunden vil være utrolig hengiven og lojal mot familien sin, men vil også være reservert og skeptisk til fremmede. Den fungerer greit som vakthund både ved at den kan bjeffe når den hører folk nærme seg, samtidig som den enorme størrelsen virker avskrekkende for mange. Den vil derimot ikke være spesielt aggressiv mot mennesker, selv ikke eventuelle inntrengere.

Irske ulvehunder vil mistrives om de må være mye alene, så det er en rase som egner seg best for familier hvor det er mennesker hjemme stort sett hele tiden hver dag. Den vil ikke passe i familier hvor barna er på skolen hele dagen, og de voksne har fulltidsjobber som fører til at hunden må være alene i 7-8 timer om dagen.

Irsk ulvehund er nok ikke den enkleste mynden å ha med å gjøre når det kommer til trening. Denne rasen er ganske sta, og krever en eier med erfaring for å lykkes i treningen. Irske ulvehunder er som mynder flesk flinke mattyver, og den store størrelsen gjør at de har veldig lett for å tømme hele kjøkkenbenker for alt som kan spises.

Man må derfor jobbe med hverdagslydighet fra valpen er ung. Vanlige ting er viktig å få på plass før valpen plutselig er en unghund som veier 60+ kg, for da er det vanskelig å få den til å gjøre noe den ikke ønsker! Så innen dette tidspunktet er det viktig at den er trygg med å sette seg inn i bilen, møte andre hunder, og legge seg i buret uten at du må dra den inn dit.

Irsk ulvehund
Irsk ulvehund. Foto: Tim Felce / CC BY-SA 2.0.

Å leve med en irsk ulvehund

Når man skal ha en så stor hund som irsk ulvehund er det litt utfordringer knyttet til det. Mange tenker kanskje at man trenger et stort hus, men ironisk nok er irsk ulvehund en av hunderasene som tar minst plass innendørs. Inne vil de nemlig være veldig rolige, og til tider kan de virke veldig dovne. Så om den har sin egen hundeseng vil den bruke mesteparten av tiden sin enten der, eller bare vandrende rolig og forsiktig rundt i boligen.

Man trenger derfor ikke en stor enebolig for å ha plass til irsk ulvehund, og i mange tilfeller kan det fungere helt greit med en normal leilighet.

For øvrig kan en menneskeseng være like formålsmessig som en hundeseng om du skal kjøpe et mykt sted den irske ulvehunden kan ligge.

Utendørs bør man ha tilgang til et sted den kan løpe fritt, enten det er i skogen, på et stort jordet, eller bare i en stor hage. Det er viktig at du som eier har mulighet til å la hunden få strekke ordentlig på beina mange ganger i uken.

Ellers må man selvsagt tenke over bilplass før man skaffer seg en irsk ulvehund. Disse enorme hundene må jo noen ganger fraktes i bil, og det er viktig å la den bli vandt til å kjøre bil fra tidlig alder av. Det er ikke spesielt enkelt å finne et hundebur i bil som passer til irsk ulvehund, så mange må finne alternative løsninger for å feste dem.

Til tross for at det er en del hensyn man må ta for å leve med en stor rase som en irsk ulvehund er det som regel verdt det. Faktisk er det vanlig at de som først har en irsk ulvehund kjøper seg hund nummer to! Da får hunden en lekekamerat og turkompis, og blir ofte litt mindre klengete mot eieren sin.

Irsk ulvehund
Irsk ulvehund. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos irsk ulvehund

Irsk ulvehund har en kort og krøllete pels som ikke krever all verdens med stell. Man må nappe den 2 – 3 ganger i året, men ellers er det bare å børste og bade hunden etter behov. Det tar jo litt tid siden hunden er så stort, så det må påberegnes å bruke noen timer på pelsstell i uka.

Irsk ulvehund sin fysikk

Irsk ulvehund er en stor hund, og tisper skal veie over 50 kg og være over 76 cm i mankehøyde, mens hannene skal veie minst 57 kg og være 81 cm i mankehøyde. Det er med andre ord helt enorme hunder!

Selv om minstevekta er på rett over 50 kg er det flere eksemplarer som har vært rett under 90 kg, og dette er ikke direkte uvanlig. Noen av de aller største hannene har hatt skulderhøyde på 1 meter, selv om dette er ganske sjeldent.

Bruksområder for irsk ulvehund

Irsk ulvehund ble originalt avlet for å drive hetsjakt av storvilt, men dette er ikke akkurat noen nyttig bruksegenskap lenger ettersom denne typen jakt er strengt forbudt i Norge og store deler av resten av verden.

I dag er derfor bruksområdet for irsk ulvehund først og fremst som selskapshund. Den passer godt som en vanlig familiehund, og vil også trives som en aktiv friluftshund for deg som er aktiv og ønsker en turkompis.

Det er også mange som bruker den til utstilling, men den hevder seg ikke i spesielt mange andre hundesporter som lydighet og agility. Som andre mynder kan den delta på lure coursing, men også her blir den slått av veldig mange andre raser.

Noen bruker irsk ulvehund som kløvhund på tur, og det fungerer jo veldig godt, da den kan bære veldig mye utstyr for deg på grunn av den store størrelsen sin.

Irsk ulvehund
Irsk ulvehund. Foto: Camillo 60 / CC BY-SA 3.0.

Helseproblemer hos irske ulvehunder

Irske ulvehunder har en tendens til å være veldig friske – helt til de får en dødelig sykdom! Ofte lever de fint i et sted mellom 6 og 8 år før de utvikler beinkreft, får hjertesvikt, dør av magedreining eller får lungebetennelse. Mange ganger er det ikke stort man får gjort med disse tingene, og dette har ført til at rasen har en av de korteste forventede levealderen av alle hunderaser med kun 7,5 år gjennomsnittlig levealder.

Man bør være obs på magedreining gjennom hele livet til den irske ulvehunden, og gjennomføre tiltak for å redusere risikoen for nettopp magedreining. Man kan aldri være 100 % beskyttet mot denne tilstanden, men med tiltakene i artikkelen i linken kan man i alle fall redusere sjansen betydelig. Noe som er viktig siden irsk ulvehund er en av de rasene med størst risiko for denne sykdommen!

Merk også at den enorme kroppen fører til at veterinærkostnader ofte er skyhøye. Dette har også ført til at forsikringen koster mye, så dette er jevnt over en dyr hund både i forsikring og veterinærutgifter. Det anbefales likevel på det sterkeste å ha en god hundeforsikring når man har en irsk ulvehund!

Irsk ulvehund sin historie og opphav

Irsk ulvehund regnes som en av verdens eldste hunderaser, og dagens hund er veldig lik på hvordan rasen var allerede i middelalderen. Gravfunn tyder på at rasen kan være over 5 000 år gammel, men det er selvsagt usikkert hvordan rasen var for så lenge siden, siden alt vi har å gå etter er beinrester.

Vi vet derimot med sikkerhet at rasen var omtrent lik som dagens irske ulvehund rundt år 400, og allerede da var de kjent for sin store størrelse, skjønnhet, styrke og lojalitet mot eieren sin. På denne tiden ble de brukt som jakthunder hvor de hetsjaktet på villsvin, ulv, hjort og annen storvilt.

Trolig ble også irsk ulvehund brukt i krig på denne tiden, med kommandører som styrte flokker på flere hundre hunder i kamp.

I Norge fikk vi trolig våre første irske ulvehunder allerede rundt år 800, og vi vet med sikkerhet at de var i landet i rundt år 1000. Da ble det nemlig skrevet om irske ulvehunder i Njåls saga hvor Gunnar jarl hadde hunden Samr. Hundene ble fraktet til Norge via vikinger på tokt, og ble trolig brukt som jakthunder også her.

Spørsmål og svar om irsk ulvehund

Er irsk ulvehund verdens største hunderase?

Irsk ulvehund er den hunderasen som blir høyest målt i mankehøyde, men det finnes andre raser som veier mer enn den irske ulvehunden (som tibetansk mastiff).

Hvor stor blir irske ulvehunder?

Irske ulvehunder blir store, og hannhunder blir ofte rundt 87 – 90 centimeter høyde (i mankehøyde), og veier et sted mellom 70 og 80 kg. Tispene blir noe lavere og veier litt mindre, men er fortsatt veldig store.

Er irske ulvehunder barnevennlige?

Irske ulvehunder regnes som en av de aller mest barnevennlige rasene, og er utrolig forsiktig med små barn til tross for sin store størrelse. Man må derimot være litt obs når man har unghunder som er veldig aktive, for det er fort gjort å velte et lite barn med et uhell når man er en stor ulvehund i farta.

Hvilken hundeklubb tilhører irsk ulvehund?

Irsk ulvehund forvaltes av Irsk Ulvehundklubb Norge.

Er irsk ulvehund allergivennlig?

Irsk ulvehund regnes ikke som spesielt allergivennlig.

Er det vanskelig å få tak i en irsk ulvehund?

Det er ganske få oppdrettere av irsk ulvehund i Norge, så det kan være relativt lange ventelister for å få tak i en irsk ulvehund. Dersom du ønsker deg en anbefales det å komme i kontakt med oppdretter for å sette seg på venteliste til et fremtidig kull.

Hvor mye koster en irsk ulvehund?

Prisen på en irsk ulvehund pleier å ligge på et sted mellom 18 000 og 22 000 kroner per valp.

Hvor mange irske ulvehunder finnes det i Norge?

Irsk Ulvehundklubb Norge regner med at det er omtrent 200 ulvehunder i Norge.

Hvor mange irske ulvehunder finnes det i verden?

Det anslås at det finnes rundt 20 000 irske ulvehunder til sammen i hele verden.

Hva slags type hund er irsk ulvehund?

Irsk ulvehund er en mynde.

Røyter irsk ulvehund mye?

Irsk ulvehund røyter en del, men hvis du gjennomfører pelsstell to-tre ganger i uken ved å komme kort slitt pels vil den reduseres betraktelig.

Hva er forventet levealder for irsk ulvehund?

Gjennomsnittlig blir irske ulvehunder 7 år og 4 måneder gamle før de dør. Alt mellom 6 og 10 år er vanlig, men det er sjeldent at de blir over 10 år gamle.

Kan man ri på en irsk ulvehund?

Verken barn, babyer eller voksne kan ri på irske ulvehunder. Dette er svært skadelig for ryggen deres, så de er ikke ridedyr selv om de kan bli på størrelse med en ponni.

Hvor lekne er irske ulvehunder?

Irske ulvehunder elsker å leke utendørs, og jaktlek med andre mynder er favoritten. Om du ikke har to hunder kan kast-og-hent være nesten like bra, og lar den få spurtet og lekt om hverandre.

Kan irsk ulvehund brukes til jakt?

Irsk ulvehund er en ypperlig jeger til hetsjakt, men denne typen jakt er ulovlig i Norge og de fleste andre land.

Fungerer irsk ulvehund til lydighet?

Irsk ulvehund kan brukes til lydighet, men kommer neppe til å bli spesielt god på det sammenlignet med mer lettrente raser.

Legg igjen en kommentar