Raseprofil: Havapoo

Havapoo er en blandingsrase mellom bichon havanais og puddel. Det regnes som en snill blandingsrase som elsker mennesker, og som er utrolig enkelt å ha med å gjøre. Denne hunden vil være glad i alle mennesker den møter, og knytte veldig tette bånd med eieren sin.

Andre navn som brukes om havapoo er havadoodle, poovanese, og havanoodle. Dette er alle samme blandingshund.

Havapoo
Havapoo. Foto: Mich Hall / CC BY 2.0.

Havapoo kort oppsummert

  • En populær blandingshund av bichon havanais og puddel.
  • Ekstremt glad i mennesker.
  • Veldig enkelt å ha med å gjøre.
  • Enkel å trene, og fungerer godt som førstegangshund.
  • Kommer i flere størrelser, avhengig av hvilken størrelse på puddelen som brukes.
  • Men liten størrelse er uten tvil vanligst.
  • Kan slite med separasjonsangst.
Havapoo
Havapoo som ligger på sofaen. Foto: Isadora Taft / CC BY-SA 2.0.

Mosjon og trening hos havapoo

Havapoo er en overraskende kvikk og atletisk hund som klarer seg fint på lengre turer i skog og mark.

Man må regne med å bruke en del tid på å aktivisere havapooen, både i form av mosjon som turer og lek utendørs, så vel som mental stimulering som lydighetstrening.

Samtidig er det ikke den hunderasen som trenger mest mosjon. Den er jo tross alt ganske liten, og for de fleste holder det med små lufteturer for å gjøre fra seg på morgen og kveld, og én lengre luftetur på en times tid på ettermiddagen.

Selv om det som oftest er en veldig liten hund må den mosjoneres daglig, og trenger flere små lufteturer og en lengre luftetur for å trives.

Havapoo på stranda
Havapoo på stranda. Foto: Mich Hall / CC BY 2.0.

Atferden til havapoo

Havapoo er en ganske smart hund som er enkel å trene, for begge rasene den er blanding av er nettopp dette. Du kan derfor få en hund som er enkel å trene, men husk samtidig at dette betyr at den må få mental stimulering daglig for å unngå at den blir rampete.

Rasen kan være litt sta, så den trenger en bestemt eier som bruker positiv forsterker for å få hunden til å gjøre det man ønsker.

Havapooer er som regel veldig lekne, og elsker å leke med både andre hunder og mennesker.

Det er en rase som blir veldig glad i eieren sin, og vil gjerne sitte på fanget for å få kos så ofte som den får lov. Dette er veldig koselig for mange, men det betyr også at hunden har lett for å bli veldig klengete. En del havapooer sliter med separasjonsangst. Disse hundene vil ikke trives med å være alene mens eieren er på arbeid i en normal fulltidsjobb.

Om det kommer noen fremmede på besøk vil den bjeffe og si ifra, men trolig være kjempeglad når den får hilse på de som kommer. Bjeffingen vil derimot være kraftfull til å komme fra en såpass liten hund.

Det er derfor en dårlig vakthund, selv om den kan være med på å vekke eieren sin hvis det skjer noe midt på natten.

Havapoo går stort sett veldig godt overens med barn, og fungerer fint som en familiehund. Mange havapooer går også godt overens med andre kjæledyr, men det er trolig litt avhengig av individet.

Havapoo. Foto: Mich Hall / CC BY 2.0.

Pelsstell hos havapoo

Å gjennomføre pelsstell hos havapoo er ikke direkte krevende, men det krever at du som eier er konsekvent med det. Man bør nemlig børste dem daglig, selv om noen kommer unna med 3-4 dager i uken. Det avhenger litt av hvordan pelsen på den er. Noen opplever at pelsen tover seg etter få dager uten børsting, og må derfor andre børste hver eneste dag, mens andre klarer seg med sjeldnere.

Havapoo er en nokså luktløs rase, men den må bades ukentlig for å holde pelsen ved like. Det er også mulig å klippe hunden kort for å gjøre pelsstellet litt enklere i en periode. Om du sliter med at pelsen tover seg for mye er dette kanskje en grei løsning, for hunden kan jo ikke brukes til utstilling uansett.

En kortklipt havapoo. Foto: Mich Hall / CC BY 2.0.

Havapooens fysikk

Det fysiske utseende til havapoo kan variere stort, og avhenger av hvilken størrelse på puddelen som ble brukt, om det var mor eller far som var puddel, og tilfeldigheter. Når man avler på to ulike raser er det nemlig stor uforutsigbarhet hvordan ungene blir, og noen kan få veldig mye puddel mens andre får veldig mye bichon havanais.

Som oftest får havapoo mørke øyne, hengeører, og veier et sted mellom 5 og 20 kg. Pelsen kan være fra kort til mellomlang, men er ofte krøllet som puddelen sin.

Fôring av havapoo

Havapoo er en hund som pleier å kunne regulere vekten sin helt fint selv så lenge den får nok mosjon. Derfor trenger man sjeldent å bruke spesialfôr, og vanlig Royal Canin Mini Adult (eller Puppy når den er valp) fungerer veldig fint for de fleste.

Når du velger fôr må du selvsagt gjøre individuelle vurderinger ut ifra hunden din, da noen har sensitiv mage, legger for fort på seg, eller sliter med at de spiser for lite.

Bruksområder for havapoo

Havapoo er utelukkende en selskapshund. Ettersom det ikke er en egen rasehund som anerkjennes av noen hundeklubber kan den ikke stilles ut. Den vil heller ikke kunne delta på de fleste agility- eller lydighetskonkurranser, men kan gjøre det greit med disse på hobbybasis hvis man ønsker det.

Som nevnt tidligere har havapoo en begrenset verdi som vakthund ved at den sier ifra om inntrengere, selv om den ikke vil verken skremme eller potensielt beskytte deg mot dem.

Helseproblemer hos havapoo

Havapoo er kjent for å ha litt helseproblemer, og hofteleddsdysplasi (HD), patellaluksasjon, diverse øyeproblemer som katarakt (grå stær) og døvhet er kjente helseproblemer hos rasen. Dette er for øvrig også helseproblemer som finnes hos begge rasene den stammer fra, så det er jo ingen overraskelse.

Alle blandingshunder kan arve mer eller mindre alle kjente problemer fra begge rasene den stammer fra, så les deg også opp på helseproblemer hos både puddel og bichon havanais for mer utfyllende informasjon om potensielle problemer havapoo kan få.

Havapoo
Havapoo. Foto: Mich Hall / CC BY 2.0.

Allergivennlig og røytefrihet hos hos havapoo

Det er mange som påstår at havapoo er både trygg for allergikere og helt røytefri, men det er viktig å være klar over at dette er en unyansert påstand. Alle hunder røyter litt, men det er stor forskjell på graden av røyting. Det samme gjelder allergi. Alle hunder utskiller proteiner som kan fremkalle allergi, og noen gjør det bare i mindre grad.

Havapoo er en hund som regnes som røytefri i den forstand at den røyter veldig lite, men den kan ikke kalles 100 % trygg for allergikere. Om du har pelsallergi kan det være at du reagerer på noen raser og ikke andre, så vi anbefaler å hilse på en havapoo før du kjøper en for å se om du reagerer eller ikke.

Havapooen sin historie og opphav

Havapoo har ikke noen lang historie av betydning, men har trolig vært avlet frem av folk som har krysset puddel og bichon havanais i rundt 30 – 40 års tid. Den var først på 2010-tallet at havapoo ble avlet frem i stort antall da det plutselig ble populært med det som kalles for «designer mix dogs» i USA. Dette er altså da designerblandingshunder, og dette var typisk raser med puddel krysset med en liten, søt hunderase. Havapoo er en av disse, og har blitt populær som følge av dette.

Spørsmål og svar om havapoo

Er havapoo allergivennlig?

Havapoo regnes som en allergivennlig rase, selv om ingen hunderaser er 100 % allergisikre. Både puddel og bichon havanais regnes som allergivennlige raser, så da er det jo ikke rart av havapoo også gjør det.

Røyter havapoo mye?

Med riktig stell er havapoo tilnærmet røytefri. Gi den et ukentlig bad og sørg for å børste den to-tre ganger i uken, så er det så godt som ingen røyting fra pelsen dens.

Er det mye pelsstell med havapoo?

Havapoo er en blandingsrase som krever en del pelsstell i form av både jevnlige bad, men også i form av at den må børstes flere ganger i uken.

Egner havapoo seg for førstegangs hundeeiere?

Havapoo er en snill og rolig hunderase som passer bra for deg som er ute etter din første hund. Den har ingen store utfordringer i forhold til oppdragelse, og så lenge man setter seg inn i grunnleggende oppdragelse og lydighet går det veldig fint.

Hvor mye koster en havapoo?

Av en eller annen grunn er blandingshunder som havapoo betydelig dyrere enn rasehunder, så ofte selges de for 25 000 + kroner! Dette er med andre ord en av de dyreste hundene man kan skaffe seg.

Hvilken hundeklubb tilhører havapoo?

Siden havapoo er en blandingshund tilhører den ikke noen hundeklubb.

Hva er forventet levealder for havapoo?

Det er litt usikkerhet rundt nøyaktig hvor lenge man kan forvente at havapoo lever siden den ikke tilhører en raseklubb som kan kartlegge dette, men både puddel og bichon havanais er raser med lang forventet levetid, så det er godt mulig at også havapoo lever lenge.

I USA er den forventede levealderen for havapoo et sted mellom 12 og 15 år, og det kan tenkes at den er omtrent lik her i Norge også.

Er havapoo anerkjent av NKK?

Havapoo er ikke anerkjent av Norsk Kennel Klubb. Dette er jo en blandingshund man får ved å krysse to ulike raser, så det er heller ikke sannsynlig at den kommer til å bli anerkjent på noe tidspunkt.

Er havapoo leken?

Havapoo er en veldig leken hunderase som elsker å leke med både andre hunder, med eieren sin, og med barn den møter.

Er havapoo en klengete hund?

Havapoo er en rase som har fort for å bli klengete og diltete etter eieren eller eierne sine. Den kan finne på å fotfølge deg rundt i huset, og bli stressa om den må være i et annet rom. Dette vil selvsagt variere stort etter hvordan hunden vokser opp, og de som vokser opp med enslige som stort sett er hjemme med hunden får naturlig nok klengete hunder.

Finnes det egne havapoo-oppdrettere?

Det finnes havapoo-oppdrettere, men dette er typisk personer som eier bichon havanais eller puddel som bruker disse til avl. Oppdrettere av blandingshunder kan operere uten å måtte forholde seg til NKK sine retningslinjer og regler for oppdrettere, så det er helt ukontrollert oppdrett.

Er det vanskelig å få tak i en havapoo?

Havapoo er ganske populær nå om dagen, så det kan være litt vanskelig å få tak i en hund.

Legg igjen en kommentar